PDA

Prikaži potpunu verziju : Simply Mepis 6.0 -problem


undisputed
14.8.2006, 14:27
mepis 6.0

posle pozitivne kritike koju procitah u SK 8/2006 o pomenutoj distribuciji resih da je instaliram...
1.nisam ocekivao nikakve problema jer sam mislio da ce prepoznati sav hardever kao sto bi i trebalo,medjutim
nije prepoznao monitor (SyncMaster 793s) stoga imam problem sa Refresh-om monitor bi trebalo da
podrzi 1024x768 /85Hz ali u mom slucaju nece preko 75 :( stoga bi trebalo "rucno" da zamenim to u xorg.conf -u ali ne znam kako to sam radio samo jednom i to na slack-u . ???

2.pozitivno je to sto je intel 536 odmah prepoznat pa mi je ostalo jedino da podesim kppp...ali tu imam jedan problem koji se desava na par distribucija...
isto mi se desava i na PC Linuxu,Kubuntuu,i sad na Mepisu a to je da mi veza puca posle 5-10 min (za razliku od windowsa gde to nije slucaj).
Da li je neko imao slicnih problema i ako jeste kako ih je resio??

undisputed
14.8.2006, 14:29
evo kako izgleda xorg.conf

Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "Samsung"
ModelName "unknown"
#Option "DPMS" "true"
HorizSync 30-71
VertRefresh 50-160
Modeline "640x480" 25.175 640 664 760 800 480 491 493 525 #60Hz
Modeline "800x600" 40.12 800 848 968 1056 600 601 605 628 #60Hz
Modeline "1024x768" 75 1024 1048 1184 1328 768 771 777 806 -hsync -vsync
Modeline "1024x768" 85 1024 1056 1152 1360 768 784 787 823
ModeLine "1152x864" 65 1152 1168 1384 1480 864 865 875 985 Interlace
Modeline "1152x864" 92 1152 1208 1368 1474 864 865 875 895
Modeline "1152x864" 110 1152 1240 1324 1552 864 864 876 908
Modeline "1152x864" 135 1152 1464 1592 1776 864 864 876 908
Modeline "1152x864" 137.65 1152 1184 1312 1536 864 866 885 902 -HSync -VSync
Modeline "1280x768" 80.14 1280 1344 1480 1680 768 769 772 795
ModeLine "1280x800" 80.58 1280 1344 1480 1680 800 801 804 827 -HSync -VSync
Modeline "1280x1024" 80 1280 1296 1512 1568 1024 1025 1037 1165 Interlace
Modeline "1280x1024" 110 1280 1328 1512 1712 1024 1025 1028 1054
Modeline "1280x1024" 126.5 1280 1312 1472 1696 1024 1032 1040 1068 -HSync -VSync
Modeline "1280x1024" 135 1280 1312 1456 1712 1024 1027 1030 1064
Modeline "1280x1024" 135 1280 1312 1416 1664 1024 1027 1030 1064
Modeline "1280x1024" 157.5 1280 1344 1504 1728 1024 1025 1028 1072 +HSync +VSync
Modeline "1280x1024" 181.75 1280 1312 1440 1696 1024 1031 1046 1072 -HSync -VSync
Modeline "1440x900" 106.47 1440 1520 1672 1904 900 901 904 932 +HSync +VSync
Modeline "1400x1050" 129 1400 1464 1656 1960 1050 1051 1054 1100 +HSync +VSync
Modeline "1600x1200" 162 1600 1664 1856 2160 1200 1201 1204 1250 +HSync +VSync
Modeline "1600x1200" 189 1600 1664 1856 2160 1200 1201 1204 1250 -HSync -VSync
Modeline "1600x1200" 202.5 1600 1664 1856 2160 1200 1201 1204 1250 +HSync +VSync
Modeline "1600x1200" 220 1600 1616 1808 2080 1200 1204 1207 1244 +HSync +VSync
Modeline "1680x1050" 147.14 1680 1784 1968 2256 1050 1051 1054 1087
ModeLine "1800x1440" 230 1800 1896 2088 2392 1440 1441 1444 1490 +HSync +VSync
ModeLine "1800x1440" 250 1800 1896 2088 2392 1440 1441 1444 1490 +HSync +VSync
Modeline "1920x1200" 230 1920 1936 2096 2528 1200 1201 1204 1250 +HSync +VSync
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "ATIMonitor"
VendorName "Samsung"
ModelName "unknown"
#Option "DPMS" "true"
HorizSync 30-71
VertRefresh 50-160
EndSection

Section "Device"
Identifier "Card0"
Driver "radeon"
BoardName "unknown"

itd.

brainZ
14.8.2006, 15:44
HorizSync 30-71
VertRefresh 50-160

je kljucna stavka, however prema specifikacijama monitora vrednosti su ispravne... Pobrisi ove modelines, ionako ti ne trebaju i restartuj X.

attitude
14.8.2006, 16:54
Na testu je bio 765MB i namesten je tip top po defaultu, dok je na IBM Thinkpad T23 laptopu Mepis takodje odlicno namestio sliku sa sve DRI-a... ajd pogledaj u logovima sta se desava. uradi tail -f /var/log/messages pa postavi sta izbacuje kada te otkaci.
nadjoh na googleu nesto pa pogledaj http://archives.linmodems.org/9322 i obradi paznju na dodavanje init stringova...
da, pogledaj i ovde http://forums.modemhelp.net

undisputed
14.8.2006, 17:46
Aug 14 17:26:55 localhost pppd[15514]: pppd 2.4.4b1 started by undisputed, uid 1000
Aug 14 17:26:55 localhost pppd[15514]: Using interface ppp0
Aug 14 17:26:55 localhost pppd[15514]: Connect: ppp0 <--> /dev/536ep0
Aug 14 17:26:56 localhost pppd[15514]: CHAP authentication succeeded
Aug 14 17:26:56 localhost pppd[15514]: CHAP authentication succeeded
Aug 14 17:26:57 localhost pppd[15514]: Cannot determine ethernet address for proxy ARP
Aug 14 17:26:57 localhost pppd[15514]: local IP address ***.***.***.***
Aug 14 17:26:57 localhost pppd[15514]: remote IP address ***.***.***.***
Aug 14 17:26:57 localhost pppd[15514]: primary DNS address ***.***.***.***
Aug 14 17:26:57 localhost pppd[15514]: secondary DNS address ***.***.***.***
Aug 14 17:35:26 localhost pppd[15514]: appear to have received our own echo-reply!
Aug 14 17:36:25 localhost pppd[15514]: No response to 4 echo-requests
Aug 14 17:36:25 localhost pppd[15514]: Serial link appears to be disconnected.
Aug 14 17:36:25 localhost pppd[15514]: Connect time 9.5 minutes.
Aug 14 17:36:25 localhost pppd[15514]: Sent 107223 bytes, received 831188 bytes.
Aug 14 17:36:31 localhost pppd[15514]: Connection terminated.
Aug 14 17:36:31 localhost pppd[15514]: Modem hangup
Aug 14 17:36:31 localhost pppd[15514]: Exit.

izbacuje ovo ...

i da veza naime pukne (cujem kada se to desi ) a kppp-i dalje broji vreme kao da sam na netu...

kosmo
15.8.2006, 5:13
Nije ti prepoznao monitor, ali nije ni graficku. Mora da si prilikom instalacije
isao nekom cudnom metodom. Dal´ si pustio da Mepis sve sam pronalazi, pa ako ne pronadje sledi rucno podesavanje? Ne koristim Mepis, ali ako je to Debian baziran distro imas prelepu komandu dpkg-reconfigure xserver-xorg, pa ispravi ili u xorg.confu ukljuci DPMS ili obrisi HorizSync i VertRefresh ili ga podesi na 50-120 (moj problem pod ati ne Sarge-u) ili obrisi modeline sa sve Horiz&Vert ili probaj fglrx drajver. Modeline ne igra nikakvu ulogu pri rezoluciji 1024x768/85Hz. Pokreni kwrite /var/log/Xorg.0.log, pa prostudiraj sta valja, a sta ne, pa oduzmi ili dodaj u xorg.conf-u.

Evo sta se sve nalazi u mom(sa Ubuntu-a), sve lepo, cisto, a radi perfektno:

Section "Device"
Identifier "ATI Technologies, Inc. RV280 [Radeon 9200 PRO]"
Driver "fglrx"
BusID "PCI:1:0:0"
Option "VideoOverlay" "on"
Option "OpenGLOverlay" "off"
Option "UseInternalAGPGART" "no"
Option "UseFastTLS" "2"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "COMPAQ S710"
Option "DPMS"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "ATI Technologies, Inc. RV280 [Radeon 9200 PRO]"
Monitor "COMPAQ S710"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
EndSection

Iskljuci proxy, ali ima i dalje problema sa kppp. Mora da je do init-a, jer mi
je sumnjiva i ta odjava (echo), mada neznam sasvim zasto se desava? Kazes bas svaki put, a nikada posle nekog duzeg vremena ili u drugo doba dana? Probaj drugi drajver, sto bi rekli bi Windowsashi. Naravno, salim se!!! Mada, ipak u tome ima neke istine, jer moj os drajver za HSF Conexant se pokazao toliko superiornijim od patchovanog linuxantovog, da mogu samo da se nasmejem patcherima. Ne koristim vise kppp zato sto, recimo, neznam gde mu se setuje stupid mode. Koristio sam ga neko vreme, imao slicne probleme, a sve sam resio definitivnim prelaskom na gnome-ppp/wvdial kombinaciju, ionako mi se vise svidjaju gtk2 gui-i i Gnomov look&feel.

undisputed
15.8.2006, 11:58
sto se tice "cudnog" nacina instalacije -nije bio cudan :)
samo sam kliknuo na ikonicu za instalaciju koja je bila na desctopu...
i da ukoliko obrisem one modeline i restartujem x -posele toga x se ne dize...
zato na desctopu imam originalni xorg.conf pa ga posle iz konzole kopiram u /etx/X11/ (mozda je ovo nekome smesno ali ja tako radim ...jbg.ne znam drugacije :) )
sad cu da pogledam ovaj tvoj xorg.conf pa cu da vidim da "prepisem" nesto od tebe :)
ili cu da podignem kubuntu koji prepoznaje i ati 9200se i monitor pa da onda nesto iz tog xorga prepisem...moracu da improvizujem...

sto se tice modema rekox da se desava na par linux distribucija ali nikada na windowsu(desi se recimo nekada posle 1-2h) ali na linux-ima posle 5-10min nekada
i posle 2 minuta puca veza....

mozda je problem sto je ovo stara centrala (pulsno) biranje...ali opet me cudi zasto na windowsu ne puca :n-cc2:

milke
15.8.2006, 20:46
Undisputed :

počeh da pišem rešenje, ali sad sam ponovo pogledao tvoj post i video da imaš 2 Monitor sekcije ! Verovatno ti se učitava pogrešan monitor (i device i screen). Hajde postuj dakle Device, Monitor i Screen sekcije, kao i Section "ServerLayout". (ili okači ceo xorg.conf)

Jesi instalirao ati drajvere (aticonfig ume da pobrlja xorg.conf) ?

kosmo
16.8.2006, 2:03
@undisputed
Mozes prebaciti ili kopirati originalni xorg.conf u /etc/X11, a drugi nacin
je upravo sa komandom dpkg-reconfigure xserver-xorg, ona ce kreirati nov
xorg.conf, i ako je ispravno napravljen eto tebe u KDE-u. Nemoj doslovno
prepisivati Option iz Section "Device", jer vaze samo pod fglrx drajverom +
razlikuje se od verzije ATI drajvera. Ko sto rekoh probaj sa fglrx drajverom
i zbog full 3D podrske.
I ja sam na analognoj centrali, tako da to ne bi trabao biti problem.
Problem je najcesce u podesavanju dialera za odredjene usluge provajdera.
Ima li u kppp-u da se iskljici send custom reply? Iskljuci!

