PDA

Prikaži potpunu verziju : Kako da oduzmem par MB...?


dzambo
12.11.2006, 14:50
Nije bas neki jasan naslov ali aj.:D
Treba da snimim I sezonu jedne serije na DVD i problem je sto je preslo za 44MB. Ima 13 epizoda i svaka je oko 360MB u avi formatu. Ja sam mislio nekako da sa svake skinem po koji mb pa da mogu da narezem na dvd disk. Necu da razdvajam epizode.

Ljudi kriza mi na hardu! Moram sto pre da prebacim na dvd. Koji program to odradjuje? Dajte mi i neko pojasnjenje. Necu da ugrobarim snimke.

Chivan
13.11.2006, 13:21
Nije bas neki jasan naslov ali aj.:D
Treba da snimim I sezonu jedne serije na DVD i problem je sto je preslo za 44MB. Ima 13 epizoda i svaka je oko 360MB u avi formatu. Ja sam mislio nekako da sa svake skinem po koji mb pa da mogu da narezem na dvd disk. Necu da razdvajam epizode. Skidanje par MB sa svake je jako jednostavno, ako želiš da ih odsečeš. Recimo, da skineš odjavnu špicu sa svake. Fajl se učita u VirtualDub, isečeš ono što želiš, i za video i audio izabereš Direct Stream Copy i na taj način nećeš raditi rekompresiju i sve je gotovo za par minuta.

Ukoliko ne želiš vremenski da skraćuješ fajlove, jedini način da "uštediš" je ponovna rekompresija. To je posao koji će ti oduzeti nekoliko dana, s obzirom da treba da "našteluješ" nivo kompresije kako bi dobio tih par megabajta. A koliko vidim, ti nemaš par dana, pošto ne možeš da se strpiš ni za odgovor. :) Takođe, izgubićeš i mnogo na kvalitetu, pošto radiš rekompresiju na već kompresovanom materijalu. Po meni - skuplja dara nego mera.

Spawn BG
13.11.2006, 13:24
Pitanje: da li nameravas da ih ostavis u .avi ili hoces da konvertujes u DVD?
1. Ako ih ostavljas u .avi, onda bi mogao da u vdub-u iseces odjavne deonice (tzv. credits)
2. Za konvertovanje u DVD koristi WinAVI Video Converter, zadaj velicinu 1 DVD 4,3 GB.
Ako neces da seckas, onda jedino rekompresija... bar 2-3 epizode da skratis za tih 40-ak MB.

dzambo
13.11.2006, 14:18
:) Ostavicu u .avi-ju. Treba mi najjednostavnije a to je sto kazete da isecem npr odjavne spice. Odjavna spica je oko 40sec x 13 epizoda hoce biti dovoljno da se izbaci oko 40mb?


VirtualDub je free program?

Chivan
13.11.2006, 14:22
:) Ostavicu u .avi-ju. Treba mi najjednostavnije a to je sto kazete da isecem npr odjavne spice. Odjavna spica je oko 40sec x 13 epizoda hoce biti dovoljno da se izbaci oko 40mb? Probaš, pa vidiš. Ovako napamet je teško reći. Naročito iz razloga što su odjavne špice najčešće crne, sa malo promena (slova koja se pojavljuju i klize), pa se samim tim i bolje kompresuju od ostatka snimka.

VirtualDub je besplatan i možeš ga preuzeti odavde (http://www.virtualdub.org/).

dzambo
13.11.2006, 14:29
Hvala na odgovoru. Skinuo sam ga.
Nisam ovo nikad radio. Valjda je jednostavno... Ovo je najbitinije da se odradi
...za video i audio izabereš Direct Stream Copy...

dzambo
14.11.2006, 23:32
hmmmm jel ja sve dobro radim? Posto isecanjem odjavne spice sam ustedeo oko 1ipo mb :icon_scra .

Sto to nije jednostavnije kao sa fotkama, lepo risajz pa onda kolki kvalitet slike i to je to :D

NenadN
15.11.2006, 0:58
hmmmm jel ja sve dobro radim? Posto isecanjem odjavne spice sam ustedeo oko 1ipo mb :icon_scra .

