Re: objasnjenja pocetniku
Dalje treba napomenuti da se kompletan program nalazi u jednoj „do...while“ petlji koja stalno proverava šta je korisnik uneo od komandi. U slučaju da je u pitanju nula program preko pomoćne promenjljive „nStatus“ završava program.
Sledi najvažniji deo glavne petlje koji demonstrira gde se koristi „switch“ komanda. Naime, switch se ovde koristi da bi u zavisnosti od izbora korisnika program krenuo određenim redosledom izvršavanja i pozivanja funkcija. Ovo je najčešća primena petlje switch u C++ programima i zbog toga je važno zapamtiti je na ovom mestu.
Inače, da bi se zaštitili od raznih unosa koji nisu u meniju postoji deo „switch“ komande koji se zove „default“ koji se po automatizmu izvršava ako nije ispunjen nijedan od prethodnih uslova. Svi programi koji su nekada pisani za DOS koristili su ovaj način kontrole.
Ostatak koda bi trebao da bude jasan. Znam da je ovaj primer malo poduži ali mislim da ne sadrži ništa što do sada nije obrađeno u ovim tutorijalima. Naravno da sam imao muke da se suzdržim od korišćenja klasa i ostalih C++ specijalki ali sam hteo da demonstriram kako je moguće napisati jedan program od same nule i pri tome imati apsolutnu kontrolu nad njegovim radom.
Poslednja ispravka: holodoc (21.8.2006 u 0:58)
|