PDA

Prikaži potpunu verziju : PNG 3D animacija (APNG Anime Maker)


okan 1988
29.5.2012, 15:26
Zdravo,

Kako napraviti PNG animaciju?Sviđa mi se ta fora!
Može li se u 3D max-u napraviti png animacija?
Animaciju iz 3d maxa mogu izvesti u avi format a u png dobijem nekih milion fajlova koje treba objediniti u jedan.
Koji je najlakši način?
Imam čak i APNG Anime Maker ali ne znam kako se koristi.Čujem da podržava samo 24 bit a ne 48...Šta je tačno

LoneWolf
29.5.2012, 18:08
Ja ne razumijem tvoje pitanje. Zašto? Iz sljedećih razloga:

- PNG (portable network graphics) je format za statičnu grafiku a ne animiranu (ako postoji animirana, prosvijetli me, jer me ova tematika zanima)

- 3DMax može da radi animacije čiji su krajnji rezultati video fajlovi ili GIF, a PNG "animacija" može da se dobije izvlačenjem jednog po jednog frejma u PNG formatu koji će kasnije biti spojen u GIF ili šta god

- ti silni "makeri" se svode u 99% slučajeva na point and click WYSIWYG rješenja (what you see is what you get = šta vidiš, to i dobiješ) tako da mislim da od toga nema vajde.

ozzytheking
29.5.2012, 19:49
@LoneWolf: Postoji animirani PNG (aka APNG) samo sto ga retki pregledaci slika prikazuju kako treba. Clanak o tome (http://en.wikipedia.org/wiki/APNG).

Highlander
30.5.2012, 0:49
Iz max-a možeš da sačuvaš PNG sekvencu (kao i BMP, TIFF itd). U Render Settings samo podesi PNG umesto AVI (u Save As dijalogu), sačuvaće ti za svaki frejm posebnu sličicu. To je, inače, opšta praksa kada renderuješ animacije, ako rendaš direkt u AVI i nestane ti struja na pola, mož' da se u'vatiš za tu animaciju, jer ćeš morati sve iz početka. Mnogo je sigurnije rendati BMP sekcencu, na primer, koju posle sklopiš u Virtual Dub-u ili nekom drugom video editoru i sačuvaš kako treba, u tvom slučaju uvezeš PNG frejmove u taj Anime Maker...

okan 1988
30.5.2012, 10:14
Da, to sav sve već i uradio u MAX-u.Imam te fajlove u PNG formatu pa sam pitao za savjet šta dalje da radim. APNG Anime Maker imam al nemam nikakvih uputstava za njega il on jednostavno ne podržava svakave slike, šta znam možda 24 bit ili 48 , ne znam da nije problem u tome.Ljudi na stranim forumima kažu uvezi sličice i save as ali očigledno ne ide.
Pa sam pitao za neki konkretan savjet.Da mi predložite neki program za koji znate kako se koristi.U međuvremenu napravio sam gif animaciju preko programa FormatFactory ali on prevodi video fajl u gif, pa je gif uvijek lošijeg kvaliteta.

Highlander
30.5.2012, 15:13
Uoptšte ti ne treba 48-bitni PNG. Jes' da max podržava te nenormalne formate, ali ti od 24bit ne treba bolje. Dakle, sačuvaj kao 24bit, uključi transparenciju (ako ti treba) i isključi Interlaced (biće malo manji fajlovi).

A za taj Anime maker stvarno ne mogu da pomognem... Vidi da li postoji neki tutorial na zvaničnom sajtu...

okan 1988
30.5.2012, 16:58
Ne znam, prekopao sam net,Nude još neki plugin za gimp ali bez uputa kako se koristi a taj plugin ne odgovara ovom Gimp-u koji ja imam.
APNG Anime Maker mi se činio najjednostavniji ali nešto ne štima. Ostaje još samo da neko od vas pokuša koji se duže bavite crtanjem.Na ovom (http://sites.google.com/site/cphktool/apng-anime-maker) sajtu se može skinuti programčić veličine 1,1 MB. Tu su i neke upute ali kod mene ne radi.Ako neko uspije napraviti PNG animaciju neka javi.
P.S Čak i kada skinem ove naimacije što su oni postavili na sajtu i sačuvam ih na računar one ne rade :-D... Stvarno ne razumijem ovo
Pozdrav