@milke
Da se ucitava pogresan monitor bio bi zaglavljen u konzoli, a njemu je samo
problem osvezavanje u odredjenoj rezoluciji. Problem je najverovatnije
sto distro ne inicijalizuje monitor pravilno, pa tako i na procita prave
informacije iz EDID-a, vec dobije shatro VESA mod.
Nije ili nije pravilno instalirao ATI drajvere, inace bi mu drajver bio
fglrx, a ne mesin (ati)radeon.

undisputed
16.8.2006, 12:18
sto se tice rezolucije -sredjeno je...evo i kako :)

@ kosmo kao sto rece ima preeeeelepa komanda dpkg-reconfigure xserver ....sada je rezolucija 1024x768 /85Hz
i da skoro sve je bilo po defaul-to (ati 9200se ,SyncMaster 793s...) jedino sam morao da mnozim 128x1024 ali ne bunim se :)
to je sto se rezolucije tice...sad za full 3D nisam siguran jer tebi je fglrx a meni ati (u xorgu) ...i malocas nadjoh na HDD-uneki fglrx driver (fglrx_4_1_0)-evo sta pise u njemu:

X Window display driver for the
graphics accelerators

version 8.23.7-1
group Servers
size 51751978
description Display driver files for the ATI RADEON
(8500 and later), MOBILITY RADEON (M9
and later), RADEON XPRESS IGP and
FireGL series of graphics graphics
accelerators. This package provides 2D
display drivers, precompiled kernel
modules, kernel module build
environment, control panel source coude
and hardware accelerated OpenGL.

pa sad ne znam da li da ga instaliram...

A sto se tice modema ili cega vec tu vec ne znam sta da radim verovatno treba dodati neki/neke stringove....?

undisputed
16.8.2006, 12:19
evo kako izgleda xorg posle "dpkg-reconfigure xserver"

Section "Device"
Identifier "ATI Technologies, Inc. RV280 [Radeon 9200 SE]"
Driver "ati"
BusID "PCI:1:0:0"
VideoRam 131072
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "SyncMaster"
Option "DPMS"
HorizSync 30-71
VertRefresh 50-160
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "ATI Technologies, Inc. RV280 [Radeon 9200 SE]"
Monitor "SyncMaster"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 1
Modes "1024x768"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 4
Modes "1024x768"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "1024x768"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 15
Modes "1024x768"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1024x768"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1024x768"
EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen "Default Screen"
InputDevice "Generic Keyboard"
InputDevice "Configured Mouse"
InputDevice "stylus" "SendCoreEvents"
InputDevice "cursor" "SendCoreEvents"
InputDevice "eraser" "SendCoreEvents"
EndSection

Section "DRI"
Mode 0666
EndSection

brainZ
16.8.2006, 22:06
Radeoni do serije 9250 imaju 3d akceleraciju sa slobodnim drajverom ("ati" u xorg.confu), sto je dovoljno za skrinsejvere i ugodan rad u grafickom okruzenju, za igrice i nisam bas siguran - probaj Quake 3 pa vidi kako radi ;). ATI-jev zvanicni drajver ("fglrx") je sigurno bolje resenje za igre i slicne zahtevnije 3d aplikacije, ali vrlo cesto pravi ozbiljne probleme...

kosmo
17.8.2006, 0:44
Taj fglrx_4_1_0 je za XFree86 server, a ti imas xorg. Treba da odes
na sada AMD-ov www.ati.com i skines najnoviji 8.27 drajver za svoj server
ili binarni drajver sa Mepis repozitorijuma (ako postoji). Samo znaj da
8.25 i noviji imaju problem sa bibliotekom libGL.so.1.2, koja ne radi sa
8500-9250 (nezvanicno odustajanje AMD(ATI) od podrske R(rV)200) baziranim
karticama vec se mora koristiti neki od 8.24 pa nanize. Najbolji drajver
za ove kartice je 8.14 (poslednja verzija koja ima pbuffer i razlog zbog
koga nema zupcanika u fgl_glxgears i nefunkcionisanja fenomenalnog
xgl-server-a sa novim drajverima). Mozes instalirati i taj 8.27 i rucno
prebaciti libGL.so.1.2 iz 8.14. ili bilo kog 8.24>=. Inace, mesini
stabilni drajveri nemaju ekstenziju GL_ARB_vertex_buffer_object, dok
cvs imaju (malo su nestabilni) pa mogu i Doom3 da poteraju.
Izbrisi wacom tablet iz xorg.conf-a, ako ga ne posedujes, ono stylus,
cursor, eraser, i sve vezano za njega. I naravno apt-get remove wacom-tools.
Prouci malo stringove i naci ces ono sto tvom provajderu odgovara.
Evo ga moj: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0

