PDA

Prikaži potpunu verziju : [Android] Kako da instaliram Android?

Milan1997
25.6.2012, 15:57
Zdravo svima! Želeo bih da instaliram novi Android na tablet, jedino što sam uradio jeste to da sam skinuo Android SDK. Šta treba da uradim da instaliram Android?

Srlisone
25.6.2012, 16:01
Pitanje koje ne sadrzi mnogo informacija i zahteva preobiman odgovor. Android SDK ti ne treba ukoliko nemas nameru da razvijas za android.

GoranSTX
25.6.2012, 16:04
Reinstalacija Androida na uređajima se svodi na promenu ROM-a za taj uređaj (bilo vraćanjm fabričkog ROM-a, bilo ubacivanjem neke custom verzije). Moraš naći one ROM-ove koji su predviđeni da rade na uređaju koji poseduješ, a potom i da dobro proučiš priloženo uputstvo za instalaciju. Generalno postupak nije preterano komplikovan ili opasan, ali rizici postoje i treba pažljivo raditi.

zokifreak
16.8.2012, 18:04
jao,jao , jaooo,da se ne ljutis,ali sa ovim nisi nista odgovorio,kao i covek sto je postavio pitanje i mene zanima kompletan i detaljan i tacan nacin promene androida,ali ja to tesko nalazim i frljaju se sa skracenicama,ynaci tacan proces ,jasno mi je da je vazna marka telefona,znaci i to uvrstivsi gde se koji program nalazi ,garancija nije upitna,mobilni uzeti vec polovni i drugi nov ali bez garancije.

GoranSTX
16.8.2012, 18:10
Tačan proces? OK.

1. Saznaš detaljne informacije o hardveru uređaja kome želiš da instaliraš Android
2. Pronađeš na internetu ROM koji u sebi sadrži sve potrebne drajvere da bi tvoj uređaj radio
3. Preuzmeš ROM na svoj računar, raspakuješ ga, pronađeš uputstvo koje se obično nalazi uz njega i pročitaš ga.

Eto, to je proces, problem je što za razne uređaje, postoje razne varijante ROM-ova koje se na uređaj instaliraju na nekoliko načina, a sve u zavisnosti od toga koji je uređaj u pitanju...

zokifreak
16.8.2012, 18:48
Tačan proces? OK.

1. Saznaš detaljne informacije o hardveru uređaja kome želiš da instaliraš Android
2. Pronađeš na internetu ROM koji u sebi sadrži sve potrebne drajvere da bi tvoj uređaj radio
3. Preuzmeš ROM na svoj računar, raspakuješ ga, pronađeš uputstvo koje se obično nalazi uz njega i pročitaš ga.

Eto, to je proces, problem je što za razne uređaje, postoje razne varijante ROM-ova koje se na uređaj instaliraju na nekoliko načina, a sve u zavisnosti od toga koji je uređaj u pitanju...

Ma u redu da je potreban koji je uredjaj,to sma i ja pomenuo,ali da li ima posebna lokacija odakle sve to se skida,ili lupim u pretrazivac pa sta nadjem,a to uputstvo, kazes da se nalazi uz ROM kada ga skinem??
a kako da znam koji sve drajveri trebaju,mislis za moje licne potrebe?

opet i ovo je korak napred,jer jako malo podataka ima o samom pokretanju instalacije,jer svi manje vise nesto znaju pa se ne daje puno detalja, a ja tek sada pristupam androidu i jos uvek je sveto pismo za mene i tako mu i pristupam dok ne skontam.

I like games
16.8.2012, 18:56
@zokifreak pogledaj XDA (http://forum.xda-developers.com/) tu imas dosta ROM-ova i uputstava.

CuBe-O
16.8.2012, 18:57
Nema potrebe za emocijama :)
Odes lepo na http://forum.xda-developers.com i tamo pretrazujes ROM-ove za tvoj uredjaj (pazis na tacnu oznaku modela i sve to) i odah i iscitas iskustva i u tiske drugih ljudi sto su probali konkretan ROM.

EDIT: I like games je bio brzi za koji sekund :)

Bryan Fury
17.8.2012, 10:01
Ma u redu da je potreban koji je uredjaj,to sma i ja pomenuo,ali da li ima posebna lokacija odakle sve to se skida,ili lupim u pretrazivac pa sta nadjem,a to uputstvo, kazes da se nalazi uz ROM kada ga skinem??
a kako da znam koji sve drajveri trebaju,mislis za moje licne potrebe?

Drajveri? :) Ja bih rekao da je najbolje da ništa ne diraš i koristiš fabričku verziju :)

Marko93
18.8.2012, 11:59
Ne instaliraju se nikakvi driveri, nije ti to Windows, svi potrebni drajveri su vec sadrzani u ROM-u koji cini kompletan softverski paket. Daj ti lepo napisi koji tacno imas model tableta i prvo pogledaj da li postoji zvanican CyanogenMod za tvoj uredjaj, sto bi bio idealni slucaj... Ako nema, onda idi na XDA i trazi neki port CyanogenMod-a ili nesto slicno...

Prief Lirator
19.8.2012, 2:12
Jedno pitanje nevezano za temu: šta tačno vrši funkcija ''Background data'' na Androidu 2.3.6 jer hoću da isključim sve nepotrebne procese?

Ništa od njih mi vjerovatno ne treba, nemam važne account-e ni puno aplikacija. Isključio sam Auto-sync, pa me zanima šta tačno radi ''Background data'', kakve tačno podatke šalje i prikuplja, da li da isključim? Ovo je slika sa neta, nije moj telefon. ;) Evo slika:

http://i55.tinypic.com/30d9t84.png

zajchik
19.8.2012, 11:18
Mozes je iskljuciti,ali skidanje apk-a sa google playa zahteva ukljucenje iste.Ako te mrzi da je stlno ukljucujes kad nesto skidas,mozes je drzati iskljucenu.

Sent from my ZTE roamer using Xparent Blue Tapatalk 2

Prief Lirator
20.8.2012, 14:36
Evo juče sam zaključio da je potrebna za skidanje sa Google Play-a... :D

Hvala na odgovoru, možda ću je ipak držati uključenu, ne vjerujem da može pojesti puno baterije ili bilo kako uticati na performanse. A cellular data držim isključeno, tako da mi neće pojesti pare. :D

Prief Lirator
21.8.2012, 18:23
E ovako, dosad sam imao iPhone i iPod i naučio sam sve instalirati, jailbreak-ovati, otključavati, nekoliko iPhone-a sam ''obrađivao''. :)

Sada sam kupio polovan Galaxy S GT-I9000 koji ima Gingerbread 2.3.6. E sada, ja nemam pojma o rutovanjima, instaliranjima i kastom ROM-ovima na Androidu, samo sam čuo za te pojmove.

Vidio sam da je moguće instalirati Ice Cream Sandwich 4.0.4 na moj telefon, pa vas pitam da li je to lako i sigurno za uraditi i da li će telefon moći normalno da ''podnese'' 4.0.4 kao i da li će imati sve funkcije?

Može li neki određeni link jer ima više vrsta tih ROM-ova, sistema i ko zna čega već?

Hvala. :)

Luka Filipovic
21.8.2012, 18:34
Bas sam danas instlairao 4.0 na wildfire s,
pa nije tesko ako dobro pratis upustva.
Instaliraj CyanogenMod 9

Prief Lirator
21.8.2012, 18:42
Nije ništa teško kada se ide polako i prate uputstva. :)
Hvala, samo mi reci šta je taj CyanogenMod 9, je li to taj neki kastom ROM? Koje još vrste postoje?

Hoće li dobro raditi 4.0.4 na Galaxy S?

Recimo, na iPod Touch 2G i iPhone 3G sa instaliranim iOS 4.2.1 rade dosta sporije nego na 3.1.3, zato je dobro što postoji Whitod00r custom firmware.

Tako da ne bih instalirao ako bi bilo znatno sporije...

Marko93
21.8.2012, 20:52
@Prief Lirator:

Za Galaxy S postoji odlicna podrska. Skoro je izaso stabilan CyanogenMod 9, koji je zvanicno najbolji custom ROM, u pitanju je naravno 4.0.4.

Evo su ti neki korisni linkovi, ako zapnes negde usput mozes i privatnu poruku da mi posaljes, radio sam rutovanje na vise telefona, doduse nisam na tvom.

