PDA

Prikaži potpunu verziju : Pomoc oko zvucnika za "Hi-Fi"

Bujosh
29.10.2014, 20:52
Iako nije bas "kompjuterska" tema pitacu ovde, svakako cu zvucnike koristiti za PC.

Dakle, imam JVC AX335 pojacalo snage 85W na 4Ω, sto je nekih 55-60W na 8Ω. Trenutno koristim neke zvucnike sa mini linije i necu mnogo da govorim o njima.
Nisam perfekcionista sto se tice zvuka, bitno mi je da su glasni sa dosta basa (po mogucstvu) i takodje po mogucstvu da su trosistemci.

Cena (za polovne) negde desetak hiljada, za te pare kapiram da bi trebalo da moze da se nadje nesto pristojno, mada mi se i ne daje toliko sad...
Dobio sam preporuke za ove zvucnike http://goo.gl/nSZNsj ali voleo bih da mi neko preporuci neke sa Kp.
Ovi mi deluju solidno:
http://goo.gl/6KMAEf
http://goo.gl/JfqugZ
http://goo.gl/uWjVpo
http://goo.gl/nwlBhS
Nisam do sad slusao kompresione kutije, ali verujem da tu nema neke razlike?

Aibo
30.10.2014, 11:57
Kompresione kutije moraju biti većih dimenzija da bi postigle isti nivo basa kao bas refleks kutije. Sa obzirom da želiš jak bas toplo ti preporučujem basrefleks kutije. Drugo, iskreno preporučujem da se ne opterećuješ takvim stvarim kao što su da li je zvučnik trosistemac. Kvalitetan dvosistemac može da oduva nekvalitetan trosistemac u svakom smislu i pogledu.

Evo da ti dodam još jedan na muku. :) Meni npr. i ovako nešto deluje zanimljivo: ONKYO SC-470s (https://www.kupujemprodajem.com/ONKYO-SC-470s-podni-110w-Germany-16612146-oglas.htm?filter_id=122). Onkyo je respektabilan brend, kutije su podnostojeće što bi trebalo da pruži jak bas...

Ali najbolje od svega bi bilo ako nešto možeš da čuješ pre nego što kupiš.

bobiv
30.10.2014, 15:49
Što se tiče basa nemoj da gledaš samo to ..
Nije sve u muzici u basu..Ima nešto i u srednjim i visokim tonovima..
A što se tiče kompresionih i bass reflex nemam pojma za te teorije
oko veličine kutije..Ja imam jedan par malih grundiga koji imaju baš
dosta niskih tonova a vrlo su malih zapremina i kompresione su..
Jeftine bas reflex kutije znaju da imaju loš muljav i neprecizan bas..
Pre bi rekao da zvuk više zavisi od kvaliteta samog zvučnika i konstrukcije
kutije.
https://www.kupujemprodajem.com/Canton-carat-20-16525994-oglas.htm?filter_id=9460
Evo jedan predlog od mene al bilo di dobro kada bi uradio probu..
Tj da svoje pojačalo poneseš i da čuješ kako to sve zvuči..
Pa onda da pazariš..Gledaj da zvučnici nisu farbani krpljeni otvarani itd.
Ukoliko se čuju neki čudni zvuci krčanja itd znači da je zvučnik odsvirao
svoje.Pogledaj kako su očuvane membrane..Vidi se sko su rađena vešanja itd.

Aibo
30.10.2014, 17:15
U brzini sam malo banalizovao stvari. Ono što sam hteo reći je da je za kompresionu kutiju potreban veći trud (na nekoliko polja) da bi se postigli isti rezultati po pitanju dubine i glasnoće basa kao na bass reflex kutijama. A čovek je naveo jak bas kao prioritet, za relativno skromnu cenu, pa mi se činilo da je bass reflex dizajn safer bet. A opet si ti potpuno u pravu za to šta biva kada je loše projektovan... Ali zato kada čujem šta jedni maleni Monitor Audio RS1, sa svojih 30cm visine i membranom od 5" rade... :eek:

Ali da ne smaram, stvarno bi bilo najbolje da se lično čuje par stvari. Zvukovi umeju jako da variraju. Neko će da ti se kune u nešto a tebi može da ne leži 100%, kao npr. ja i KEF zvučnici, neki ih obožavaju a meni je taj zvuk tako odbojan.

Bujosh
30.10.2014, 18:59
Zanimljivo, pogotovo Onkyo, ove druge Cantone ne bih, ipak su 50W na 4 oma.
Pa ni ja nekako nisam za kompresione, ovaj canton sto sam predlozio je bas refleks kutija, greskom je napisano da je kompresiona i pristao je da ih da za 50E. Voleo bih da mi neko kaze nesto o njima? Covek koji ih je imao je bio jako zadovoljan njima i preporucio mi ih je.
Znam da bi najbolje bilo da mogu da probam pre nego sto kupim, ali malo je problem preci 100-200 km zbog zvucnika koji ne kostaju mnogo.

Mislim da cu razmisliti za vikend sta da uzmem, ovaj onkyo deluje solidno ali ne volim "podnostojece" kutije bas... :/

Koji god da uzmem za te pare bice bolji od trenutnih AKAI-ja sa muzickog stuba i basom od 12cm :D.

Hvala. :)

bobiv
30.10.2014, 19:20
I taj je fonum isto 50w al to nemoj da gledaš ..
Jačina buke koji se proizvodi se meri u decibelima..
Tebi je bitno koja ti je veličina prostorije i samo pozicioniranje..
Ovaj kanton što sam ja preporučio bio je u ono vreme dosta skup zvučnik.
A top modeli su išli i preko hiljadu maraka nemačkih tada..

Bujosh
30.10.2014, 19:23
Znam da se meri u dB, za vate kazem jer ne bi bilo dobro da uzmem kutije od 50W na 4oma jer pojacalo ma toj impedansi ima 85W.

Nego, sensibilituy (osetljivost), jel to ta "buka"? :o

bobiv
30.10.2014, 19:24
Pa šta ima veze što ima 85w nećeš ti to da teraš u max..
Čak je i bolje da pojačavač bude jači tako ima manje izobličenja..

Bujosh
30.10.2014, 19:26
To je tacno, ali necu da "strepim" dok pojacavam, radije bih na sigurno. :)

Sta mislis o fonum 300?

bobiv
30.10.2014, 19:31
Ja sam oduvek koristio kompresione..
Nešto nisam ljubitelj bas refleksa što ne znači da su one loše..
Canton je sama po sebi dobra firma izbacila je dosta toga..
Slušao sam ranije neke carat trostistemce i lepo su svirali..
Tako da sa fonumom nećeš da pogrešiš..
E sad zavisi koji pojačavač za njih..Da bi izvukao max kvaliteta trebalo bi
da imaš solidno pojačalo i solidan izvor zvuka..

Bujosh
30.10.2014, 19:43
Napisao sam da imam AX335 JVC, pojacalo koje su mi svi nahvalili i koje sam nasao za odlicnu cenu.

Hvala opet. :)

bobiv
30.10.2014, 20:12
Znam pročitao sam da imaš taj pojačavač..
Zato ti i kažem..To pojačalo nije ništa posebno..
Ja bi pre na te kantone kačio nešto drugo..

SAJEVAC
31.10.2014, 16:15
Ja mislim da nacin na koji ti slusas muziku i to sto ti trazis nema mnogo dodirnih tacaka sa audiofilskim slusanjem.Sa slabijim pojacalom je lakse spaliti jace zvucnike nego sa jacim slabije.THD odnosno harmonisko izoblicenje je opasnije nego cista snaga.Snaga se meri po rms standardu i obuhvata opseg od 20hz do 20khz i tokom rada menja se u pikovima jer ne svira konstantu frekvenciju.

Bujosh
31.10.2014, 16:46
Ja mislim da nacin na koji ti slusas muziku i to sto ti trazis nema mnogo dodirnih tacaka sa audiofilskim slusanjem.

To i ja mislim.
Sve jedno, kakav je izbor onaj fonum za to sto meni treba? Realno dzaba da je zvuk ne znam kako kvalitetan i "svilen" ako ce da sapuce. :kreza:

SAJEVAC
31.10.2014, 19:24
To i ja mislim.
Sve jedno, kakav je izbor onaj fonum za to sto meni treba? Realno dzaba da je zvuk ne znam kako kvalitetan i "svilen" ako ce da sapuce. :kreza:

Al zasto mora da ti probije mozak da bi uzivao.Ni to mi nije jasno.Ja volim da muziku slusam ni previse glasno ni previse tiho,ali mi je kvalitet stereo 3d zvucne slike bitan .