Sto to nije jednostavnije kao sa fotkama, lepo risajz pa onda kolki kvalitet slike i to je to :D
Krediti ti nece doneti mnogo jer kao sto rece Chivan u tom delu je mnogo jaca kompresija te zauzimaju malo, inace se na tim serijama krediti obicno rade sa max kompresijom tj Q31.

Jedino sto ti preostaje da rekompresujes, sto i nije dobro, mozda bolje rekompresujes audio, vredi pokusati

dzambo
15.11.2006, 1:37
Ja bi zamolio nekog da mi kaze proceduru kako da to odradim. Posto stvarno ne znam sta da kliknem, podesim itd ne znam nista oko video fajlova i ovih stvari :o . Mada ako kazete da ce jako dugo trebati onda mi se i ne radi.

Konan
15.11.2006, 2:08
Ako nikada nisi radio sa VirtualDubom onda bi bilo malo mnogo da ti se objašnjava. Pogotovo što igranje sa zvukom može da poremeti sinhronizaciju. Jednostavnije je da od svake epizode sečeš i uvodnu i odjavnu špicu. Koliko god mali dobitak bio ipak bi trebalo da zadovolji. Jedan od načina bi mogao biti i Easy video spliter.

A M G
15.11.2006, 23:35
Ako imas DVD rezac koji podrzava double layer diskove (95% ih podrzava), mogao bi da kupis dvoslojni tj. double layer disk i sve to lepo narezes + ima mesta za jos jednu sezonu.:) Jeste da dvoslojni disk kosta 200 dinara, ali je bolje to nego da se cimas levo-desno, seces, rekompresujes i gubis na kvalitetu.

NenadN
15.11.2006, 23:41
Ako imas DVD rezac koji podrzava double layer diskove (95% ih podrzava), mogao bi da kupis dvoslojni tj. double layer disk i sve to lepo narezes + ima mesta za jos jednu sezonu.:) Jeste da dvoslojni disk kosta 200 dinara, ali je bolje to nego da se cimas levo-desno, seces, rekompresujes i gubis na kvalitetu.
Mislim da je ovo najpametnije. Inace sto se tice rekompresije s obzirom da su te serije vec zbuene do maximuma, mislim da bi posledice rekompresije bile velike, a to su ogromni artifakti na slici ili kvalitetu zvuka.

dzambo
15.11.2006, 23:59
@AMG

Podrzava moj. NEC 3550a. Gledao sam i jednu 2 prodavnice double layer diskove i kostju oko 400din:confused:

NE znam, videcu nesto da odradim :icon_scra

milke
16.11.2006, 3:48
a koliko može da se ide u overburn sa DVD diskovima ? jel može tih 40MB

dzambo
16.11.2006, 22:34
a koliko može da se ide u overburn sa DVD diskovima ? jel može tih 40MB

E to bi bilo dobro. Skinem oko 20mb sa odjavnom spicom i onda probam overburn. Jel mislite da bi uspelo? Kako bi se to posle odrazilo...?

NenadN
16.11.2006, 22:49
E to bi bilo dobro. Skinem oko 20mb sa odjavnom spicom i onda probam overburn. Jel mislite da bi uspelo? Kako bi se to posle odrazilo...?
Jos jedno pitanje, zasto bas moras sve da naguras na jedan DVD, sto ne raspodelis na dva.

dzambo
17.11.2006, 3:00
Zato sto je to sezona 1. Bezveze je da bude disk sezona 2 i zadnja epizoda od s1 je tu.

NenadN
17.11.2006, 10:16
Zato sto je to sezona 1. Bezveze je da bude disk sezona 2 i zadnja epizoda od s1 je tu.
Jbg, sad nemam vremena da ti objasnjavam ceo postupak rekompresije, mozda bi mogao na izguglas jer ces sigurno naci resenje i na srpskom. Juce sam bas gledao u 90% prodavnica u bg DVD DL (8GB) disk je 200din. Tako da bi mogao malo da se prosetas, bilo gde da zivis

dzambo
18.12.2006, 17:18
-------------------------------------------------------------------------

Da ne bi otvarao novu temu a vezano je za VirtualDub onda bolje ovde da pitam. Posto jos nisam kompletirao seriju, nastavio sam sa downloadom. Sada sam stigao do sledece sezone i treba opet da narezem. Sve epizode su u .avi i oko 365mb. Samo jedna je oko 730mb. Hocu da je namestim da bude kao i sto su ostale i da ne zauzima tako puno. Ne znam kojim razlog jer je ista duzina oko 50min kao i ovde ostale. Treba mi procedura kako to da se odradi pa ako bi neko bio ljubazan da mi je objasni. Znaci da skinem sa 730 na oko 370mb.
Da napomenem kada ucitam tu epizodu od 730mb u virtual izbaci ovo na slici.

