PDA

Prikaži potpunu verziju : Microsoft Visual Basic


vladix
6.11.2006, 3:02
Da li se Microsoft Visual Basic 6 pokrece iz Microsoft office Word ili se naknadno instalira tj. da li je u paketu office.

---
Koji programski jezik ima najmanje kodova tj.sve u dizajnu.

VojaM
6.11.2006, 12:48
Treba da razlikuješ Visual Basic (VB) i Visual Basic for Applications (VBA). To nisu iste stvari, iako je sintaksa uglavnom ista ili slična. VBA je VB primenjen na aplikacije u smislu pravljenja makro-naredbi za tu aplikaciju.

Ako ne znaš šta je makro naredba, primer ti je makro za izmenu ćirilice u latinicu i obratno. To se, uprošćeno rečeno, sastoji iz niza komandi za traženje i zamenu slova (mada se stvar komplikuje ako treba menjati i fusnote, paginaciju i slične tekstove koji se kucaju na specijalan način). Pozivom makroa sve te operacije bivaju urađene "jednim klikom na sličicu", umesto da kucaš Ctrl-H, pa unosiš slovo koje se menja i slovo kojim se menja i tako deset puta.

Milos.s
9.11.2006, 18:54
samo jos da dodam da je vba dosta napredovao, i zaista moze dosta dosta toga da se uradi, kompletni programi u vidu macro-a se mogu napisati (sa sve formama kontrolama i svime..)

Marko_L
17.11.2006, 14:14
S tim što bi naravno trebalo izbegavati pravljenje programa na taj način, jer da bi ga korisnik pokrenuo mora da ima instaliran MS Office. Čak i kada se prave programi koji barataju sa office fajlovima, bolje je koristiti VB. VBA, koliko god imao mogućnosti, treba koristiti onda kada korisnik eksplicitno zahteva da se koriste makroi.

toxi
17.11.2006, 16:23
Ne razumem zasto odgovarate na ovakva pitanja???
On kaze:"Koji programski jezik ima najmanje kodova tj.sve u dizajnu." i sta sa njim da se prica dalje???
Kad neko postavi glupo pitanje iz ne znanja- OK, kad trazi neki vid pomoci opet OK, al' kad ovako nesto pita onda stvarno ne treba da dobije nikakav komentar...
-Izvini, vladix ali to ti je kao da automehanicar pita "Jel postoji neki auto koji ce sam da se popravi a ja da uzmem pare vlasniku?"... To sto ti u Winu imas sve na foru "kliknem ovde pa onda kliknem ovde" ne znaci da po tom sistemu moz' da napravis neki koristan program.
PS: Odgovore na tvoja pitanja si mogao da nadjes u dokumentaciji koji dolaze uz tvoju originalnu verziju Office-a... :a_whistli

Marsa
17.11.2006, 19:18
Ljudi se uce dok su zivi...nemoj da vredjas...!:n-cc2:
Ti bese odusta od ovog foruma...!:icon_scra
Heh!!!