Bujosh
31.10.2014, 19:37
Ne znam, nisam previse zahtevan u tom smislu, sto se tice kvaliteta i sadasnje kutije od muzickog stuba su i vise nego dobre, ali fali tu niskih tonova dosta kad pojacam na nekih 60% (sto je plafon za sobu od 20 kvadrata), tada moram na pojacalu da smanjim bas na minimum jer ce membrana da iskoci iz kutije, ipak AKAI prave kinezi i ko zna da li tu ima i upola od 80W., a precnik basa im je 13 cm... :)

SAJEVAC
31.10.2014, 19:40
Ne znam, nisam previse zahtevan u tom smislu, sto se tice kvaliteta i sadasnje kutije od muzickog stuba su i vise nego dobre, ali fali tu niskih tonova dosta kad pojacam na nekih 60% (sto je plafon za sobu od 20 kvadrata), tada moram na pojacalu da smanjim bas na minimum jer ce membrana da iskoci iz kutije, ipak AKAI prave kinezi i ko zna da li tu ima i upola od 80W., a precnik basa im je 13 cm... :)

Ja bi pre rekao da je tu stvar u klipingu nego u watima.Nemoj koristiti ton kontrole...Zvucnici nemaju snagu,oni su pasivni elementi i trpe snagu ili thd,zavisno sta im posaljes.Za tebe ne trebaju kutije sa puno w nego sa dosta db.Recimo zvucnici od 93 db 30 w bi ti bile i vise nego dovoljne.

Bujosh
31.10.2014, 19:52
Klipingu? :icon_scra

Ne znam, valjda je bolje da smanjim bas, kad pojacam membrane bukvalno lete, samo sto ne iskoce, mada nema krcanja, "probijanja" nicega, ali ne znam, sad sam stavio "deafult" potenciometre i udaraju dobro ali ne znam jel pametno to za ovako male zvucnike? Inace, rade mi na 40-50% snage uvek, ne teram preko 60 nikad.

Ali nebitno, njih necu koristiti, daj da vidimo sta da kupim. :o

SAJEVAC
31.10.2014, 19:59
Klipingu? :icon_scra

Ne znam, valjda je bolje da smanjim bas, kad pojacam membrane bukvalno lete, samo sto ne iskoce, mada nema krcanja, "probijanja" nicega, ali ne znam, sad sam stavio "deafult" potenciometre i udaraju dobro ali ne znam jel pametno to za ovako male zvucnike? Inace, rade mi na 40-50% snage uvek, ne teram preko 60 nikad.

Ne znas ti na koliko je to procenata snage,snaga se menja u pikovima tj delicima sekunde.Potenciometar nema veze sa tim koliko pojacalo daje snage na kanalima.Snaga se menja u zavisnosti od frekvencije.Inace ako gledas po potenciometru budi uveren da vecina pojacala svoju snagu izbace vec tu negde na sredini potenciometra,posle toga vec pocinje thd da raste.Rezerva potenciometra je ostavljena zbog gramofonske sekcije koja radi na dosta tisem izlaznom nivou,dekova i td..Iskljuci ton kontrole i slusaj direktan zvuk.Tako ces postedeti pojacalo klipovanja.Bar u vecoj meri.I da nemoj gledati na wate .5w moze da svira isto glasno kao i 5000 w .Sve to zavisi od osetljivosti zvucne kutije.

Bujosh
31.10.2014, 20:03
Ahaa, kapiram, hvala. :)

Stavio sam na deafult, tj svi potenciometri su na sredini.

Treba da trazim kutije koje imaju sto veci "Sensibility"? Oni Cantonovi imaju 88,5 dB sto i nije puno jel da ?

SAJEVAC
31.10.2014, 20:29
Ahaa, kapiram, hvala. :)

Stavio sam na deafult, tj svi potenciometri su na sredini.

Treba da trazim kutije koje imaju sto veci "Sensibility"? Oni Cantonovi imaju 88,5 dB sto i nije puno jel da ?

Pa prosecno su usetljive.Recimo 60 w 90 db po glasnoci je isto sto i 30 w 93 db .Inace da bi nesto bilo duplo glasnije potrebno je da mu das + 10 db te je recimo duplo glasnije od 50w 90db 500w 90 db.Ili 5 w 100 db je isto sto i 50w 90 db .Nadam se da kapiras .

Bujosh
31.10.2014, 20:52
Nadam se da kapiras .

Pa ne bas :o
Hoce li ovaj canton posluziti za to sto meni treba ili da trazimo nesto drugo?

SAJEVAC
31.10.2014, 21:18
Pa ne bas :o
Hoce li ovaj canton posluziti za to sto meni treba ili da trazimo nesto drugo?

Na to pitanje neces znati ni ti ni ja odgovor dok ne cujes.Budi siguran samo u jedno da ni jedan od zvucnika koje si gledao na oglasima nije pravljen za to sto tebi treba tako da ne mogu da odgovorim na to pitanje.

Edit da me ne shvatis pogresno.Zvucnicima nije namena da ti pomeraju bubrege.Smisao hi fi je sto bolja 3d zvucna slika bilo da se radi o stereo ili visekanalnim sistemima..Rezerva snage koju imaju nije tu da bi ti u maloj prostoriji sedeo blizu zvucnika i da ti on probija mozak,nego u vecoj prostoriji koja na vecoj udaljenosti slusaoca treba da pruzi opet dovoljno dobru 3d stereo zvucnu sliku.Zato ne mogu da ti odgovorim kako ce svirati u tvojim uslovima,ali znam da se merilo vernosti reprodukcije u domenu onom za koji su ti zvucnici pravljeni meri njihovo mesto u hi fi.

Aibo
1.11.2014, 18:42
@Bujosh
Taj konkretan Canton nisam čuo ali jesam nekoliko drugih Canton modela. Manje više su svi imali neutralan i suzdržan zvuk. Ja sam u to vreme više voleo neki življi i dinamičniji zvuk kakav su pružali B&W, Jamo, JBL... Znam da niko ne želi da čuje to, ali posao sa hifi-em je takav da učiš usput, kada ti se nešto svidi ili na na osnovu toga se usmeravaš idući put. Sve što se kupi može i da se proda, proba nešto drugo... bez toga nikada nećeš saznati da li više voliš gruvajući američki zvuk (JBL kao predvodnik) ili nešto konzervativniji (Mission npr.)... Pozitivna stvar je da su svi oni bolji, detaljniji i dinamičniji od bilo čega što si ikada čuo na mini linijama.

Mnogo razmišljanja i slušanja oprečnih saveta će te samo ubiti u pojam. Odaberi nešto od preporučenih, počni svoj put u hifi svet i uživaj. :qliranje: Detalji i sitnice se uče usput.

Bujosh
1.11.2014, 18:49
Hvala, uzecu cantona gotovo sigurno, cena je okej mada vec su na oglasima duze vreme tako kad kupim nema nazad, tesko cu ih prodati, ali nema veze, koje god kutije da kupim pitanje je da li ce meni odgovarati za moje potrebe, da li ce biti ocuvane i kako ce raditi uopste na mom pojacalu. Tako da, hvala svima, javljam jesam li zadovoljan. :) :odoK:

SAJEVAC
1.11.2014, 19:15
Hvala, uzecu cantona gotovo sigurno, cena je okej mada vec su na oglasima duze vreme tako kad kupim nema nazad, tesko cu ih prodati, ali nema veze, koje god kutije da kupim pitanje je da li ce meni odgovarati za moje potrebe, da li ce biti ocuvane i kako ce raditi uopste na mom pojacalu. Tako da, hvala svima, javljam jesam li zadovoljan. :) :odoK:

Moj ti je savet da malo jos novca pristedis za zvucnike.Ima toliko toga dobrog da se kupi....

Bujosh
1.11.2014, 23:22
Koliko para otprilike? Nije problem, ne zuri mi se.

SAJEVAC
2.11.2014, 1:04
Koliko para otprilike? Nije problem, ne zuri mi se.

Hehhe,pa sto vise to bolje,samo greoata je da kupis neke dobre zvucnike i da ih mnogo ganjas.Moras imati meru za to.

bobiv
2.11.2014, 4:18
Evo ti ako ćeš fonum trosistemac..
http://www.kupujemprodajem.com/Canton-Fonum-100-16589301-oglas.htm?filter_id=7303#photoBig
Za malu lovu.

