Prikaz jedne poruke
Stara 23.1.2015, 16:29   #2
myroman
Novi član

Član od: 20.1.2015.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 11 puta na 3 poruka
Određen forumom Re: MK808B Plus TV stick - recenzija

4. Interface, aplikacije
Kao što sam rekao, operativni sustav je Android KitKat 4.4 sa nadogradnjom u vidu MediaBox launchera koji je savršeno prilagođen za korištenje na velikim ekranima televizora. MediaBox launcher je ono što sam već duže vrijeme tražio za svoj drugi Android TV Box (CS918 RK3188, 2GB/GB) ali još nisam skužio kako ga prebaciti na drugi uređaj. Ako netko zna nek se javi.

Korisničko sučelje MediaBox launchera mene pomalo podsjeća na Windows 8.1. pločice i vrlo je intuitivno i lagano za korištenje. Ovakvo sučelje idealno je za osnovne korisnike koji nisu previše upoznati sa pozadinom i tehnikalijama vezanim uz OS Android. Sve osnovne aplikacije i grupe aplikacija su smještene u svoje logičke cjeline. Isto tako, postavke uređaja su srezane na osnovne funkcije koje prosječni korisnik svakodnevno koristi (mreža, display i sl.). Naravno postoji opcija i uključivanja detaljnih postavki za "one koji žele znati više".
Zaboravio sam napomenuti da za navigaciju po sučelju koristim prastari Logitech Revolution MXnešto bežični miš. Miš je proradio čim sam uštekao dongle u USB utor. Naravno, za što lakši radi dobro bi došla i tipkovnica premda se i pomoću miša može dosta brzo tipkati. Klasnični remote u ovom slučaju ne dolazi u obzir jer uređaj nema IR port. A ionako korištenje klasičnog remotea na TV BOXevima je samo za mazohiste.
Od aplikacija koje su došle s uređajem tu je sve što nam treba da odmah možemo sa radom. Od Gmaila, Google Playa, XBMC-a i sl. Činjenica da se gore nalazi i SuperSu aplikacija govori nam da je uređaj došao rootan. Pa ako to nekom nešto znači, nek se znade.
Jedna od aplikacija koju bi bilo dobro instalirati a vezana je uz nedostatak power tipke je Shutdown (autor: Stefan Simroth) pomoću koje možemo stick baciti u nekakav duboki sleep prije nego ga fizički isključimo iz utičnice.
XBMC koji je došao sa uređajem sam deinstalirao i instalirao najnoviji Kodi. Tu nije bilo nikakvih problema i sve radi OK. Od reprodukcija koje sam isprobao nije bilo nikakvih trzanja. Nisam baš imao previše vremena gledati filmove ali ono što sam isprobavao radi OK. Štoviše ovaj Amlogic M805 procesor u praksi i na papiru ima puno bolje performanse od konkurentskog RK3188. Na mom CS918 TV Boxu sam se malo namučio dok nisam našao SPMC verziju XBMCa na Playstoreu koja je radila bez trzanja. Na MK808B Plus sve radi glatko i bez problema.

5. Performanse, wifi povezivost
O performansama mogao bih pisati nadugačko i naširoko. Antutu score ako nekoga zanima može naći na netu nekoliko testova. Ja nikad nisam previše gledao te testove. Meni je bitnije kako uređaj diše u stvarnom, svakodnevnom radu.
OS se prilikom uključenja digne za kojih 30-ak sekundi i odmah je spreman za rad. Sučelje,iako je nadogradnja na čisti Android, je fluidno i bez trzanja. Igrice nisam isprobavao, to ću pokušati u narednim danima. Nisam neki gejmer pa mi to nije bitno. Meni najvažnije aplikacije, Youtube, Kodi, Dolphin browser, IPTV rade bez ikakvih problema ili trzanja.
Kad nabavim video samplove različitih rezolucije pustit ću ih kroz MX player i Kodi pa ću nadopuniti recenziju. Ono što sam pustio sa svojeg sticka i stremanjem s neta je radilo fluidno bez trzanja (osim kad sam testirao wifi signal preko dva zida ).
Wifi povezivost:
Kako što sam rekao, uređaj nema Ethernet priključak. Moguće je spajanje na mrežu samo preko wifi-a. Kod mene je router u istoj sobi na dva metra i tu nema nikakvih problema ili usporenja u prijenosu. ja sam si još pomogao sa 1.5m HDMI kabelom tako da uređaj nije skriven iza TVa.
Za potrebe testa sam ruter premjestio na drugu lokaciju, dva debela zida udaljenu sobu.E tu je došlo do malo jačih problema u vidu isprekidane reprodukcije na Youtubeu i Kodiju. Takva situacija i ne čudi previše s obzirom da se radi o uređaju koji nema vanjske antene. Surfajući netom našao sam neke trikove kako tome doskočiti. nisam ih još isprobao jer bi to zahtjevalo otvaranje sticka i posao s lemilicom.
Doduše ovakva situacija može se premostiti i preko wifi repeatera ili flashanjem posebne verzije ROMa (Finles ROM sa Freaktaba) koja podržava LAN USB dongle. Na taj bi način dobili fiksni priključak koji ne bi ovisio o debljini zidova između sticka i routera.

6. Zaključak
Ja osobno mogu zaključiti da za ove novce trenutno nema bolje alternative u svijetu TV boxeva i dongleova. Ovdje se radi o nadograđenoj verziji nekadašnjeg bestsellera MK808 koji je bio dual core. Uređaj sam naručio kao dodatni uređaj za drugi TV ali je na kraju završio kod brata koji ga "troši" svakodnevno i nema zamjerki za rad.
Inače na ovu recenziju me ponukala činjenica da sam se već umorio od objašnjavanja svojim prijateljima i znancima o čemu se tu radi. Posebice kad su čuli koliko košta mogao sam ga prodati više nego jednom. To dovoljno govori da se ovdje radi o novom bestselleru koji vrijedi svake lipe.
Amlogic M805 procesor radi svoj posao i više nego dobro. Ostale specke su u rangu sa sličnim uređajima istog tipa ili set top boxevima. S priključivanjem dodatne periferije nema nekih problema, sve što sam isprobao je proradilo od prve. 2.5" USB disk radi bez dodatnog napajanja, stickove je prepoznao od prve. Doduše svi su FAT32 tako da za NTFS nisam siguran.
Ako imate kakva pitanja slobodno pitajte.

Uređaj sam kupio ovdje: http://www.geekbuying.com/item/MK808...ck-337068.html
Prilično brza dostava, odličan support, do sad nisam imao nikakvih problema s njima.

Eto, toliko sa zad od mene. Video testovi slijede dok nađem vremena.
Ispričavam se na možebitnim jezičnim greškama. Nisam pisac nego samo geek laik!

[EDIT] Geekbuying nas je, zahvaljujući recenziji, počastio sa kuponom pa ga sad možete dobiti za 33.99 USD
coupon code:MQASSMPA
Expires: Jan 31st
myroman je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 4 korisnika se zahvaljuje korisniku myroman na korisnoj poruci:
Filip89x (23.1.2015), fisfikus (30.1.2015), Mario Pavićević (23.1.2015), voodoo_ (25.1.2015)