Kamion kao i automobil ima redovnu kocnicu koja funkcionise na isti fazon, samo je malo jaca nego kod automobila. Znaci, pritisnes papucicu nogom i tockovi koce. Prosto. Ali, posto je kamion jako tezak onda dolazi do opterecenja tog sistema kocenja i moze nesto da se zapali (ne znam koliko se razumes u sve to pa zato ovoliko pojednostavljujem). I kada se nesto zapali, moze doci do pozara (logicno) ali i vozac ostaje bez kocnica.
Zato postoje jos 2 dodatna nacina kocenja kod kamiona:
1. Motorna kocnica: motoru se smanji dovod goriva ili vazduha i jednostavno simulira njegovo gasenje, ali posto je kamion u brzini onda inercija okrece motor i neda mu da se ugasi ali ovo dovodi do usporenja i kocenja kamiona. Ali proizvodi jako brujanje motora kamiona koje nije bas uvek prijatno.
2. Retarder. To je neka naprava koja se stavi na onu osovinu sto se vrti ispod kamiona, sto prenosi okretanje motora na tockove. Ta se osovina zove kardan. A Retarera ima raznih vrsta (zavisnosti na koji fazon rade) ali je svima zajednocko da usporavaju - koce kamion. Retarder proizvodi malo drugaciji zvuk koji ja pokusavam sada da imitiram.
Nazalost, nikako mi ne ide jer nikad u zivotu nisam cuo kako se retarder cuje uzivo. Ovo sa snimaka nikako ne mogu da uzmem u obzir iz 2 razloga:
1. ne cuje se dovoljno dobro, ne znam da li je to samo retarder ili se cuje i turbina ili ko zna sta jos.
2. kakav god zvuk ja da napravi, njega igra menja i pitchuje (menja mu visinu) i jbg onda.
Ovo sam nesto probao sada, ali meni se ne svidja kako zvuci, mozda ce se Sasi svideti mada cisto sumnjam.
http://dl.dropbox.com/u/35988013/zzz...Srele_v1.1.zip
Najbolje koristite onaj default i cao.