PDA

Prikaži potpunu verziju : Visual C++ 6 programi


mihajlo
29.9.2006, 16:10
Kad na kraju neko i napise program u visual c++ 6...
sta da radi da omoguci de se isti izvrsava i na drugim kompjuterima
zar da kopira sve mfc-ove .dll i vuce ih sa programom...
to ne spominju ni u jednoj knjizi o c++

toxi
14.11.2006, 20:10
Za pocetak, nemoj mesati C++ i MFC.
Sto se tice .DLLova- potreban ti je samo jedan a njegova velicina je oko 900KB. Potrebno je da se nalazi u istom direktorijumu u kojem i program( postoji jos jedna varijanta al' da te ne opterecujem bzw).
Imena tog .dll-a ne mogu tacno da se setim ali uradi ovo-> napravi bilo koji program koristeci (šugavi) MFC i prekopiraj taj program na neki drugi kompu( taj drugi kom ne treba da ima neophodne .dll fajlove). Probaj da pokrenes prog. i videces gresku u kojoj ce pisati ime .dll fajla koji ti je potreban. Zatim nadji fajl sa tim imenom na tvom kompu i "distribuiraj" ga uz svaki tvoj program.

Jest' da bese davno kad si postavio pitanje ali mozda nekom zatreba...

holodoc
14.11.2006, 21:06
Microsoftov MSDN sadrži kompletan pregled .dll fajlova koji moraju da se distribuiraju uz aplikacije kreirane u Microsoft Visual C++-u 6 u slučaju da se povezivanje vrši dinamički a ne statičkom enkapsulacijom. Međutim, nema potrebe za bilo kakvim eksperimentisanjem u vidu kopiranja na zaseban računar i pokušajem izvršavanja jer je ovo krajnje nepouzdan i neprofesionalan način. Uz sam Microsoft Visual Studio 6 dolazi alatka koja se naziva “Dependency walker” (Start -> Microsoft Visual Studio 6.0 -> Microsoft Visual Studio 6.0 Tool -> Depends) koji ispisuje sve neophodne podatke koje programer treba da zna da bi distribuirao svoje aplikacije. U slučaju da neko nije imao iskustva sa ovim programom potrebno je samo sa leve strane u glavnom prozoru očitati koji .dll fajlovi počinju na slovo “M” i osigurati da se oni nalaze na odredišnom računaru. Konkretno, za najveći broj samostalnih aplikacija je dovoljan samo “MFC42.dll” (ne mešati sa MFC42D.dll-a koji je Debug verzija istog) i eventulano “MSVCRT.dll”, zasebno, mada se on u najvećem broju slučajeva nalazi već instaliran i registrovan na računaru. U slučaju da aplikacija koristi neke dodatne mogućnosti MFC-a (ActiveX, WinSocket-e i sl.) obratiti pažnju da će tada “Dependency walker” prijaviti i dodatne .dll-ove koji se moraju distribuirati uz aplikaciju.

Svi pomenuti .dll-ovi mogu da se instaliraju na dva načina a najčešće je kopiranje u “C:\Windows\system32” folder i njegovo registrovanje putem “shell-a” u kome je neophodno otkucati komandu “regsvr32 c:\windows\system32\mfc42.dll” u slučaju “MFC42.dll-a” ili samo zameniti ime ako se radi o nekom drugom fajlu.

@toxi
MFC je nažalost i danas veoma korisna biblioteka jer je programeri veoma rado koriste uzevši u obzir činjenicu da znatno ubrzava rad na bilo kakvoj aplikaciji koja se razvija u VC++-u. Da je od izuzetne koristi dokaz je i da se ne isporučuje uz Express izdanja “Visual Studia 2005” što iziskuje potragu za nekom kvalitetnom alternativom za izradu grafičkog okruženja kao što je recimo izuzetno cenjeni wxWidgets.

