PDA

Prikaži potpunu verziju : SuSE 10.1


Vladimiros
2.9.2006, 18:14
Imam SuSE 10.0, ali mi malo pravi problem na Laptop-u(Dell Inspiron 6400, Core Duo, Ati Mobility Radeon X1300), tj. malo mi je bagovit power management, ne obara takt procesora kako treba, pogresno mi je detektovao zvucnu karticu(radi, ali krci i ne radi mi audio izlaz kako treba) i jos par sitnih stvari(sporo ucitavanje).

Koliko je 10.1 napredovao u odnosu na 10.0? Da li se isplati stavljati to ili cekati 10.2 do Novembra?

Za one koji me znaju:
Na zalost ne mogu da koristim Ubuntu, jer mi brljave filmovi kada instaliram drajvere za graficku, a moram da ih instaliram zbog rezolucije i power management-a na Ati-u. Obaranje napona na grafickoj produzava bateriju za 40-45 min!

Miloš
3.9.2006, 0:09
Нисам пробао 10.1, али сам чуо да је много лошији од верзије 10.0. И нестабилнији и спорији.

optimus_prime
3.9.2006, 0:41
Imam SuSE 10.0, ali mi malo pravi problem na Laptop-u(Dell Inspiron 6400, Core Duo, Ati Mobility Radeon X1300), tj. malo mi je bagovit power management, ne obara takt procesora kako treba, pogresno mi je detektovao zvucnu karticu(radi, ali krci i ne radi mi audio izlaz kako treba) i jos par sitnih stvari(sporo ucitavanje).

Koliko je 10.1 napredovao u odnosu na 10.0? Da li se isplati stavljati to ili cekati 10.2 do Novembra?

Za one koji me znaju:
Na zalost ne mogu da koristim Ubuntu, jer mi brljave filmovi kada instaliram drajvere za graficku, a moram da ih instaliram zbog rezolucije i power management-a na Ati-u. Obaranje napona na grafickoj produzava bateriju za 40-45 min!

Uzmi kubuntu, filmovi brljave to je do playera a ne do distribicuje, debian (sistemi), mni je isto brljavio ali sam instalirao nove kodeke i instalirao najnoviji kafein player, probaj tako.

Vladimiros
3.9.2006, 1:35
Pazi, da je do playera onda ne bi i VLC invertovao boje! Video sam da je jos par likova imalo ovaj problem ali niko nije dobio odgovor na Ubuntu-ovim forumima.

Nesto me **** kombinacija Ubuntu+Ati+Drajveri(Atijevi)+Filmovi

SuSE 10.0 sa drajverima nije brljao.
To, a i u pitanju je to da sam navikao na GNOME i da mi smeta KDE(licni ukus, sta cu, takav sam...)

Probao sam i Fedoru, ali ona ima defektan drajver za moju zvucnu, pa i ako je vidi, nema nikakvog zvuka, i da malo zam guglao i video da je jedini lek kompajliranje novog kernel-a... vazi, lud sam!

Mandrivu sam isto probao, ali mi ona zadaje muke zbog bug-ova i non-stop mi drzi procesor zakucan na maksimumu(ipak je ovo Centrino Laptop, ne bi smela).

optimus_prime
3.9.2006, 8:24
Onda ima jedno fantastisno resenje, googlaj i skini PcLinuxOS koji u sebi ima sve moguce kodeke idrajvere, samo skini verziju za ATI graficke instaliraj i vozi,

Vladimiros
3.9.2006, 12:11
Ajde necu se uvrediti posto se izgleda nismo razumeli.

Prvo, treba mi Linux koji radi posao.
Drugo, kodeci mi nisu problem.
Trece, KDE ne dolazi u obzir.

PC linux je live, a meni treba regularan linux.

Covenant
3.9.2006, 12:13
Joj,joj....
SuSE 10.1 ti ne bi nikako preporucio jer ima ozbiljan bug-u package managment-u koji zna da ti zapuca Yast i ceo sistem,te to moras da patch-ujes i za****vas se-takodje,nema vise odlicnog Yast update-a za azuriranje rpm-ova, vec je ubacena nova alatka Zen koja je blagi uzas i uzrocnik svih problema koje SuSE 10.1 ima-jbt kao da je alpha verzija:(
To je s****lo prilicno dobar distro,tako da imam utisak da sam bacio 200din za dvd:)

