Citat:
vasiljevic kaže:
Svaka analiza se radi da bi poakazala nešto što se želi prikazati. Većina tih analiza danas pokazuje gde je ruskavojska slaba i potencira taj podatak. Ok, nije ni to loše, zna se šta treba da se ispravi, ali ... Ali je pitanje koje su tu jedinice upotrebljene. Jedine profesionalen ruske jedinice su bili par stotina specijalaca i deo padobranaca (njih oko 2000, jeddan puk ako se ne varam). Ostalo, to je većinom bila regrutna armija i to drugog poziva. Dakle, jedinice koje nisu bile popunjene do kraja opremljene opremom nižeg kvaliteta. To govori i podatak o glavnim tenkovima koji su upotrebljavale te jedinice, dakle, T72. Tenk druge linije, ne glavnik borbeni tenk a to je tip T80. Lično gledano, za jedinicu druge linije, koja nije popunjena do kraja, oni su se pokazali odlično. Nisu imali previše sredstava, nisu imali ni podršku kakvu bi imale jedinice prve linije, sredstva izviđanja, sredstva za koordinaciju sa avijacijom, dakle, imali su mnogo problema ali su krenuli, slušali naređenja, odradili posao. Meni je glavno pitanje što tu nisu bile jedinice prve linije, one opremljene kako treba i popunjene kako treba ( a to u ruskoj vojsci znači 80% sastava i opreme).
|
Da, upravo o tome i ja govorim. Jedan ovakav mali rat na ograničenom prostoru prouzrokovao je toliko problema. Zašto avijacija nije bila efikasna? Zašto komunikacija nije bila efikasna? Zašto nije korišćena bolja vojska i bolje naoružanje? Zašto kada je u pitanju samo jedan tako mali i ograničeni rat? To dovodi do pitanja na kojem temeljim svoj komentar (naravno, malo karikiran jer pretpostavljam da bi se od napada Turkmenistana ili Mongolije ipak mogli odbraniti) - kako bi se tek onda pokazali u jednom hipotetskom sukobu širih razmera? Stavimo na stranu strateško nuklearno oružje i ostanimo na ovome od čega je i počela rasprava - kopnena vojska i avijacija (i hajde, mornarica, koja je takođe u lošem stanju).
Nemojte me pogrešno shvatiti - i ja gajim određenu ljubav i poštovanje prema Rusiji i njenoj vojsci; ali zašto, zašto moram da se sramim svaki put kada oni budu u vestima jer se pokaže da su zbog ovog ili onog nešto zasrali? Zašto ni tako jedan jadan rat nisu mogli ljudski da odrade pa da kažemo - eto, to je Ruska vojska sa ponosom a ne sa strahom da nam se neko smije zbog toga što je oficir koristio novinarski telefon za komunikaciju a avijacija nije imala satelite za precizno navođenje municije.