undisputed
17.8.2006, 14:48
za sad mi je dosta i ugodan rad na mepisu i sa "ovakvim" 3D...za igre moze da mi posluzi windows bar dok ne pazarim novu graficku.........i da nikada vise
necu kupiti ATI (ne zbog toga sto ih je kupio AMD pa se mozda vise nece tako zvati
)... samo NVIDIA...
Sto se tice stringova to cu malo da isprobavam a probacu i sa nekim drugim provajderom...ionako sam razmisljao da menjam provajdera,sad imam razlog vise...
I onako me PTT nervira ali nikako da ga promenim danas,sutra,dans,sutra :) i ostah godinu na njemu :(

milke
17.8.2006, 17:06
ehm, da se ja ubacim sa jednim pitanjcem ...

šta je wacom, čemu služi ? jednom sam ga izbrisao iz xorg-a ali se onda X nije dizao (verovatno nisam kompletno obrisao, samo sam experimentisao :) )... nisam ga izbrisao ni aptget-om, a verovatno mi nije potrebno.

brainZ
17.8.2006, 22:48
wacom je drajver za Wacomove (i njima srodne) graficke table i sasvim je logicno da je nepotreban u slucaju da takav hardver ne postoji na sistemu; Ubuntu, na cijoj osnovi je napravljen Mepis 6, ima ruznu naviku da iz nekog razloga u default xorg.conf ubacuje podrsku za wacom... Tvoj je problem verovatno bio u tome sto si uklonio linije vezane za wacom iz InputDevices ali ne iz ServerLayout...

kosmo
18.8.2006, 4:57
@undisputed
Ukljucio si stupid mode, zar ne?

undisputed
18.8.2006, 13:12
:( ne ne znam kako (kppp) :n-cc2:

kosmo
18.8.2006, 22:52
Salim se, to ne znam ni ja sa kppp. Probaj da ubacis E0 ili E1 u init string. Evo i
adrese za kppp-docs+objasnjenja stringova.
http://docs.kde.org/stable/en/kdenetwork/kppp/

undisputed
18.8.2006, 23:26
sad nesto gledam tu ...sve neke gluposti :boodala: , i pritom ne znam najbolje engleski :n-cc2:

kosmo
19.8.2006, 0:18
Evo sad sam nesto nasao za echo-reply. Koristi se kad veza puca za 30sec do 3 minuta: sudo kwrite /etc/ppp/options, pa stavi znak # ispred linija, ovako:
#lcp-echo-interval30 i
#lcp-echo-failure4.
Trebalo bi da upali.:icon_stud

Eh da, ako kojim slucajem Firefox ili nesto drugo ne ucitava stranice dodaj liniju:
replacedefaultroute u options fajlu.

undisputed
19.8.2006, 17:38
pokusao sam i ne vredi :n-cc2: uzas ne znam vise sta da radim :icon_evil

mada sam posle pokusao i iz windowsa i veza je pukla posle par minuta (dva puta) sto do sada nije bio slucaj :n-cc2: :n-cc2: :n-cc2:

kosmo
19.8.2006, 23:51
E sad, kad nece ni iz Windows-a, probaj recimo Sezamov SMIN na 042220220.

undisputed
20.8.2006, 11:01
ispravka :dedica: samo juce nije hrelo iz windowsa po prvo put,sada radi super ipak je nesto do linuxa(probao sam i sa smin brojevima) :confused: