I ja sam tako.
Dobro, kod vas je carina više samovoljna, odnosno radi šta hoće, a kod nas (skoro) uvijek pozovu telefonom ili pošalju pismeni poziv da se donese PayPay račun kao osnova za carinjenje.
Dakle, Kinezi najčešće napišu lažnu cijenu, a nekad i ja to tražim da bih se pokušao provući.
Ali to skoro nikad ne upali, jer ovi na carini vide fino zapakovan i oko pola kg težak paket i logično je da će ga otvoriti.
Onda vide da je telefon, i pozovu te da lično doneseš PayPal račun.
Može se i faksom poslati, ali ja idem lično da bih se sa njima "dogovorio" i našao zajedničku korist i do sad sam tako izbjegavao plaćanje carine.
Jbg, kad smo podmitljiv narod.

Inače mi ne bi bio problem da platim dažbine, jer bi kineski telefoni opet ispali povoljni, ali eto, pokušavam da prođem što jeftinije.
Ali primijetio sam da su kod vas u Srbiji prilično pedantni i da naplaćuju PDV i na one najmanje pošiljke, čak i oko toga prave probleme, e to je stvarno pretjerano.
Ja sam naručio PUNO, PUNO malih stvari, i ne tako malih stvari, i nikad nisam platio ni dinar neke dažbine.
Jednostavno im se ne da da pregledaju i naplaćuju tako sitne stvari, a kod vas su izgleda baš picajzle.
Evo šta sam sve naručio i šta mi je poštar donio bez ikakvih troškova:
- kablovi, maske za telefon, baterije,
- kompjuterski miševi, ventilator, termo pasta, Wi-Fi štap antena,
- auto-držač za GPS i telefon, stalak za kameru,
- ogrlice za mačka protiv krpelja,

- rubikove kocke,
- razni nakit,
- razni sitni alat,
- olovke,
- "pljoske",

- upaljači, sitne igračke,
- čak i patike!
- i tako dalje.
A dosta od toga nije za mene, nego me svako cima kad mu nešto treba.

Eto, kod nas je carina lijena i ignoriše sve relativno sitne stvari, a zapadaju im za oko samo iole veće i teže pošiljke. Dobro da je tako.