PDA

Prikaži potpunu verziju : Tutorijali


bobi
24.11.2005, 20:06
Pisite o trikovima koje znate u photoshop-u

evo mog priloga:

Akcije:

Dobijete zadatak (recimo), da 500 slicica razlicitih rezolucija prekonvertujete u istu rezoluciju.
Sad, da ne bi ste petsto puta isti proces radili, mozete koristiti akcije.
Napravite novi folder u kojem cete smestati nove slike.
Upalite Photoshop i otvorite prvu sliku.
Zatim u prozoru action (ako slucajno nije upaljen, upalite ga gore na window->actions) kliknite gore, desno u samom cosku na trouglic (podseca na play), i izaberite new action.
Sada imate novi prozor u kome mozete ukucati ime same akcije i sto je jos bitnije, izaberite funkcijski taster koji cete koristiti za akciju (F1...F12) recimo F12.
Kliknite Record.
Kako se sada sve snima, budite pazljivi, ne smete napraviti ni jednu gresku.
Dakle, idite gore na image->image size, i izaberite novu rezoluciju, recimo 800x600.
File->Save as-> nadjete folder i snimite sliku.
Nakon sto ste je snimili obavezno ugasite sliku kojas je jos uvek otvorena u photoshopu (da bi akcija znala da i ona treba da ugasi sliku nakon sto je odradi).
Ostaje jos samo da u prozoru actions pritisnete na kockicu t.j. stop, kako bi ste akciji rekli da je to kraj.

Ucitajte novu sliku, pritiskom na F12 photoshop ce sve ove nabrojane stvari uraditi trenutno.
Mozete otvoriti i 50 slicica odjednom i onda samo F12,F12,F12...

Sad, mozda primer sa promenom rezolucije mozda nije najbolji i znajte da mozete sa akcijama raditi razne stvari: kopirati layere, menjati im velicinu, koristiti filtere...skoro sve

Ocekujem da i drugi podele svoja iskustva...

Pozdrav

Sale KG
24.11.2005, 21:33
Ja ću dodati par linkova :)
http://www.su-ves.com/tutorijali.htm
http://www.creemaginet.com/tutori ........(ovde obratite pažnju šta je tutorijal a šta slika ;), inače odlični trikovi)
http://www.cet.co.yu/r_teme.htm ..........(gomila trikova, oblast MULTIMEDIJA)

bobi
27.11.2005, 21:50
http://www.3d-palace.com/tmas/video.php?vid=11

Pre nego li skinete ove tut-ove, registrujte se na sajtu.
Besplatno...

DarkNemos
9.5.2007, 12:35
Evo da doprinesem i ja malo ovoj našoj zajednici ovde na forumu.

Uvek sam se mučio da isečem delić slike kako treba. Koristio magnetic lasso tool ali on nije dovoljno precizan. Uvek iseče delić slike ili ostavi delić pozadine. Neznam da li postoji bolji način da se ovo uradi al mislim da je ovo jedan od preciznijih.

Dakle posle otvaranja slike izaberemo freeform pen tool i obavezno u glavnom panelu na vrhu (ispod File,Edit...) kliknemo na opciju paths

http://img157.imageshack.us/img157/1838/capture1ke1.th.jpg (http://img157.imageshack.us/my.php?image=capture1ke1.jpg)

Onda što precizije napravimo spojenu liniju oko objekta. Nemora ni da bude precizna kao što se može videti na slici al preciznost pomaže pri daljem radu.

http://img508.imageshack.us/img508/3752/capture2xu5.th.jpg (http://img508.imageshack.us/my.php?image=capture2xu5.jpg)

Pritisnemo držimo taster CTRL i kliknemo na liniju da bi smo dobili kockice koje možemo da pomeramo. Posle toga približavamo te kockice objektu što bliže i što pravilnije. Ovde dobijamo jednu praznu kockicu za koju su povezane dve pune kockice koje služe za podešavanje ugla pod kojim ide linija.

http://img508.imageshack.us/img508/3553/capture3pc5.th.jpg (http://img508.imageshack.us/my.php?image=capture3pc5.jpg)

Podešavamo ugao što pravilnije obliku koji želimo da isečemo i na kraju dobijemo nešto kao na slici ispod.

http://img247.imageshack.us/img247/2749/capture4ub0.th.jpg (http://img247.imageshack.us/my.php?image=capture4ub0.jpg)

Kada smo završili idemo desni klik i izaberemo make selection opciju

http://img223.imageshack.us/img223/9356/capture6mf6.th.jpg (http://img223.imageshack.us/my.php?image=capture6mf6.jpg)

Feather radius stavimo na 1 i kliknemo ok.

http://img220.imageshack.us/img220/4341/capture7xn2.th.jpg (http://img220.imageshack.us/my.php?image=capture7xn2.jpg)

Dobili smo precizno selektovan objekat koji možemo kasnije da prevučemo na drugu sliku ili da ga kopiramo u novi layer.

http://img220.imageshack.us/img220/9690/capture8ok7.th.jpg (http://img220.imageshack.us/my.php?image=capture8ok7.jpg)

Možda postoji i bolji način ali ovaj ja koristim.

nesonjacc
9.5.2007, 12:45
Da. Postoji( u slucaju rendera)

Sacuvaj renderovanu sliku kao .PNG( i chekiraj "alpha chanel" u opcijama)

Kad budesh otvorio sliku u PSu videcesh da uopste nemash pozadinu ,vec samo renderovani objekat..

Pa ti je u tom slucaju ovaj korak potpuno nepotreban...:D

DarkNemos
9.5.2007, 12:56
Da. Postoji( u slucaju rendera)

Sacuvaj renderovanu sliku kao .PNG( i chekiraj "alpha chanel" u opcijama)

Kad budesh otvorio sliku u PSu videcesh da uopste nemash pozadinu ,vec samo renderovani objekat..

Pa ti je u tom slucaju ovaj korak potpuno nepotreban...:D

Ovaj tut nije samo za renderovanu sliku već za vadjenje objekta iz bilo koje slike a pritom da ti netreba pozadina.

btw Hvala za tip.:alealeee:

nesonjacc
9.5.2007, 13:16
Da. Postoji( u slucaju rendera)


Pa odmah sam ja rekao na koj se slucaj odnosi moje izlaganje :)

DarkNemos
27.10.2007, 22:02
Jel zna neko neki tut za kompoziting u max-u? Tj ona fora da renderujes auto i da dobijes senke ispod tockova a da ne vidis plane koji je ispod. Ja sam nasao neki al za vray tj koristio je neki vray materiajal za to.

uros@3D
27.10.2007, 22:52
U scanline-u za to mozes da stavis matte/shadow na plane i renderovace se samo senke i/ili reflekcija. Za Mental Ray i dalje trazim tako nesto... dobro bi doslo.


Da. Postoji( u slucaju rendera)

Sacuvaj renderovanu sliku kao .PNG( i chekiraj "alpha chanel" u opcijama)

Kad budesh otvorio sliku u PSu videcesh da uopste nemash pozadinu ,vec samo renderovani objekat..

Pa ti je u tom slucaju ovaj korak potpuno nepotreban...:D

Znaci procitao si mi misli :rofl: