Re: Da li su stare igre bile zabavnije?
" Omiljeni sport nas umornih kritičara u zadnje vreme predstavlja razočarano piljenje u gomilu tehnički savršenog softverskog smeća. Mnoštvo diskova nabijenih tovarima maštovitih enginea, za koje su odgovorni stočlani timovi koji raspolažu budžetima dovoljnim za višestruku modernizaciju elektroprivede u Srbiji, najčešće ne sadrže nikakvu supstancijalnu vrednost. Nažalost, šareni „enžin” i impozantni broj poligona od kojih se sastoji glavati heroj/heroina ništa ne vrede bez magičnog fluida atmosfere čijoj kreaciji ne mogu doprineti generički C++ programeri besprekornih biografija. Kvalitet gameplaya, kao kombinacije priče, balansa i good old zaraznosti zbog toga predstavlja sve veću retkost. Pored ostalog, zbog takve recesije na tržištu igara za PC prost narod se sve češće odlučuje za kupovinu stupidnih konzola. "
Ово је Кузма писао још 2000.-е, када су игре у том и следећем броју СК биле мегахитови и тог времена, а камоли када се упореде са данашњим.. Страшно звучи податак да је, рецимо, те 2000 жанр пуцачина из првог лица био "стар" свега осам година, данас је то то двадесет.. А ја више добрих пуцачина могу да наведем у периоду од `95-00 него од `00-12.. Већ неколико година се превише акцентује мултиплејер који напросто корозира душу игре, тј. сингл-плејер.. И ако га има, боље да га нема, мада сам пријатно био изненађен квалитетом кампање за први Modern Warfare и евентуални наставак сам ишчекивао, али је он био потпуно безвезе.. Наслови као што су Half-Life, Deus Ex, Quake 2 и Unreal више нећемо видети и играти, јер су они можда и имали више маневарског простора, али су жестоко упали у експерименталне воде и аутори су их храбро обликовали у антиципацији тржишног успеха. Мени је искрено жао родитеља који купују рачунаре деци која желе да играју CoD, GTA IV и PES, у односу на дивне наслове на којима сам одрасао, те игре су као турбо-фолк, потпуно безначајне приликом било какве евалуације деценије или века. О стратегијама, које заправо највише волим, намерно не пишем овом приликом. Још увек се сећам Red Alert 3-jke и C&C 4-ke...
|