SAJEVAC
2.11.2014, 13:59
http://www.kupujemprodajem.com/Canton-Fonum-100-16589301-oglas.htm?filter_id=7303#photoBig
Za malu lovu.

I covek je okej,nece ti prodati djubre.Znamo se licno.Ja sam od njega uzeo pioneer A 60 .

Aibo
2.11.2014, 16:03
:boodala: Kakav sam ja idiot. Pomešao sam utiske o Canton-u sa PSB-om. PSB ima umeren i kontolisan zvuk koji sam pominjao. Canton sam čuo 2 puta, jednom u stereo a jednom u 5.1 postavci i oni su već življi, imali su soldino dinamičan zvuk, basa, visokih... Jesu to bili noviji modeli ali neke karakteristike zvuka kompanije neguju kroz vreme.

Usput, jako mi se sviđa dizajn tih Cantona iz tog vremena, onaj Carat 20 pogotovo. Nisam upoznat ali mi po izradi Carat liči mi na makar jedan nivo veću klasu od ovog Fonum-a. Ako se ne varam po tom pitanju, ja bih pre išaon na njega, samo bih se malo nećkao kod prodavca, ako su već neko vreme na oglsima možda bi ih dao i za malo manje para...

Bujosh
2.11.2014, 17:54
Za malu lovu.
I za taj sam dobio preporuku ali mnogo su ruzni po meni, ne volim takve zvucnike :/... Fonum 200, 300 i 400 su mi okej.

:boodala: Kakav sam ja idiot. Pomešao sam utiske o Canton-u sa PSB-om. PSB ima umeren i kontolisan zvuk koji sam pominjao. Canton sam čuo 2 puta, jednom u stereo a jednom u 5.1 postavci i oni su već življi, imali su soldino dinamičan zvuk, basa, visokih... Jesu to bili noviji modeli ali neke karakteristike zvuka kompanije neguju kroz vreme.

Usput, jako mi se sviđa dizajn tih Cantona iz tog vremena, onaj Carat 20 pogotovo. Nisam upoznat ali mi po izradi Carat liči mi na makar jedan nivo veću klasu od ovog Fonum-a. Ako se ne varam po tom pitanju, ja bih pre išaon na njega, samo bih se malo nećkao kod prodavca, ako su već neko vreme na oglsima možda bi ih dao i za malo manje para...

@SAJEVAC Mogu da dam 150e odmah ali mi je zao da toliko platim, ovo pojacalo prvo nije neko na koje bih kacio neke kvalitetnije zvucnike. Nije mi toliko bitan kvalitet zvuka koliko je glasnoca, ovo pojacalo je zbog toga, da kazem, dobro, kacio sam razne zvucnike na njega i nikad preko 60% nisam otisao a culo se strasno (uzimajuci u obzir kvalitet i snagu tih zvucnika koji i nisu nesto). Canton 100 mi deluje kao dobar izbor ali stvarno izgledaju ruzno, ne volim taj neki dizajn iz 80', 90'.. :/

SAJEVAC
2.11.2014, 18:40
I za taj sam dobio preporuku ali mnogo su ruzni po meni, ne volim takve zvucnike :/... Fonum 200, 300 i 400 su mi okej.

@SAJEVAC Mogu da dam 150e odmah ali mi je zao da toliko platim, ovo pojacalo prvo nije neko na koje bih kacio neke kvalitetnije zvucnike. Nije mi toliko bitan kvalitet zvuka koliko je glasnoca, ovo pojacalo je zbog toga, da kazem, dobro, kacio sam razne zvucnike na njega i nikad preko 60% nisam otisao a culo se strasno (uzimajuci u obzir kvalitet i snagu tih zvucnika koji i nisu nesto). Canton 100 mi deluje kao dobar izbor ali stvarno izgledaju ruzno, ne volim taj neki dizajn iz 80', 90'.. :/

ja mislim da a stotinak evra moze da se nadje nesto za tebe.

Bujosh
2.11.2014, 19:04
Sta bi mi preporucio do te cene? Mozda vidim nesto..

Ja dzaba gledam oglase, sve mi deluje lepo i snazno ali pitanje je sta tu valja za mene.

https://www.kupujemprodajem.com/Onkyo-sc-550-ocuvani-16443625-oglas.htm?filter_id=19098286
https://www.kupujemprodajem.com/jbl-lx-300-16183468-oglas.htm?filter_id=19098286
https://www.kupujemprodajem.com/Canton-LE-103-16669433-oglas.htm?filter_id=19098286
https://www.kupujemprodajem.com/JAMO-J-360-2x150W-100-Sinus-16576563-oglas.htm?filter_id=19098286

Ovi izgledaju bruka, ali pitanje je sta od ovoga valja, a ?

Bujosh
2.11.2014, 19:20
https://www.kupujemprodajem.com/Canton-st-1000-1-komad-16527237-oglas.htm?filter_id=19098925 E ovo mi deluje mnogo solidno!

Aibo
2.11.2014, 19:28
Taj poslednji ti je samo jedan komad, nije par. :D

Taj Canton LE103 deluje jako zanimljivo. Noviji je model, iz 2000. i koštao je 440€, evo specifikacija (http://www.hifi-wiki.de/index.php/Canton_LE_103).

Bujosh
2.11.2014, 19:50
Ladno samo jedan. :D

Mada taj LE je dosta mali. :/

Aibo
2.11.2014, 20:36
Nemoj da te zavara veličina. Nije kvalitetan Hifi zvučnik isto što i mini linija. Ovo malo čudo (http://www.monitoraudio.co.uk/products/past-products/silver-rs/rs1) iz 2005. god. od 312mm visine su za 430€ meni i burazeru nudili kada smo kupovali hifi. Nismo ni hteli da ga poslušamo, kupili smo ovaj model (http://www.bowers-wilkins.com/Downloads/Product/Archive/ENG_FP12378_DM602-S3_info_sheet.pdf). Nekoliko godina kasnije sam ja poslušao te malce i ostao sa otvorenim ustima do poda. Toliko moćan zvuk iz tako malih kutija nisam očekivao ni u snu, znači ne pričam o hifi kvalitetima kojih takođe imaju na pretek, već o čistoj moći i gruvanju. Izgledaju kao da si ih skinuo sa onih malih mini linija a zvuče neverovatno. Kasnije sam sve češće pružao šansu malim modelima i konstantno bio iznenađen šta mogu da urade kada su kvalitetno napravljeni. Tako da uopšte nemoj da brineš za samu snagu zvuka iz hifi kutija koje su 2000. bile 440€, nisu njihova veličina i membrana od 180mm za potcenjivanje. Šta više, pitanje je da li uopšte pametno kačiti bilo šta veće na taj JVC. Velike i snažnije kutije se teže i pogone pa zvuk može da postane muljav i nekontrolisan ako pojačalo nije na nivou zadatka...

Bujosh
2.11.2014, 21:47
Pa pazi, bass od 18cm nije malo, ja sam na Genius 5.1 imao bass od 6" i to je gruvalo strasno, ali sateliti su slabi bili, po 15W.

Ima lep izbor do 100e, ali stvarno nemam iskustva ni sa jednim hi-fi zvucnikom te cene, znaci bitno je da ima "snagu" u smislu da gruva dobro, kvalitet, pa ja sam zadovoljan i kineskim AKAI-jem koji sad imam, tako da kvalitet nije presudan. Sad gledam ima Cantona solidnih.

SAJEVAC
2.11.2014, 21:54
Nemoj da te zavara veličina. Nije kvalitetan Hifi zvučnik isto što i mini linija. Ovo malo čudo (http://www.monitoraudio.co.uk/products/past-products/silver-rs/rs1) iz 2005. god. od 312mm visine su za 430€ meni i burazeru nudili kada smo kupovali hifi. Nismo ni hteli da ga poslušamo, kupili smo ovaj model (http://www.bowers-wilkins.com/Downloads/Product/Archive/ENG_FP12378_DM602-S3_info_sheet.pdf). Nekoliko godina kasnije sam ja poslušao te malce i ostao sa otvorenim ustima do poda. Toliko moćan zvuk iz tako malih kutija nisam očekivao ni u snu, znači ne pričam o hifi kvalitetima kojih takođe imaju na pretek, već o čistoj moći i gruvanju. Izgledaju kao da si ih skinuo sa onih malih mini linija a zvuče neverovatno. Kasnije sam sve češće pružao šansu malim modelima i konstantno bio iznenađen šta mogu da urade kada su kvalitetno napravljeni. Tako da uopšte nemoj da brineš za samu snagu zvuka iz hifi kutija koje su 2000. bile 440€, nisu njihova veličina i membrana od 180mm za potcenjivanje. Šta više, pitanje je da li uopšte pametno kačiti bilo šta veće na taj JVC. Velike i snažnije kutije se teže i pogone pa zvuk može da postane muljav i nekontrolisan ako pojačalo nije na nivou zadatka...
Taj jvc ima sasvim pristojnu snagu i svaki imalo krsten zvucnik od 90 db ce mu raditi posao....Svejedno kakav god da je zvucnik ako mu svakodnevno bude sluzio za to sto on hoce vremenom ce se pretvoriti u krs.Zato sam se i povukao iz predloga .Po pitanju snage taj jvc je dovoljan za manje vise svaki zvucnik srednje klase i to je to .