4939

Chivan
19.12.2006, 12:41
Da napomenem kada ucitam tu epizodu od 730mb u virtual izbaci ovo na slici.To ti izbaci zato što je zvuk u toj epizodi urađen u Variable Bit Rate-u (VBR), kao što ti i piše u poruci. Virtual Dub ne ume da se snađe sa MP3 varijabilnom kompresijom. Zbog toga moraš da dekompresuješ audio i da ga rekompresuješ u konstatni bit rejt. Za to ti može poslužiti noviji WinAmp koji pušta video i Disk Writer plugin. Kada snimiš nekompresovani audio fajl na disk, izabereš njega, umesto audio zapisa i filma i radiš njegovu rekompresiju, kao i rekopresiju video snimka. Na taj način možeš da prepoloviš veličinu fajla, ali na račun kvaliteta snimka.

Na žalost, ne mogu detaljnije od ovoga da ti objasnim. Virtual Dub je moćan program i preporučio bih ti da pročitaš uputstvo za njega.

VojaM
19.12.2006, 16:42
Treba napomenuti da problemi sa sinhronizacijom zvuka kod varijabilnog bit-rejta mogu, ali i ne moraju da se pojave. Treba probati, pa ako ne valja, naknadno regulisati samo ton.

AmigAdi
19.12.2006, 21:02
Da li kompresujes audio u AVIju??
Probaj MP3 kompersiju 64kbps ili 56 kbps ili DivX audio (WMA 1/2).

Chivan
20.12.2006, 13:39
Treba napomenuti da problemi sa sinhronizacijom zvuka kod varijabilnog bit-rejta mogu, ali i ne moraju da se pojave. Treba probati, pa ako ne valja, naknadno regulisati samo ton.Virtual Dub odmah ispiše u milisekundama koliko je odstupanje. Nekad napiše da može da se pojavi odstupanje od 0 ms, tada ne treba ništa raditi. Ali, ako pogledaš, u ovom slučaju se radi o tri sekunde, što će se definitivno primetiti.

NenadN
20.12.2006, 18:58
Nikakva rekomresija nije potrebna, samo uzmi VirtualDubMod 1.5.1 ili NanDub 1.0rc2, oni jedino znaju da korektno postupe sa VBR MP3-om.

dzambo
21.12.2006, 22:09
Ljudi, ja ne znam nista oko toga. Ja ne znam odakle da krenem. Meni je taj program jako konfuzan. Kako da ga rekompresujem i namestim da bude fajl kao i svi ostali?

dzambo
23.12.2006, 20:45
KAko ste me iskulirali ne mogu da verujem...

NenadN
23.12.2006, 22:33
Niko te nije iskulirao, nego si mogao sam da se potrudis da potrazis, ako bi otisao na google ja mislim da bi dobio milion odgovora.

Evo nesto iz prve ruke http://www.doom9.org/virtualdub_procedures.htm

Chivan
23.12.2006, 22:35
KAko ste me iskulirali ne mogu da verujem...
Pa, glupo je da ti ponavljam ono što sam ti gore rekao:

Na žalost, ne mogu detaljnije od ovoga da ti objasnim. Virtual Dub je moćan program i preporučio bih ti da pročitaš uputstvo za njega.