Glavni forum za tvoj model: http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=656

Uputstvo za rutovanje: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1379650

ROM koji treba da skines: http://download.cyanogenmod.com/get/jenkins/5805/cm-9.0.0-galaxysmtd.zip

Kucaj u Google "CyanogenMod" da vidis njihov zvanicni sajt i otprilike skapiras o cemu se radi.

EDIT: Cisto informativno, za Galaxy S vec imas i 4.1.1 Android, Jelly Bean, samo se radi o verziji sa dosta bagova, jer je jos uvek u razvoju, ali ce i on naravno biti finalizovan, tako da mozes da racunas da ces uskoro dobiti i 4.1.1 softver koji ce takodje sigurno dobro da radi.

Prief Lirator
21.8.2012, 21:40
E hvala ti puno, ovih dana ću iščitavati ovo i valjda ću se snaći. :)

Samo mi reci da li može nastati problem kod otključavanja na mrežu, kako se to radi? Za iPhone postoji unlock pomoću progmama ultrasn0w, a za novije preko Gevey i X-kartice.
Ovaj telefon je, koliko mi je poznato, kupljen u Njemačkoj, da li ga onda treba nekako otključati ili kako već to ide? Build number je: GINGERBREAD.XWJW5 Da li je to default ROM ili sistem?...

I like games
21.8.2012, 21:56
Oficijelni je to rom.

Marko93
21.8.2012, 22:00
Pa ako nisi morao da otkljucavas taj fabricki softver neces morati ni CyanogenMod. Ne znam odakle ti uopste ideja da ti je taj Samsung zakljucan, tj. jel znas da je zakljucan ili sta?

Prief Lirator
21.8.2012, 22:52
Nemam pojma o tome, samo sam ga kupio polovnog i otključanog... Ne znam da li je otključavan ili nije. Nemam predstavu kako se Androidi otključavaju i da li se uopšte trebaju otključavati.

Kako to mogu provjeriti?

@I like games
Hvala

zajchik
21.8.2012, 23:00
Vrlo prosto,samo ubaci karticu drugog operatera,i ako radi to je to.

Prief Lirator
21.8.2012, 23:04
Rade kartice drugih operatera, probao sam nekoliko kartica iz BiH, ali pitam se zato jer je telefon korišten u Njemačkoj na njihovoj mreži.

E sad se pitam može li se desiti da se instaliranjem 4.0.4 i novog ROM-a to nekako poništi, pa da se mora otključavati ili čak da se ne može ni otključati?? :paranoia:

Primjer kod iPhone-a: ako se baseband update-uje na neku višu verziju kod iPhone 4, onda se može samo fabrički otključati, a to je skupo.

zajchik
21.8.2012, 23:22
Pa telefon je verovatno kupljen u slobodnoj prodaji, pa samim tim nije ni bio zaključana na nečiju mrežu.Zakljucani su samo telefoni koji se uzimaju preko mreže nekog od operatera, da bi isti bili sigurni da nećeš koristiti usluge konkurencije,i samim tim oni gubili profit t.j. mušteriju.
EDIT;
Flesovanje roma nema nikakve veze sa otkjucavanjem mreže.

Prief Lirator
21.8.2012, 23:34
Baš se toga bojim, šta ako je kupljen preko neke Njemačke mreže, bio zaključan na nju, onda je sad otključan i ja ga mogu samo zeznuti. :paranoia:

Ako instaliranje Androida nema veze sa otključavanjem mreže, onda se ne bi trebalo ništa zeznuti... prvo ću provjeriti sa likom koji mi je prodao da li je kupljen u slobodnoj prodaji ili je korišten u nekoj mreži, pa ćemo vidjeti. ;)

Marko93
22.8.2012, 0:00
Vrlo prosto,samo ubaci karticu drugog operatera,i ako radi to je to.

To nije nikakva provera. Telefon mu je trenutno otkljucan i naravno da ce da radi sa svim mrezama. A on ako stavi fabricki softver on opet moze da se zakljuca na neku Nemacku mrezu.

Ali ja mislim da nece.

U krajnjem slucaju, ti kada instaliras novi ROM, ti neces da instaliras novi bootloader ili novi radio (baseband kod iPhona), nego samo Android novi stavljas... A cak i da je radjeno neko softversko otkljucavanje, to je radjeno na nivou basebanda ili tako nesto... Naravno ovo su samo moje pretpostavke.

Prief Lirator
22.8.2012, 0:11
To nije nikakva provera. Telefon mu je trenutno otkljucan i naravno da ce da radi sa svim mrezama. A on ako stavi fabricki softver on opet moze da se zakljuca na neku Nemacku mrezu.Toga se i ja bojim...

Ali ja mislim da nece.

U krajnjem slucaju, ti kada instaliras novi ROM, ti neces da instaliras novi bootloader ili novi radio (baseband kod iPhona), nego samo Android novi stavljas... A cak i da je radjeno neko softversko otkljucavanje, to je radjeno na nivou basebanda ili tako nesto... Naravno ovo su samo moje pretpostavke.Aha, misliš da novi ROM tj. operativni sistem nema veze sa otključavanjem? To bi bilo dobro, ali bilo bi najbolje da je telefon kupljen u slobodnoj prodaju, odnosno da je SIM FREE. Provjeriću to, pa javim.

Na okviru telefona nije ištampano T-mobile ili nešto slično, to je dobar znak. Još jedna stvar: ukucao sam *#7465625# i piše da nije LOCK.

Ali provjeriću sutra koja je tačno situacija. ;)

Marko93
22.8.2012, 0:27
Mislim da sam nasao uputstvo koje se odnosi tacno na tu tvoju verziju softvera, i sad sam vec skoro siguran da neces imati nikakvih problema, jer je taj tvoj firmver zvanican firmver koji je izdat tamo negde u Svajcarskoj/Nemackoj, i nigde se ne pominje da je zakljucan ili nesto slicno. Znaci samo prati uputstvo doslovce i neces imati problema:

http://www.theandroidsoul.com/xxjw4-root-and-clockworkmod-recovery-for-galaxy-s/

Prief Lirator
22.8.2012, 0:37
E hvala ti puno, probaću ovih dana (kad stignem) i javim rezultate, kao i ako mi nešto ne bude jasno. Hvala!
;) :aplauz:

Prief Lirator
22.8.2012, 3:02
Drugi post: evo sada sam vidio da je tvoj link vezan za XWJW4, a ja imam XWJW5. :confused:

Marko93
22.8.2012, 8:33
Znam, ali poenta je da se softver sadrzi iz ROM-a, basebanda i bootloadera. E sad, kod verzije XWJW4, te 3 stvari takodje imaju verzije XWJW4 - XWJW4 - XWJW4. A za tvoju verziju softvera sam citao da je samo ROM promenjen na XWJW5, tako da je struktura tvog softvera XWJW4 - XWJW5 - XWJW4, sto mislim da ne menja mnogo stvar.

A onda sam proveravao koje verzije postoje tog CFRoot kernela koji ti moras da instaliras, i najnovija je JW4 verzija, verovatno bas iz tog razloga sto se moze primeniti i kod tebe. Jedini drugi zakljucak bi bio da tvoj telefon uopste ne moze da se rutuje, a u to ne mogu da poverujem. :D

I like games
22.8.2012, 8:44
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=788108
Ti imas XWJW5 koji jos nema svoj root pa moras da rootujes malo starijom verzijom.
Ovaj link ti je spisak svih cfroot-ova ali ti je Marko dao vec odgovarajuci link pa ne moras da trazis po ovom.
Probaj slobodno nista neces pokvariti a i ako brick-ujes telefon lako se to sredi.

Prief Lirator
22.8.2012, 10:57
Evo sad sam vidio da ima više stavki, jedna je JW4, a druga je JW5. :D Sad ne znam šta je šta, evo slike iz Kies-a kako izgleda:

http://upload.slike.com/slike/6TrA.png

I like games
22.8.2012, 12:56
Moze da se root-uje tvoj telefon 100% pomocu onog linka koji ti je dao Marko93 ako si to pitao.

Prief Lirator
22.8.2012, 12:59
E da, to sam pitao. :) Ako može pomoću Marko93 linka, onda je samo to bitno.