toxi
16.11.2006, 20:56
Broj rupa/ bagova/ propusta je pozamasan... Ja sam presao na .NET iako i on (za)sadrzi nabrojane karakteristike...
- Naravno, velika je prednost sto za MFC postoji desinger a za MC++ ne... Al' uz "manja" nabadanja kordinata i nije neki problem, pogotovo za nekog ko je pocetnik je ovo dobro(!) jer shvati kako sve to funkcionise "ispod haube"....
PS: Bravo za kompletno objasnjenje! :tapsh:

AXA_MIXTAKE
25.4.2009, 16:43
TOTALNI SAM POCETNIK I IMAM PROBLEM SA OVIM
znaci jedva sam naso visual c++ 6 sa neta,i sad kad ga nadjem medju onom gomilom programa pokrenem ga i sve je ok i onda idem na new i izbaci mi ono dont sent,ono send eror,i izbaci me,imam xp mozda je do toga

holodoc
25.4.2009, 16:55
TOTALNI SAM POCETNIK I IMAM PROBLEM SA OVIM
znaci jedva sam naso visual c++ 6 sa neta,i sad kad ga nadjem medju onom gomilom programa pokrenem ga i sve je ok i onda idem na new i izbaci mi ono dont sent,ono send eror,i izbaci me,imam xp mozda je do toga
Zaboravi na verovatno piratsku kopiju Visual Studio 6 i skini potpuno legalan Visual C++ Express Edition u okviru ISO DVD-a koji usput sadrži i C#, Web developer i još par razvojnih okruženja.

Link za download imaš na dnu sledeće stranice (http://www.microsoft.com/express/download/).

Ako nisi baš u Microsoft fazonu možeš da skineš Code::Blocks (http://www.codeblocks.org/) ili wxDevC++ (http://wxdsgn.sourceforge.net/).

AXA_MIXTAKE
28.4.2009, 21:33
Znaci skinuo sam sa microsofta visual c++ 6 jedva ga naso,i kad ga pokrenem napise mi no platform i jos nesto,i kliknem ok i udje mi u aplikaciju,medjutim kad kliknem na new izadje mi ono send eror i ono dont sent,i izbaci me,bas mi je potreban visual c++ 6,mislim da ovi nisu ni slicni njemu,evo uzeo sam 2005-icu sa ovog sajta i jbg nije ni malo slican,ako moze malo brze taj HELP,ili akoo ima neko na racunaru pa da mi zipuje i posalje msnom ili na skajp,AJDE SAD HOLODAC ILI NEKO PLEASE

holodoc
28.4.2009, 22:40
Nemoj da se glupiraš nego lepo deinstaliraj sve što imaš od Microsoftovih alata i instaliraj lepo ko čovek Visual Studio Express Edition 2008 za koji sam ti dao linak! Radiće u svakom slučaju osim ako baš ne radiš na Windows-u 98 i mašini baziranoj na Cyrix procesoru na 133MHz-a :)

AXA_MIXTAKE
29.4.2009, 20:18
ma ti mene nerazumes,ti nemoj da brines za masinu moju hehehe,tebra nisam bas pocetnik oko racunara,ali sam pocetnik u visualu,treba mi lepo kupio sam knjigu i bas mi treba visual c++ 6.0,mislim da drugi nisu ni slicni njemu,on je izaso 98,pa ako neko ima neka mi kaze,ili odakle je skinuo,ja skinem sa microsofta lepo nadjem sve i jbg kad pokrenem pise mi no platform,i jos mnogo nesto,i stisnem ok i udje mi u aplikaciju,dalje ocu da idem na ono new i izbaci mi onaj prozor za dont sent,ajde treba mi pomoc,znaci nezanimaju me drugi programi nego bas visual studio 6.0,iliti visual c++ 6.0,HOLODAC DAJ MI MSN ILI MI SE JAVI NA MOJ TREBA MI STVARNO POMOC,PA KAD BI MOGO DA MI POSALJES

AvramKovačević
7.2.2010, 12:33
Kupio sam knjigu C++ osnove programiranja i treba mi program MIcrosoft Visual C++ 6 ili 7. Neka mi neko da link za skidanje tog programa. http://www.microsoft.com/express/Downloads/ na ovom linku ne mogu da nađem.
Unapred Hvala!:alealeee::alealeee:

Gradimir
7.2.2010, 12:42
Sa Mikrosoftovog sajta možeg skinuti trial ili kupiti samo verziju 2008 koliko ja znam.
Taj što tebi treba možeg naći po warez sajtovima, ali to je zabranjeno ovde.

