Re: Avioni
Istorija nije stala tih 50ih. Čisto da se podsetimo, bile su i 90te i raspad SSSRa dakle, imali su brat bratu 20ak godina od tada da uđu u NATO pa nisu. A opet, i jednoj i ddrugoj strani je odgovarao neutralan položaj Austrije tada kao svojevrsna tampon zona i neutralno igralište pa je i to deo priče o neutralnosti. Ali opet to ne menja činjenicu da u zadnjih 20ak godina nisu ušli u NATO.
Lično, ja to pričanje kako nešto će biti nametnuto gledam kao na priču o EU i da mi moramo tamo i da mi nemamo drugi put i izbor .... Čisto propagiranje da bi se moglo da pravda gomila gluposti koje rade neki gore za svoj račun. Lično, zastupam stav ako mi odradimo za nas šta treba, dakle sredimo stanje zbog nas, donesemo zakone zbog nas, vodimo ekonomiju na način da nama bude dobro, a ne da to radimo zbog nekoga jer on to traži, dobićemo mnogo bolje rešenje problema i ta EU će sama doći na razgovore. I da je ne jurimo i da je ne pozovemo, doći će sama. Tako da u zadnje vreme iskreno mislim da treba reći da se to oko EU stavlja na led do daljnjeg pa da vidimo kako će se onda raditi i izvlačiti neki u zemlji.
Inače, sve zemlje koje su u svom naoružanju imale rusku opremu, i danas je imaju i mnoge od njih nabavljaju i novu opremu toga tipa. Razlog je prost, dosta niža cena sa odličnim mogućnostima, nešto što zapadne firme ne mogu lako da ponude. A i pitanju su svi tipovi opreme, od pešadijskog, preko artiljerije, pa avioni i helikopteri, pa sistemi PVO raznih tipova ..... Treba da se uzme u obzir da mnoge od njih rade i same dosta toga a da je to opet ruska tehnologija. Dakle, nabavka te opreme nije bauk.
Opet, ima i dobra strana te priče oko nabavke recimo Mig aviona umesto nekih zapadnih. Pošto mi ne govorimo ovde o ogromnim ciframa, i pošto je jasno da će morati da se kasnije nabavlja još aviona i oostalih letilica, to može da se iskoristi i za neki vid pritiska na zapad, dopadalo se to nekome ovde ili ne. To je opet stara dobra diplomatija tipa Tita. Da vidimo ko šta nudi. OK; ne ljutim se ja na vas, ali eto, sećate se onoga? E pa, nezvanično naravno, zato se to desilo ne zbog ..... Inače, biće opet nabavke pa razmislite malo. Pravimo metro u Bgd, divno. Francuzi baš žele posao od beše sitnih 1.5 milijardi za start i kasnije opet poslove oko proširenja sistema? Pa šta beše bilo ..... Nije baš vezano za posao ali bi nam mnogo pomoglo da se to reši i ispravi jer znate, lakše je progurati posao ...... Osim naravno ako vama posao od 1.5 milki sada i kasniej sigurno toliko ne znači ništa pa da se onda ne zamlaćujemo bezveze. Ima oni drugi koji nude .....
|