Evo screenshot, nešto od ovog je JW4, a nešto JW5, tako da sam zato bio zbunjen... ovo su svi podaci, je li 100% sigurno da mogu da uradim i da li je ovo official firmware i baseband i ROM?

http://upload.slike.com/slike/mxTX.png

Marko93
22.8.2012, 14:57
E upravo o tome ti pricam, znaci nije JW5 - JW4 - JW4 kao sto sam ja reko, nego je JW5 - JW4 - JVC, ali je poenta ista. Znaci slobodno probaj sa tim JW4 CFRoot-om i siguran sam da neces imati problema. Znaci samo dobro pazi koji CFRoot skidas. Jos bolje, sacu ti dati ovde linkove za sve sto ti treba, da imas sve na jednom mestu:

Odin: http://ul.to/xt4607xx

CFRoot: http://download.chainfire.eu/155/CF-Root/SGS/CF-Root-XX_OXA_JW4-v4.4-CWM3RFS.zip

ROM (4.0.4): http://download.cyanogenmod.com/get/jenkins/5805/cm-9.0.0-galaxysmtd.zip

EDIT: A evo ti i celo uputstvo...

Instructions (long)
- Follow these instructions to the letter. Do not touch any buttons or checkboxes that are not listed below to touch!
- Unzip the attached CF-Root-xxx-vX.X.zip
- (USB) Disconnect your phone from your computer
- Start ODIN
- Click the PDA button, and select CF-Root-xxx-vX.X.tar
- Put your phone in download mode
- (USB) Connect the phone to your computer
- Make sure repartition is NOT checked
- Click the START button
- Wait for the phone to reboot
- Done (if it took you more than 30 seconds, you need practise!)

Prief Lirator
22.8.2012, 15:38
Ako je to - to, onda je prilično jednostavno. Hvala ti puno. :)

Prief Lirator
22.8.2012, 15:41
Drugi post: ovaj link za Odin ne radi, a u uputstvu ne piše šta da radim sa 4.0.4 ROM-om, odnosno gdje da ga ''stavim''. :confused:

Marko93
22.8.2012, 15:59
Ispravio sam link.

ROM samo kopiraj na karticu, znaci takav kakav jeste, u zip formatu, NE raspakujes ga, samo ga kopiraj na karticu, najbolje na root.

Ali to je posle sve lako, samo da tebi uspe ovo rutovanje, ali vidis i sam da je procedura skroz laka.

Napisacu ti ovde kasnije sta da radis tacno sa ROM-om, kad ti uspe ovo rutovanje, taj posle deo je prakticno isti za sve telefone.

Prief Lirator
22.8.2012, 16:03
Ok, samo ga zipovanog stavim na karticu, ne treba ni u koji folder i slično? Ok, probaću tek prekosutra jer će mi trebati telefon, a ne bih da rizikujem da ga zeznem. :)

Radi link, hvala. Sve sam skinuo i probaću kad stignem. ;)

I like games
22.8.2012, 17:16
Stavi ga u bilo koji folder, ja sam navikao da stavljam u Download ali je sve jedno.

Marko93
22.8.2012, 17:18
Po zdravom razumu je logicno da moze bilo gde da ga stavi, ali sam citao da treba da se stavi u root kao sto sam i reko, znaci ni u kakav folder, nego direktno na C:\, ako ti je kartica C.

Prief Lirator
22.8.2012, 17:24
To sam i mislio, direktno na karticu, bez foldera, samo nisam znao da root znači to. :) Ok, skontao.

I like games
22.8.2012, 17:33
Po zdravom razumu je logicno da moze bilo gde da ga stavi, ali sam citao da treba da se stavi u root kao sto sam i reko, znaci ni u kakav folder, nego direktno na C:\, ako ti je kartica C.
Nema veze i ako ga stavi u neki folder. Ja sam 6-7 rom-ova tako instalirao ( do duse 3 puta brickovo :() .

Prief Lirator
22.8.2012, 17:42
( do duse 3 puta brickovo :() .Haha, pa nije mi ovo baš uvjerljivo... :D bolje da ja stavim u root. :)

Prief Lirator
22.8.2012, 23:09
Evo skoro sam provjerio sa likom koji mi je prodao telefon, kupljen je u Švajcarskoj. Ja sam mislio da je u kupljen u Njemačkoj jer kada sam radio Factory Reset, prvi ponuđeni jezik je bio njemački.

Nije bio zaključan ni na koju mrežu, to je dobro. :) Iako je kupljen od nekog operatera, potpuno je Sim Free verzija. Tako se kaže za iPhone, ne znam je li i za Samsung važi isti izraz, ali shvatate me.

Marko93
22.8.2012, 23:54
Ma da, samo opusteno rutuj, neces imati nikakvih problema.

Btw, trebace ti i ovo da instaliras posle ROM-a, to su Google aplikacije koje nisu ukljucene u CyanogenMod, kao sto su Play Store, Gmail, Youtube...

http://goo.im/gapps/gapps-ics-20120429-signed.zip

Takodje samo zip kopiras u root kartice isto tamo gde stavljas ROM.

Luka Filipovic
23.8.2012, 0:03
sve to instaliras sa rom managerom, ako to vec neko nije napisao :a_whistli

Prief Lirator
23.8.2012, 0:05
sve to instaliras sa rom managerom, ako to vec neko nije napisao :a_whistliŠta je sad ovo? Marko93 mi je fino objasnio kako treba da radim...

Ako je to završni korak u kojem se instalira ROM i ove aplikacije sa kartice, onda ok. To će mi Marko reći kada dođem do toga. Hvala, Marko. :)

Marko93
23.8.2012, 0:12

Na koje sve mislis?

Drugo, CFRoot instalira neki recovery koji nije kompatibilan sa ROM Managerom, tako da njega nece koristiti, nemoj sad da zbunjujes coveka.

Cisto da razjasnim, na vecini telefona se CWM Recovery, pa cak i ROM-ovi, mogu instalirati preko tog ROM Manager programa (koji se skida sa Play Store-a), ali se on ne koristi na telefonima koji su rutovani sa CFRoot.

I like games
23.8.2012, 7:37
Telefon mora da bude root-ovan da bi mogo da koristis rom manager.;)

Prief Lirator
23.8.2012, 10:27
Pa kako sam skontao, Marko mi je dao link za Odin i CF-Root za moju verziju firmware-a, valjda bih ga time root-ovao, pa ću onda vidjeti šta dalje...

I like games
23.8.2012, 10:33
Pa kako sam skontao, Marko mi je dao link za Odin i CF-Root za moju verziju firmware-a, valjda bih ga time root-ovao, pa ću onda vidjeti šta dalje...
Kad instaliras CF root ti automatski instaliras i ClockWorkManager (CWM) i mozes odmah da instaliras custom rom-ove bez rom manager-a.

Marko93
23.8.2012, 10:42
^Da, ali samo zato sto mu CFRoot sam instalira CWM Recovery, osim toga sto rutuje telefon. Kod vecine ostalih telefona moras prvo da ih rutujes a posle zasebno da instaliras Recovery, sto se uglavnom radi preko ROM Managera.

Ali vi ga samo zbunjujete sada nepotrebnim stvarima.

Procedura je ovako. Ti kada uspes da rutujes telefon sa CFRoot, na ovaj Android koji sada imas ce da ti se instaliraju neki novi programi, izmedju kojih ce biti CWM Manager. Ti udjes u taj CWM Manager, i u njemu imas opciju "Reboot into recovery", koja ti restartuje telefon i butuje ga u recovery. Zatim iz recoverija instaliras one ROM-ove koji ti se nalaze na kartici.

Ali cu ti sve detaljno objasniti kad bude vreme.

Prief Lirator
24.8.2012, 14:13
Ok, hvala ti na objašnjenu.

Imam još jedno pitanje: kada sam pitao na jednom drugom forumu kako bi radio Android 4.0.4 na mom telefonu, neko me je pitao da li mi je otključan bootloader... :confused:

Šta to znači i kako da provjerim? Niste mi to ovdje pominjali.

Marko93
24.8.2012, 14:18
Kod nekih telefona se otkljucava taj bootloader, ali se za tvoj model to nigde ne spominje, tako da ne treba da brines o tome...

A takodje ne treba da brines o tome kako ce da ti radi 4.0.4, ja ti garantujem da ce da radi savrseno, kad ga uspesno instaliras, posto CyanogenMod uopste ne bi izbacio ROM za tvoj telefon da ne radi dobro...

4.0.4 radi dobro na mnogim telefonima za koje uopste ne postoji zvanican CM9 ROM, a kamoli za tvoj.. na tvom ce savrseno da radi.. pogotovo sad kad je izasla ova verzija "bez bagova".

Prief Lirator
24.8.2012, 14:33
I ja sam sadshvatio da će fino raditi 4.0.4, jer je ovo ipak telefon koji bi trebao bez problema da ga ''svari'', jer je relativno nov i relativno brz. :)

Vidio sam da nekim starijimm telefonima sa 4.0.4 ne radi radio, kamera itd. Hoće li sve funkcije raditi??

A što se tiče tog bootloader-a, nemam predstavu šta je i kako se otključava na drugim telefonima, ali ako za moj ne treba, vjerujem ti. ;)

Marko93
24.8.2012, 14:47
Znaci jos jednom ti kazem, sama cinjenica sto za tvoj telefon postoji ZVANICAN CyanogenMod znaci da ce sve raditi savrseno, pogotovo u toj stabilnoj verziji. Za radio ces ja mislim morati da instaliras posebnu aplikaciju sa marketa da bi radio, i to je bukvalno najteza stvar.

Jer za vecinu telefona za koje ne postoji zvanican CM9, postoje nezvanicni portovi, koji mogu da rade dobro ali uglavnom rade polovicno, u zavisnosti od toga koliko je dobar/popularan telefon i koliko se developera bavi njime.

Ali za tvoj telefon postoji zvanican CyanogenMod, i ti bukvalno imas njihovu garanciju da ce sve da radi savrseno, kad instaliras stabilnu verziju CM9, za koju sam ti vec dao link...

Cak... ako mene pitas... kad imas stabilan CM, on u 99% slucajeva radi mnogo bolje nego fabricki softver, jer nema razan bloat koji proizvodjaci stavljaju u fabricki softver. Jos kad na to dodamo cinjenicu da je 4.0.4 mnogo bolje optimizovan od 2.3.7 i da koristi hardversku akceleraciju... sa sigurnoscu mogu da ti kazem da ce ti 4.0.4 raditi dosta bolje nego taj softver sto sada imas.

Prief Lirator
24.8.2012, 14:54
E super onda, sad si me smirio. :)

Prief Lirator
27.8.2012, 18:02
Nešto razmišljam, možda je bolje da je ovo ne pokušavam. :D

Kakav sam baksuz, 'ladno ću nešto zaje*ati, a ima toliko načina i mogućnosti da nešto krene naopako... :paranoia:

Luka Filipovic
27.8.2012, 18:56
Sve zavisi od toga koliko je to tebi zaista potrebno, pa koliko si strucan da to uradis.
Ako nemas neki razlo0g zasto radis, bolje ni nemoj.

Prief Lirator
27.8.2012, 19:50
Nisam nikako stručan za Android. Dosta sam se izvježbao na iOS-u, odnosno na iPhone-u i iPod Touch-u (sva ta instaliranja, otključavanja, jailbreak), kao i na kompu. Nisam laik za te stvari, ali sa Androidom nemam nimalo iskustva. :) Marko je napisao da je dosta jednostavno i da nije puno rizično, ali možda je bolje ipak da ne radim...

A što se tiče toga koliko mi je potrebno, glavni razlog je povremeno zaglavljivanje i usporavanje telefona. To se dešava poslije instalacije neke aplikacije sa Marketa, kao i poslije povezivanja sa kompom za npr. prebacivanje muzike. Tada telefon sporo prebacuje homescreen-ove, skoro dodaje i uklanja widget-e... zaledi se na par sekundi kada npr. odabiram widget, onda kada hoću da uklonim widget ili neku uikonice, opet se zaledi na par sekundi... i to tako traje sve dok ga ne ugasim i opet upalim. :eek: Task Manager i Advanced Task Killer privremeno pomažu.

Koji bi mogao biti razlog ovome? Factory reset ne pomaže, dobro radi na početku, ali kada instaliram 15-20 aplikacija, opet se tako ledi i koči, ali samo poslije korištenja Marketa i spajanja sa kompom. Da li Factory reset obriše baš sve podatke?

I na kraju još jedno pitanje, može li se sada opet instalirati Official firmware? Nešto kao potpuni clean install. Nešto kao opcija Restore kod iPhone-a, preko iTunes-a? Trenutno je na telefonu originalni, official, firmware, ROM, sve je originalno. :)

Luka Filipovic
27.8.2012, 19:59
Mozes uraditi backup ovog trenutnog sistema i ako ti ne odgovara novi, mozes instalirati stari.
Nisma mislio da si bas strucan, ali ako imas barem malo iskustva sa telefonima uopste mocices bez problema da instaliras, ja npr nikad nisam imao android ali sam uz upustva sa interneta uspeo da instaliram. Trebalo mi je oko 4 sata, posto je telefon imao dosta problema.

Marko93
27.8.2012, 20:23
Probaj ovaj program: http://www.unlockroot.com/ Pise da podrzava XWJW5. A bukvalno samo treba jedno dugme da stisnes, pogledaj tamo i uputstvo na sajtu.

Ako mene pitas... bukvalno je steta da taj telefon nema 4.0.4... ako nista drugo... A neces nista ****ati sigurno... Gde ti je malo avanturisticki duh... Ja ne bih mogao da spavam dok ne provalim kako sve to radi...

Prief Lirator
27.8.2012, 20:36
Hehe, imam ja avanturistički duh, ali računam da sam baksuz... pa mi strah pojeo avanturistički duh. :D Možda onda i pokušam, razmisliću.

Marko93
27.8.2012, 20:37
Sad i mene *****avas, toliko sam se trudio da ti pomognem uzalud. Skini ovaj program sto sam ti sad dao i samo probaj po uputstvu na njihovom sajtu. Ovo je prakticno jos jednostavniji proces.

EDIT: A i drugo, samo rutovanje ne moze nista da ti pokvari telefon. Radio sam rutovanje na jednom telefonu gde sam uspeo tek iz 10og pokusaja, i prethodni fejlovi nisu nista naskodili telefonu, samo nije bio rutovan :D

Prief Lirator
27.8.2012, 20:38
@Marko
Da li da koristim ovaj program što si mi sad dao: http://www.unlockroot.com/ ili da probam po uputstvu koje si mi prije dao, sa Odin-om?

Luka Filipovic
27.8.2012, 20:41
Koristio sam taj program za wildifire (s tim sto sam ja pre rootavanja morao i da otkljucam bootloader), veoma je jednostavan i siguran.

Marko93
27.8.2012, 20:42
Koristi ovaj novi program.

Prief Lirator
27.8.2012, 20:55
Sad i mene *****avas, toliko sam se trudio da ti pomognem uzalud. Skini ovaj program sto sam ti sad dao i samo probaj po uputstvu na njihovom sajtu. Ovo je prakticno jos jednostavniji proces.

EDIT: A i drugo, samo rutovanje ne moze nista da ti pokvari telefon. Radio sam rutovanje na jednom telefonu gde sam uspeo tek iz 10og pokusaja, i prethodni fejlovi nisu nista naskodili telefonu, samo nije bio rutovan :DIzvini druže, ali malo sam se uplašio. :D Ako dođeš kad u Banjaluku imaš pivo od mene. ;)

Okej, skontao sam, dakle ne može se ništa zeznuti rutovanjem, ili uspije ili ne uspije. Može ostati i official ROM 2.3.6 sa novim rutom?

Probaću ovaj novi program pa javim rezultate.

Samo mi još nešto reci:
1. ne trebam ubacivati telefon u Download mode, piše samo USB debugging?
2. trebam li vaditi SIM karticu?
3. trebam li ovom programu ''pružiti'' root? Na prošlom uputstvu piše: Click the PDA button, and select CF-Root-xxx-vX.X.tar, ali ja imam samo jadan fajl od tog CF-root-a i zove se zImage i nije uopšte .tar...

Marko93
27.8.2012, 20:57
Da, samo USB debug. Ne moras da vadis karticu. Nista mu ne pruzas, program sve sam radi.

