tema: Avioni
Prikaz jedne poruke
Stara 2.2.2013, 19:57   #3196
vasiljevic
Starosedelac

Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka
Određen forumom Re: Avioni

Na prvu loptu, dosta smeo dizajn, futuristički, sličan mnogim takvim dizajnima na netu. Nekonvencionalno. Koliko dobro rešenje aerodinamike, ne znam jer do sada nisam video neki ovakav dizajn u letu koji bi dao neke proverene i opipljive podatke o prednostima i manama dotičnog. Dakle, nešto neprovereno do sada. Ono što im odajem priznanje je da je ovo jedan od retkih slučajeva gde je vojska prihvatila ovakvo nešto, uobičajena priča je da su vojske vrlo konzervativne i teško prihvataju nešto novo pogotovu radikalno novo.

Što se tiče snimka .... Poznavajuću dosadašnji način razvoja u Iranu, a to je da oni prvo prave skalirane verzije za razna ispitivanja i provere onoga što smisle, rekao bih da je ono skalirana mini verzija ovoga prikazanog, ili vam veća RC verzija. Prilično sam uveren da je prikazani model poleteo pre ovog prikazivanja da bi imali i snimak poletanja i sletanja dotičnog. Tako da je snimak recimo nedefinisan.

Sad, kad bi opet primenio dalji deo priče o skaliranju ovde, došli bi do zaključka i da je ovo skalirana verzija onoga što bi stvarno trebao da bude dotični. Na to me navodi recimo vrlo mali uvodnici vazduha, dosta mali motor gledano od nazad a i same dimenzije koje mi se čine baš male. To se vidi prema dimenzijama kabine i prema slikama ljudi pored njega i pilota kad je seo u kabinu (može da se nađe na netu pomenutih slika). Imam utisak da nije nešto veći od našeg G 4 po tim tačkama, onako vizuelni utisak, a to je baš malo za borbeni avion. Mada ..... Mada je opet onaj deo priče koji navode sami Iranci da može da nisko leti i da ima dobre letne karakteristike na tim visinama. Ako je to njegov primaran način rada tad može da se pretpostavi da dizajn krila ima dosta smisla. Jer poletanje sa kratkih staza, blizu fronta, let na malim visinama je karakteristika jurišnih aviona, posebno lakih jurišnika. Tad dizajn krila pomaže skrivanju radarskog odraza naoružanja, i tada i dizajn prednjih kanara nije problematičan. Ako se ne varam, a mislim da sene varam, sličan dizajn je rađen i kod nas i kod poljaka svijevremeno za laki jurišni avion sličnih dimenzija i namene. Ovde je samo primenjeno mnogo više stealth elemenata dizajna u izgledu aviona. Ako je to namena, mislim da su pogodili temu. To bi bilo kojoj avijaciji bio odličan dodatak, pogotovu kao nešto primarno i takozvanoj COIN avijaciji.
vasiljevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke