Prikaz jedne poruke
Stara 2.1.2011, 15:45   #119
Freško
CSC

Član od: 23.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2.588 puta na 1.856 poruka
Određen forumom Re: Kako najbolje da se umrežim sa komšijom?

Evo ja ću gledati da ti odgovorim što detaljnije mogu:

Citat:
Bogdan Markovic 94 kaže: Pregled poruke
Imam ideju da napravim neki komsijski server za filmove za jedno 10 kompova a mozda i vise (ne strimovanje,nego varijanta prekopiraj pa gledaj).
Prvo što ti treba je softver, u vezi s tim preporučujem FreeNAS. On će ti pružiti sve što ti je potrebno kada je mrežni File Server u pitanju, ima čak i neke napredne stvari poput Dynamic DNS koji ti omogućava da ti server uz dobru internet konekciju bude dostupan i preko interneta. Tako da ti lični fajlovi koji ti stoje na severu budu dostupni svuda. Zatim ima svoj odličan Torrent klijen Transmission, kpji zaista fantastično obavlja posao, ima tu još dosta ekstra stvari da ih ne nabrajam preuzmi ga s neta i isprobaj.

Citat:
Planiram da napravim jedan solidan server koji ce imati naprimer (Phenom 3Ghz,4-8Gb DDR3 rama, 4-10TB HDD).
Što se hardvera tiči smatram da je to za tu količinu korisnika nepotrebno. Ja recimo svoj Nas serveru koji opslužuje mene i nekolicinu mojih komšija 10tak držim na:

Intel P4 2.66GHz; 1GB RAM; 1x1TB, 5x500GB in 6xTT MAX4; Matrox G450 DH; Philips 14''; Modovan BigTover; LC6550.

To odprilike izgleda ovako:

Ta količina rama i toliki procesor su svakako nepotrebni. bolje uzmi nešto nalik mojoj mašini , a pare koju preteknu uložite u još HDD-a jer prostora u današnje vreme HD-a nikad dosta.

Citat:
Takodje planiram da stavim jedan ruter kako bi to sve delio preko wirellesa.
Pazi to što ti hoćeš u suštini raiće i preko Wirelessa ali neće valjati. Ja sam da ti pravo kažem prvo kod sebe probao sa 100MBs karticom na serveru i transfer je bio očajan, do 10 megabajta transfera po sekundi što je oko 2-3 minuta za fajl od 700MB. Inače ja trenutno na serveru imam Gigabitnu karticu. Sa njom su mi transferi oko ~60 Megabajta po sekundi i film od 700MB se skine za petnaestak sekundi što je po meni ok.

E sad iz ovog gore što sam napisao vidi se šta ima koliki transfer, a wireless ima oko 3x manji transfer nego kod 100MBs mreže što će reći do 3-4 Megabajta. Ja zaključak neću izvoditi a ti vidi šta od svega toga tebi najviše odgovara i šta ti završava posao.

Moja pitanja:

Citat:
1- Dali wirelles ruter moze da izdrzi toliko prenosa podataka,odnosno da li moze da isprati ovaj komp (znaci da brzina kopiranja ne padne na 500kb kada svi pocnu istovremeno da kopiraju).?
Gore ti napisah šta i kako, 500KB bi i bio teoretski maksimum tog rutera po korisniku što je malo verovatno u praksi. Po meni je ta brzina premala za jednu lokalnu mrežu, to je u prevodu jedan divx film za oko 10 minuta u najboljem slučaju, to je p meni malo, ali ok ako tebi to završava posao onda ok.

Citat:
2-Na ruterima naprimer pise da je max 20dB. Da li se to odnosi na svaku antenu pojedinacno ili na sve ukupno?
20dB se odnosi na izlaznu snagusamog čipa koji se nalazi u uređaju.

Citat:
3-Da li bi ovaj ruter odgovarao http://winwin.rs/-ultimate-wireless-...roductId=23239 (imajte na umu da bi koristio g varijantu, tako da n brzina od 300Mbs nepali, zato sto ova velika antena ne podrzava n.
Plastikaner..... Kao što sam ti već gore napisao u teoriji vršio bi posao, ali bi bio prespor za moj ukus.

Citat:
4-Da li bi sve radilo kako treba i u fullu ako bi umesto jedne antenice stavio ovu http://winwin.rs/-tp-link-tl-ant2412...roductId=21602
(mnogo je veca nego sto deluje na slici) evo prave slike.
.
Znam o kojoj se anteni radi, generalno nije uopše loša za taj novac, uz gore spomenuti ruter bi verovatno bacila i kilometar i po u prečniku oko sebe (na otvorenom) ali brzine transfera po meni nebi zadovoljile razmenu fajlova u toj lokalnom mreži, odnosno bilo bi malo presporu (za moj ukus opet ponavljam) možda to tebi i završi posao.

Citat:
I sta mislite koji je optimalni domet ove antene?
Kao što gore rekoh nešto preko 1KM (na otvorenom) sa spomenutim ruterom, može ona i više ali kada se na nju dovedu veće izlazne snage.

Citat:
Ako je sve ovo nepije vodu ili ako imate neki drugi predlog drugu ideju molio bi da mi je kazete.
To dal nešto pije vodu ili ne to je subjektivna stvar. Po meni lično ne jer Wireless sa ovim uređajima za široke narodne mase, nije baš nešto impresivan kada je transfer fajlova kroz mrežu u pitanju, pre je za neko lokalno deljenje interneta i nekih sitnih eventualno dokumenata. A za mrežu kroz koju bi ušli razni multimedijalni sadržaji i ogromne količine podataka definitivno nije.

E sad ti bi verovatno pitao a šta pije vodu ako ovo ne pije. Po meni, ja bi ti preporučio da ideš na gigabitnu žičanu mrežu do svi korisnika uz odgovarajući gigabitni svič.

Citat:
Hvala u napred.
Nema na čemu i drugi put
Freško je offline   Odgovor sa citatom ove poruke