I mozes da ostanes na samom softveru. Zato sto rutovanje uopste ne predstavlja instalaciju novog softvera, rutovanje je samo preduslov za instalaciju novog softvera, a inace samo rutovanje ima drugu svrhu...

Prief Lirator
27.8.2012, 20:59
Pardon, skontao sam da je ono ipak .tar fajl, samo izgleda kao da je .zip fajl. :D

Treba li ovom novom programu ''pružiti'' taj fajl, ili će ga on sam skinuti?

Prief Lirator
27.8.2012, 21:00
Da, samo USB debug. Ne moras da vadis karticu. Nista mu ne pruzas, program sve sam radi.

I mozes da ostanes na samom softveru. Zato sto rutovanje uopste ne predstavlja instalaciju novog softvera, rutovanje je samo preduslov za instalaciju novog softvera, a inace samo rutovanje ima drugu svrhu...Ok, hvala. I hvala za objašnjenje šta je rutovanje, dakle to nije isto kao novi softver. ;)

Prief Lirator
27.8.2012, 21:18
Probao sam i dobio poruku (poslije par minuta čekanja): Failed to get shell root.
Šta je to, je li se ipak ne može rutovati moj telefon?

Edit: našao sam jedan video na kojem je objašnjeno rutovanje mog telefona, identično onome prvom uputstvu koje si napisao. Ista je verzija CF-root-a koji si mi tao u linku i koristi se Odin.

Evo video: http://www.youtube.com/watch?v=PGREoK5alC0

Da pokušam ovo?

Prief Lirator
27.8.2012, 21:43
Ovo nije uspjelo...

Ne znam jesi li vidio, editovao sam post:
našao sam jedan video na kojem je objašnjeno rutovanje mog telefona, identično onome prvom uputstvu koje si napisao. Ista je verzija CF-root-a koji si mi tao u linku i koristi se Odin.

Da pokušam ovo?

I like games
27.8.2012, 22:10
Ovo nije uspjelo...

Ne znam jesi li vidio, editovao sam post:
našao sam jedan video na kojem je objašnjeno rutovanje mog telefona, identično onome prvom uputstvu koje si napisao. Ista je verzija CF-root-a koji si mi tao u linku i koristi se Odin.

Da pokušam ovo?
Ja tako rutujem telefon, probaj slobodno.

Prief Lirator
27.8.2012, 22:25
Pa da, takvo uputstvo mi je dao i Marko, a na YT je isto. Čak je i isti firmware.

To je neki posebni firmware koji se zove ''Value Pack'' i ima neke karakteristike Ice Cream Sandwich-a. Samsung ga je izdao kada je objavio da neće biti zvaničan 4.0 i to je neka kombinacija JW4 i JW5, to mi je Marko objasnio. :) Evo i tačna slika (http://upload.slike.com/slike/6TrA.png).

Važi, onda ću probati tako.

Izvinjavam se što ovoliko davim, ali ovo mi je prvo ''bolji'' telefon i prvi Android, pa hoću da dobro proučim sve prije nego što pokušam. Hvala na razumijevanju. ;)

Marko93
28.8.2012, 2:04
Da pa to ti je i najproverenija verzija... Nego sam mislio da probas za programom jer je jednostavnije a pise da moze da rutuje tvoj firmver... al nevazno, uradi sa CFRoot i nema greske.

Prief Lirator
28.8.2012, 17:06
Evo, probao sam sada rutovanje i uspjelo je. :alealeee:

Promijenilo se samo Kernel version. Šta dalje da radim? Stavio sam na karticu ROM 4.0.4 i default aplikacije.

Marko93
28.8.2012, 17:12
Udji u CWM Manager i izaberi opciju "Reboot into recovery". Treba da ti rebutuje u recovery meni. Ides gore dole sa onim dugmicima za volume sa strane. Kad to uspes onda ti ispisujem do kraja uputstvo.

EDIT: E jedna samo stvar, prvo bekapuj kontakte i to ako ti nisu sync-ovani sa Google. Znaci udji tu u Contats i idi na opciju "Export to storage", da ti prebaci kontakte na karticu. Onda radis ono sto sam gore napisao.

Prief Lirator
28.8.2012, 17:27
Sačekaću da mi se baterija dopuni, ne bih da se isprazni u pola procesa. :D Za to vrijeme ti meni napiši. ;)

Mogu li ući u Recovery tako što pritisnem kombinacije tastera ili treba preko CWM?

Marko93
28.8.2012, 17:36
Mozes i preko kombinacije ako znas, ne znam koja je kombinacija za tvoj fon...

Znaci ako si bekapovao kontakte i ostalo sto ti treba, i naravno prebacis ROM i gapps na karticu...

1. Udjes u recovery.
2. Ides na opciju wipe data/factory reset (ides na YES kad te pita)
3. Zatim ides na "wipe cache" ispod toga
4. Udjes u advanced podmeni i ides na opciju "wipe dalvik cache"

Kada si to uradio mozes da instaliras ROM.

5. Vratis se u glavni meni i ides na opciju "install zip from sd card" (izaberes ROM cm9 sa kartice i ides na YES kad te pita)
6. Odmah nakon sto se to zavrsi, ides opet na "install zip from sd card" i ovog puta instaliras gapps.

7. Kada se to zavrsi, nadjes u meniju opciju "reboot now", koja ti restartuje telefon i on se butuje u cist 4.0.4 softver.

I javi sta si uradio :D

Luka Filipovic
28.8.2012, 17:52
Bootujes u recovery tako sto drzis volume na dole i palis telefon.

Prief Lirator
28.8.2012, 17:56
Dok se puni baterija da samo ješ nešto provjerim.
Našao sam klip: http://www.youtube.com/watch?v=llsq931ZNWQ
Na njemu je opisano malo drugačije:

1. kaže da poslije instaliranja ROM-a, kada se pojavi CyanogenMod, treba izvaditi bateriju i opet ući u Recovery, pa onda instalirati aplikacije. Ide li to tako?

2. da li treba prije instaliranja aplikacija opet uraditi sve one ''Wipe data/Wipe cache''? U klipu kaže da treba...

Eto samo to da provjerim, pa ću probati i naravno javiti kako je prošlo. :)

Edit:
@Luka Hvala, našao sam već klip na YT i tu je pokazano kako se ulazi u Recovery.

Luka Filipovic
28.8.2012, 17:58
Sto vise gledas sve se vise bunis, nakon sto sve obrises, instaliras cm9 pa posle njega odma gapps, ponovo bootujes i imas nov sistem, naravno mozes posle cm9 da upalis pa ponovo ugasis pa istaliras gapps a sto bi komplikovao?

Marko93
28.8.2012, 18:02
Ja sam radio ovako kako sam ti napisao i bilo je uspesno. Mozda moze i tako kao sto kazu na klipu ali to ja nisam proverio i ne mogu da ti tvrdim.

Prief Lirator
28.8.2012, 18:03
Mislio sam da se mora izvaditi baterija. ali izgleda se može i bez toga... Znači prvo ROM, pa onda aplikacije, simple as that. :) Sad ću probati.

Prief Lirator
28.8.2012, 18:19
Imam problem... izabrao sam da se instalira ROM cm9 i to je jako brzo završilo...

onda sam izabrao da se instalira gapps i to je takođe jako brzo završilo...

Sada kada sam odabrao ''reboot system now'', ponovo ode u recovery, a ne pokrene sistem... onda sam opet to odabrao i ništa se ne desi, osim što ode u recovery...

Marko93
28.8.2012, 18:33
Hmmm, pa koliko je brzo zavrsilo? Ne treba da bude bas brzo... Probaj onda i to vadjenje baterije, za takav problem nikad nisam cuo.

Prief Lirator
28.8.2012, 18:33
Drugi post: evo sada sam pritisnuo power dugme, koje služi kao back dugme u Recovery i telefon se konstanto resetuje, ne može da se uključi, kao loop...

Piše Galaxy S, ispod toga CyanogenMod i tako ukrug... šta da radim? :confused: :(

Da nije bila pogrešna verzija Root-a ili ROM-a?

