Prikaži potpunu verziju : Testiranje ispravnosti grafičkih karti
Partybreaker
19.3.2015, 1:38
Zanima me koje programe (ili kombinaciju programa) koristite za testiranje grafičkih karti. Ne mislim na benchmarke u kojima je poenta dobiti što veći krajnji rezultat, nego na programe koje pustite da se vrte određeno vreme i ako prođu testove - sa sigurnošću možete reći da je grafička karta ispravna.
Za procesore znam da za to služi Prime95 na primer, ali GPU-ovi nemaju (koliko sam ja upoznat) nešto nalik tome, nego je procedura mahom prepuštena slobodnoj volji onoga ko testira.
Da napišem odmah neka svoja zapažanja. Primetio sam da neki predlažu Furmark, dok drugi govore da od njega treba bežati kao đavo od krsta. Činjenica je da ovaj program zna pošteno da digne temperature na cifre koje je u realnom radu nemoguće dostići. Nešto nalik LinX programu za procesore. Iz toga sledi da je program u principu namenjen ispitivanju maksimalnih temperatura, a ne stabilnosti. Neka me neko ispravi ako nisam u pravu. Sa druge strane, postoje i oni koji predlažu 3DMark, a neki Unigine Heaven. Ova dva programa bolje simuliraju gejming od Furmarka, ali nisam siguran koliko krugova je dovoljno i potrebno izvrteti.
Da ne dužim preterano - koje alate pustiti da se vrte i koliko dugo?
Verujem da će tema biti korisna naročito onima koji merkaju polovne grafičke karte, a želeli bi da budu sigurni pre nego što uruče pare prodavcu.
Ja bih bar neki 3DMark (2006 ili novije) odvrteo bez CPU testa i stavio bih da vrti bar 2 sata, moze i vise ako se neko igra bas dugo, tipa po 9-10 sati dnevno. Pored toga odvrteo bih Furmark 20-30 min cisto da znam sta da ocekujem od temperatura.
Partybreaker
20.3.2015, 1:18
Da, kontam da je to okej ako se testira u kućnim uslovima sa svojom grafičkom. No, postoji druga strana priče (koja je u principu bila razlog za pokretanje ove teme :)), a to je kako za relativno kratko vreme utvrditi da li je ispravna ili ne. Na šta tačno mislim? Mislim na situaciju kad dođeš kod prodavca da testiraš. Ni tebi ni njemu nije u interesu da sedite satima i vrtite testove nego da se u par neophodnih koraka to proveri i da se zna da li ćeš uzeti ili ne. Dakle, poenta je izbeći ovakve (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=98554) situacije. :) Doduše, u linkovanoj temi je fizičko oštećenje u pitanju, ali ishod je sličan - neispravna grafička sa oglasa je uvaljena.
Furmark, 3Dmark, Valley, Heaven, Video Memory Stress Test i neka igra po izboru, recimo Warhead Bench je uvek bio odličan test ili od novijih Bioshock Infinite.
Furmark se meni pokazao sigurnijim od OCCT i davao je rezultate koji su bliže real life scenariju od OCCT koji prži grafičke do pakla i nazad.
GPU nema potrebe testirati dugo kao CPU. Za pola sata testiranja (po programu) ako se ne pojavi problem najverovatnije ga ni neće biti.
Naravno značajnu ulogu u svemu ovom ima napajanje. Ako neko ima lošije napajanje ili je na limitu istog onda OC ili test grafičke zna pasti zbog njega, a ne zbog same grafičke.
Uf koliko sam vremena proveo u OC-u stare 5850-ke:dzavo:, srećom nemam više potrebe da se zezam sa tim.
U tom slucaju samo Furmark 30 min ce ti pokazati stanje. Obicno se max temp digne veoma brzo tako da ako izdrzi Furmark 30 min verovatno je ispravna graficka. Neispravne brzo pokazu artefakte ili jednostavno crashuju sistem.
