PDA

Prikaži potpunu verziju : Corel X3 kako da....


Djordje81
26.9.2006, 22:05
Kad nacrtam zvezdu i hoću oko nje da postavim krug, on automatski, taj krug oboji u crveno, kako da vratim da taj elipsa ili krug budu "bezbojni" ?

Djordje81
26.9.2006, 22:33
Kako da oivičim zvezdu, pravilno ?

holodoc
26.9.2006, 22:50
Potrebno je da ukloniš tzv. "fill" objekata koji crtaš. Znači kada ti je objekat selektovan levi klik na neku od boja u paleti (to ti je ono što ti stoji sa desne strane ekrana gde možeš da biraš boju) ti popunjava objekat bojom tj. njegov "fill". Ti jedino trebaš da selektuješ objekat (krug u ovom slučaju) i da klikneš levim tasterom miša na boju koja se nalazi na vrhu tabele i izgleda kao bela samo ima dve dijagonalne crte preko.

Isto važi za konture (u Corelu se one zovu "outline") samo što za zadavanje njihovih boja koristiš desni taster.

edit: A da. Vidim da te interesuje kako da pravilno oivičiš zvezdu. Proces je sledeći. Uključi u meniju "View" opciju "Snap to Objects" ili jednostavno pritisni kombinaciju "Alt+Z". Izaberi alatku za crtanje zvezde (Star tool) i dok je crtaš drži taster "Ctrl" da bude pravilnog oblika inače nećeš moći da opišeš krug.

Kad završiš, izaberi krug i približi se polako centru zvezde gde bi obično trebalo da klikneš kad je pomeraš. Kada se približiš na jedno par milimetara videćeš da će da ti se pojavi jedan plavi kružić u kome piše "centar". Kad ga vidiš, spiči levi klik i drži u isto vreme tastere "Shift" i "Crtl" pritisnute dok mišem određuješ prečnik kruga. Postavi strelicu miša na jedan od vrhova zvezde dok se ne pojavi isti onaj plavi krug od malopre i natpis pored njega "edge". Sada PRVO pusti taster miša pa onda "Shift" i "Ctrl".

Uživaj ;)

Djordje81
26.9.2006, 23:00
Potrebno je da ukloniš tzv. "fill" objekata koji crtaš. Znači kada ti je objekat selektovan levi klik na neku od boja u paleti (to ti je ono što ti stiji sa desne strane ekrana gde možeš da biraš boju) ti popunjava objekat bojom tj. njegov "fill". Ti jedino trebaš da selektuješ objekat (krug u ovom slučaju) i da klikneš levim tasterom miša na boju koja se nalazi na vrhu tabele i izgleda kao bela samo ima dve dijagonalne crte preko.

Isto važi za konture (u Corelu se one zovu "outline") samo što za zadavanje njihovih boja koristiš desni taster.

Ok, samo da pronаđem kako da ga oivičim , lako ću da ga obojim, i kako da krug tačno dodiruje temena zvezde ?
Tek posle sam video odgovor, fala po ko zna koji put:)

holodoc
26.9.2006, 23:07
Nema na čemu ;)

BTW, ukoliko ti trebaju neke dodatne opcije prilikom definisanja izgleda "outline-a" slobodno selektuj objekat i pritisni taster "F12" :D

Djordje81
26.9.2006, 23:23
kad god kliknem na centar, on pomera zvezdu, ane da mi da nacrtam krug...

holodoc
26.9.2006, 23:43
Rekao sam da trebaš da dovučeš strelicu blizu centra a ne da je staviš na centar. Ako si uključio "Snap to object" (i samo tada) pojaviće ti se plavi krug kada se približiš centru (nemoj da dozvoliš da se previše približiš pa da ti se strelica pretvori u "move").

Djordje81
26.9.2006, 23:50
Upalilo je, ali kada nacrtam taj krug, umesto oznake SSSR-a, dobijam simbol zemlje izlazećeg sunca...:eek:

Ne ozbiljno, kada pritisnem da nema boju, nestane mu, ali se pojavi u ponovnom crtanju !