Sto se tice Fedore,problem pravi ta alatka(detect sound)i verzija alse koja dolazi uz Fedoru i to za neke(ne sve)kartice(mene je zezalo a imam SB Audigy 1)-cim aktiviras tu alatku on autmatski ukljuci digital/analog output koji podrazumevano treba da ostane iskljucen,pa ti se i zvuk ne cuje,a kao sto vidis zvucna ti je lepo prepoznata....
Treba da kao root kucnes alsamixer i nadjes stavku analog/digital output i iskljucis je tj. uradis mute sa M.....
Onda uradis jedan "alsactl store" kao root i probaj zvuk,treblo bi da sve bude u redu,ali nemoj preko detect sound-a(jer opet onda moras ispocetka da namestas)vec u nekoj aplikaciji....
Da bi ti i detect sound radio dobro,treba da uradis update alsa alatki(alsa lib i utils)preko yum-a,sto nije nikakav problem je sve tezi nekih 1,5Mb
Posle toga ima da radi sve bez problema....
Ovde imas odlicno upustvo i dodatne linkove kao da namestis(i koristis:))yum...

http://fedora.redhat.com/docs/yum/en/

Dakle,mogao bi opet da probas sa Fedorom:)
Druge solucije bi podrazumevale SuSE 10.0 koji je odlican i (K)Ubuntu(mozda da probas sa najnovijim(doduse ne znam koja je verzija u repoima)ATI drajverima(instaler sa zvanicnog sajta)
U svakom slucaju,nikako ti ne preporucjem da koristis MDK ili SuSE v10.1
Nadam se da je bilo od pomoci.....

Vladimiros
3.9.2006, 14:26
Hmmm, sada si me zaplasio za SuSE.

Probacu ponovo sa Fedorom pa sta bude. Hvala na savetima!

A sto se tice Ubuntu-a probao sam i sa drajverima iz repositorije i sa drajverima atijevog sajta(potrajalo je dok sam sve namestio) i isti rezultat. overlay sam probao i Xv i opengl i isto *****e.

P.S.
Ako si u Beograd-u, mozemo li nekako da se dogovorimo da se vidimo da iskopiram SuSE, cisto da ne bacim i ja 200 dinara na DVD?(kopiranje na licu mesta, laptop u pitanju)

optimus_prime
3.9.2006, 16:32
Uh, izvini, zaboiravio sam da ne volis KDE,

samo PClinuxOS je jako mocan i mnogo bolji od SuSE - a, i nije live vec mozes lepo da ga instaliras, a da zaboravio sam da dodam, PCLINUXOS mozes da biras koje ces okruzenje, Gnome ili KDE ima oba u sebi , samo par klika i dobijes GNOME
i sve lepo ima da radi, probaj neces da se pokajes!!!

Pozz,

Vladimiros
3.9.2006, 23:12
Zanimljivo.
Sada trenutno podesavam Fedoru, ako bude radilo sve kako treba verovatno cu se tu zadrzati, a ako ne probacu i PCLinux OS. Mada mi nesto ne mirise ali ajde...

Hvala na rasjasnjenju.

optimus_prime
4.9.2006, 0:49
Nema frke, vazno je da zavrsis poso!:)

Covenant
4.9.2006, 16:31
Kako je proslo sa Fedorom?

Ja nazalost nemam SuSE 10.1(menjao ga sa zadovoljstvom za Debian Sarge),imam 10.0(dvd),a trenutno sam u Loznici:)

BTW uskoro(pocetkom oktobra)treba da izadje i Fedora 6-ako imas brz net,lako mozes da uradis upgrade preko Yum-a:)
PoZ!

Vladimiros
4.9.2006, 16:50
Ufff, evo jos se update-uje...:icon_scra
Mada sam bio upozoren na minimum 700 MB update-a...

FC6 kada izadje kupicu ga ko covek za 200 dindzi a ovaj moj preko dana 64 nocu 128 Kbit/s ne verujem da ce biti isplativ. Radije cu da akam net za update nego za DVD...

A sto se tice ALSA mixera, nema nigde digital output stavka.
Valjda ce sve raditi kada najzad skine sve pakete...

Cekam i novi kernel pa da dignem fglrx drajvere.

paterfamilias
5.9.2006, 4:19
Onda ima jedno fantastisno resenje, googlaj i skini PcLinuxOS koji u sebi ima sve moguce kodeke idrajvere, samo skini verziju za ATI graficke instaliraj i vozi,
Pc linux ume da brljavi sa integrisanom zvucnom,bar verzija 0.91.

Covenant
5.9.2006, 11:56
@Vladimiros

Ih bre,pa nisi morao bas sve da update-ujes,ali nema veze,nece da skodi:)
Kako je proslo?

optimus_prime
5.9.2006, 12:13
Pa dobro za slusanje muzike je odlicno!

Vladimiros
7.9.2006, 10:56
Na kraju se ispostavilo da je Ubuntu ipak (IMHO) najbolji. Greska je u Ati-jevom drajveru i zato brlja sa filmovima. Isto se desava i u Fedori i u SuSE-u kada se se DOBRO podese drajveri(glxgears mi prethodno nije radio kako treba) Fedora je ok posle update-a, ali mi ne vidi WiFi(Intel PRO 3945 a/b/g) i bluetooth. Jbg, ne mozes imati sve.


Back to Ubuntu! :kreza:

attitude
9.9.2006, 16:11
Ubuntu je, pored svojih mana koje se narocito reflektuju na korisnike koji nemaju brzu i stalnu vezu sa internetom po mom misljenju trenutno najbolja distribucija jer pruza najbolji odnos brzine, stabilnosti i korisnosti.
Fedora je napravila veliki pomak sa verzijom 5, pa me veoma interesuje kako ce se pokazati Core 6, mada pretpostavljam da ce biti laksi update bez ikakvih narocitih unapredjenja. Kada umemo u obzir i GNOME 2.16 koji pored Monoa i vektora u igricama ne donosi nista specijalno.

E sad, ukoliko se ne igras, preporucio bih ti da probas DRI drajver. Ja sam podesio DRI na masini koju koristim, doduse ima Savage 9 cip, i prezadovoljan sam.

Vladimiros
10.9.2006, 1:20
Ma kakve igre, problem je rezolucija.

Imam 1200x800 widescreen lcd koji radi pod tom rezolucijom samo sa fglrx drajverima...

BossCo
12.9.2006, 9:03
Ljudi pomagajte!

Instalirao sam Suse 10 , i za pocetak hteo da instaliram drajvere za graficku karticu. Skinuo sam drajvere sa net-a i pokrenuo instalaciju, - medjutim po zavrsetku mi je trazio da startijem aticonfig - sto sam ja i uradio. Naravno startovao sam sa default parametrima za dual-head (posto imam dva zakacena monitora) - i od tada X11 nece da radi - tj nece da se podigne graficko okruzenje!

Molim vas da mi pomognete sa ovim drajverima za Ati (9550 inace) jer mi je dosadilo vise da reinstaliram sistem i pokusavam izpocetka da sam provalim kako se to radi! :(

milke
13.9.2006, 3:23
aticonfig ume da smuti svashta u xorg.conf -u. kad god sam iinstalirao ATi drajvere, morao sam ručno da menjam podešavanja ...
hajde postuj sadržaj /etc/X11/xorg.conf ovde, sigurno će se videti greška

BossCo
13.9.2006, 8:24
Ljudi moji kakva je ludnica onaj terminal. Sinoc sam do 12:30 cukao kojekakva podesavanja za ovaj aticonfig. U startu jedan savet: dualhead nije za dva monitora vec za karticu sa dva graficka procesora. Zato mi i nije radilo. Ponovo sam reinstalirao SuSe i najnovije drajvere za ati. Uspeo sam da podesim oba monitora (21" - 1600x1200 - 85Hz ; 15" - 1024x768 - 75Hz ... ovaj drugi zamalo da spalim jer je default podesavanje bilo isto kao na prvom ??? ) preko aticonfig-a. Samo treba pazljivo citati koje opcije nudi i odabrati onu pravu. Danas cu da probam da ustelujem poziciju desnog ekrana.

E sad novi problemi - ne radi mi 3D, nemogu da pistim avi fajlove (totem nece da se startuje jer je video uredjaj zauzet ???), ... i naravno modem (IBM) ne fercera.

Svi saveti dobrodosli :eek:

mare_bj
15.9.2006, 12:03
ovaj drugi zamalo da spalim jer je default podesavanje bilo isto kao na prvom ???
Pa zar je to moguće sa današnjim monitorima?

niceness
15.9.2006, 13:54
... i naravno modem (IBM) ne fercera.

Koji chipset? Ja sam imao jedan na kom je pisalo IBM, a u stvari je bio conexant HCF.
Pokreni lspci u terminalu i daj output pa da vidimo sta je u pitanju.