Sa druge strane ono što je opšta odlika ljudi kod nas je ona naša domaća što da uradim nešto bolje i što će trajati ako mogu da „nabudžim“ nešto što će da „drži vodu dok majstori ne odu“? Niko više ne želi da se „umara“ tako što će da žrtvuje malo više svog vremena i truda i da zauzvrat dobije nešto kvalitetnije i vredno pomena. Druga stvar je već pomenuta multiplatformnost. Neka mi neko navede još neku platformu na kojoj je moguće koristiti VisualBasic osim Windows-a. Krilatice tipa „pa svi koriste Windows“ ovde definitivno nije na mestu jer već svi znaju da odavno postoji alternativa Windows-u (pričam o profesionalnoj upotrebi). I da se desi da recimo u toku sledeće decenije Microsoft „pukne“ iz nekog razloga (nikad se nezna

) jedina platforma na kojoj sam naučio da radim otišla je u nepovrat. Statistike radi C++ je oficijelno izdat 1985. godine dok je VisualBasic svetlost dana video tek 1990. godine. Za sve to vreme C++ je u svojoj osnovi ostao apsolutno isti dok je VisualBasic prolazio kroz nekoliko faza od kojih je najaktuelnija .NET faza. Isto tako, C++ je postao standard za razvoj aplikacija ne samo na Windows-u već i na svim većim operativnim sistemima koji postoje. Da stvar bude ozbiljnija, C++ je svojom sintaksom i načinom funkcionisanja uticao na razvoj gomile jezika koji su se pojavili posle njega. Treba li pored svega da pominjem i činjenicu da Visual Studio košta i da će uvek koštati a da je za C i C++ uvek moguće naći besplatnu alternativu i način za razvoj. A neka mi se bar neko na ovom forumu pohvali da ima legalizovan Microsoft-ov Visual Studio!
Citat:
ako recimo mogu u VB-u koji ima prilično lakšu sintaksu da napišem program koji će da koristi biblioteke pisane u C++ (zbog brzine)
|
Jel to beše ista ona situacija kao kada je Borland C++ koristio biblioteke pisane u Pascal-u (navodno brzine radi) pa je ovakva odluka naišla na linč profesionalaca u svetu. Bilo kakva „genetika“ sa C ili C++ bibliotekama je skoro neupotrebljiva kada ispod svega toga „radi“ traljavi MS linker. Čak i da je u pitanju klasično „pozivanje“ ultra-mega-giga brze C++ funkcije iz VisualBasica linker je taj koji upropasti celu stvar tako da realnog ubrzanja ni nema. U ovakvoj situaciji važi ono pravilo „ko ne plati na kompajleru plati na linkeru“