PDA

Prikaži potpunu verziju : Razlika - Corel i AutoCAD


Shlaymara
20.7.2006, 0:26
U cemu je razlika izmadju vektorske(recimo Corel) i AutoCAD grafike?

Naime, danas sam nosio nesto na rezanje i nacrtao to u Corelu.Ali tamo gde rezu morali su da prebacuju u AutoCAD(masina tako zahteva) i umalo nisu zapucali masinu.Posto je objekat sa 100 cvorova(u corelu) imao preko 18 000 u cadu. U cemu je razlika tj. zasto je u cadu toliko vise?

M.Silenus
20.7.2006, 8:59
Pa, ako pođemo od pretpostavke da je CorelDraw namenjen "umetničkom" crtanju a AutoCAD tehničkom crtanju, očigledno je da postoje enormne razlike u načinu na koji dotični programi interno čuvaju i obrađuju podatke ( ovo je uslovljeno samom namenom programa ). Odatle problem. Čisto sumnjam da bi tu mogao da središ stvari osim da uradiš ono što ti treba u AutoCAD-u.

Shlaymara
20.7.2006, 11:36
A ja sam mislio da je krug uvek krug.

holodoc
20.7.2006, 12:10
Nema potrebe za radom u AutoCAD-u ako nešto pođe naopako ovog tipa:) osim ako crtež stvarno nije toliko jednostavan pa ga je lakše nacrtati u AutoCAD-u nego eksperimentisati u Corel-u. Inače, sve mašine rezalice uglavnom koriste .dwg format kao ulazni format pa eto objašnjenja zašto ti "majstori" traže taj format. Da se ne bi oni preterano mučili :)

Evo predloga šta možeš da uradiš povodom tog .cdr fajla jer sam i ja imao iste muke kada sam došao u situaciju da prebacujem fajlove iz Corel-ovog u Illustrator-ov format.

Prvo, neznam koju verziju Corela koristiš jer ja kod mene imam instaliran X3 (koji inače uopšte ne koristim ;) ) ali sve ovo važi i za starije verzije (bar znam za 11-icu i 12-icu).

Napravićeš par fajlova a u prvom ćeš da uradiš optimizaciju broja node-ova. Pretpostavljam da ti figura koju treba da uradiš ima dosta lučnih krivih delova. To je dobro. Otvori fajl i pritisni "F10". To će da ti aktivira alatku za selekciju node-ova. Klikni na ceo objekat i potraži mesta gde eventualno vidiš neki vrstu nagomilavanja tačaka. Uradi selekciju node-ova u tom delu idi u property bar (u X3-u je sada gore) i videćeš klizač na kome piše "Reduce nodes". Pomeri slajder na određenu vrednost (u pitanju su procenti nodova koje hoćeš da ukloniš) i klikni na dugme "Reduce nodes". Trebalo bi da imaš manje tačaka nego u originalu. Sačuvaj takav fajl.

E sada pošto najverovatnije tvoj problem ne potiče od crtanja jer se u Corel-u to tebi sigurno sve lepo pokazuje, treba da eksperimentišeš sa fajlovima.

Prvo, probaj da napraviš jednu kopiju tvog fajla u AutoCAD-ovom .dwg fajl fomatu. Zatvori fajl i pokušaj opcijom "Import" u Corel-u da importuješ taj "AutoCAD-ov" fajl. Ako je učitani fajl veran originalu onda ne bi trebalo da imaš problema.

Drugo, probaj da napraviš Corel-ov fajl na sledeći način. Učitaj originalni fajl i idi na opciju "Save". Kao verziju izaberi verziju 9 i klikni na dugme "Advanced options". U prozoru koji ti se bude otvorio imaš podešavanja za "Save". Isključi opciju "Save presentation exchange (CMX)" i opcije "Use bitmap compression" i "Use graphic compression". Sa ovim podešavanjima nisam uopšte imao problema da Corel-ove fajlove koristim u Illustratoru. E sad pazi samo jednu stvar. Koliko se ja sećam "rezalice" koriste outline liniju (kao kod cutter uređaja) a ovaj proces ume ponekad da prekine outline linije pa ako budeš nosio fajl kod "majstora" vidi da provere da li je sve OK pre nego puste mašinu:kreza:

U svakom slučaju ni AutoCAD nije baš toliko problematičan za crtanje pa ako ti ništa od ovoga ne pomogne možda ćeš ipak morati malo da se pozabaviš njim.