Prief Lirator
28.8.2012, 18:35
Hmmm, pa koliko je brzo zavrsilo? Ne treba da bude bas brzo... Probaj onda i to vadjenje baterije, za takav problem nikad nisam cuo.Za manje od 10 sekundi... onda su slova u Recovery-u postala plava, kao u onom klipu kada je red na instaliranje gapps. Onda sam odabrao da se instalira gapps, i to je trajalo 5-10 sekundi, i konstantno je u recovery, kada sam pritisnuo back, sada je u loop-u, nikako da se upali...

Marko93
28.8.2012, 18:37
Cekaj pa jel mozes sad da udjes u recovery? Znas sta, ajde izvadi bateriju, pa sacekaj malo, pa udji direktno u recovery, i probaj sve ispocetka, znaci prvo sve wipeuj a onda instaliraj.

Generalno ovo je jako cudno, jer najrizicniji deo procesa je ono rutovanje, a to si normalno uspeo, znaci ne vidim kakav sad problem moze da ispadne. Jesi sigurno lepo kopirao ceo onaj zip, onako NETAKNUT na karticu?

Prief Lirator
28.8.2012, 18:39
Poslije instaliranja ROM-a i gapps-a je ostao u recovery, onda sam pritisnuo back i sada ne može da uđe u recovery pomoću kombinacije tastera...

Samo se dešava loop paljenja telefona. Izvadio sam bateriju i opet isto...

Prief Lirator
28.8.2012, 18:41
Generalno ovo je jako cudno, jer najrizicniji deo procesa je ono rutovanje, a to si normalno uspeo, znaci ne vidim kakav sad problem moze da ispadne. Jesi sigurno lepo kopirao ceo onaj zip, onako NETAKNUT na karticu?Drugi post: Jesam, oba zip-a sam kopirao na karticu, ROM je velik 136 MB, a gapps je velik oko 49 MB.

Samo kad sam instalirao gapps, nije mogao na uđe u external_sd, piše da je empty, pa sam ušao preko internal sd card...

Marko93
28.8.2012, 18:44
Ne kapiram tacno taj deo sa internal, external sd... Ako si i dalje zaglavljen na tom loop-u jedino da probas ovu foru za unbrickovanje http://www.youtube.com/watch?v=-Xnuxs2L-qU ako je to uopste brick sto ti se desilo. Jel mozes da udjes u ovaj download mod?

I like games
28.8.2012, 18:49
Verovatno je neki soft brick. Udji u Download mod tako sto ces prvo izvaditi bateriju pa je vratiti,drzati Volume Down + Start dugme + Powr buton dok ne udjes u download mod i onda prati youtube video sa posta iznad.

Prief Lirator
28.8.2012, 18:57
Dobro, to vezano za internal, external je poslije odabiranja ROM-a, ali problem je bio već tu jer se ROM prebrzo instalirao... zapravo, nije se ni instalirao, nije se onaj bar napunio do kraja...

Mogu da uđem u Download mode i evo, pokušavam ovu foru, ali u Odin-u se zaglavilo na: File analysis...

***** ja ovu tehnologiju, evo zašto nisam htio ipak raditi ovo... kad sam ja baksuz... :( :confused:

Marko93
28.8.2012, 18:59
Pa ja ne mogu da poverujem u ovo. Da ti se nesto ****e bukvalno na najlaksem koraku. To je bio gotov posao... Mora da se nadje neki bolji tutorial za unbrick.

I like games
28.8.2012, 18:59
Nemoj slucajno da prekidas Odin-a tako sam ja napravio veliki problem.
Jesi li ti rom stavio na internal ili external?

Prief Lirator
28.8.2012, 19:01
Mislim da unbrick ne bi mogao pomoći, mislim da se ROM 4.0.4 iz nekog razloga nije ni instalirao... zato što je to prebrzo prošlo.

Postoji li neki način da se SVE sa telefona izbriše, čak i novi root, pa da nekako instaliram official Android i to je to?

Prief Lirator
28.8.2012, 19:02
Nemoj slucajno da prekidas Odin-a tako sam ja napravio veliki problem.
Jesi li ti rom stavio na internal ili external?Drugi post: stavio sam sve na External SD card i uredno sam našao oba .zip fajla i pokušao instalirati...

a ovaj Odin stoji već 10-15 minuta, a u ovom klipu iznad je završio unbrick za 5 sekundi...

I like games
28.8.2012, 19:03
http://www.youtube.com/watch?v=AbVMIvrtYVk

Pa trebao si na na internal sd da stavis zato ti se nesto i pokvarilo. Samo prati ovaj sajt odozgo i to je to.

Marko93
28.8.2012, 19:04
Radi po ovom uputstvu, da samo skines i vratis softver koji si do sada imao http://www.androidtotal.com/install-official-android-2.3.6-xwjw5-rom-samsung-galaxy-i9000/

Prief Lirator
28.8.2012, 19:12
Marko, ne radi link na ovom uputstvu... **** ih link, da ih **** isti. :mad:

Marko93
28.8.2012, 19:17
Evo ti http://www.hotfile.com/dl/155716946/b55c498/I9000XWJW5_I9000PROJV4_PRO.zip.html

Prief Lirator
28.8.2012, 19:18
Našao sam ipak na drugom sajtu... ali ovaj Odin ni dalje ne mrda... moraću ga prekinuti uskoro...

I like games
28.8.2012, 19:21
Prekini ga i flesuj novi Android.

Marko93
28.8.2012, 19:22
A cekaj jel moze on preko Odina da ubaci 4.0.4? to bi bilo odlicno?

Prief Lirator
28.8.2012, 19:25
Prekini ga i flesuj novi Android.Prvo ću pokušati da vratim stari 2.3.6, onda ću vidjeti dalje...

Prief Lirator
28.8.2012, 19:32
Radim po uputstvu, vraćam na 2.3.6 i poslije minut-dvije na telefonu se pojavio meni sa sljedećim opcijama:

reboot system now,
apply update from sdcard,
wipe data/factory reset,
wipe cache partition.

Da odaberem prvu?

Edit: u Udinu piše PASS!, to je dobro.

Marko93
28.8.2012, 19:34
Idi na prvu. To je verovatno stock recovery jel?

I like games
28.8.2012, 19:34
A cekaj jel moze on preko Odina da ubaci 4.0.4? to bi bilo odlicno?
Ne moze. Ja sam se raspitivao o tome na XDA forumu ali iz nekog meni nepoznatog razloga, developeri samtraju da je bolje i lakse da se instalira preko CWM a ne preko odina.

I like games
28.8.2012, 19:35
Prief Lirator (http://www.sk.rs/forum/member.php?u=14051) koje je poje recovery?

Prief Lirator
28.8.2012, 19:36
Idi na prvu. To je verovatno stock recovery jel?Valjda jeste stock recovery, nastao je u procesu vraćanja na 2.3.6 preko Odina, po ovom tvom posljednjem uputstvu.

Prief Lirator
28.8.2012, 19:37
Prief Lirator (http://www.sk.rs/forum/member.php?u=14051) koje je poje recovery?Drugi post: Šaren je, ispod su crvena i žuta slova, opcije su plave boje, ja mislim.

I like games
28.8.2012, 19:39
Cim su opcije plave znaci tu je jos negde CM9 kernel tj. nije stock.

Prief Lirator
28.8.2012, 19:40
Cim su opcije plave znaci tu je jos negde CM9 kernel tj. nije stock.Evo opet je u loop-u, ne može da se upali, a taman sam se ponadao da je sve u redu... :n-cc2:

Prief Lirator
28.8.2012, 19:48
Drugi post: evo koje poruke izbaci, može li vam to pomoći da me savjetujete šta da radim?
Bar mogu da uđem u Recovery...

http://upload.slike.com/slike/LQdkv.jpg

Marko93
28.8.2012, 19:50
Ajde probaj da ubacis 4.0.4 preko odina. Stavi ovaj cm9.zip kao PDA. Mislim ne znam dal to moze tako...

EDIT: Ili jos bolje. Probaj ponovo da ga rutujes. Jer to rutovanje instalira i recovery, mozda ga skroz sredi.

Prief Lirator
28.8.2012, 19:53
Hmm, pa ne bih onda baš pokušavao...

A ona metoda iz recovery moda isto ne bi mogla, ne mogu pristupiti kartici, odnosno kao da je prazna...

Marko93
28.8.2012, 19:54
Za sta metoda iz recoveryja?

Prief Lirator
28.8.2012, 19:56
Za sta metoda iz recoveryja?Mislio sam na ono što sam prvo radio, instaliranje ROM-a i gapps iz recoveryja...

ali dobro, sada ga pokušavam opet rutovati preko Odin-a.

Marko93
28.8.2012, 19:57
Ajde ga rutuj i onda probaj da instaliras samo ROM, bez gapps.

Prief Lirator
28.8.2012, 19:58
Drugi post: pokušao sam opet rutovati, u Odin-u piše PASS!, ali opet je u loop-u...

Marko93
28.8.2012, 19:59
Ajde izvadi bateiju, sacekaj malo, i odmah mu uradi onu kombinaciju tastera za recovery.

Prief Lirator
28.8.2012, 19:59
Ajde ga rutuj i onda probaj da instaliras samo ROM, bez gapps.Ko zna koji post zaredom: rutovao sam, ušao je u loop, izvadio sam bateriju, ušao u Recovery i meni je Narandžast!

Da probam samo ROM?

Marko93
28.8.2012, 20:01
E to sa bojama mi nista nije jasno. Probaj samo ROM. Prvo sve wipeuj.

Prief Lirator
28.8.2012, 20:02
@I like games je pitao za boje... izgleda je ovo stock recovery, a ako su plava slova, onda je cm9 recovery... probaću samo ROM...

jesi siguran da je dobar ROM koji si mi na početku dao? Ovaj link je u pitanju: http://download.cyanogenmod.com/get/jenkins/5805/cm-9.0.0-galaxysmtd.zip

Marko93
28.8.2012, 20:03
To je 100%, za i9000. Ima poseban rom za i9000b i tako nesto al to nije tvoj slucaj kolko znam.

A i da je pogresan ROM, ni on se ne bi tako brzo instalirao.. to je neki drugi problem.

Prief Lirator
28.8.2012, 20:07
To je 100%, za i9000. Ima poseban rom za i9000b i tako nesto al to nije tvoj slucaj kolko znam.Pokušao sam da instaliram samo ROM i poslije 10-ak sekundi, je opet došao u recovery kada trebam instalirati gapps...

Dakle, onaj bar koji se treba napuniti do kraja kada instalira ROM se napunio samo nekoliko milimetara... kao da ROM nije dobar... ili ne znam šta je u pitanju.

Reboot system now samo vrati u Recovery...

Marko93
28.8.2012, 20:08
Pa sta se sada desava, jel i dalje ne radi fon? Probaj da ga rebootujes.

I drugo, jel to stock recovery ili CWM, zato sto ako je CWM iznad menija mora da pise ClockWorkMod...

Prief Lirator
28.8.2012, 20:10
Sada je CWM recovery, poslije pokušaja instaliranja ROM-a...

na početku je bio Stock recovery, prije instaliranja ROM-a...

Kada odaberem Reboot, samo me vrati u ovaj CWM recovery...

Marko93
28.8.2012, 20:11
Pa probaj sad iz CWM recovery opet sve da wipeujes i instaliras ROM. Al mi nisu jasni ti problemi koje si imao sa karticom...

Prief Lirator
28.8.2012, 20:15
Uspio sam da instaliram ROM, izgleda tako... trajalo je dosta duže nego prije...

hoću li sada pokušati Reboot ili da puknem po gapps?

Marko93
28.8.2012, 20:16
Ajde prvo reboot, da ne baksuziramo. I malo ce duze da potraje prvo paljenje roma, nemoj da se plasis, samo cekaj. Znaci vrtece ti se onaj plavi android i pisace cyanogenmod.. idi na reboot system now

Prief Lirator
28.8.2012, 20:18
Ajde prvo reboot, da ne baksuziramo. I malo ce duze da potraje prvo paljenje roma, nemoj da se plasis, samo cekaj. Znaci vrtece ti se onaj plavi android i pisace cyanogenmod.. idi na reboot system nowHehe, dobro je izgleda, vrti se Android (izgleda kao neka mačka :D), to prije nije bilo... vidjeću hoće li uspjeti...

Prief Lirator
28.8.2012, 20:21
Druže, legendo, caru, kralju, šahu, uspjelo je! :alealeee: :to_care: :aplauz: :)

Je li sad da ga šibnem u Recovery preko kombinacije tastera i instaliram one aplikacije?

Marko93
28.8.2012, 20:22
Ajde sad u recovery pa instaliraj gapps, i znaci sad NE RADIS nikakav wipe. ides direktno na install zip from sd.

Prief Lirator
28.8.2012, 20:32
Uspjelo je i ovo, hvala ti puno! :o :) Stvarno si mi puno pomogao i drago mi je da imate ovakvog forumaša i čovjeka uopšte. :dedica: :tapsh:

Svaka čast i hvala još jednom. Hvala i ostaloj ekipi. ;) :alealeee:

Ako dođeš nekad u Banjaluku, javi mi se i imaš pivo od mene (ako piješ :D):

http://www.muskiportal.com/wp-content/uploads/2012/02/nektar-pivo.jpg

Marko93
28.8.2012, 20:37
E hvala bogu... Uzivaj sad, a uskoro dobijas i 4.1.1 :D

I like games
28.8.2012, 20:38
Eto vidis nista strasno. :D

Prief Lirator
28.8.2012, 20:45
Ma kako ništa, strašno, došlo mi je da počupam svu kosu s glave (a ima je dosta :D)...

Stvarno sam se iznervirao, ali više od toga uplašio... puno živaca sam izgubio i sa iPhone-ima, ali na kraju nisam ništa pokvario i vremenom sam naučio. Sada imam više iskustva. :)

Ali bilo je baš stresno, uff... :dedica: zabuna je bila što sam praktično morao dva puta odabrati instalaciju ROM-a, to su neki detalji koji variraju, ali ja se nisam snašao...

Na kraju je sve dobro ispalo. A ovaj Android stvarno moćno izgleda, dosta drugačije. :)

Veliki pozdrav! :ciao:

Prief Lirator
28.8.2012, 22:44
Neke default aplikacije kojih nema (YouTube, Google Maps...) trebam instalirati sa Google Play-a, je li tako?

Za sada je sve okej. ;)

Marko93
28.8.2012, 23:57
Pa cudi me da to nisi dobio kad si instalirao gapps, ali vazno je da imas play store, tako da odatle instaliraj sve sto ti fali...

Prief Lirator
29.8.2012, 0:40
Neke sam dobio, neke nisam... ma da, instaliraću ručno. ;)

Prief Lirator
29.8.2012, 21:34
To sam riješio, ali sada imam dvije nedoumice:

1. Da li mogu prebacivati fajlove preko Samsung Kies-a ili je onemogućeno ovim custom ROM-om? Kada konektujem telefon na PC, po defaultu je uključen USB Storage Mode, može li se to zamijeniti sa Samsung Kies Mode?

2. Pod Settings ----> Storage mi pokazuje da je memorija telefona nekako podijeljena na na dijela, jedan manji, od 1,87 GB i jedan veći, od 5,77 GB. Ovaj manji se zove Internal Storage, a veći se zove USB Storage.

Skinuo sam neke File Manager-e sa Play Store-a. Kada preko tog jednog File Manager-a otvorim ''sdcard'', zapravo otvorim taj veći dio memorije telefona (od 5,77 GB), a da bih pristupio kartici, moram otvoriti ''emmc''. Je li to u redu tako?

Tako je bilo i prije, dok je bio Gingerbread 2.3.6.

Evo slika, da vidite o čemu se radi:

http://upload.slike.com/slike/ZhbjA.png

Vavilon
29.8.2012, 22:53
Kies ne moze da radi ako imas custom ROM (osim ako nemas neki koji je zasnovan na Stock ROM-u)

Taj manji storage od 1.87 je system, tj. za aplikacije, a ovaj veci je za ostale fajlove (na tom vecem budu i dodatni fajlovi za igrice, mislim prvenstveno na Gameloft)

Ja kad sam pre koristio CyanogenMod isto mi je bila memorijska kao EMMC a SDCARD mi je bila memorija telefona

EDIT: Tek sad vidim da i ti imas SGS, tako da nam je sve isto, a ovaj CustomROM koji je zasnovan na STOCK-u zove se SAUROM, ja ti ga preporucujem, jeste 2.3.6. ali meni radi bolje nego stabilna verzija CM9. Koristio sam CyanogenMod 9 Stable i radio je savrseno nekih nedelju dana, a onda kad sam usao u poruke izbacio me i restartovao se telefon, posle cega nije mogao da se upali :O Toliko o stabilnoj verziji

Prief Lirator
29.8.2012, 23:11
E hvala ti, tako sam nešto i otkrio maloprije guglajući. Onda je sve ok. ;)

A ne bih zasad mijenjao ROM, jedva sam i ovaj instalirao. :D Neću ga ''zatrpavati'' gomilom aplikacija, a ako bude pravio probleme, vidjeću šta ću raditi dalje.

