Prikaži potpunu verziju : Čemu služi ahci mod?
Pori podizanju sistema na jednom laptopu imao sam problema jer mi je u sata konfiguraciji bio podešen ahci mod i nisam mogao podići sistem.A kada sam prebacio u ide mod prošlo je sve bez problema.
Moje pitanje je čemu služi ahci mod?
IGOR
Pori podizanju sistema na jednom laptopu imao sam problema jer mi je u sata konfiguraciji bio podešen ahci mod i nisam mogao podići sistem.A kada sam prebacio u ide mod prošlo je sve bez problema.
Moje pitanje je čemu služi ahci mod?
IGOR
evo ti pun odgovorhttp://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Host_Controller_Interface intelov standard sata controler
kolko znam, najveca prednost mu je sto ima NCQ (nesto brze radi disk) i omogucava 'hot-plug' odnosno iskljucivanje/ukljucivanje diska 'na zivo'.
AHCI je za SSD-ove narocito vazan - SSD disk na kome se nalazi neka baza podataka dosta profitira od NCQ modova velike dubine (QD32,64).
U praksi, obicnom korisniku je sve jedno - nekad je AHCI bolji, nekad IDE.
Sada mi je jasnije.
Zahvaljujem se svima.
Pozdrav!
Ja sam probaona IDE i na AHCI mode da instaliram OS. Primijetio sam da dosta brze ucitava ono na pocetnu na AHCI mode. Imam obican HDD.
AHCI je za SSD-ove narocito vazan - SSD disk na kome se nalazi neka baza podataka dosta profitira od NCQ modova velike dubine (QD32,64).
Što se tiče SSD-ova, probao sam da uključim kompjuter sa priključenim Intel SSD-om i SATA kontrolerom setovanim na IDE (P67 čipset), i nije prošao ni POST. Tek otkačivanjem SSD-a, prebacivanjem SATA na AHCI i vraćanjem SSD-a kompjuter se uopšte podigao...
U praksi, ono sto je bitno za krajnjeg korisnika je da "matori" WinXP nema drajvere za SATA diskove, tako da bez biosa koji bi radio u rezimu koji emulira PATA disk (IDE mod), nije moguce instalirati cist XP, bez dodatnih drajvera ili koriscenja neke slipstream nabuzene verzije XPa.
Za one koje ne zanima XP, nema ni jedan valjan razlog setovati na IDE mod.
nije moguce instalirati cist XP, bez dodatnih drajvera ili koriscenja neke slipstream nabuzene verzije XPa.
Nije tačno, da bi se standardni (nedirnuti) XP instalirao dovoljno je imati Floppy na kome su snimljeni "tekstualni" drajveri za SATA kontroler i instalacija prolazi bez problema.
Još daleke 2003 Godine sam imao Asus A7N8X-E Deluxe WIFI ploču na koju je bio vezan neki matori WD sa sata prikljuckom i to je sve radilo bez ikakvih problema. Uz ploču su išli drajveri na floppy disku koji su se bez problema instalirali i sve je radilo bez problema.
Problem se javlja kad potrazis FDD, a on ga ili nema ili ne radi vise posle 20 godina. (:
Mada me ovaj moj iznenadio skoro jer sam ga stavljao zbog slicnog problema na jedan komp i radio je, a vec 15-ak godina sluzi samo da popuni rupu na kucistu. (:
Nije tačno, da bi se standardni (nedirnuti) XP instalirao dovoljno je imati Floppy na kome su snimljeni "tekstualni" drajveri za SATA kontroler i instalacija prolazi bez problema.
Kao sto sam napisao. Ne moze bez drajvera. Naravno da ako imas drajvere (na flopiju) da problema nece biti. Pa isto tako sam radio na mom starom Bartonu (kad jos nisu ni postojali biosi sa ide modom, a u kucista su se jos instalirali floppy drajvovi).
imam par pitanja vezana za temu.
Gde mogu naci ove drajvere za asci, jednom sam pokusao na netu bez uspeha, posto uvek imam dual boot xp i win 7, i da li je moguce da se instaliraju sa usb memorije, posto odavno nemam floppy u kompu?
Da li je moguce instalirati ove drajvere na vec instalirane sisteme, i onda u biosu prebaciti na ASCI?
imam par pitanja vezana za temu.
Gde mogu naci ove drajvere za asci, jednom sam pokusao na netu bez uspeha, posto uvek imam dual boot xp i win 7, i da li je moguce da se instaliraju sa usb memorije, posto odavno nemam floppy u kompu?
Da li je moguce instalirati ove drajvere na vec instalirane sisteme, i onda u biosu prebaciti na ASCI?
trebalo bi da moze preko usb flopija.
za win7 nema problema sa naknadnim prebacivanjem u ahci, dok je kod winxp to komplikovano.