Nema ljutiš, isto tako sam i ja naučio da radim u njemu. Baci pogled u uputstvo (http://www.virtualdub.org/virtualdub_docs), pa ako zapneš negde, javi se da ti pomognemo. Ipak mnogo očekuješ ako misliš da će neko da ti napiše sažvakano uputstvo za korišćenje bilo kog programa.

dzambo
24.12.2006, 17:06
Hvala, pregledacu detaljnije...pa ako zaglavim javljam se.

dzambo
24.12.2006, 21:13
To ti izbaci zato što je zvuk u toj epizodi urađen u Variable Bit Rate-u (VBR), kao što ti i piše u poruci. Virtual Dub ne ume da se snađe sa MP3 varijabilnom kompresijom. Zbog toga moraš da dekompresuješ audio i da ga rekompresuješ u konstatni bit rejt. Za to ti može poslužiti noviji WinAmp koji pušta video i Disk Writer plugin. Kada snimiš nekompresovani audio fajl na disk, izabereš njega, umesto audio zapisa i filma i radiš njegovu rekompresiju, kao i rekopresiju video snimka. Na taj način možeš da prepoloviš veličinu fajla, ali na račun kvaliteta snimka.

Na žalost, ne mogu detaljnije od ovoga da ti objasnim. Virtual Dub je moćan program i preporučio bih ti da pročitaš uputstvo za njega.


Instalirao sam taj plug in i ne znam kako da odradim. Nesto sam cackao i sada sta god pustim krece da pravi .wav fajl. Poludecu od ovih gluposti.

Virtualdub to ne moze da odradi?




------------------------------

Sve sto sam uspeo jeste da izvucem wav iz avi fajla (koji je oko 500mb) i sada njega treba da ubacim u taj isti avi?? Kada to uradim dobijem fajl od 50gb.
To upustvo sam pratio u Joining uncompressed audio and compressed video http://www.doom9.org/index.html?/virtualdub_procedures.htm

NenadN
25.12.2006, 0:23
Nisi lepo ispratio

da li si stavio video->direct stream copy

i da li si stavio audio->Full processing mode jer tada tek moze da se kompresuje audio u mp3

i kada si birao Lame MP3 za kompresiju, jesi li smanji bitrate na recimo 96kbps, da bi smanjo velicinu celokupnog fajla, sto ti je i cilj jel da?

dzambo
25.12.2006, 4:12
Nenade, uradio sam onako kako si i ti napisao.
Prethodno sam sa mp3 layerom3 pa sam instalirao lame mp3 sa http://www.free-codecs.com/LAME_ACM_Codec_download.htm i fajl je mnogo manji oko 40mb (128kbit). Kada hocu da ubacim sada taj wav opet dobijem ogroman fajl tj jedino sto sam zasada uradio jeste da vise nije VBR . Jel treba sada nesto sa video fajlom da odradim?


5071


Evo kako sada izgleda taj fajl koji sam odradio sa rekompresijom zvuka.

5072


Ovako izgleda epizoda od oko 360mb

5073

Mada i sve ostale kada ucitam prijavi za VBR ali su sve epizode oko 360mb sem one jedne koja je oko 720mb

Vidim da je rezolucija vece, 48000hz je...

Chivan
25.12.2006, 15:19
Kada hocu da ubacim sada taj wav opet dobijem ogroman fajl tj jedino sto sam zasada uradio jeste da vise nije VBR . Jel treba sada nesto sa video fajlom da odradim? Pošto si radio Direct Stream Copy za video možeš da vidiš da ti je na gornjem (većem) 1883 kb/s, a na onom od 300 MB je 809 kb/s. Treba da radiš rekompresiju i video materijala, upotrebi isti kodek i bitrejt od oko 800 kb/s, pa vidi šta ćeš da dobiješ (znači, Full Procesing Mode i za video, pa izaberi kodek i podesi bitrejt).

dzambo
25.12.2006, 17:09
Sada mi je u toku... Ovako, stavio sam za audio direct steam copy a za video kao sto si rekao Full Procesing Mode. Odabrao sam Xvid MPEG4-Codec > configure > i bit rate sam stavio na oko 800 i nesto sitno.

Ovo nisam dirao (u XvID opciji) jer ne znam sta je pa ako mozete da mi kazete.
- PRofile @ level. Kada se klikne na MORE dobije se dosta opcija.
- Encoding type
- Zones

Upravo mi odradjuje (zavrsice oko 50min) predvidja da ce biti oko 340MB :n_klanja: :) :) :)

NenadN
25.12.2006, 20:48
Video->Fast Recompress je dovoljno jer neces primentiti ni jedan od filtera, a zna da ubrza.

profil stavi na unrestricted i nista ne diraj.

encoding type zavisi, single pass, ako hoces jedan prolaz encodovanja, najbrze, ali two pass se mora odraditi ako ti je kvalitiet bitan.