Bujosh
2.11.2014, 22:08
Svejedno kakav god da je zvucnik ako mu svakodnevno bude sluzio za to sto on hoce vremenom ce se pretvoriti u krs.Zato sam se i povukao iz predloga.

Pa dobro ne planiram da mu dusu uzimam. :D

Ali ne vidim poentu svog tog kvaliteta zvuka ako ce mi biti pojacani na 10%. Nikad nista ne pojacavam i ne ganjam maksimalno, cak ni na mobilnom telefonu ne pojacavam na max, ali ne planiram ni da pravim ozvucenje za diskotetku od 130 kvadrata. Jednom recju, imao sam SW-HF 5050, po meni su bili odlicni, ali falilo je visokih tonova mnogo, culo se to dobro, mogli su da se pojacaju na 30 ali ni jedanpun nisam pojacao preko 20, woofer je takodje mogao do 30 isao je samo do 10 kod mene i prozori su zvecali. Ako ce se dva Hi-Fi zvucnika pretvoriti u krs pri ovakom koriscenju, a kineski Genius sam prodao kao nov jer su maksimalno ocuvani u svakom smislu, onda cu na vreme da odustanem.

Nisam ni planirao da menjam ove zvucnike od mini linije, po meni se cuju odlicno, hteo sam samo da napravim aktivni woofer i to je to, ali primetio sam da se visokotonci greju posle 5 minuta na 50% snage (mozda i manje) i zato necu da razmisljam da li ce sutra crci jbg.. :/

EDIT: Inace nisu originalni, visokotonci su sa nekih PIONEER-ovih kutija, mozda se greju zbog skretnice, ne znam...

SAJEVAC
3.11.2014, 1:29
Pa dobro ne planiram da mu dusu uzimam. :D

Ali ne vidim poentu svog tog kvaliteta zvuka ako ce mi biti pojacani na 10%. Nikad nista ne pojacavam i ne ganjam maksimalno, cak ni na mobilnom telefonu ne pojacavam na max, ali ne planiram ni da pravim ozvucenje za diskotetku od 130 kvadrata. Jednom recju, imao sam SW-HF 5050, po meni su bili odlicni, ali falilo je visokih tonova mnogo, culo se to dobro, mogli su da se pojacaju na 30 ali ni jedanpun nisam pojacao preko 20, woofer je takodje mogao do 30 isao je samo do 10 kod mene i prozori su zvecali. Ako ce se dva Hi-Fi zvucnika pretvoriti u krs pri ovakom koriscenju, a kineski Genius sam prodao kao nov jer su maksimalno ocuvani u svakom smislu, onda cu na vreme da odustanem.

Nisam ni planirao da menjam ove zvucnike od mini linije, po meni se cuju odlicno, hteo sam samo da napravim aktivni woofer i to je to, ali primetio sam da se visokotonci greju posle 5 minuta na 50% snage (mozda i manje) i zato necu da razmisljam da li ce sutra crci jbg.. :/

EDIT: Inace nisu originalni, visokotonci su sa nekih PIONEER-ovih kutija, mozda se greju zbog skretnice, ne znam...

Nemoj uobrazavati da su neki zvucnici hi fi,a neki ne.Postoje samo zvucnici koji se razlikuju po kvalitetu.Ubaci auto u drugu brzinu i teraj ga na 5000 obrtaja.Moze da ide,nece mu biti nista,al vozi ga tako konstantno pa ces videti koliko ce ti trajati.Uglavnom poenta hi fi nije takva kakvom je ti vidis.Postoje kutije koje se teze kontrolisu i neke koje se lakse kontrolisu.Smisao je da ti bude lepo i prijatno....Zvucnici po diskotekama mogu da sviraju vrlo glasno jer su za to pravljeni,imaju puno descibela,veliku osetljivost i to za njih nije nikakvo opterecenje jer sa malo snage koju dobiju sviraju puno glasno,ali ni blizu kvalitetno u hi fi sveri....Ja imam na mom pioneer pojacalu 2x100w rms i kutije od 90 db koje trpe 85 w rms.Zaista nisam video nikad poentu odvaljivati ih.Cak i kad sviraju vrlo glasno nisu pod opterecenjem,a i to traje jako kratko.Uglavnom nemam nista protiv tvog stila slusanja muzike,ali to nije audiofilski,a do koliko si pojacao potenciometar to nema veze sa tim koliko si w izbacio na kanal.Mozda jednom shvatis poentu moje price...Iskreno ja moje uredjaje cuvam i zaista ne bi voleo da neko uzme i da ih panji.Moje pojacalo je iz 83 godine pa radi besprekorno,bez mane.

Evo objasnicu ti prosto.Jedinica za jacinu zvuka je decibel.Postoje nisko osetljive kutije,prosecno osetljive,visoko osetljive i ultra osetljive.Ljudsko uvo cuje razliku od + - 3 db.Da bi nesto bilo duplo glasnije potrebno je da mu dodas + 10 db .Dakle jedinica za osetljivost zvucnika je decibel na jednom metru kvadratnom i pokazuje koliko zvucnik proizvede buke na udaljenosti od jednog metra.Uglavnom + 3db se dodaje na svaku duplu vrednost wata.Recimo ako uzmemo kutije od 90 db sto su prosecne i 40 w sta mislis koliko ce biti duplo glasnije od 40 w.Ide ovako. + 3db od 40 w je 80, +3db od 80w je 160 + 3db od 160 je 320 da bi + 10 db bilo tu negde oko 450 w.Dakle ako uzmemo kutije iste osetljivosti od 90 db duplo glasnije od 40 w je 450 stim da istu tu glasnocu mozes da postignes sa kutijama od 40 w i 100 db .Kapiras,prosto je ?Isto tako i 5w 110 db sta mislis da li bi sviralo glasnije od 5000 w 80 db ..Izracunaj pa vidi.Kutije koje idu do 110 db su ultra osetljive i koriste se za razglas,one nemaju veliku snagu nego veliku osetljivost i ne trpe nikakvo opterecenje jer su za to pravljene.U hi fi svetu osetljivija kutija nije bolja,kao ni ona koja moze glasnije da svira.Sve je to smesno....I da ne zaboravim veruj mi da 50 w sa prosecno osetljivom kutijom od 90 db koja je dobro napravljena moze da te ogluvi u 20 kvadrata,isto tako i 30 w .To su sve velike snage,ako pricamo o rms standardu.Drugar ogromna ti je ovo tema da bi ti ja sve sad tu zvakao na tenane.Moras puno da ucis.Ako zelis da budes audiofil moras prvo neke stvari da naucis,a postoji i jednostavnije resenje.Opusti se i slusaj muziku na nacin koji ti odgovara i neslusaj savete drugih.

Bujosh
3.11.2014, 1:46
Razumem to. I istina je da nacin na koji ja slusam muziku nije audiofilski. :)
Da trazim onda kutije sa vecom osetljivoscu? Ali pitanje je hoce li moje pojacalo moci da to izgura? Ne znam ni sam sta da uradim. Da uzmem Fonum 300 pa sta mi bog da ili da trazim nesto drugo, nesto sto je "sigurniju" u smislu da ce bolje ispunjvati to sto meni treba.

