Koliko se sećam, nigde ni u jednom sporazumu ne postoji napisano da nam je ne dozvoljeno ovo ili ono, a pogotovu krstareće rakete. Postoji ograničenje raketnih lansera i to u okviru ograničenja broja cevi artiljerije preko kalibra, ako se ne varam, 82mm. Dakle, određen je broj artiljerijskih sietma koje možemo da imamo. Mada, da se razuemmo, mi imamo jedan sklepan lanser i rakete i to je to. Posebno je ograničenje broja lansera balističkih raketa i to je nešto što postoji svuda u Evropi, ne samo po broju lansera već i dometu (ne sme biti veći od 400km ako se ne varam). Krstareće rakete ne spadaju u balističke rakete. Jedino ograničenje koje igde u svetu postoji oko krstarećih raketa je da nije dozvoljen eksport raketa dometa većih od 250km, i to je globalno ograničenje. Ne razvoj i posedovanje dotičnih raketa većeg dometa već prodaja drugima. Poznata je priča oko prodaje francuskih raketa APACHE emiratima ako se ne varam, gde je isporučena raketa sa smanjenim rezervoarima za gorivo, a kao rezervni deo isporučeni klasični francuski rezervoari koji daju domet raketa od 400km, i postavljeno pitanje da li je time prekršeno ograničenje.
Tim istim sporazumom je opet rečeno koliko smemo da imamo borbenih aviona, i to za minimum odbrane zemlje, dakle, ne kao kod ostalih, minimum ofanzivnih kapaciteta. I taj broj je nama određén na 155 borbenih aviona. Mi to ni u to vreme nismo imali jer G4 nije borbeni avion, već školski avion recimo. Ograničen nam je broj tenkova (opet, neke hiljade nisam baš siguran koliko), pa broj borbenih vozila pešadije (opet, i tu postoji mala caka, ako je kalibar preko 30mm on spada među artiljeriiju, dakle, 30mm je maksimalni kalibar da ne bi spadao pod ono drugo) ....
I sada, opet, da ja počnem sa onim delom koji govori o onome da nama treba promena razmišljanja i da krenemo sa delom koji kaže da je moguće ali uslovi su ovi. OK, da kažemo da je nama zabranjeno da imamo u naoružanjuu dotične rakete. Nigde ne pišé da nam je zabranjeno da je razvijemo. Opet, pogledamo po svetu, i vidimo Izrael. Ima li Izrael nuklearno naoruženje? Hmmm, vrlo diskutabilno pitanje. U onome kako je definisano nuklearno oružje naemaju. Zašto? PA imaju bojevu glavu, imaju upaljače i sve što treba ali ... ali je caka da ih oni nemaju sklopljene, pa po definiciji nemaju ni oružje. Jeste, mogu da ga sklope za manje od 2-3 dana, ali zvanično, nemaju ga. Tako možeš i ovde, imamo bg, telo, motore, elektroniku ... ali nije sklopljeno i time i nemaš krstareće rakete. Ili u prevodu, prilagođavam se situaciji koja meni daje ono što mi treba, da ih imam a opet nemam. Imam li lansere za njih? Ne, nemam ni raketa. Ako se približi rat, za par dana imam sklopljene rakete, tada kad je rat, baš me briga za bilo kakvo ograničenje, ili šta znam, interesuje me da preživim. Ako Britanci kažu da im je dozvoljeno da lažu, obmanjuju, kradu, preventivno napadaju, okupiraju da bi došli do svojih ciljeva, ovo što ja kažém je malo tumačenje koje vodi na moju ruku.
Kako sprovesti ispitivanje takog nečég i reći da nije razvoj krstareće rakete? Opet da budem inovativan. Pada mi na pamet nemačka bespilotna letilica Canader CL 289. Po izgledu i pogonu, krstereća raketa. Po nameni bespilotna letilica. Dovoljno da izjavim da razvijam bespilotnu letilicu velikih brzina, a da time potvrdim da li meni radi potreban turbofen kako treba. Plus lako je potvrditi da li radi i sistem navigacije. Poske toga sve je lako.