PDA

Prikaži potpunu verziju : SuSE и резолуција


Miloš
13.9.2006, 21:11
Инсталирао сам SuSE 10.0 на лаптоп Dell Inspiron 1300.
1. Проблеми су се појавили већ код инсталације. Класична инсталација не функционише (уопште се не покреће инсталер). Инсталација у Safe Modu крене, али се закуца код тестирања периферија. Успео сам да га инсталирам помоћу ACPI disabled мода. У чему је ствар?:confused:
2. Лаптоп има WXGA дисплеј (1280x800). У Sax-u сам наместио ту резолуцију и одговарајући модел дисплеја, међутим, максимална резолуција коју могу да поставим је 1024x768 и слика, наравно, заузима само део екрана. Да ли је могуће поставити већу резолуцију (у питању је KDE)?:confused:

На другом компјутеру (исти модел) је инсталиран PCLinuxOS и исто има проблем са резолуцијом.

voodoo_
13.9.2006, 23:05
2. Ručno edituj /usr/X11R6/lib/X11/xorg.conf i u sekciji "Screen" dopiši željene rezolucije.

Miloš
14.9.2006, 17:23
Овако је изгледао део xorg-confa (/etc/X11/xorg.conf):Section "Monitor"
Option "CalcAlgorithm" "XServerPool"
DisplaySize 330 210
HorizSync 31-90
Identifier "Monitor[0]"
ModelName "1280X LAPTOP DISPLAY PANEL"
VendorName "DELL"
VertRefresh 59-75
UseModes "Modes[0]"
EndSection


Section "Modes"
Identifier "Modes[0]"
EndSection


Section "Screen"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 15
Modes "1280x768" "1024x768" "800x600" "768x576" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1280x768" "1024x768" "800x600" "768x576" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x768" "1024x768" "800x600" "768x576" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 32
Modes "1280x768" "1024x768" "800x600" "768x576" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "1280x768" "1024x768" "800x600" "768x576" "640x480"
EndSubSection
Device "Device[0]"
Identifier "Screen[0]"
Monitor "Monitor[0]"
EndSection
Онда сам изменио ово:
Section "Screen"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 15
Modes "1280x800"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1280x800"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x800"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 32
Modes "1280x800"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "1280x800"
EndSubSection
Device "Device[0]"
Identifier "Screen[0]"
Monitor "Monitor[0]"
EndSection
Међутим, ништа се не дешава. Да ли сам едитовао погрешан фајл или сам погрешио нешто у мењању?

voodoo_
14.9.2006, 18:18
To bi trebalo da je to. Jel si ovo radio dok je grafika aktivna?

Miloš
14.9.2006, 18:51
Имам још једно питање... Делимично сам решио проблем. Пратио сам упутство са овог (http://www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?p=2235316) линка и успео сам да средм резолуцију. Направио сам и извршни фајл, како пише у упутству и линковао сам га. Питање је како да се тај извршава при покретању система, да би ми средио резолуцију? Линковао сам га у /etc/rc.d/rc5.d/ али ми не функционише (да напоменем да функционише на PCLinuxOS-у).:confused:

brainZ
16.9.2006, 9:33
Ti imas neki od intelovih "akceleratora", zar ne? To je prvo trebalo da kazes, oni imaju problem sa rezolucijom koja se mora setovati putem direktnog pristupa vbiosu... Medjutim, bitno je da li imas instaliran program pod imenom 855resolution (na debianu je 915resolution) koji ova skripta poziva, jer bez njega su ti sva dovijanja uzaludna...

Miloš
16.9.2006, 14:08
Ti imas neki od intelovih "akceleratora", zar ne? To je prvo trebalo da kazes, oni imaju problem sa rezolucijom koja se mora setovati putem direktnog pristupa vbiosu... Medjutim, bitno je da li imas instaliran program pod imenom 855resolution (na debianu je 915resolution) koji ova skripta poziva, jer bez njega su ti sva dovijanja uzaludna...
Рекао сам да сам средио то. Дао сам горе линк ка упутству које сам пратио. И решио сам проблем са резолуцијом, али сада је проблем како да наместим да Linux при boot-овању учитава скрипту коју сам направио:
!#/bin/sh
855 resolution 5c 1280 800
Скрипту сам учинио извршном командом chmod u+x. Проверио сам да ли је извршна, и јесте. Онда сам је линковао у /etc/rc.d/rc5.d/ како и пише у упутству. На PCLinuxOS-у ради (учитава се са системом), али на SUSE-у неће да се учита!:( Шта је потребно да урадим да би SUSE учитавао ту скрипту при boot-овању?

Covenant
16.9.2006, 14:21
Treba tu skriptu da dodas u rc.local cini mi se...
Kod Ubuntua se nalazi u /etc-u,a kod SuSE-a je valjda u /etc/rc.d uglavnom snaci ces se....
Imao sam slican problem prilikom instaliranja drajvera za Lucent Win modem kad sam koristio SuSE-ta-da se ne bi svaki put prilikom boot-a kucalo modprobe ltserial,trebalo je taj red ubaciti u rc.local
Probaj.....

Miloš
16.9.2006, 14:33
Treba tu skriptu da dodas u rc.local cini mi se...
Kod Ubuntua se nalazi u /etc-u,a kod SuSE-a je valjda u /etc/rc.d uglavnom snaci ces se....
Не могу никако то да нађем... Је ли у питању датотека ли директоријум?:confused:

Miloš
16.9.2006, 14:35
Да није boot.local?

Covenant
16.9.2006, 14:46
U pitanju je(valjda) txt conf fajl(skripta)-probaj sa tim boot.local,nisam odavno koristio SuSE pa se ne secam bas najbolje:)
U svakom pise za sta je koji

Miloš
16.9.2006, 14:51
U pitanju je(valjda) txt conf fajl(skripta)-probaj sa tim boot.local,nisam odavno koristio SuSE pa se ne secam bas najbolje:)
U svakom pise za sta je koji
Јесте!!! Пише у њему да се ту додају команде које треба да се извршавају након boot-овања! Само сам додао ред:
/etc/855resolution и функционише!
Хвала!:ciao:

Covenant
16.9.2006, 16:04
Molim,i drugi put:)

Mr.Eco
16.9.2006, 22:22
Danas sam instalirao Suse 10.1 i fino radi instalirao sam i drajvere nvidia i kada kliknem na mom monitoru dugme da vidim koja je rezolucija pise da je 97,7Khz sa osvezavanjem od 91Mhz kako je ovo deklarisano i kako da vratim na staro na suse 10 mi redovno ispise i rezoluciju i osvezavanje...