Re: Avioni
Ufff, kod mene mi "usaglašene" zakone donosimo time što smo napravili rupu pa je ogradili sa ostatkom priče koja se možé tumačiti ovako ili onako, zavisno od želje. Može i po sredini, to je kad kažeš da nisi nadležan. I onda dođe nova "ekipa" koja nas obavesti da ona prethodna nije donela "usaglašén" zakon pa ih prozivaju oni spolja i da ćé sad oni da to lepo poprave i donesu nov "usaglašén" zakon i naravno sprovedu nove "usaglašene" reforme. Tako da meni nešto dosta "usaglašénih" zakona već bi nešto malo domaćih zakona koji bi se primenjivali i bili prosti i jasni, bez rupa, ako može. I para ima ali su preusmerene na "vitalne" interese ovog naroda: koja stotina raznih agencija, pa neke desetine nevladinih agencija i grupacija, pa koja hiljada savetnika, koja stotina hiljada "politički bitnih" po raznim opštinama, pa koja hiljada službenih automobila (tu verovatno uspešno pariramo celoj EU) .... I tu bi ja malko da se povede sad interesa o onim nevažnim elementima za nas, recimo da se naprave nova radna mesta, da se malo obnovi vojska, pa malo da se da zdravstvu, nešto bi bilo lepo i za školstvo .....Jeste da je to baš nebitno, za one gore, ali eto, ja bi da probamo i ovo malko.
Inače, kako je vreme prolazilo, na videlo isplivali neki podaci o stealth sistemima koji nam ne govore da ej on baš wow rešenje. Saznali smo da najbolje deluje na talasnim dužinama od 5 i 10cm. Manje je efikasan protiv 23cm, a najmanje utiče na metarske radare. Pokazalo se i da algoritmi radara i snaga radara (što veća to bolje) isto tako smanjuje efikasnost stealth. Stealth mnogo manje utiče na aktivne glave za navođenje na raketama, što nam govori da njemu treba daljina da bi odradio posao, što manja daljina, manja efiksnost stealth sistema. Novi podaci iz zapadnih izvora, evropskih, govore da novi AESA radar za Tajfun bi trebao da otkriva stealth avione na daljinama od 80km, a to je radar na bazi GaAs. Rusi rade na novijoj tehnologiji, GaN, gde se govori o povećanju snage i do 5 puta u odnosu na ekvivalentni GaAs, dakle, i daljina otkrivanja će biti verovatno ista. Optoelektronika na Tajfunu otkriva vazdušni cilj tipa lovca na daljinama 90km, identifikacija je manja, pretpostavimo da je pola, to je 45km. Ni rusi tu ne zaostaju. Verovatno ni Kinezi nisu daleko. Sad kad uzmemo da maksimalna daljina lansiranja rakete srednje-velikog dometa na cilj tipa lovca, pod najpovoljnijim uslovima, dođe do 35km, stealth sve manje ima prednosti, pogotovu što se to plaća manevarbilnošću (i to smo naučili, stealth nije previše kompatabilan sa aerodinamikom). Pa dodamo nove visoko mobilne radare metarskog opsega kod rusa, ukrajinaca, kineza, pa manje njihove verzije veće mobilnosti (imaju ih belorusi u ponudi), novi algoritmi i najava GaN radara od stane rusa .... Priča poznata od davnina, do sad je stealth imao prednost ali sad se pojavljuju rešenja koja polako ali sigurno anuliraju prednost koju su imali. Znam da se to ne dopada baš mnogo amerima ali to je sad činjenica. Sad će morati da nađu neko novo rešenje problema.
|