Shlaymara
26.9.2006, 23:57
Izvinte sto ulecem u divan...
Selektuj krug i pritisni "shift+Page down"

Djordje81
27.9.2006, 0:13
Selektuj krug i pritisni "shift+Page down"

Šta se izvinjavaš, treba mi pomoć sa što više strana, kad pritisnem tu komandu, dobijem polumesec !

holodoc
27.9.2006, 0:17
Uf davno sam radio sa Corelom ali ovoga se sećam dobro :)

Ako želiš da ti svaki sledeći objekat bude po defaultu u određenoj boji (bilo da se radi o "fill-u" ili "outline-u") klikni jednostavno bilo gde po praznoj površini za crtanje i klikni levim ili desnim tasterom na neku od boja u paleti. Pošto tebi treba da ti svi sledeći budu bez fila samo treba da klikneš levim tasterom miša na onu "praznu" boju koju sam ti pomenuo. Vodi računa da ne smeš da imaš nijedan objekat selektovan već da pre toga klikneš bilo gde na "praznu" površinu.

Sada si po defaultu postavio da ti svaki sledeći objekat ima tu boju kao "fill" ili "outline" ;)

Shlaymara
27.9.2006, 0:23
kako bre polumesec:icon_scra
Ako dobro shvatam, ti zelis da dobijes beli krug sa crvenom zvezdom?Ili obrnuto.
Nacrtas onako kako ti je holodoc objasnio.A kad bojis moras da pazis koji objekat je ispred kog(ako si prvo crtao zvezdu, ona je ispod kruga).Dok su bez boje vide se oba, ali kad se krug oboji, zvezda se vise ne vidi pa je moras prebaciti ispred kruga tj. selektujes zvezdu i stisnes shift+pgup ili selektujes krug pa stisnes shift+pgdown.Ako ne mozes da selektujes zvezdu(jer je iza kruga) stiskaj Tab(selektuje objekte bez kliktanja misem).

Djordje81
27.9.2006, 0:52
ok, ljudi, imajte strpljena, sa ovim se tek prvi put susrećem.

@ holodoc , upalilo je samo,što sad kad nacrtam krug ili elipsu, ostaje kod nje ivica u boji, a unutrašnjost nije obojena, što je dobro

@Slaymara bio mi je cilj da nacrtam zvezdu i oivičim je krugom. Hvala vam na komandama i savetima, za danas bi mi bilo dosta samo da uklonim taj "okvir" na elipsi i krugu.:) Kako to da uradim ?

holodoc
27.9.2006, 1:25
Pa rekoh ti da selektuješ objekat i da desnim klikom klikneš na onu "precrtanu" belu boju ali to će ti biti poprilično besmisleno jer onda nećeš imati ni "fill" ni "outline" pa ništa nećeš videti ako ne pređeš u "Wireframe" mod :)

Djordje81
27.9.2006, 1:44
Sve sam to uradio, u outline pen, sam postavio none width, ali okvir uvek ostaje, nemogu, da nacrtan normalan krug, jutro je pametnije od večeri, čekam sugestije i predloge vezano za Corel...:ciao:

holodoc
27.9.2006, 1:59
Čekaj bre, izabrao si na "F12" da ti je širina "None" i još uvek ti prikazuje outline??? Kako si to izveo?

Pogledaj ovu sliku dole. Levi krug sam dobio tako što sam stavio plavi "fill" (levi klik na plavu boju u paleti) i gore gde sada piše "None" izabrao tu debljinu "outline" linije. Kod ove druge sve to isto uradio samo što sam stavio outline 0,05. Mora da ti nestane "outline" ako izabereš "None" :)

Djordje81
27.9.2006, 2:29
U tome i jeste stvar, što ne nestaje, to mora da je neki bag, koja ti je verzija Corela ?

holodoc
27.9.2006, 2:43
CorelDrawX3.

Otvori ovaj fajl koji sam ti poslao i vidi da li kojim slučajem i dalje imaš outline na levom krugu.