Prief Lirator
7.9.2012, 2:36
Pozdrav ekipi, samo da kežem da zasad dobro radi CyangenMod (jednom se kratko zaledio, ali nema više čestog štopanja i zaglavljivanja kao sa Gingerbread-om 2.3.6) i da pitam par pitanja.

Vidio sam da je izašao CyanogenMod 9.1 za moj telefon i to taman kada sam ja instalirao 9.0, ima li nekih bitnijih promjena? Nisam našao ''release notes''.

Smijem li sa CyanogenMod-om raditi Data Factory reset i hoće li to izbrisati ''gapps''? Kod jailbreak-ovanog iPhone-a se to ne smije raditi jer ode u loop...

Marko93
8.9.2012, 12:29
Glavna promena u 9.1 je sto su ubacili aplikaciju za placanje preko NFC, sto tebi ne treba, ali su naglasili i da ima nekih bug fixova, neodredjenih.

S obzirom da koristis CyanogenMod, factory reset ti ni ne treba, jer je najbolji nacin "restora na fabricka podesavanja" da jednostavno wipeujes sve u recovery i instaliras novu/istu verziju ROM-a.

Ako hoces 9.1 procedura je:

1. Skines STABILAN 9.1 za tvoj fon sa CyanogenMod sajta

2. Kopiras ga na karticu (mozes da koristis onaj gapps koji vec imas)

3. Udjes u recovery, wipeujes sve, instaliras ROM i odmah nakon toga gapps (bez ponovnog wipe-a), i samo uradis reboot...

Mislim vec si radio sve to.

Prief Lirator
8.9.2012, 12:55
Ma da, sad sam naučio proceduru. Ok, hvala ti na odgovorima, ne treba mi onda 9.1. :)

Sh0m1
8.9.2012, 14:18
Ovo ti treba :p
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1778526

Prief Lirator
8.9.2012, 14:38
Ma ne treba mi to. :p

4.1.1 nije puno drugačiji od 4.0.4 (pretpostavljam :kreza:), a vjerovatno je nestabilan, bagovit i osakaćen. ;)

Marko93
8.9.2012, 14:40
^To takodje moze da skine sa zvanicnog Cyanogen sajta ako bas hoce, u nightly sekciji, ali je to jos uvek bagovita verzija...

Tj. ja licno bih je sigurno isprobao, ali njegova je odluka dal oce da se igra i eksperimentise ili da ima stabilan telefon.. Samo da znas, ako instaliras 4.1.1 treba ti poseban gapps.

Sh0m1
8.9.2012, 14:45
Sumnjam da je mnogo bagovit, unofficial verzije su prilicno stabilne(cak i galaxy mini verzija koju trenuntno koristim) a 4.1.1 ima dosta prednosti u odnosu na 4.0.4:
-Google Now
-Project Butter(mnogo brzi i lepsi interfejs)
+dosta manjih tweakova, i raznih stvarcica koje ih razlikuju. A meni licno 4.1.1 izgleda mnogo bolje od 4.0.4, kao da je sve ostrije i bolje odradjeno.

Prief Lirator
8.9.2012, 15:05
Dobro si rekao, Žele-Bombona-Oblika-Zrna-Graha je samo ''polished'' verzija Sladoleda-Sendviča. Nije mi toliko bitno, a pogotovo što je ''nightly'' verzija.

Pitanje je da li je bagovita ili nije, vjerovatno bi bilo ponekih sitnijih problema, ali jednostavno mi ne treba to. Zasad. ;)

Sh0m1
8.9.2012, 18:43
Pa i mora da bude nightly verzija, svaka nova verzija bilo kog CM-a(6,7,9,10) je nightly.

Prief Lirator
26.12.2012, 22:02
Bili ste u pravu, evo ja nisam mogao da odolim, a da ne instaliram najnoviji CyanogenMod 10 baziran na Jelly Bean 4.2.1 Androidu. :D Za neupućene, imam Samsung Galaxy S GT-I9000.

Primjećuje se odmah taj Project Butter, stvarno su animacije glatke i brze. Čini mi se da je bolji i da ima manje bagova od CyanogemMod 9 (4.0.4), osim što ne radi Email aplikacija (Hotmail), ali skinuo sam official Hotmail app. :alealeee:

Sh0m1
26.12.2012, 23:02
Ja isto danas ubacio cm 10.1(4.2.1) na Galaxy Miniju i odlicno radi, stabilan je koliko i ostali romovi. Ima nekih par bagova ali sve u svemu odlican :tapsh:

Prief Lirator
26.12.2012, 23:32
Aha, to je znaci Nightly verzija najnovijeg 4.2.1 Androida... mozes li mi, molim te, napisati koji su tacno bagovi, iako su mali? :)

Sh0m1
26.12.2012, 23:45
Hm mislim da su ovi bugovi vezani samo za moj fon ali evo ukratko:
-Youtube i video player imaju ubagovane dugmice
-Ne radi Wifi i USB Tethering
-Signal za wifi na status baru je uvek siv tako da jacina moze da se vidi samo iz settingsa
Ali sam prilicno siguran da je to samo za ovaj model a za oficijelnu verziju ima da se vidi ovde http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2019212

Prief Lirator
26.12.2012, 23:58
Da, nema to veze sa mojim telefonom, ali onako me zanimalo... da vidim da li su veci ili manji bagovi. Hvala. :) Ok, to nije nista strasno. Moj je za sad skroz dobar, dok se na verziji 9 poslije odredjenog vremena izgubio zvuk tastature (keypress sound) i to mi je smetalo.

Sh0m1
27.12.2012, 0:08
Meni je taj zvuk uvek iskljucen, nzm zasto ali me nekako uvek nervirao :)

Prief Lirator
27.12.2012, 0:54
I mislio sam da ces to napisati. :) I pretpostavljam da vecina ljudi to ima iskljuceno, ali je meni skoro neophodno. :)

zvicko
30.12.2012, 11:01
Da li je na neki nacin moguce instalirati android na featured ( "nepametnom/glupom") telefonu? Posedujem Samsung S5230.

Prief Lirator
30.12.2012, 11:34
Ne. Kupi pametni. :D

Mozda i moze (ali su jako male sanse), proguglaj za tvoj model. Ali mislim da su vece sanse da ti snese jaje, nego da mu nabacis Android. :D

sale94
30.12.2012, 11:36
Nije moguce zato sto je taj samsung kao i 95 % dumb fonova (izuzev hibrida jave i motorilinog linuxa) taj samsung je zasnovan iskljucivo na javi dakle zatvoren mu je kod totalno pa i sam sistem, tako da tu menjanja NEMA.

Prief Lirator
30.12.2012, 11:37
Znaci ipak pada jaje na oko. :)

marrijana
20.7.2013, 13:34
Bas sam danas instlairao 4.0 na wildfire s,
pa nije tesko ako dobro pratis upustva.
Instaliraj CyanogenMod 9

Ja imam wildfire s i nesto sam cackala i nesto obrisala,pa telefon nece da radi kako treba pa sam mislila da reinstaliram os na njemu ali se bojim da ga ne unistim..Da li mi mozes reci kako si to uradio,ali onako detaljno??

cages
20.7.2013, 16:04
Ja imam wildfire s i nesto sam cackala i nesto obrisala,pa telefon nece da radi kako treba pa sam mislila da reinstaliram os na njemu ali se bojim da ga ne unistim..Da li mi mozes reci kako si to uradio,ali onako detaljno??

Мој ти је пријатељски савет да одеш на http://forum.androidsrbija.com/ где имаш буквално све о убацивању ромова у већину паметних телефона на тржишту и то корак по корак и врло детаљно.