Pozdrav:ciao:

Shlaymara
20.7.2006, 14:07
U pitanju je natpis Caffe Estetico+nekih 30 kruzica.Font slova je neki pisani i sve ukupno u corelu je imalo oko 150 cvorova, a kad se prebacilo u cad ukupno je bilo preko 80 000.Evo recimo krug, u corelu ima 1 cvor a u cadu preko 5000.Lik koji reze mi je nesto objasnjavao da su u corelu crta vektorski tj. da na svaka (lupicu) 1mm prava linija se secka.U stvari da u corelu ne postoji kriva linija nego da je to izlomljena prava linija.A ne znam da li bi u cadu mogao da baratam sa slovima(jer to najvise radim) kao u corelu.
Inace svugde gde sam nesto izrezavao(kater,cnc,laser...), svi su trazili pripremu u corelu.Ovo sad je neka nova masina sa vodenim mlazom i ne radi sa corelom samo cad,bas bezveze.

Probao sam sa ovim sto predlazes , ali je isto.krug nece da bude krug pa da ga ubijes.

ATI`
20.7.2006, 17:40
Tesko da ce konverzijom iz Corela uspeti da postignes iole dobar rezultat.
Razlog tome je sto je DWG nedokumentovani format iskljucivo u vlasnistvu Autodesk-a. Nikad nije objavljena njegova specifikacija iako su proizvodjaci software-a to trazili zbog potreba za svoje programe. Negde '94 godine Autodesk je obajvio neke detalje u vezi ovog formata ali daleko od toga da je objavio potpunu specifikaciju DWG-a.
Da bi skrenuo paznju sa toga Autodesk je predlozio DXF format medjutim on ima mnogo nedostataka.
Tako da ti je jedino pravo resenje da crtas u AutoCAD-u ako bas moras :D

tab503
9.9.2006, 0:18
Lik koji reze mi je nesto objasnjavao da su u corelu crta vektorski tj. da na svaka (lupicu) 1mm prava linija se secka.U stvari da u corelu ne postoji kriva linija nego da je to izlomljena prava linija.
To je tacno ali to isto vazi i za auto cad.
KRIVA LINIJA SE UVEK SASTOJI IZ VELIKOG BROJA PRAVIH LINIJA. Sto su te prave linije krace kriva linija je lepsa.
Po nekim definicijama krug se sastoji iz beskonacno mnogo pravih linija ;)

Blackmore
23.9.2006, 4:46
Mislim da nisi potpuno u pravu. U AutoCAD-u krug je krug a prava linija je prava linija i program ima tačno definisane algoritme za zapisivanje geometrije kružnice i prave linije u memoriju. Posebni algoritmi se koriste za prikaz geometrije na ekranu pri čemu se krive linije aproksimiraju sa više pravih linija. Razlog je sama podjela ekrana na konačne dijelove - piksele.
AutoCAD nekada kružnice i druge krive linije ugrubo iscrta tako da izgledaju kao mnogouglovi. Razlog je pretpostavljam povećanje performansi jer se GPU tako manje opterećuje pri izvođenju geometrijskih transformacija (move, scale, miror, copy/paste ...) Upiši u komandnoj liniji redraw i pritisni enter kako bi se krive linije vjerodostojnije iscrtale. Mislim da je redraw, ako je druga komanda u pitanju ispravite me.
Pretpostavljam da bi u ovom slučaju pomogla konverzija sve ''izlomljene'' geometrije u AutoCAD-u jednostavnom konverzijom u Polyline.

Djordje81
24.9.2006, 21:08
Jel neko ima iskustva sa najnovijim Corelom, da li stvarno ima bagove kao što SK piše ?

GOKSIMASTER
8.10.2006, 23:00
koliko ja znam corel radi sa krivama do 3 stepen a auto cad nemoze ni da zamisli krivu tako da kada convertujes recimo krug on mu doda 15000 tacaka da imitira krivinu

purposemaker
23.10.2006, 9:41
U AutoCAD-u idi na tools/options, pa display, i moci cesh da podesish arc and circle smoothnes, broj segmenata u polyline krivini i josh par stvari tipa smoothness renderovanog objekta i broj konturnih linija po povrshini...