Djordje81
27.9.2006, 2:50
kad otvorim fajl na ovom levom krugu, nema outline, a na desnom ima outline...

holodoc
27.9.2006, 3:10
Znači da si negde pogrešio :)

Pogledaj još jednom šta je napisano u ovoj temi i proveri da li si sve to uradio pošto je sigurno neki jako, jako glup problem ;)

Djordje81
27.9.2006, 3:22
Imaš talenta ,energije i elana, za desetoricu, ključna reč :sretna zvezda
Ja imam još puno da naučim...:odoK:

holodoc
27.9.2006, 3:27
Ma dobro dobro mani javne pohvale nego da nađemo gde si to pogrešio. Ajde ostavi za sutra ujutro pa pogledaj još jednom ovo što sam napisao ovde.

Možda pomogne jer je ovo stvarno banalna stvar ;)

Djordje81
27.9.2006, 20:20
Evo, danas crtam, krugove sa okvirima, i posle mogu da nacrtam normalan krug i elipsu, bez okvira, ne znam šta je to juče bilo. Kako da nacrtam, zastavu, koja se leprša, ili krivinu kupole tenka, i tome slično, koji se alat za to koristi?

Primetio sam da kad izaberem, "no", za čuvanje promena, tek iz pedesetog puta "posluša", i u jednom od slobodnih alata, valjda se zove polyine, koji prvo iscrta slobodnu liniju, pa onda prave nadovezane jednu na drugu, počne da se ponaša neobično, da jako teško mogu da pritisnem na nešto drugo jer stalno vuče linije koje se nadovezuju jedna na drugu !

Shlaymara
27.9.2006, 21:07
Pazi ovako, prilicno je tesko da nesto nacrtas slobodnom rukom(probaj da necrtas pravilan krug uz pomoc polynea).Jednostavnije ti je da nacrtas neki pravilan oblik(krug,kvadrat...) i to modifikujes onako kako tebi ogovara uz pomoc "shape toola". E sad, za koriscenje shape toola treba malo eksperimentisanja i isprobavanj(bar dok ne naucis sta i kako u properti baru).
Ali najjednostavnije je da negde nabavis clipartove(internet) i vec gotove crteze prepravis za ono sta tebi treba.
Mislim da imam neke zastave i tenkove(posto pretpostavljam de hoces da nacrtas nekog WWII tenka iz Blitza:D ), i mogu ti ih proslediti.

Djordje81
27.9.2006, 23:31
Pazi ovako, prilicno je tesko da nesto nacrtas slobodnom rukom(probaj da necrtas pravilan krug uz pomoc polynea).Jednostavnije ti je da nacrtas neki pravilan oblik(krug,kvadrat...) i to modifikujes onako kako tebi ogovara uz pomoc "shape toola". E sad, za koriscenje shape toola treba malo eksperimentisanja i isprobavanj(bar dok ne naucis sta i kako u properti baru).
Ali najjednostavnije je da negde nabavis clipartove(internet) i vec gotove crteze prepravis za ono sta tebi treba.
Mislim da imam neke zastave i tenkove(posto pretpostavljam de hoces da nacrtas nekog WWII tenka iz Blitza:D ), i mogu ti ih proslediti.

Holodok mi reče da se pravilan krug crta pomoću elipse i držanja shift+ctrl. To mi već u startu mnogo koristi. Bilo kakve komande za lakše crtanje, anyone...
Za klip artove, važi, samo nemam neku upotrebnu svrhu, samo art pour art...:a_whistli

Shlaymara
27.9.2006, 23:48
Ne znam kako da ti pomognem, ako ne zanam sta hoces da uradis...

Evo ti nekoliko linkova sa tutorijalima

http://www.designertoday.com/Tutorials/CorelDraw.aspx

http://www.huntfor.com/design/tutorials/coreldraw.htm

http://www.tutorialguide.net/design/coreldraw/

Nadam se da ce ti nesto pomoci. Corel uopste nije tezak, i nece ti puno trebati da udjes u fazon.

Djordje81
27.9.2006, 23:55
Ne znam kako da ti pomognem, ako ne zanam sta hoces da uradis...Hoću da ga upoznam, što bolje mogu. Ovaj shape tool je čudan, nacrtam kvadrat, kliknem na njega, on označ dve suprotne strane, makljam ga i dobijem zaobljeni kvadrat. Hoću da nacrtam tenk iz profila...
Daj neke korisne komande:)

holodoc
27.9.2006, 23:59
Crtanje tenka nije ni najmanje naivna stvar.

Realno ćeš profil tenaka najlakše da uradiš tako što ćeš da koristiš tehniku koja se upotrebljava kod precrtavanja logoa. Znači, ubaciš sliku u Corel, zaključaš je da se ne pomera i pređeš u "Wireframe" mod. A onda perom polako crtaš linije i iskoristiš "Convert to curve" alatku koju dobijaš kad pritisneš desni taster miša nad obeleženom linijom.

Žurim. Pozdrav.

Shlaymara
28.9.2006, 0:01
Kad nacrtas kvadrat, sa shape toolom mu zaobljujes ivice.Ali kad kvadrat pretvoris u krivre(convert tu curves=ctrl+q) mozes sa nodovima(cvorovima) da radis sta hoces.Da bi imao vise prostora za manevar dodaj jos nekoliko cvorova(dupli klik bilo gde na okvir kvadrata).Sad mozes da rastezes kako hoces.Ako ti treba kriva linija, selektujes jedan cvor i u propertis baru kliknes na convert line to curve i pojavice se dva mala kvadratica sa isprekidanom linijom.Pomeranjem tih kvadratica iskrivljujes liniju ili pomeras samu liniju.
Evo ti primer tenka, kako rade profesionalci.
Napomena, ovaj fajl, kad raspakujes ne otvaras preko OPEN, nego kao IMPORT.Takodje je grupisan, pa ako hoces da ga rasklapas deo po deo moras da ga ungrupises(selektujes ga pa ctrl+u)

Djordje81
28.9.2006, 0:29
Ovo prvo ok, prvo shape, pa ctrl+q, šta mu to dođe čvor, tenk, nije hteo da uveze, verovatno što ga nisam unzipovao, samo mi objasni, to oko čvora i krive linije.

Importovao sam ga izgleda moćno...
Zašto ne mogu da povećam dužinu lista nego samo širinu ?

Shlaymara
28.9.2006, 9:24
cvor je onaj kvadratic na uglovima objekta.
pravu liniju pretvaras u krivu kad selektujes cvor i kliknes na dugme "convert line to curve", nalazi se u propertis baru(mala kriva linija).
Velicinu lista mozes da promenis kad manjas vrednosti u polju za velicinu papira(tamo gde pise letter, pa malo desno).

Djordje81
28.9.2006, 22:22
Alat polyline mi se čudno ponaša, napravi jednu krivu liniju, pa onda prave koje se nadovezuju non stop jedna na drugu i ne mogu nigde da kliknem, i tek iz desetog puta uspem? Zašto kad nacrtam jednu pravu liniju, ne mogu da je convert to curves ? Kako da iz kruga isečem deo u obliku dela kruga i kvadrata ?
Čemu služi crop alat ? Kad povećavam dužinu strane, ona se smanjuje, to je sigurno zbog proporcije, tj perspektive, . Bilo kakve korisne sugestije , komande... :icon_stud Šta znači "snap" to objects, grids, quides ?

Shlaymara
28.9.2006, 22:47
Toliko pitanja....kao prvo prostudiraj one linkove koje sam ti dao i odradi tutorijal koji dolazi sa corelom(ne znam kakav je u x3 ali u 12ici pravis poster za kafu).
polyline: dok drzis kliknutog misa slobodno crtas, kad pustis pojavi se prava linija.Ako ponovo drzis klik opet slobodno crtas.Zavrsavas tako sto dvokliknes, i sam corel ispegla lineje.
Samu liniju ne mozes da pretvoris u krivu(posto je samo linija) ali mozes da uradis "convert line to curve"(vec sam ti rekao za ovo:cool: )
Krug i kvadrat mozes da kombinujes(isecas, spajas, lepis...) tako sto selektujes krug, drzis shift pa selektujes kvadrat(isto kao u strategijama kad selektujes vise razlicitih jedinica).Kad su zajedno selektovani ides na Arrange>Shaping pa izaberes sta ti treba(ikonice pokazuj kakav ce biti rezultat)
Ne znam sta je crope alat:confused: , mozda je to nesto novo u x3.Ali crop znaci isecanje.
Za velicinu stranice, ne znam kako je u x3 ali u dvanestici mozes slobodno da menjas dimenzije strane.Mada to ti i nije bitno, ta stranica po meni je samo ukras:D
"Snap to nesto"(objekte, pomocne linije, mrezu) je pomoc koju ti nudi corel da preciznije i lakse manevrises sa objektima.Recimo treba da stavis dva kvadrata jedan pored drugo, a da ne bi morao da ides mic po mic, pomeran kvadrat se zalepi o drugi(ako ga prineses dovoljno blizu).To se desava kad je ukljuceno Snap to Objects.Ista prica ti je i sa pomocnim linijam i mrezom.Mada je diskutabilno koliko je ovo funkcionalno pa je meni po difoltu sve iskljuceno.

