PDA

Prikaži potpunu verziju : Kompresovanje


banesr
2.10.2006, 0:45
Prebacim snimak sa video kasete na hard pomocu WinFast TV2000XP Expert TV-kartice i sve je apsolutno OK (zvuk prati sliku). Nakon kompresovanja sa DiviX-om 5.21 Pro u Gordian Knotu, na pocetku je sve OK, a zvuk postepeno zaostaje. Na kraju snimka mi zvuk kasni do nekih 500 ms. Ali to mi se ne desava sa svakim snimkom koji prebacim sa video kasete. U cemu je problem?

VojaM
2.10.2006, 12:24
Prebacim snimak sa video kasete na hard pomocu WinFast TV2000XP Expert TV-kartice i sve je apsolutno OK (zvuk prati sliku). Nakon kompresovanja sa DiviX-om 5.21 Pro u Gordian Knotu, na pocetku je sve OK, a zvuk postepeno zaostaje. Na kraju snimka mi zvuk kasni do nekih 500 ms. Ali to mi se ne desava sa svakim snimkom koji prebacim sa video kasete. U cemu je problem?Iz nekih mojih iskustava, problem je najčešće sitna smetnja u dnu ili vrhu slike (kao da je na tom mestu slika iskrivljena, ali samo desetak linija).

Probaj da, kada određuješ parametre rezolucije i kropa, sasečeš malo sliku sa svih strana.

Drugo, kod snimaka sa VHS-a uvek postoji izvesna količina šuma koju ti i ne primećuješ, ali zadaje velike probleme algoritmima za kompresiju. Rezultat je slika koju računar ne može da stigne da obradi, pa zato "uštine" malko vremena od tona i ton počne da kasni. Tu još može da se proba prepakivanje tona tako da se promene parametri "Interleaving" u Virtual Dubu (ili NanDubu) i prepakuje film tako da su parametri "preload" i "interleave" manji. Ali to je zaista krajnje rešenje koje često ne upali.

Inače, preporučio bih ti da ne koristiš DivX 5.21 nego XviD. Zbog standardizacije, a takođe mislim da se sa default parametrima bolje snalazi u slučajevima kao što je tvoj.

Ako ovo pročita NenadN, možda će ti dati još bolje savete, on se ovim stvarima mnogo više bavi nego ja.

banesr
2.10.2006, 14:45
Hvala na tako opsirnom objasnjenju. Samo, pitao bih te jos nesto, jer kazes da je bolje raditi sa XviD-om. Kada radim kompresiju sa Gordian Knot-om pomocu XviD-a, nakon testa kompresibilnosti, ne mogu da izaberem ni jednu mogucu rezoluciju, odnosno sva su mi polja u crvenom ili barem jedno ili dva. Medjutim, kada radim neku rekompresiju cisto samo u VirtualDub-u, tada je XviD neuporedivo bolji od DivX-a.

NenadN
2.10.2006, 19:16
Hvala na tako opsirnom objasnjenju. Samo, pitao bih te jos nesto, jer kazes da je bolje raditi sa XviD-om. Kada radim kompresiju sa Gordian Knot-om pomocu XviD-a, nakon testa kompresibilnosti, ne mogu da izaberem ni jednu mogucu rezoluciju, odnosno sva su mi polja u crvenom ili barem jedno ili dva. Medjutim, kada radim neku rekompresiju cisto samo u VirtualDub-u, tada je XviD neuporedivo bolji od DivX-a.
Verovatno nemas najnoviju verziju XviD-a pa compresivity test ne radi lepo.

banesr
2.10.2006, 23:19
Imam XviD 1.0.3 (20.12.2004). Da li postoji mogucnost da je problem u konfiguraciji?
EPoX 8RDA3I-Pro
AMD Sempron 2400+ (Socket A 166 X 10)
512 KingMax
2 X 256 PQI (Dual Chanel)
Maxtor 80 GB (8 MB)

Pokusao sam da sasecem sliku kao sto je rekao VojaM, ali to nije urodilo plodom. Opet kasni. Kako da mi proradi XviD? Ako je problem u verziji, koju da koristim?

NenadN
2.10.2006, 23:58
Nije do masine a sto se tice XviD-a postoji verzija 1.2 koju mozes da skines sa http://www.koepi.org/XviD-1.2.-127-25022006.exe, mada nije ovde problem do video codeca. Jer mozes da mi opises kako koristis GordianKnot. I u kom formatu capturujes. I da li si mozda probao da iskomresujes sa Auto Gordian Knot-om, link za skidanje www.autogk.net

banesr
3.10.2006, 0:33
Video Capture: MPEG-1 Codec
Capture Size: 384 X 288
Bitrate: 4000 Kbps
Cpture Quality: Optimal Compression
Frame Rate: 25.000 fps
Audio Codec: MPEG-1 Audio Layer-II
Bitrate: 224 Kbps

U Gordian Knot-u idem lepo redom: razdvojim zvuk od slike, otvorim nastali d2v file, izaberem AVI, XviD, CBR MP3, u rezoluciji mu dam da mi automatski isece crne krajeve, i posle toga ide compressibility test sa 5%.

Radio sam ranije sa Auto Gordian Knot-om 1.96 i uspevalo mi je, ali mi se vise svidja Gordian Knot 0.35.0.

NenadN
3.10.2006, 18:24
Ti verovatno posle DGIndexa imas mpa audio fajl, e unjegovom imenu pogledaj da li slucajno nema nesto delay, ako je 0 onda ces morati da batalis BeSweet i uzmes neki drugi software, za kompresovanje u mp3, kao sto je lame, a ukoliko je razlicito od nule tj neki bilo koji nebitno negativni/pozitivni broj, moras da apply-es taj delay kad encodujes, nemam sad GordianKnot, ali u audio encoder configu ima delay opcija, ali takodje probaj da li ce ti zvuk biti desinhron sa mp2/mpa zvukom.