Partybreaker
21.3.2015, 1:31
Znači Furmark je prava stvar za instant testiranje. Ja sam ga doživeo kao LinX za GPU-ove, pa ga nisam shvatao kao idealno rešenje, sem za ispitivanje maksimalnih temperatura. Hvala svima na odgovorima. :)
Moje neko iskustvo je Unigine Heaven (kod trazenja stabilnog overclocka volim da ga pustim 24h, jer kod granicnih vrednosti moze da pukne nakon 18-20h), od igara Crysis 1 (eventualno Warhead, cini mi se da za jedan od njih postoji program koji pravi loop). Verovatno su neke novije igre i bolje ali nestabilne kartice su bez izuzetka kod mene bagovale pod Crysisom, a one koje su radile u njemu, nikada nisu zabagovale na drugom testu.
Furmark mi se nije pokazao pouzdanim (osim za ispitivanje temperature).
Evo i ja se baš zapitao oko iste stvari jer sam kupio krajnje sumnjivo povoljnu GTX670 pa želeo malo da je stresiram. Vrteo FurMark oko 5 min i smorio se, dovoljno je, proglašavam je ispravnom. :D A ovaj krzneni kolutić je totalno hipnotizirajuć. :eek:
Partybreaker
17.5.2015, 17:03
EVGA od 120€? :)
Ne znam šta da ti kažem, sem da si imao sreće, ja sam se zatekao u Nemačkoj na nedelju dana i preko njihovog eBaya uzeo polovni Zotac GTX 670 4GB za 150€ (stigla mi je u Berlin da bih izbegao komplikacije sa našom carinom). Video sam da je prodavac registrovan 2006. godine, sa preko 500 pozitivnih ocena, da je tu čuvena eBay zaštita kupaca... rekoh, valjda mogu da prođem i bez probe. I dobih neispravnu očigledno. Samo pišti pri paljenju, vrti se kuler i neće da POST-uje.
Tako da sam sad u fazonu da izguram ovo sa eBayom (izgleda da će stati na moju stranu, ako sve bude ok), uzmem pare nazad i jurim ipak nešto sa garancijom (neku GTX 960). Nadam se da je tvoja EVGA dobra i da će te služiti, odnosno da nije pečena da "drži vodu dok majstori odu".
Da ta, imao je 3 kom i već sledeću je evo podigao na 140€. :) Ova moja za sada radi lepo, tiho, igrao par sati juče i danas, puštao malo furmarka... Da li je pečena ne zna izgleda ni prodavac, kaže i on testira u 3D marku, ostavi par dana u kompu i to je to, pa baca na oglas.
Iskreno se nadam da nastavim niz odličnih i jeftinih kupovina koji je neprekinut od kada sam prvi put pazario polovan CPU pre ~5god. Iskreno, sa vremenom sam toliko kinte uštedeo izbegavajući prodavnice da me jedna falična grafika ne bi lako demoralisala.
P.S. Ima jedna još jeftinija GTX 670 trenutno u oglasima ali je tipična prevara u pitanju, ispipao sam pre neki dan...
Partybreaker
17.5.2015, 20:10
Slična su nam razmišljanja i konfiguracije (a.k.a. budžimo dok ne lipšu :D), ali ja se bojim da posle ovoga neću više da čačkam mečku... bar ne sa grafičkim kartama i "na slepo", bukvalno je ruski rulet u pitanju.
el_corona
26.5.2015, 19:17
Da se nadovezem na svoje prethodne poruke.
Igrao sam Hitman Absolution i dosta igara na svojoj konfi gde je napajanje izbacivalo topao vazduh. Pre neki dan sam zavrsio Hitmana i odmah posle igre, stopirao vent na napajanju i na CPU i pokrenuo samo Furmark, znaci CPU je fakticki bio u idle stanju. Cula se eksplozija :D , puko je osigurac na napajanju (Rexpower 500w OCP bajo moj (http://www.sk.rs/forum/attachment.php?attachmentid=52359&d=1432323745) :D imam i slike, mada nema potrebe da ih kacim ovde). Hocu samo da kazem da Furmark opterecuje grafiku vise i od nekog combo testa tipa 3DMark zato sam i preporucio Furmark za testiranje jer ako grafika stabilna u njemu bar tih 30 min (maksimalno moguce opterecenje) onda ce i prilikom gaminga biti stabilna (peak opterecenje).