Geomaster
7.2.2010, 13:48
Ne razumem zašto svi misle da ako je knjiga pisana za jedan IDE da ne može da se radi u drugom. Mislim, C++ je C++, bez obzira na IDE koji se koristi, to je potpuno irelevantno.

irreal
7.2.2010, 14:08
Ne razumem zašto svi misle da ako je knjiga pisana za jedan IDE da ne može da se radi u drugom. Mislim, C++ je C++, bez obzira na IDE koji se koristi, to je potpuno irelevantno.

kada u knjizi pise klikni tu, tu, tu i zatim tu.
ako je i najmanja sitnica drugacija - pocetnici ce se zaglaviti.

zato sam ja uvek savetovao da se sa help linkova i tutoriala nauce osnove nekog IDE-a koji zelite da koristite a posle toga da se citaju iskljucivo knjige koje se bave jezikom, a ne jezikom vezanim za odredjeni ide.

ako ne to, onda u najmanju ruku koristiti ide koji se koristi u knjizi.

pocetnici se mnogo lako zbune, zaglave, iznerviraju i odustanu.

Geomaster
7.2.2010, 14:10
Klikni tu, tu, tu i tu? Ti klikovi se sigurno odnose na podešavanje projekta? :confused: Ako je tako, pa ne bih rekao da je mnogo teško pratiti opcije i uputstva koje vam IDE daje on-screen. Ostalo je samo kôd.

Am I missing something?

irreal
7.2.2010, 14:25
podesavanje projekta, koriscenje raznih wizarda, podesavanje import putanja, build opcija, linkovanja.

ima svasta po tim knjigama sto nije samo kuckanje koda.

i da, nekome ko nema pojma sta radi (npr, dodje i trazi da mu damo link za visual c++ 6.0) je tesko da kada mu u knjizi pise tacno koji meni se gde nalazi i sta gde da stisne, da pokusa da provali u drugacijem IDE-u gde se to isto nalazi.

Geomaster
7.2.2010, 15:46
podesavanje projekta, koriscenje raznih wizarda, podesavanje import putanja, build opcija, linkovanja.

ima svasta po tim knjigama sto nije samo kuckanje koda.

i da, nekome ko nema pojma sta radi (npr, dodje i trazi da mu damo link za visual c++ 6.0) je tesko da kada mu u knjizi pise tacno koji meni se gde nalazi i sta gde da stisne, da pokusa da provali u drugacijem IDE-u gde se to isto nalazi.
Oko toga i jesi u pravu, mada ako sam ja sa ~7 godina mogao da provalim šta sve mogu da uradim u Excelu, ne znam zašto bi nekome sa duplo više godina bio problem da tako nešto provali i u različitim IDEovima. Nego ajd' sad, da ne ispadne da ja uvek kontriram...

irreal
7.2.2010, 17:04
pa jbg, nisu svi isti.

ja sam sa 7 godina pisao digitron, igru pogadjanja brojeva, kvizove i slicno u Basicu, a moji baba i deda i dan danas (nakon 6-7 godina) ne mogu da ukapiraju kako da procitaju poruku na mobilnom telefonu.

aj da kazes oni su matori ljudi, ok, al ima primera ljudi koji ne mogu da nauce da podese margine u wordu ili slicno, a rade na racunaru godinama.

mislim, ne mozes svakoga da poredis sa sobom.

mozda taj sto ne ume da se snadje u IDE-u ume nesto da uradi (ne vezano za racunare) sto ti ne bi umeo bez mnogo mnogo truda.

kad bi poceo da pricam sta sve ne umem da radim, i sta bi mi sve jako tesko islo, pricao bi 5 dana, al eto, uvek sam brzo kapirao i ucio sve oko racunara, bilo to pokretanje C64 igara sa 3-4 godine, Basic sa 7 ili dizajniranje svega sto padne napamet mom direktoru danas.

boshkodj
7.2.2010, 19:19
pa jbg, nisu svi isti.

ja sam sa 7 godina pisao digitron, igru pogadjanja brojeva, kvizove i slicno u Basicu, a moji baba i deda i dan danas (nakon 6-7 godina) ne mogu da ukapiraju kako da procitaju poruku na mobilnom telefonu.

aj da kazes oni su matori ljudi, ok, al ima primera ljudi koji ne mogu da nauce da podese margine u wordu ili slicno, a rade na racunaru godinama.

mislim, ne mozes svakoga da poredis sa sobom.

mozda taj sto ne ume da se snadje u IDE-u ume nesto da uradi (ne vezano za racunare) sto ti ne bi umeo bez mnogo mnogo truda.

kad bi poceo da pricam sta sve ne umem da radim, i sta bi mi sve jako tesko islo, pricao bi 5 dana, al eto, uvek sam brzo kapirao i ucio sve oko racunara, bilo to pokretanje C64 igara sa 3-4 godine, Basic sa 7 ili dizajniranje svega sto padne napamet mom direktoru danas.

Sinoc su na "dnevniku" pokazali nekog decaka sa 9 godina , koji je postao najmladji "microsoftov sistem menadzer". I fora kao sa 9 godina ima vece znanje o racunarima od vecine ljudi sa zavrsenim fakultetom. :D Pa pogledaj sad sta znaci talenat...

Geomaster
7.2.2010, 19:46
Sinoc su na "dnevniku" pokazali nekog decaka sa 9 godina , koji je postao najmladji "microsoftov sistem menadzer". I fora kao sa 9 godina ima vece znanje o racunarima od vecine ljudi sa zavrsenim fakultetom. :D Pa pogledaj sad sta znaci talenat...
Pa sad zavisi, ipak je to administracija, inače čitao sam ja u Blicu, dečko se zove Marko Ćalasan, Makedonija...

irreal
7.2.2010, 20:18
jos ranije, sa 8 godina je on dobio neka zvanja i srusio neki rekord, sada je mozda samo jos vise produbio, dobio nove sertifikate itd.

medjutim, sistem polaganja je takav da se ja ne bi puno uzdao u to.

jedan microsoftov ispit sam polozio tako sto sam dan pre toga sa neta skinuo najsvezije testove, naucio svih 800 pitanja napamet (sto traje, brat - bratu, 3 puta sve da se predje, jedva par sati)
i polozio sa savrsenim skorom.

tako da jbg, zavisi od ispita, gomila moze jako lako da se prodje.
(sto ne znaci da mali nije talenat i slicno)

Geomaster
7.2.2010, 21:10
jos ranije, sa 8 godina je on dobio neka zvanja i srusio neki rekord, sada je mozda samo jos vise produbio, dobio nove sertifikate itd.

medjutim, sistem polaganja je takav da se ja ne bi puno uzdao u to.

jedan microsoftov ispit sam polozio tako sto sam dan pre toga sa neta skinuo najsvezije testove, naucio svih 800 pitanja napamet (sto traje, brat - bratu, 3 puta sve da se predje, jedva par sati)
i polozio sa savrsenim skorom.

tako da jbg, zavisi od ispita, gomila moze jako lako da se prodje.
(sto ne znaci da mali nije talenat i slicno)
U principu svako ko toliko mlad dobije takvo zvanje tj. sertifikat (koliko god bilo lako/teško da se položi) je sigurno talenat. Ja sam u Blicu čitao da je on lično od predsednika Makedonije (ili premijera beše) dobio na poklon 15 kompjutera. Mislim, WTF, šta će dečku 15 kompjutera? Da vežba administraciju?