Zone ne diras.

Inace mogao si samo umesto 128kbps da stavis 160 ili 192, to bi te zadovoljilo.

mitrovskiigi
26.12.2006, 11:47
A sto ti lepo ne probas da rekompresujes celu epizodu npr. programom AutoGordianKnot koji se nalazi na adresi: AutoGK (http://www.free-codecs.com/download/AutoGK.htm)
On kompresiju radi pomocu VitrualDub-a tako da ne treba ti da mu mislis koji bitrate i ostale gluposti. Sve je potpuno automatizovano. Samo mu kazes koliko MB hoces i to je to. Kladim se da neces ni primetiti razliku.
Uostalom probaj pa vidi, nista te ne kosta.

Rocker
26.12.2006, 12:07
A sto ti lepo ne probas da rekompresujes celu epizodu npr. programom AutoGordianKnot koji se nalazi na adresi: AutoGK (http://www.free-codecs.com/download/AutoGK.htm)
On kompresiju radi pomocu VitrualDub-a tako da ne treba ti da mu mislis koji bitrate i ostale gluposti. Sve je potpuno automatizovano. Samo mu kazes koliko MB hoces i to je to. Kladim se da neces ni primetiti razliku.
Uostalom probaj pa vidi, nista te ne kosta.
Kada se radi full rekompresija, uvek je lošiji kvalitet snimka jer se već kompresovano ponovo kompresuje. Ipak je bolje da se malo potrudi.;)

dzambo
26.12.2006, 13:18
To je to. Vidi se da je malo losiji snimak ali mi ne smeta za jednu epizodu. Ako budem ponovo radio isto ovo, onda cu znati kako i sta.

Hvala & pozdrav :tapsh: :ciao:

NenadN
27.12.2006, 0:04
To je to. Vidi se da je malo losiji snimak ali mi ne smeta za jednu epizodu. Ako budem ponovo radio isto ovo, onda cu znati kako i sta.

Hvala & pozdrav :tapsh: :ciao:
Eto vidis, da ima i lakse resenje, mada si stvarno mogao malo da se potrudis sa VirtualDub-om da bi shvatio neke principe video i audio kompresije.

AutoGK, zna da osakati video, zato sto radi compresivity test i na osnovu njega smanjuje/povecava rezoluciju, ali sve to i nije tako lose, bitno je tebi da se svidja

Pozdrav.

dzambo
27.12.2006, 3:48
Ja sam i uradio u VirtualDub-u. Vec je bilo zavrseno pre nego sto je napisao mitrovskiigi.

dzambo
4.1.2007, 22:21
----------------------------------------------------------------


Mislio sam da necu morati vise bilo sta da pitam u ovoj temi...Ipak mi je iskrsao novi problem...
Ostalo mi je da uradi istu stvar sa jos 2 fajla. Znaci prijavi mi VBR, podesim sve da izvucem wav fajl i kada hocu da snimim u wav prijavi mi sledece:


5244


Instalirao sam novi K-Lite Codec pack 2.80 full (pretdhodni je on uninstalirao) i opet nista.
Prosli put sam radio sa nekom starijom verzijom (1.60 ili tako nesto) ali opet isto prijavi i sa ovom novom verzijom...

NenadN
5.1.2007, 17:41
Moras da vidis u kom formatu je zvuk kompresovan, ocigledno da nije mp3, pa nemas odgovarajuci dekoder. Uzmi Graphedit i izrendiraj taj fajl da vidimo sta je.

dzambo
5.1.2007, 22:03
Nadam se da sam dobro odradio...


5265

NenadN
5.1.2007, 22:14
Jesi. Ali je cudno sto nece da dekompresiju. Sta da ti kazem probaj sa AVIMux GUI-om, da demuxujes

LoneWolf
13.1.2007, 21:13
Brzo i kvalitetno rjesenje:instairaj Nero Vision i pokreni Nero Recode...Malo "cackanja" po opcijama,ili auto-optimizacija,dovesce te do krajnjeg cilja bez gubitka kvaliteta videa...pozz