Bujosh
3.11.2014, 1:51
https://www.kupujemprodajem.com/JAMO-120B-2x120W-90sinus-16629736-oglas.htm?filter_id=2252439
Konkretno ovako nesto? Predpostavljam da kvalitet nije nesto ali je zato 96dB!

bobiv
3.11.2014, 2:04
Da bi bile osetljive kutije onda moraju da budu i skupe..
Nešto što ide do 100 i preko 100 db se koristi za lampaška
pojačala koja su visoko kvalitetna a nemaju puno vati..
Zato se visokom osetljivošću zvučnika dobija željena glasnoća
http://www.parts-express.com/eminence-deltalite-ii-2515-neo-15-speaker-driver--290-595

SAJEVAC
3.11.2014, 2:07
Razumem to. I istina je da nacin na koji ja slusam muziku nije audiofilski. :)
Da trazim onda kutije sa vecom osetljivoscu? Ali pitanje je hoce li moje pojacalo moci da to izgura? Ne znam ni sam sta da uradim. Da uzmem Fonum 300 pa sta mi bog da ili da trazim nesto drugo, nesto sto je "sigurniju" u smislu da ce bolje ispunjvati to sto meni treba.

Sto je vise decibela,to je pojacalu lakse da gura kutije.Sto je manje,to je teze.Neka lampaska pojacala imaju svega par wati.

bobiv
3.11.2014, 2:21
Ma kupiš ovako nešto i nema da se brineš više..:)
https://www.youtube.com/watch?v=dxpKH4GIPTY

Aibo
3.11.2014, 3:05
Dajte bre ljudi, utripovaste čoveka načisto. :D Pa neće skretnice da se istope i membrane poizleću ako malo odvrne. Čovek je rekao da ima sobu od 20kvm. Kutije od 87-90dB ima da gruvaju mnogo pre nego što dođu do tačke zamora. Evo moji su zvučnici 90dB na 50W pojačalu, to sasvim lepo i prijatno gruva već na 20% okrenutog potenciometra, preko 50% nisam išao dva puta sve ove godine jer ne mogu da podnesem buku, a ni komšije nisu bile oduševljene tim pokušajima.

Čovek pominje da su mu Genius SW-HF 5050 bili odlični, o čemu dalje uopšte pričamo. Canton, Jamo... zar je bitno, sve je premia u odnosu na to.

Moj glas i dalje ide za Canton LE 103, deluju očuvano i 10 god su mlađi od ovih ostalih, nije to mala razlika.

Bujosh
3.11.2014, 3:28
Izgledaju stvarno super, ali taj bass od 14,5 cm mi ne deluje bas mocno kao ni njegovih 87dB.

Postoji li nesto bolje za tu cenu? To je prvo sto mi se svidelo na KP.

Da, genius je radio prilicno jako s obzirom na snagu, ali opet kazem, falilo je tu visokih dosta, dok je bas bio jako izrazen.

bobiv
3.11.2014, 3:35
Samo je kod hi fi stvar obrnuta što stariji model to bolje samo da je lepo očuvan..Posle 90 ih je to manje više postala konfekcija..
Većina dobrih firmi je propala..
Zlatno doba hi fi su 70-80 godine..
Zato su pojedini legendarni modeli ako se nađu preskupi.
Jer su retki i više takvih nema odavno na tržištu..
Postoje razne firme koje danas prodaju maglu za ogromne sume.
A slažem se za canton..Nek kupi već jednom pa nek javi utiske..
Ima to da svira lepo..

Bujosh
3.11.2014, 3:40
Mislis na fonum 300 ili? U glavnom imam ga po solidnoj ceni.

Takodje sam cuo za to, na primer da noviji pioneerovi zvucnici ne valjaju.

SAJEVAC
3.11.2014, 3:46
Ma kupiš ovako nešto i nema da se brineš više..:)
https://www.youtube.com/watch?v=dxpKH4GIPTY

I ti bi te jbl stavio na onaj jvc,slusao ih sa kompa i pojacavao onako kako on hoce.Veruj mi to bi bila tragedija.Bolje da mi ovo nisi napisao,rogovi pocinju da mi izlaze :D .
Izgledaju stvarno super, ali taj bass od 14,5 cm mi ne deluje bas mocno kao ni njegovih 87dB.

Postoji li nesto bolje za tu cenu? To je prvo sto mi se svidelo na KP.

Da, genius je radio prilicno jako s obzirom na snagu, ali opet kazem, falilo je tu visokih dosta, dok je bas bio jako izrazen.
Vidi se da jako ne znas.Taj jbl je vrh i neko bi dusu dao da ga ima....Do malo pre nisi znao ni sta je osetljivost ,a sad ti se vec ne svidja ovo ili ono.Uglavnom onaj ko ima taj jbl on ne gruva jer zna kakav je taj zvucnik i za cega je napravljen.
Mislis na fonum 300 ili? U glavnom imam ga po solidnoj ceni.

Takodje sam cuo za to, na primer da noviji pioneerovi zvucnici ne valjaju.

Za koje si to pioneer zvucnike cuo da ne valjaju ?Konkretno model ?Usput danas imas isto hi fi uredjaja ko i nekad da kupis novih ,a dobrih,samo treba novca.Moje pojacalo je kostalo preko 1000 maraka,a danas se u hi fi svetu meri sa pojacalima novim do 1000e recimo.Primera radi...Ja volim vintage zvuk,ali netripujem da su moji jvc bog i batina za nove kutije iznad njihove klase samo zato sto imaju 30 i kusur godina,a veruj mi da su ocuvani kao novi.Tu i tamo mozes naci neku ogrebotinu na kutiji,ali to moras da uzmes lampu i da svetlis po njima da bi nesto nasao....Moras da ucis puno o zvuku,a za to sto tebi treba manje vise svaka kutija ce ti resiti posao,osim ako nije plasticni krs od mini linije.

Bujosh
3.11.2014, 3:58
Nista ja nisam rekao za JBL. :)

Mislio sam na 3030, 3070 Pioneer, nisu bas hvaljeni, ne znam ja to iz iskustva, tako sam cuo.

a za to sto tebi treba manje vise svaka kutija ce ti resiti posao,osim ako nije plasticni krs od mini linije
Sad tek ne znam sta da kupim. :D Sve jedno, smislicu nesto, hvala vam. :)

bobiv
3.11.2014, 4:24
Ma čovek ne treba da uči ništa o zvuku..
Treba samo da pazari taj par zvučnika i da uživa u muzici..
Ako malo kasnije hoće nešto kvalitetnije promeni pojačalo kupi neku bolju zvučnu karticu ..Možda i neki jeftiniji dac konvertor itd..
Ako ga taj smer toliko ne znaima ne treba da se opterećuje time..

Bujosh
3.11.2014, 4:32
Uzecu Cantone. :) (Mada mi se i ne svidjaju previse)

Zvucna mi je Sound Blaster Live SB0410, svakako je bolja od integrisane.
Nije da me ne zanima, mada i nemam bas vremena da ucim o tome...

EDIT: Mada i ovi sto sada imam su 87dB, isplati li se za taj jedan dB (ako se to uopste tako racuna)? Znam da mnogo zanovetam. :o (haha i Harmonic Distortion im je 3%)

Aibo
3.11.2014, 9:30
Samo je kod hi fi stvar obrnuta što stariji model to bolje samo da je lepo očuvan..Posle 90 ih je to manje više postala konfekcija..
Većina dobrih firmi je propala..
Zlatno doba hi fi su 70-80 godine..

Sa ovim se ne slažem. Kad me je hifi prvi put zainteresovao, išao sam od jednog do drugog hifi entuzijaste, slušao razne legende iz 80-ih i zvučale su mi super. A onda sam počeo da se motam po hifi sajmovima i prodajnim salonima, čuo i nove stvari... Neke su mi bile bezveze a neke su me ostavile bez reči. Ove entry level kutijice od 250€ su samo ok... Ali već od 400€ pa naviše počinjemo da pričamo o nekim jako finim stvarima. Količina detalja, dinamika, kontrola... sve je napredovalo u odnosu na te zlatne 80-e kada se gledaju modeli iste klase.

Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali ja to vidim samo kao mit podržan od strane onih koji odbijaju da daju ozbiljnu šansu novim stvarima.

Bujosh
3.11.2014, 14:25
Eee ljudi, drug mog druga ima Canton LE 202, ja cu veceras da odem da cujem kako to zvuci pa javljam. U glavnom videcu kakav ce utisak canton ostaviti na mene. Ti zvucnici su 80e na oglasima.

Aibo
3.11.2014, 15:35
Najbolje je tako. Mada su oni baš mali, manji od svih ovde pominjanih. Pretpostavi da bi ti kupio nešto što zvuči slično, ali što može da svira dublje i teže.