Djordje81
28.9.2006, 23:21
polyline: dok drzis kliknutog misa slobodno crtas, kad pustis pojavi se prava linija.Ako ponovo drzis klik opet slobodno crtas.Zavrsavas tako sto dvokliknes, i sam corel ispegla lineje. Fala...

Samu liniju ne mozes da pretvoris u krivu(posto je samo linija) ali mozes da uradis "convert line to curve"(vec sam ti rekao za ovo:cool: )
Ne mogu da pronađem tu komandu :mad:

Krug i kvadrat mozes da kombinujes(isecas, spajas, lepis...) tako sto selektujes krug, drzis shift pa selektujes kvadrat(isto kao u strategijama kad selektujes vise razlicitih jedinica).Kad su zajedno selektovani ides na Arrange>Shaping pa izaberes sta ti treba(ikonice pokazuj kakav ce biti rezultat) Ovo je izgleda drugačije ovde, stvori se dijalog sa strane

Mislim da je ovo važnobar dok ne naucis sta i kako u properti baru).

Jel ima neka prečica ka convert line to curve ?

Shlaymara
29.9.2006, 0:25
Evo ti slika properti bara za Shape tool.6 ikonica sa leve strane je "convert line tu curve".Mada je svaka prava linija nacrtana sa bezier toolom kriva:opanachke., samo je treba iskriviti.
Sto se tice onog isecanja.Ides arrange-shaping a onda biras sta tacno hoces(weld,trim,intersect...)

Djordje81
29.9.2006, 0:39
Sad sam tek video :eek:
This is not nearly over it just begun :alealeee:
Da li ima i složenijih tutorijala ?

Shlaymara
29.9.2006, 0:53
Da li ima i složenijih tutorijala ?

Slozenijih od cega?

Djordje81
2.10.2006, 13:30
Crtanje tenka nije ni najmanje naivna stvar.

Realno ćeš profil tenaka najlakše da uradiš tako što ćeš da koristiš tehniku koja se upotrebljava kod precrtavanja logoa. Znači, ubaciš sliku u Corel, zaključaš je da se ne pomera i pređeš u "Wireframe" mod. A onda perom polako crtaš linije i iskoristiš "Convert to curve" alatku koju dobijaš kad pritisneš desni taster miša nad obeleženom linijom.Pojasni ovo malo :)

Shlaymara
2.10.2006, 13:44
Holodoc ti kaze da pokusas da precrtas nekog tenka. Recimo skeniras/skines neku sliku, pa je preko Import(ctrl+I) importujes, desnim klikom kliknes na sliku i izaberes Lock object.Onda u View odaberes Wireframe(slika postane crno bela i lakse ti je da obcrtavas), uzmes Feehand/pen ili neki drugi Tool i crtas po slici.Kad zavrsis, sliku izbrises a ostaju ti tvoje linije:) Ne treba da posle convertujes u curves posto su krive vec krive.

Djordje81
2.10.2006, 14:36
Holodoc ti kaze da pokusas da precrtas nekog tenka. Recimo skeniras/skines neku sliku, pa je preko Import(ctrl+I) importujes, desnim klikom kliknes na sliku i izaberes Lock object.Onda u View odaberes Wireframe(slika postane crno bela i lakse ti je da obcrtavas), uzmes Feehand/pen ili neki drugi Tool i crtas po slici.Kad zavrsis, sliku izbrises a ostaju ti tvoje linije:) Ne treba da posle convertujes u curves posto su krive vec krive.

Another important tip :dedica:
Kolko komandi da čoveku pamet stane...
btw, tutorial i u x3 je poster za kafu:)