PDA

Prikaži potpunu verziju : Visual C# Database


Knindza95
6.1.2012, 23:51
Pozdrav svima, Imam jedno pitanje.
Radi se o bazi podataka (Local database)
Napravim bazu na sledeci nacin:

http://img706.imageshack.us/img706/9596/screenshot22h24m36s.jpg
http://img819.imageshack.us/img819/5209/screenshot22h24m51s.jpg
http://img840.imageshack.us/img840/3267/screenshot22h25m02s.jpg
http://img828.imageshack.us/img828/628/screenshot22h25m12s.jpg
http://img825.imageshack.us/img825/4233/screenshot22h25m24s.jpg
http://img856.imageshack.us/img856/2232/screenshot22h26m47s.jpg
http://img818.imageshack.us/img818/16/screenshot22h27m34s.jpg
http://img859.imageshack.us/img859/8976/screenshot22h28m38s.jpg
http://img4.imageshack.us/img4/8689/screenshot22h28m47s.jpg
http://img855.imageshack.us/img855/1811/screenshot22h29m17s.jpg
http://img683.imageshack.us/img683/5070/screenshot22h29m24s.jpg
http://img16.imageshack.us/img16/8076/screenshot22h32m43s.jpg
E sada neznam koji kod da dodelim Button-u da bi on uzeo vrednost username-a iz tabele i dao je nekom Labelu..
Ako neko ima objasnjnje bio bih mu zahvalan...

Eddy
8.1.2012, 3:44
Npr, jedan od mogucih pristupa (pisem iz glave), ako sam te dobro shvatio. Pogledao sam samo zadnju sliku. Ne podnosim imageshack.

if (datagridviewTabela.selectedrows.count==1)
{
labela.text=datagridviewTabela.selectedrows[0].cells[0].value.tostring();
}

mozes dodatno namestiti da se moze selektovati samo jedan red u dgv, takodje mozes raditi sa DataTable

Knindza95
8.1.2012, 4:32
Ovo je local database a ne Service based jel to iti kod?

Eddy
8.1.2012, 6:38
Kod koji sam postavio ne interesuje koja je baza i kakva je. On radi sa podacima koji su u DataGridView. Pretpostavio sam da znas popuniti datagridview, cim si je nacrtao i s obzirom na pitanje.

Knindza95
8.1.2012, 15:11
http://img254.imageshack.us/img254/9607/58306416.jpg
Nece

Eddy
8.1.2012, 18:36
Brate postavi normalan ss na recimo dodaj.rs, pa ovde postavi samo link ka forumskom prikazu. Ovo sto si postavio je ocajno.

Ako je to VS2010 zipuj solution i postavi ga da mogu skinuti.

Todors
8.1.2012, 20:14
Uh, probaj sam da odkucaš taj kod u VS, koji ti je Eddy rekao, videćeš da ti IntelliSense sam nudi rešenje.

Da si bar malo pročitao c#, znao bi koja se notacija koristi u C#-u.

Moj savet ti je da prvo uzmeš knjigu i da učiš, a ne da nakačiš kontrole u dizajneru, bez ikakvog predznanja i da misliš da znaš da programiraš.

Tako ćeš izgubiti previše vremena, a opet nećeš ništa znati.

Eddy
8.1.2012, 20:22
A znas sta mu je jedan od razloga sto mu ne radi kod? Prekopirao je moj kod i nije proverio u intellisensu, a C# ne prepoznaje selectedrows.

Nindzo, S i R treba da je veliko: SelectedRows. Isto vazi i za Cells, Value i ToString.
Dakle, dao sam ti hint kako da resis. Trebao si samo da kucas tacke i da trazis odgovarajuce unose u intelisensu. Kad nesto hoces da izvedes sa nekom kontrolom, objektom sta vec uvek proveri sta ti nudi ako stavis tacku. Ne znam kako jednostavnije da objasnim.

Kod ovog nivoa znanja pametno je prvo proci neke osnovne tutorijale.
Mozes da overis i ovo http://www.csharp-station.com/

I molim te nauci da postavljas screenshotove.

Knindza95
8.1.2012, 20:35
VCS 2010 evo uploadovan projekat pa pogledajte ...
JEDNOSTAVNO JE VIDETI STA FALI...
DOWNlLOAD (http://www1089.megaupload.com/files/9f735692629978dfa32881621a9d46a9/Baza%20podataka.zip)
JOS NESTO.... NISAM SIGURAN JEL U TABELI TREBA KOLONA "ID"

Eddy
8.1.2012, 21:05
I, sta fali?:kreza:

Knindza95
8.1.2012, 21:14
I, sta fali?:kreza:

Pa skini i pogledaj.... Fali da Button1 labelu1 daje vrednost username polja iz kolone....
SKini projekat ima izgradjna baza ista kao kod mene !

irreal
8.1.2012, 21:19
Trebao si samo da kucas tacke i da trazis odgovarajuce unose u intelisensu. Kad nesto hoces da izvedes sa nekom kontrolom, objektom sta vec uvek proveri sta ti nudi ako stavis tacku. Ne znam kako jednostavnije da objasnim.

Evo jos jednostavnije objasnjeno : when in doubt, CTRL + SPACE!

ctrl + space izbacuje intellisense meni (bez da moras da lupas tacku, pa ti tako pomaze i oko samog naziva kontrole / funkcije / metode / propertija / namespace-a / bilo cega)

ctrl + space bi takodje sam prepravio pocetna slova u velika u postavljenom kodu.

ctrl + space je alfa i omega visual studio programiranja, nema bez toga leba :)

Eddy
8.1.2012, 21:22
^this. Koristim tu precicu non stop, a nisam se setio da spomenem.

E, knindzo, el znas da ti je tabela prazna? Koje vrednosti da dodajes? Prvo napisi kod za upisivanje podataka u tabelu.

Dosad sam koristio samo MySQL za bazu, pa ne znam da li sam krenuo losim putem, ali this should get you started:
http://www.2shared.com/file/0D7MiYXH/Baza_podataka.html

Dakle, koristi intellisense, citaj koje osobine imaju odredjene komande i naravno tutorijale i MSDN.

EDIt: Menjao sam ti sledece osobine kod TABELADataGridView:
AllowUserToAddRows na False
MultiSelect na False

Knindza95
9.1.2012, 1:23
E ovo sto si uradijo mi je i trebalo, Nista vise...Sad cu malo da proucim... HVALA SVIMA NA ODGOVORIMA I POMOCI...

Eddy
9.1.2012, 1:27
Dobro. Napisi prog pa ako bas zapnes, postavi normalno pitanje kako dalje.

Odgovorio na ovo:

Ma za pocetak recimo da program ostane ovakad da tabela bude vidljiva i da upisujes direktno u polje i ides na malu SAVE ikolicu gore levo, i on ce sacuvati uneto u tabelu... npr ispod username ima vrednost admin i sada kako izvesti da button1 daje labelu vrednost admin ...

Knindza95
9.1.2012, 1:29
Dobro. Napisi prog pa ako bas zapnes, postavi normalno pitanje kako dalje.

E ovako... Dodao sam 2 usernamea i pasworda u tebelu i isao na SAVE, OBRISAO SAM ISTE i isao na save i pokezuje izuzetak ili kako li se vec zove zuti uzvicnik na ovoj liniji
this.tableAdapterManager.UpdateAll(this.database1D ataSet);

Eddy
9.1.2012, 1:45
Err, koji save? Ovoj mojoj verziji ne treba save.

EDIT: Jao znam. Batali to. Aj mi samo kazi sta hoces da postignes sa ovim programom. Ako hoces da ucis, ja bih ti savetovao da zaboravis taj binding navigator. Napravi sve rucno. Napravi komando dugme za saltanje, za brisanje, za modifikaciju i slicno. Pa kreni u istrazivanje kako da to sve napises. Ako hoces davacu ti zadatke jedan po jedan koji da uradis, ali nema pomoci. Samo ti i internet.

Knindza95
9.1.2012, 1:47
Err, koji save? Ovoj mojoj verziji ne treba save.

Pa ako dodam noi red u tabelu i samo izadjem na X i ne protisnem SAVE taj red se nece sacuvati...

Knindza95
9.1.2012, 1:50
http://img860.imageshack.us/img860/5742/screenshot00h48m52s.jpg

Eddy
9.1.2012, 2:01
Ajde prvo ovo, za ss.

1. Napravis ss
2. Odes na dodaj.rs
3. Kliknes na browse
4. Odaberes sliku
5. Dodas
6. Kada se uploaduje, ovde iskopiras trecu liniju od cetiri koliko ih ima

Drugo, jel i dalje koristis taj binding navigator?

Knindza95
9.1.2012, 3:26
Ajde prvo ovo, za ss.

1. Napravis ss
2. Odes na dodaj.rs
3. Kliknes na browse
4. Odaberes sliku
5. Dodas
6. Kada se uploaduje, ovde iskopiras trecu liniju od cetiri koliko ih ima

Drugo, jel i dalje koristis taj binding navigator?

Neznam ni sta je to....

irreal
9.1.2012, 10:30
kao sto pise u gresci, ne postoji delete komanda.

treba ti klasa Command Builder http://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.data.sqlclient.sqlcommandbuilder.aspx
koja kreira komande za manipulaciju single tabele kako bi bila sinhronizovana sa dataset-om (i samim time i tvojom data grid view kontrolom)

medjutim, kao sto i sam kazes "Neznam ni sta je to...." jasno je da treba da krenes od pocetka koncepta baze, programa, drajvera, sql-a, pa onda predjes na visi nivo bindera i pomocnih klasa, itd.

Knindza95
9.1.2012, 15:59
Ok.... Za sada mi je dovoljno:):) Hvala....

Markonije
14.1.2012, 1:09
@Knindza

Moras bolje da se upoznas sa materijom.

Konkretno sa konektovanim i deskonektovanim scenarijom u C# jeziku.


Pozdrav od jos jednog Knindze :)

Knindza95
14.1.2012, 1:16
@Knindza

Moras bolje da se upoznas sa materijom.

Konkretno sa konektovanim i deskonektovanim scenarijom u C# jeziku.


Pozdrav od jos jednog Knindze :)

Ma ja sam još početnik... Jel imaš neki tekst o ovom što si napisao, Nešto za učenje. Voljan sam da naučim...

zokocx
14.1.2012, 15:04
Mislim da je ovo naj, plus je na srpskom

http://www.programiranje.co/ado.net/uvod-i-konekcija-na-bazu.php

PS: Samo moras da se registrujes na sajt

Knindza95
15.1.2012, 2:08
Mislim da je ovo naj, plus je na srpskom

http://www.programiranje.co/ado.net/uvod-i-konekcija-na-bazu.php

PS: Samo moras da se registrujes na sajt

Hvala, tutorijali su odlicni...
Samo mi nije jasno preko kog programa je on kreirao ove baze...?
Kod mene u C# ako idem na add new item pa odaberam Local database on on ce odraditi posao ali ako odaberem Serviced base Database IZBACI MI GRESKU da mi fali neki odredjeni SQL program... Pa koji je to program?