PDA

Prikaži potpunu verziju : Kako poceti i sa kojom distribucijom


corcrash
2.11.2006, 17:52
Zeleo bih da pocnem da koristim Linux pa bih imao 2 pitanja:

1. Koju distribuciju bi ste preporucili pocetniku i gde mogu da je nabavim?
2. Dali na jednom kompu mogu da koristim i Windows i Linux?

Unapred zahvalan Corcrash:confused: :o

Eni
2.11.2006, 20:21
1. Fedora 6 Core ili Open Suse 10.1 - jer su lake za instalaciju i korišćenje, a ipak su prave unix-like distribucije ()www.fedoraproject.org i www.opensuse.org)
2. Naravno da možeš. Prilikom instalacije linuxa ćeš imati mogućnost particionisanja diska. Važno ti je da imaš jednu particiju od bar 5GB za linux (eiserFS ili ext3) i jednu od min 256MB za linux swap, a boot loader će se postarati da kad pališ komp izabereš šta dižeš, win ili linux.... moja preporuka, napravi particije sa partition magicom... i prvo bekapuj sve što ti je važno, pre nego što bilo šta počneš...

zapamti, ako sve ode u propast, i ne možeš uopšte da podigneš sistem, izgubiš sve podatke, bla, bla, odlučiš da odustaneš - sa diskom winXP uvek možeš da ponovo instaliraš win, tako da nema frke... ;) samo prvo bekapuj filmove, muziku, dokumente, slike...

corcrash
2.11.2006, 21:37
Koja je razlika izmedju KDE i GNOME graf. okruzenja?:icon_stud

N!KSY
3.11.2006, 12:19
KDE više liči na windowsovo, ukratko...a i meni se više svidja:D

dragomix
5.11.2006, 3:53
Brate pocni sa Mepis-om. Ja se nisam pokajao. Na kompu imam instaliran i Windows i Mepis, ali Windows je kaput za nekoliko dana. Ako drzis Windows zbog igrica, onda nemoj. Nabavi Cedegu (na koji nacin tebi najvise odgovara, ako znas sta hocu da kazem) i igraj sve najvece hitove. I jos nesto linux uopste nije tezak za ucenje. Ja sam sve cake provalio za mesec dana, a da pre toga nisam imao ni dana iskustve sa Linux-om i li nekim programskim jezikom. Cak sam i provalio i svojevrsan nacin instaliranja ATI-jeve graficke kartice na MEPIS-u koji 100% pali. Kada vidis kako radi Linux ima da bacis Windows u smece.

Meni instalacija nije posla od ruke iz prve, ali nisam bekapovao filmove... Samo ponovo instaliraj Linux i sa njim louder koji ce da ti pokrene Windows nista vise.