PDA

Prikaži potpunu verziju : Problem sa instalaciom fedore


dramle
24.9.2006, 12:57
na sistemu sam imao Xp i kubuntu i resio sam da ga zamenim sa fedorom core 5. Opcija za zamenu linux u fedori mi je dala ideju da ce to da prodje bez problema no nakon instalacije fedore javljala mi se grub error 22.I sistem stane. Probao sam live cd kubuntua da popravim menu.lst no njega nema tamo gde bi trebalo samo precica do istog koja je nepristupacna. Reinstalacija nije pomogla. Tada sam isao fix mbr sa WinXp diska i sada win radi lepo a linuxa kao da nema. Pokusaji ponovne instalacije su neuspesni, jer prosto kako god da podesimgrub u instalaciji na hda1-primarni hard na kome je win nista se ne desava uvek se nakon instalacije podize windows ni traga od grub-a. Razmisljam da stavim da se podize sa sekundarnog diska pa da pri paljenju iz setapa menjam disk sa koga se butuuje Ako mi niko nepomogne. Relativni sam pocetnik no malo sam vec poceo da kapiram kako radi linux.Tako da molim pomoc.

voodoo_
24.9.2006, 14:22
Formatiraj particiju na kojoj je fedora, instaliraj je ispočetka i koristi LILO kao loader.

dramle
24.9.2006, 15:14
a kako to da izvedem jer mi kao loader nudi samo grub ili bez loadera, a kada ga instaliram bez loadera i stavim da butuje sa sekundarnog diska na kome je fedora on prijavi gresku i stane

urke
24.9.2006, 23:52
Samo nije lepo grub instaliran.

1. Da li imaš samo jedan fizički disk, ili dva?
2. Daj rezultat sfdisk -l /dev/hda (ili /dev/sda ako je SATA disk)

Nakon ovoga ćemo znati gde da traimo problem.

npedja
2.10.2006, 13:44
Eh da, secam se tih muka. Imao sam svojevremeno istih problema: instaliram Fedoru na isti disk gde je i WinXP, restartujem racunar, a onda sistem ne vidi ni Fedoru ni WinXP?! Na kraju, pokazalo se sledece (ne pitaj me zasto, samo znam da sam puno kopao po netu i dosao do tog zakljucka):
- GRUB koji utice na MBR koji je upisao WinXP rusi MBR za WinXP ako je ovaj instaliran na NTFS sistemu.

Resenje sam nasao u sledecem: GRUB od Fedore treba instalirati na pocetku /boot particije gde je instaliras i nikako na pocetku diska (gde je postavljen WinXP). Potom na NTFS sekciji postavis GRUB za DOS ili Windows (potrazi GRUB4DOS ili WinGRUB na netu, pogledaj http://freshmeat.net/projects/grub4dos/), postavi ga u C:\, modifikuj boot.ini od WinXP prema uputstvu koje obicno ide uz GRUB koji si uzeo. Nakon toga, pokrece se loader od XP-a (ntldr) koji ce imati i stavku "START GRUB" koju ces izabrati a ovaj ce potom pronaci GRUB od Fedore i dace ti priliku da ga izaberes.
Malo bolji opis moze naci na adresi:
http://www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?t=382885

Ukoliko ni ovo ne pomogne, poslacu ti na mail sve sto sam ja uradio kod sebe i sto sam sacuvao za crne dane. Nije veliko, <0.5MB.

Pozdrav,

Pedja