@makiem (http://www.sk.rs/forum/member.php?u=6365)
XP nije sposoban da povuče drajvere za SATA kontroler sa ničeg osim sa floppy-ja. Aako nemaš flopi moraš naći drajvere za tvoj sata kontroler koji ti ploča poseduje. Drajveri moraju biti u takozvanom "Tekstualnom" formatu (ne .exe). Ako nemaš flopi treba ti nLite (http://www.nliteos.com/) uz pomoć kojeg ćeš u postojeću instalaciju XP-a da ubaciš te tekstualne drajvere koje imaš.
Evo primera tekstualnih drajvera (http://www.siliconimage.com/docs/3114r5_x86_15203_logo.zip) za siI3114 (http://www.siliconimage.com/products/product.aspx?pid=28) koji su kompatibilni sa xp-om. Naravno ovo je samo primer drajvera, ti moraš nać drajvere koji odgovaraju za kontroler koji je na tvojoj
ploči.
Imaš na nlieovom sajtu sve lepo step by step (http://www.nliteos.com/guide/) kako da odradiš dodavanje drajvera u postojeću instalaciju, Ima i još dosta korisnih saveta šta i kako, samo fiino prouči link koji sam ti dao.
ok, hvala... cim budem imao vremena pozabavicu se tematikom :-D
el_corona
14.7.2012, 20:39
Kao sto rece player1, XP nema sata drajver po defaultu a i neke verzije Linuxa i Mac-a nemaju pa se na nekim plocama mora odabrati AHCI mod pri instalaciji sistema. Moguce je odraditi slipstream sata drajvera pomocu nLite-a koji je Fresko pomenuo i tada nece imati problema. Inace, sama instalaci obicno prolazi dosta sporije u AHCI modu nego u SATA modu.
Inace, sama instalaci obicno prolazi dosta sporije u AHCI modu nego u SATA modu.
:confused:
Da se nisi malo zbrkao?
SATA = AHCI
IDE je IDE :)
Da nisi hteo reći da instalacija znatno prolazi sporije u IDE negu u AHCI/SATA režimu rada...
sidewinder989
15.7.2012, 6:20
uglavnom svaki bios, i svaki chipset ima mogucnost da emulira IDE.. jedini slucaj gde to nije moglo sam doziveo na jednoj asusovoj 775 ploci sa SiS Chipsetom i tada je morala "nabudzena" verzija xp-a da ide, ili naravno 7ica i vista..
a imam jedno pitanje da se nadovezem na temu.. Da li bih sada posto mi je vec instaliran sistem (win 7 x64) mogao u biosu da promenim na AHCI i da sve ostane kako jeste samo uz brzi rad?
@makiem (http://www.sk.rs/forum/member.php?u=6365)
XP nije sposoban da povuče drajvere za SATA kontroler sa ničeg osim sa floppy-ja. Aako nemaš flopi moraš naći drajvere za tvoj sata kontroler koji ti ploča poseduje. Drajveri moraju biti u takozvanom "Tekstualnom" formatu (ne .exe). Ako nemaš flopi treba ti nLite (http://www.nliteos.com/) uz pomoć kojeg ćeš u postojeću instalaciju XP-a da ubaciš te tekstualne drajvere koje imaš.
Evo primera tekstualnih drajvera (http://www.siliconimage.com/docs/3114r5_x86_15203_logo.zip) za siI3114 (http://www.siliconimage.com/products/product.aspx?pid=28) koji su kompatibilni sa xp-om. Naravno ovo je samo primer drajvera, ti moraš nać drajvere koji odgovaraju za kontroler koji je na tvojoj
ploči.
Imaš na nlieovom sajtu sve lepo step by step (http://www.nliteos.com/guide/) kako da odradiš dodavanje drajvera u postojeću instalaciju, Ima i još dosta korisnih saveta šta i kako, samo fiino prouči link koji sam ti dao.
Meni ni xp ni win 7 nisu videli HDD...
Prebacim ga ja u AHCI mode i uredno mi vidi HDD samo sto ga moj bios tako ne prepoznaje... Problem je bio u onom prikljucku za hdd (ubij me, nemogu da se setim kako se zove xD), cim sam prikljucio kabal na drugi prikljucak odma radi... Bios vidi HDD i u SATA i u AHCI mode...
a imam jedno pitanje da se nadovezem na temu.. Da li bih sada posto mi je vec instaliran sistem (win 7 x64) mogao u biosu da promenim na AHCI i da sve ostane kako jeste samo uz brzi rad?
Ne ako ti je HDD trenutno u IDE Modu rada, i ako ga prebaciš u BIOSu na AHCI Windows neće htetei da se podigne...
Može uz one izmene u registry pre prebacivanja u BIOS-u:
IDE to AHCI
1. pokrenete 'regedit' iz start->search all programs
2. idite na HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlset / Services
3. otvorite msahci
4. u desnom polju, kliknite levim dugmetom na "start" i idite na Modify
5. za vrednost Data upisite u polje "0" i kliknite "ok"
6. izadjite iz "Regedit"
7. restartujte sistem i u BIOS-u ukljucite AHCI mod
el_corona
15.7.2012, 18:21
:confused:
Da se nisi malo zbrkao?
SATA = AHCI
IDE je IDE :)
Da nisi hteo reći da instalacija znatno prolazi sporije u IDE negu u AHCI/SATA režimu rada...
Koliko je meni poznato AHCI nije SATA vec skup pravila po kojima moze raditi SATA konekcija tako da AHCI nije isto sto i SATA vec samo jedan mod.
Pricam samo ono sto se kod mene u praksi pokazalo nebrojano mnogo puta. Sistem koji ne sadrzi SATA drajver sam instaliravao AHCI modom sa SATA optike na SATA HDD i uvek je instalacija tekla znatno sporije nego u slucaju kada bi prikacio PATA optiku i podesavanja vratio sa AHCI na SATA (PATA kontroler Jmicron, SATA HDD za ciji kontroler i dalje nema drajvera a instalacija tece glatko...). To mi se desavalo na 975X, P35, P41 i P45 plocama koje imaju ICH7, 9, 7, 10 respektivno, na starijoj 845 ploci nisam imao sata konektore uopste tako da ne znam. Moguce da nisam upravu, ta opcija uvek stoji ali znam sta pricam, to se tako kod mene desavalo... :). Narocito je bilo sporo ono ucitavanje svih drajvera prilikom boota, a samo kopiranje sistema je bilo tek nesto brze. Instalacija sistem koji ima slipstreamovan SATA drajver leti na SATA optici i hdd-u u SATA modu.
Kad budem planirao reinstal sistema, probacu opet i jedan i drugi mod samo sa SATA optikom i diskom pa cu da merim vreme da proverim i javljam ovde. Do tad:odoK:
EDIT:
Evo, sad prvi put guglam "ahci mode slow startup" i vidim da ima ljudi koji su se susretali sa ovim sto se i meni desavalo, tipa spora instalacija sistema, spor boot/ulazak u bios posle para restarta i sl. Posto se radi o ne bas tipicnom problemu, bilo bi pametno da izuzmete ovaj moj post iz dalje diskusije, ali eto neka stoji pa ako se neko sretne sa istim da zna nije jedini slucaj. Nema nekog resenja za ovo osim pravljenja raznih kombinacija sa instalacionim diskovima (za sisteme izuzev viste i win7), drajverima, hdd, optikom i sl. A vidim da ima i onih kod kojih je AHCI sporiji od native SATA/IDE u samom sistemu, kod mene je to bio slucaj samo prilikom instalacije sistema, sve ostalo je bilo normalno.
Koliko je meni poznato AHCI nije SATA vec skup pravila po kojima moze raditi SATA konekcija tako da AHCI nije isto sto i SATA vec samo jedan mod.
Znam ja vrlo dobro da je AHCI kao i RAID samo mod rada kontrolera, ali sam smatrao da to nije mnogo bitno za ovu temu pa me mrzelo da širim, pa sam pojednostavio.
A što se ovog tiče što si naveo oko razlike u brzini instalacije, veruj mi da nisam obratio pažnu na to, Jer u poslednjih nekoliko godina mašine koje mi dodju uglavnom instaliram preko mreže. Jer mi dolaze razni krševi, pa im veoma često nerade optike, tako da mi je instalacija preko mreže dosta lakša. Pa eto nisam se nešto lično susreo previše sa navedenim problemom i nisam na to obraćao pažnju.
el_corona
16.7.2012, 16:37
Pa da. Meni je prvo u oko zapalo to sto mi treba duze vremena za instalaciju sistema preko ahci-a, dok je posle instaliranog sistema sa drajverima za plocu brzi ahci od obicnog sata moda za par mb/s, pa je po meni vise korisniji za taj "hot-plug feature" koji nudi. Verovatno SSD diskovi imaju nesto vise koristi od ahci moda nego sata2 diskovi.
Ta LAN instalacija preko WDS je mnogo dobra stvar samo ako klijent ima opciju da butuje sa lana, ja imam samo jedan racunar trenutno pa moram sa diska :D Sa windows sistemima uglavnom sve ide glatko dok jedino onaj Mac i po neki linux zakeraju... a da bre, ti bese imas neki servis gde mos imati i po par instalacija OS dnevno, pa normalno da ti je lakse i prakticnije preko WDS :D.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.