Bujosh
4.11.2014, 0:07
Poslusao sam cantone. Znaci stvarno nisu humani. :D Onako mali a da se stvarno lepo cuju, mnogo bolje od mojih koji su iste velicine a duplo losijeg kvaliteta, ali ipak treba jace da se cuju, do duse nije ni imao neko jako pojacalo, kaze da je 30W a decko ih stedi kao da su od zlata :D, al stvarno se lepo cuju. Generalno, ne bih izabrao njih cisto iz razloga sto mi trebaju glasniji zvucnici, ali da su mi se dopali, stvarno jesu! :)

Ne znam sta da radim, videcu jos malo po oglasima, raspitacu se pa cu da zakljucim sta da kupim.

SAJEVAC
4.11.2014, 1:29
Poslusao sam cantone. Znaci stvarno nisu humani. :D Onako mali a da se stvarno lepo cuju, mnogo bolje od mojih koji su iste velicine a duplo losijeg kvaliteta, ali ipak treba jace da se cuju, do duse nije ni imao neko jako pojacalo, kaze da je 30W a decko ih stedi kao da su od zlata :D, al stvarno se lepo cuju. Generalno, ne bih izabrao njih cisto iz razloga sto mi trebaju glasniji zvucnici, ali da su mi se dopali, stvarno jesu! :)

Ne znam sta da radim, videcu jos malo po oglasima, raspitacu se pa cu da zakljucim sta da kupim.

Za cega ti trebaju glasniji zvucnici?Necujes dobro ili zelis da sedis u sobi dok ti probija mozak,a mozda je bitno da sem tebe muziku slusa i tvoj komsiluk,ili kad ti neko dodje da mu pokazes kako to svira glasno?Stvarno ne razumem ?Ako planiras sedeti sam u sobi i slusati toliko glasno brzo ces ostetiti sluh pa ce ti onda stvarno trebati glasni zvucnici.

Bujosh
5.11.2014, 0:17
Ne planiram bas da izvalim vrata iz stoka. Ali psto sam muzicar (ne bas profesionalno), mislio sam da bi te kutije mogle da posluze za neku za'ebanciju, zurkicu, nista veliko, to cantoni ne bi mogli, sad mi je rekao jedan covek koji ima SAL PA25 Aktivne kutije, slusao sam ih, do duse jednu kutiju na nekom slabom pojacalu super se cuju, ali on mi je rekao da ne uzimam njih jer moze da se nadju bolji za tu cenu. Sad jurim nesto drugo, raspitujem se, bar vremena imam, nigde ne zurim. :)

SAJEVAC
5.11.2014, 0:54
Ne planiram bas da izvalim vrata iz stoka. Ali psto sam muzicar (ne bas profesionalno), mislio sam da bi te kutije mogle da posluze za neku za'ebanciju, zurkicu, nista veliko, to cantoni ne bi mogli, sad mi je rekao jedan covek koji ima SAL PA25 Aktivne kutije, slusao sam ih, do duse jednu kutiju na nekom slabom pojacalu super se cuju, ali on mi je rekao da ne uzimam njih jer moze da se nadju bolji za tu cenu. Sad jurim nesto drugo, raspitujem se, bar vremena imam, nigde ne zurim. :)

Ja sal ne bi stavio ni kao policu za cvece da sluze....I kakve veze hi fi ima sa zurkicama sad :D .De pojasni mi te pojmove malo posto stvarno ne razumem.

Bujosh
5.11.2014, 0:59
Cudilo bi me da odmah nisi pokrenuo neku pricu o teoriji. :D
Ne znam. Eto :D Samo pitam, jel moze ili ne moze ako ne moze sta moze i ako moze koliko moze. :D

Nadam se da razumes, ne pravim diskoteku, a sa druge strane ni ne znam sta znaci Hi-Fi a koristim taj izraz redovno. Vec dve nedelje mucim muku oko zvucnika, nasao sam coveka koji se bavi tim i pitao sam ga da mi preporuci nesto, ali on dok odgovori prodje me zelja. :D

A to za Sal, sto bre? Cuo sam da im je izrada samih kutinja losa, druge primedbe ne, nisam se ni raspitivao do duse.

EDIT: Dobro i ja malo preterujem. :) Ali taman se odlucim za jedne i dobijem informaciju da u stvari nije to to i tako vec neko vreme. :/

SAJEVAC
5.11.2014, 1:22
Cudilo bi me da odmah nisi pokrenuo neku pricu o teoriji. :D
Ne znam. Eto :D Samo pitam, jel moze ili ne moze ako ne moze sta moze i ako moze koliko moze. :D

Nadam se da razumes, ne pravim diskoteku, a sa druge strane ni ne znam sta znaci Hi-Fi a koristim taj izraz redovno. Vec dve nedelje mucim muku oko zvucnika, nasao sam coveka koji se bavi tim i pitao sam ga da mi preporuci nesto, ali on dok odgovori prodje me zelja. :D

A to za Sal, sto bre? Cuo sam da im je izrada samih kutinja losa, druge primedbe ne, nisam se ni raspitivao do duse.

EDIT: Dobro i ja malo preterujem. :) Ali taman se odlucim za jedne i dobijem informaciju da u stvari nije to to i tako vec neko vreme. :/

Vec sam ti rekao da dok sam ne cujes,neces biti siguran sta zelis.Pa ono mozda za ono sto tebi treba sal odradi posao,ali da imaj veze sa hi fi svakako ne.Hi fi je skracenica od high fidelity i to znaci visoka vernost reprodukcije.

Bujosh
5.11.2014, 3:02
https://www.kupujemprodajem.com/Jamo-Power-130T-2x130W-90Sinus-16664941-oglas.htm?filter_id=5920

Ove cu videti da dobijem jeftinije.
Ma uzeo bih ja zvucnike tipa Magnat SoundForce 1200, mogao sam da ih kupim pre 20 dana za 40e, ali neki covek mi rece da bi moje pojacalo crklo za 3 minuta kad bi ih zakacio. Zbog cega? To me interesuje?

SAJEVAC
5.11.2014, 4:03
https://www.kupujemprodajem.com/Jamo-Power-130T-2x130W-90Sinus-16664941-oglas.htm?filter_id=5920

Ove cu videti da dobijem jeftinije.
Ma uzeo bih ja zvucnike tipa Magnat SoundForce 1200, mogao sam da ih kupim pre 20 dana za 40e, ali neki covek mi rece da bi moje pojacalo crklo za 3 minuta kad bi ih zakacio. Zbog cega? To me interesuje?

Reci tom coveku da nema pojma :) .Zvucnik je pasivan element,nema snagu,on snagu trpi,ima osetljivost,otpor,i snagu koju moze da izdrzi.Otpor kao i snaga nije konstantna.Jedino sto je vrlo bitno jeste da ako ti pojacalo ne gotivi zvucnike imedance od 4 oma nemoj kupiti takve zvucnike jer ce se vise grejati pri duzem radu ako ga budes panjio...Ako mu nesmeta tj ako ti je fabrika rekla da mozes da stavis zvucnike impedance manje od 8 oma stavi slobodno...Nema nikakvih problema.Osim vece potrosnje i veceg grejanja,malo vece snage koju zvucno neces cuti nista se znacajno nec dogoditi.Znaci veca imedanca pojacalu lakse,manja,pojacalu teze i to je to .Nema tu sta da crkne .Istina je da neka pojacala nisu pravljena da rade na niskoj imedanci ali opet nece da crknu ako ih ne maltretiras jedno 3,4 h pod punom ratnom opremom.Kod tebe to nije slucaj.Svaki zvucnik na kome pise 8 oma radice na tvom pojacalu.Sto je vise decibela lakse ce mu biti da pokrene...Inace sve od 88,90 do 93 db su prosecno osetljivi zvucnici.Sve ce to raditi savrseno,preko toga vec je lak posao i za puno slabija pojacala.Nemoj misliti da je 30,50 w malo...To je na zvucnicima osetljivosti prave od 93 db bezmalo diskoteka ...

Bujosh
5.11.2014, 12:51
E to me interesuje, hvala ti!

U glavnom, JAMO 130T imaju 96dB, to znaci da bi trebalo da mi posluze?

SAJEVAC
5.11.2014, 14:22
E to me interesuje, hvala ti!

U glavnom, JAMO 130T imaju 96dB, to znaci da bi trebalo da mi posluze?

Vrlo verovatno ces biti zadovoljan.

Bujosh
5.11.2014, 15:18
Hvala, idem da se cenkam pa javljam utiske kad stigne.http://www.diyaudio.rs/topic/5043-jamo-130t-zvucnici/
E njesra...

Picard
5.11.2014, 15:39

U kojoj kombinaciji si slušao Silvericu?:D

SAJEVAC
5.11.2014, 15:49
Hvala, idem da se cenkam pa javljam utiske kad stigne.http://www.diyaudio.rs/topic/5043-jamo-130t-zvucnici/
E njesra...

Pise svasta i na tarabi...Tako kazu ;) .Skretnice u mojim jvc su skuplje nego obe te kutije.

Aibo
5.11.2014, 18:22
U kojoj kombinaciji si slušao Silvericu?:D

Silver RS1 na Nad C352 (http://nadelectronics.com/products/hifi-amplifiers/c-352-Stereo-Integrated-Amplifier) + cd Nad 541 (oko 450€ su bili oba u to vreme), jako jako lepa kombinacija. Skorije sam slušao Silver RX6 na Nad pretpojačalu+pojačalu snage (ne znam tačno modele ali mislim da su oko 700-900€ po komadu), to tek neću da opisujem, da imam para samo bih viknuo uzimajte. :D

Picard
5.11.2014, 18:47
Hehe, znači potvrda da MA i NAD u globalu dobro rade zajedno.:)

SAJEVAC
5.11.2014, 19:17
Nije istina da danas nema dobrih sprava,samo ne mozes da poredis spravu koja je nekad kostala preko hiljadu maraka, i danas neku od 600 e..Normalno da ce matorac biti bolji.Doduse ono sto je tacno jeste da su se nekad kvalitetnije radile sprave i da i ja isto tvrdim da je vrh u hi fi bio u zlatnim osamdesetim godinama.

Aibo
5.11.2014, 21:42
Hehe, znači potvrda da MA i NAD u globalu dobro rade zajedno.:)

Potpisujem. Silver serija me je generalno oduševila, po meni vredi svaki dinar koliko je skuplja od Bronze, stvarno je jasna klasna razlika. Neprocenjivi su mi oni detalji kada na RX6 slušam unpluged dobre produkcije i dok girarista tapše nogom, zakleo bih se da to radi o pod tačno između zvučnika.

SAJEVAC
5.11.2014, 22:49
Potpisujem. Silver serija me je generalno oduševila, po meni vredi svaki dinar koliko je skuplja od Bronze, stvarno je jasna klasna razlika. Neprocenjivi su mi oni detalji kada na RX6 slušam unpluged dobre produkcije i dok girarista tapše nogom, zakleo bih se da to radi o pod tačno između zvučnika.

To je upravo taj osecaj koji treba hi fi da ti pruzi,ali potreban je izvor dobar,amplifikacija,kablovi,prostor,sve povlaci jedno za drugim.

bobiv
6.11.2014, 0:31
Sad se odustalo od cantona ide se na jamo..
Ti kao da kupuješ auto od par hiljada evra pa ne mož se odlučiš..:)

SAJEVAC
6.11.2014, 0:56
Sad se odustalo od cantona ide se na jamo..
Ti kao da kupuješ auto od par hiljada evra pa ne mož se odlučiš..:)

Da,ovo polako postaje komedija.Njemu se sve u zvuku vrti oko toga koliko glasno svira.

Bujosh
6.11.2014, 0:58
Da je auto u pitanju do sad bih kupio.

Ovde se taman ponadam da sam "pogodio" i saznam da ne valjaju (kao za JAMO).

http://goo.gl/ncoAJ5 Cekam odg. prodavca, da znam da valjaju odmah bih uzeo, deluju jako solidno, ali na internetu o njima nema bas nista. Ako ovako nastavim do nove godine cu birati, ali imam vremena, bar ne moram da zurim. :D

Bujosh
6.11.2014, 15:41
"Skrasio" sam se :D. Uzeo sam Hitachi.

SAJEVAC
6.11.2014, 17:50
"Skrasio" sam se :D. Uzeo sam Hitachi.

Super,neka te sluzi dobro.

Bujosh
6.11.2014, 18:26
Hvala, verujem da hoce. :)
Inace, spustio je na 8000. :D Umem da se cenkam jbg.

SAJEVAC
6.11.2014, 22:34
Hvala, verujem da hoce. :)
Inace, spustio je na 8000. :D Umem da se cenkam jbg.

Nemoj samo preterivati sa volumenom :D i trajace.

SAJEVAC
7.11.2014, 16:25
Obavezno javi utiske.

bobiv
8.11.2014, 1:44
Na kraju hitači i kakav je zvuk?
Liče mi da su od nekog kompleta muzičkog stuba.

SAJEVAC
8.11.2014, 2:09
Jako bi voleo videti skretnice izutra kako izgledaju.

Bujosh
8.11.2014, 2:18
Nisu od muzickog stuba, ne znam po cemu lice? Meni su vise kao klasicni trosistemci.

Javljam sutra utiske, videcu i za skretnice ako budem mogao, ali mislim da bih trebao da budem zadovoljan. Covek od kog sam kupio verujem da mi ne bi uvalio nesto a i sam kaze da vrede svaku paru. Inace, za onaj JAMO sam mozda pogresio, isti taj covek mi je rekao da su dobri i da je vidjao drajvere sa jako malim magnetima a odlicnim zvukom i obrnuto. Ali nema veze, videcu kakvi ce ovi biti.

SAJEVAC
8.11.2014, 2:56
Nisu od muzickog stuba, ne znam po cemu lice? Meni su vise kao klasicni trosistemci.

Javljam sutra utiske, videcu i za skretnice ako budem mogao, ali mislim da bih trebao da budem zadovoljan. Covek od kog sam kupio verujem da mi ne bi uvalio nesto a i sam kaze da vrede svaku paru. Inace, za onaj JAMO sam mozda pogresio, isti taj covek mi je rekao da su dobri i da je vidjao drajvere sa jako malim magnetima a odlicnim zvukom i obrnuto. Ali nema veze, videcu kakvi ce ovi biti.

Nema nekog pravila.Nisam znao da postoje klasicni i ne klasicni trosistemci.Svaki trosistemci su se prodavali ili kao deo nekog hi fi u kompletu ili odvojeno.Ja imam informaciju da su i moji jvc od nekog uredjaja koji se prodavao u kompletu.Evo ih dan danas sviraju na pioneer a 60 i nista im ne fali.

bobiv
8.11.2014, 15:54

Covek od kog sam kupio verujem da mi ne bi uvalio nesto a i sam kaze da vrede svaku paru. Inace, za onaj JAMO sam mozda pogresio, isti taj covek mi je rekao da su dobri i da je vidjao drajvere sa jako malim magnetima a odlicnim zvukom i obrnuto. Ali nema veze, videcu kakvi ce ovi biti.
Ti veruješ preprodavcima?
Pa naravno da će da ti kaže da su super i sve najbolje..
Tako mi deluju po dimenzijama i drajverima da su iz nekog stuba u kompletu
prodavani..
Postoje firme koje su pravile i prodavale samo zvučnike..I za to su postojale
serije i modeli imali su svoje određene karakteristike i prepoznatljiv izgled
zvučnika i ostalo..Npr infinity JBL Grundig Canton Magnat Philips Dynaudio..
Kef Bowers & Wilkins itd..
Ali obično se to tako dešava..Dođe čovek pita za savet i onda kupi nešto
treće..:D

Bujosh
8.11.2014, 16:16
Ne moram nista drugo da kazem za kutije sem BRUKA!! :D

Na pola snage ne moze da se sedi u sobi, prozori mi zvece koliko basa ima. Zvuk odlican, ja sam prezadovoljan. Otvoricu ih kad budem imao vremena da pogledam skretnicu posto i mene to zanima. :)

Ne verujem preprodavcima, ali ovom da, ima skoro 300 pozitivnih na KP i ni jednu negativnu, rekao je da ne postoji savrsena kutija i da ce na svakom pojacalu malo drugacije raditi, ako mi se ne dopadnu rekao je da mogu da mu vratim i vratce mi pare, nikakav problem. :)

SAJEVAC
8.11.2014, 16:47
Ne moram nista drugo da kazem za kutije sem BRUKA!! :D

Na pola snage ne moze da se sedi u sobi, prozori mi zvece koliko basa ima. Zvuk odlican, ja sam prezadovoljan. Otvoricu ih kad budem imao vremena da pogledam skretnicu posto i mene to zanima. :)

Ne verujem preprodavcima, ali ovom da, ima skoro 300 pozitivnih na KP i ni jednu negativnu, rekao je da ne postoji savrsena kutija i da ce na svakom pojacalu malo drugacije raditi, ako mi se ne dopadnu rekao je da mogu da mu vratim i vratce mi pare, nikakav problem. :)

Sobzirom da je tebi vazno samo da ti prozori pomeraju onda sto se mene tice skretnicu i ne moras da slikas.

Bujosh
8.11.2014, 17:02
Ko kaze da mi je samo to vazno? Na sta bih konkretno trebao da obratim paznju? Ajde sad cu videti da slikam skretnicu pa cu poslati. :)

Bujosh
8.11.2014, 17:21
Evo slika.

Iskreno, otvorio sam kutije i razocarao se jer je magnet na basu dosta malo, duplo manji nega na onim kutijama od 80W koje imam. Mada se cuju dva puta lepse.

50707
50708
50709

Nisam mogao bolje da slikam, kutija je puna neke "vune" :confused:
Do duse na JAMO-u su i manji a ovaj covek je rekao da su JAMO i bolji od ovih. Nemam pojma vise. :D

SAJEVAC
8.11.2014, 17:38
Pa sta ako je manji ?Sta to tebi govori o zvucniku i prekini vise pricati o watima jer ne znas i sta je rms.Ajd molim te slikaj magnet da ga ja vidim.

Bujosh
8.11.2014, 17:47
Dobro bre, izvini. :)

Sta to tebi govori o zvucniku

Pa nemam pojma, ali ovaj drajver od 25cm je laksi od tog od 13cm. Slikacu kasnije, nemam vremena sad opet da otvaram, ali bukvalno velicina jedne pastete (od pedez' grama :D).

SAJEVAC
8.11.2014, 18:59
Dobro bre, izvini. :)

Pa nemam pojma, ali ovaj drajver od 25cm je laksi od tog od 13cm. Slikacu kasnije, nemam vremena sad opet da otvaram, ali bukvalno velicina jedne pastete (od pedez' grama :D).

Ma to si procitao na onom sajtu za one jamo kutije i sad se opterecujes glupostima.Kakve pastete :D .Slusaj kako zvucnik svira,velicina ne znaci nista i to ko ti je rekao nema pojma.To nista ne govori o zvuku.Jednostavno slusaj kako zvucnik svira i to je to.Sta mi se izvinjavas,samo pokusavam da te naucim nekim stvarima da ne budes u zabludi i to je to .Mali zvucnik od 6 inca moze da svira bolje od nekog od 12 i obrnuto.Stvarno nema pravila.Uzivaj,slusaj muziku i bez brige.Slikaj mi samo taj zvucnik cisto da vidim kako izgleda.Iz vise uglova....Evo ove bele kutije su moje pa pogledaj koliki je mog magnet.Uporedi sa tvojim kutijama.Moje imaju 85 w rms.To su slike kad smo radili skretnice nove.

Bujosh
8.11.2014, 19:03
Hahh potpuno iste velicine magneti. :D

Slikacu, video sam slican JVC na KP ali dvosistemci. :)

Kad vidim na tim shvatim da sam u zabludi. :P
A sto se tice zvuka zadovoljan sam, samo malo na EQ na PC-ju podesim kako ja volim, gotovo da ugasim srednje tonove (ne znam sto ali tako mi odgovara) i rade kao sat.

bobiv
8.11.2014, 19:11
Evo da vidite kako izgleda prava kutija i koje su veličine magneti..
Veći su magneti na visokotoncima nego vaši na basevima..
Ovako se nekad radilo pre 40 godina..
http://www.audiovintage.fr/leforum/viewtopic.php?f=20&t=42173

SAJEVAC
8.11.2014, 19:12
Hahh potpuno iste velicine magneti. :D

Slikacu, video sam slican JVC na KP ali dvosistemci. :)

Kad vidim na tim shvatim da sam u zabludi. :P
A sto se tice zvuka zadovoljan sam, samo malo na EQ na PC-ju podesim kako ja volim, gotovo da ugasim srednje tonove (ne znam sto ali tako mi odgovara) i rade kao sat.

Ne brini brigu.Slikaj cisto da ja vidim.Snaga zavisi od namotaja najvise...Ako je fabrika predvidila da je to dovoljno snazan magnet onda je dovoljno.I velicina ne znaci nista tj ne toliko....

SAJEVAC
8.11.2014, 19:15
Evo da vidite kako izgleda prava kutija i koje su veličine magneti..
Veći su magneti na visokotoncima nego vaši na basevima..
Ovako se nekad radilo pre 40 godina..
http://www.audiovintage.fr/leforum/viewtopic.php?f=20&t=42173

I sta iz ovog treba da vidim,sta je tu pravo ?Moja kutija ima 34 godine i izgleda kao da je juce izasla iz fabrike,a taj grundig kolimo vidim ima imedancu 4 oma i sasvim je logicno da ima veci magnet.To niti govori nesto o zvuku niti o kutijama...

bobiv
8.11.2014, 19:23
Pravi kvalitet izrade skretnice ,sama kutija ispuna i naravno zvučnici..
Ko se razume videće razliku između ovih kutija i tih što ste postavili..
A o zvuku neću da komentaršem jer su grundizi daleko ispred u odnosu
na te vaše jeftine konfekcije..
Vidi se da su štedeli na svemu..

SAJEVAC
8.11.2014, 19:32
Pravi kvalitet izrade skretnice ,sama kutija ispuna i naravno zvučnici..
Ko se razume videće razliku između ovih kutija i tih što ste postavili..
A o zvuku neću da komentaršem jer su grundizi daleko ispred u odnosu
na te vaše jeftine konfekcije..
Vidi se da su štedeli na svemu..

Oa ti nisi ni video moje skretnice,a o kakvom zvuku da pricamo kad nisi cuo kutije .Glupo i komentarisati.Doduse covek koji je meni radio skretnice za jvc je ako ne i najjaci u srbiji po pitanju izrade zvucnika tj kutija.Jaci je i od sinevoic ako si cuo za njih...Takodje ni velicina ni to kako je napravljeno nema veze sa tim kakva je neka skretnica....Meni bar ne moras da saljes zvucnike koji su za moje jvc izmislili muziku.Ja sam ih cuo puno,a to taj grunding nije.Smejurija je.

bobiv
8.11.2014, 19:45
Jeste baš je smejurija..Pogledaj samo šta je grundig sve radio što se tiče
zvučnika godinama u nazad ..Samo pogledaj aktivne modele a za ostalo
da ne pričamo..To su zvučnici za sva vremena njima se ništa ne prepravlja..
Sve je unapred projektovano da radi perfektno..
Glupo je i porediti ih sa nekakvim jvc jeftinim što se na izgled vidi..
Takve me stvari ne zanimaju da slušam..
Zanimali bi me samo neki visoko kvalitetni sistemi koji su dosta bolji od mojih..
Od tih jvc je čak i akustika niš dosta bolja po kvalitetu..Ipak je to bila ozbiljna
firma nekad ..

SAJEVAC
8.11.2014, 21:23
Jeste baš je smejurija..Pogledaj samo šta je grundig sve radio što se tiče
zvučnika godinama u nazad ..Samo pogledaj aktivne modele a za ostalo
da ne pričamo..To su zvučnici za sva vremena njima se ništa ne prepravlja..
Sve je unapred projektovano da radi perfektno..
Glupo je i porediti ih sa nekakvim jvc jeftinim što se na izgled vidi..
Takve me stvari ne zanimaju da slušam..
Zanimali bi me samo neki visoko kvalitetni sistemi koji su dosta bolji od mojih..
Od tih jvc je čak i akustika niš dosta bolja po kvalitetu..Ipak je to bila ozbiljna
firma nekad ..

Smesno je to sto pricas.Doduse nema sta ni da se nastavljam sa tobom.Sam si rekao da nisi cuo i kod tebe je to rekla kazala tako da iskljucujem se iz dalje diskusije.Svako dobro,ostani pri svom stavu.Kratak edit.Da ne kazem da ne bi da poredim svoj sistem sa nekim aktivnim zvucnicima jer pojacalo koje ja imam danas ako nadjes novo za 1000 e da je zvucno i tehnicki bolje od pioneer A 60 ja ga bacim u savu pred tobom.

Aibo
22.11.2014, 20:15
Moram da podelim zanimljivost. Iako redovno pratim hifi tokove, ova tema i rasprava o Cantonima mi je nekako okinula staru želju za HiFi-em, što je juče kulminiralo jednim novim (nema ni 20 god. :kreza:) sistemčetom. Mogao sam da kupim novu grafičku, rama, SSD... šta mi uradiste. :facepalm