Trebao si sve ventilatore da blokiras i u biosu za svaki slucaj da ugasis blokadu zbog pregrevanja i tako da ga ostavis jedno sat vremena,a da i da se potrudis da pre nego sto to uradis odes iz kuce negde na nekih sat,dva vremena dok se test ne zavrsi.E to bi bilo hardcore testiranje,razmisli o tome....
el_corona
26.5.2015, 21:34
Zanimljiv grafik ne samo zbog potrosnje:
http://www.dodaj.rs/f/1L/jW/g1fL7uG/power2.png
@planetm
http://www.dodaj.rs/f/2L/eo/1bTG1x4b/url.jpg
water wizard
27.5.2015, 12:44
kad se vrati posle sat vremena ono požar :nov_explo
kad se vrati posle sat vremena ono požar :nov_explo
Gde se vrati? :D
Partybreaker
27.5.2015, 13:11
Upravo tako, svako ko nema lufta što se tiče snage napajanja, ne treba uopšte da se igra sa Furmarkom. Bolje neka izvrti neki Unigine ili 3DMark. Doduše, primetio sam da su današnje igre procesorski mnogo zahtevnije od Uniginea, pa i to nije neka realna slika. Ali služi svrsi - trebalo bi da posle par krugova da potvrdi (ili ne potvrdi) stabilnost i ispravnost grafičke karte.
el_corona
27.5.2015, 19:30
ko nema lufta što se tiče snage napajanja, ne treba uopšte da se igra sa Furmarkom.
To stoji.
Druga je stvar sto sam ja testirao nesto drugo na svom racunaru na kom je taj Rexpower radio 2 godine i verovatno bi radio i duze da mu nisam narusio specifikaciju po kojoj je deklarisan njegov rad zaustavivsi ventilator gde je na taj nacin doslo do povecanja temperature prilikom Furmark testa koji je zatevniji od igre tipa HA.
Grafik koji sam ostavio ilustruje ne samo vecu potrosnju graficke kartice pri Furmark testu vec i vece opterecenje sto znaci da je grafika opterecena do svog maksimuma sto bi bilo najidealnije resenje za proveru ispravnosti samo graficke kartice. 3DMark/Unigine testovi se najcesce koriste za testiranje stabilnosti celokupnog sistema simulirajuci opterecenje koje korisnik moze da plasira na svoj hardvare.
Sve ovo sam rekao na malo saljiviji nacin kroz prethodna dva posta, samo sto nije imao ko da procita zbog minimalnog offa vezano za napajanje. Evo sad na kinezu od 400w koje je guralo quad i istu grafiku 6 godina radi Furmark vec 2 sata (for fun) ali na njemu nije stopiran vent jer je tiho i hladno dok je kinez Rex iako jaci bio bucan i topao.
A šta si tačno želeo da postigneš stopiranjem ventilatora na napajanju i CPU pa puštanjem furmarka? Proveravaš da li će prvo da okine overheat zaštita, pregori CPU ili napajanje. :D
OWERKLOKER
28.5.2015, 22:19
Sprda se covek. :D
el_corona
29.5.2015, 21:40
A šta si tačno želeo da postigneš stopiranjem ventilatora na napajanju i CPU pa puštanjem furmarka? Proveravaš da li će prvo da okine overheat zaštita, pregori CPU ili napajanje. :D
Kad vec pitas :D ulenjio sam se a pa me interesovalo koliko ce da se cuje vent samo od grafike pod uslovom da se ne cuju ventovi od CPU i PSU. Mogao sam MSI Afterburnerom da nateram vent da radi na max ali to nije poenta i nisam znao koji je RPM pri nekom max opterecenju pa da znam sta mi je ciniti :D. Inace taj Rex mi je bio nesto drag, zbog svoje buke me vratio u dane P4 pa mi neobicno sad sto ne cujem Seasonic-a. Kinez SP od 400w ide nazad u bekap pc.
Sprda se covek. :D
Ima i ovoga malo a sve to zbog Rexa :D iskren da budem nisam ocekivao da ce da mu rikne osigurac zbog stopiranog venta znajuci sta je sve izdrzalo to napajanje. Kljucna komponenta mu je bila disejblovana prilikom zestokog opterecenja. Prosto sam bio iznenadjen :D Inace ja kineska napajanja i onu temu "da li ce napajanje izdrzati graficku" <3
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.