PDA

Prikaži potpunu verziju : Kubuntu i intel 536ep


undisputed
16.7.2006, 13:27
cao..
nabavio sam kubuntu (6.06) pre par dana i zapelo je oko modema...naime ranije sam koristio SUSE 10,
PClinux,i nisam imamo nikakvih problema posebno ne sa PCLinuxom...
Modem mi je Intel 536ep i skinuo sam sa intelovog sajta driver za njega koji je radio na PCLinuxu
kernel je isti...ali izgleda da ovde nema tj.sta je sa "komandom" make...
kada krenem da kucam make clean ,make 536... ne dobija se nista ...
molim vas pomozite mi kako da sredim da modem proradi...nebih tako lako odustao od kubuntu linuxa
tj.ne vraca mi se na PClinux

milke
16.7.2006, 14:46
Jesi li instalirao build-essential paket ?? on ti je "must have" za kompajliranje na kubuntu...

sudo apt-get install build-essential

korisna adresa za (k)ubuntu pochetke : http://ubuntuguide.org/wiki/Dapper

GeForce4
16.7.2006, 15:24
Kako da install build-essential kad nema net na Kubuntu-u :D

holodoc
16.7.2006, 15:27
Iako ovo što ću da napišem piše u uputstvu koje je dao milke jedna mala napomena pošto koristim Ubuntu 6.06 i imam pomenuti Intel536.

Kada uradiš uspešno kompajliranje drajvera i instalaciju (drajver moraš normalno i da prijaviš sistemu a ne samo da ga kompajliraš što je odlično objašnjeno u uputstvu) povedi računa da moraš da kao Init string modema dodaš i liniju "ATX3" koja će da simulira isključivanje "Wait for dial tone opcije".

Usput, lično nisam uspeo da poteram GNOME-PPP da radi kako treba tako da sam prvo koristio ppp pa zatim prešao na wvdial. Jel ima nekoga da je uspeo da potera gnome-ppp ili bar neki ekvivalentni grafički dialer u Ubuntuu? KPPP neću da instaliram iz inata mada mi je i on prijavljivao greške.

Kod Gnome-ppp-a modem se inicijalizuje ali odmah prelazi na "Sending password" deo bez ikakvog biranja broja. Znam da za njega preporučuju hardverski modem jer voli ttyS portove ali šta ću mu sad.

@GeForce4

build-essential je sastavni deo originalnog DVD-a (K)Ubuntu 6.06 i u pitanju je meta paket koji instalira najosnovnije komponente potrebne za kompajliranje koda. Tako da net ovde nije potreban ;)

Samo treba otići u Synaptec i u Search upisati "build-essential" ili ukucati komandu "sudo apt-get install build-essential" u Terminalu (konzoli).

GeForce4
16.7.2006, 16:04
ok... Nisam toliko koristio debianolike linuxe. :D

undisputed
17.7.2006, 13:23
Probacu to pa cu javiti sta sam uradio mada mi sve to deluje malo apstraktno :)

holodoc
17.7.2006, 14:43
Znam, znam, nije lako navići se na činjenicu da pre nego što koristiš kod prvo treba da ga iskompajiraš :) ali veruj mi kad uđeš u štos (pod uslovom da to želiš) videćeš koliko je sistem "čistiji". S druge strane, drajveri moraju da se instaliraju na ovaj način jer direktno komuniciraju sa kernelom sistema pa je potrebno sve uraditi kako treba pre samog procesa kompajliranja.

Ostatak softvera se uglavnom instalira na isti (po meni čak i bolji) način u odnosu na Windows jer sve što treba da uradiš je da skineš odgovarajući paket i sve fajlove koji su tom paketu potrebni (tzv. "dependencies"). Sve to naravno raduš pomoću Synaptec-a ili ako te baš mrzi da tražiš po njemu imaš opciju "Add/Remove" koja će sve to da odradi za tebe. Vrhunski organizovan sistem.

Jedino našta će ti trebati malo vremena da se navikneš je da kad skineš program i kada se instalira nećeš imati potrebu da tražiš crack;)

:ciao:

undisputed
17.7.2006, 22:38
probao sam i nece...
naime kada u terminalu kucam sudo apt-get install build-essential
kaze: da ne moze da pronadje paket...
u Synaptec-u odnosno Add/remove programs to je valjda to ne moze da pronadje build-essential...
tako da ne znam kako da ga install... ?

undisputed
17.7.2006, 22:56
Ne znam da nije probelm u tome sto ovaj kubuntu 6.06 nije DVD vec obican cd...pa je verovatno ogoljen? i nema sve sto je potrebno ili lupam ???:confused:

holodoc
17.7.2006, 23:01
E pa za CD nisam siguran da ovaj paket ima na sebi taj paket. A malo mi i čudno da dolazi na jednom CD-u.

Da nije možda Live distribucija?

undisputed
18.7.2006, 10:54
Live je cd ali instalirao sam OS na hdd...tako da ne znam ...

holodoc
18.7.2006, 12:27
Da ne razmišljaš mnogo o potencijalnim problemima i rešenjima sa Live distribucijom probaj da nabaviš negde Full DVD verziju i glava neće da te boli.

U slučaju da ne nađeš Kubuntu probaj sa Ubuntu distribucijom i nećeš se razočarati.

Ja sam koristio SUSE koji je u suštini KDE ali sam oduševljen brzinom i "prijateljski" nastrojenom GNOME-u. Dobro možšda nije baš prijateljskiji od KDE-a ALI BRZINAAAAA:dedica:

undisputed
18.7.2006, 17:44
Definitivno cu nabaviti kubuntu DVD,necu ubuntu jer mi je KDE nekako ipak "lepsi" a brzina mi nije bas toliko bitna...a i nije neka preterana razlika,bar ja tako mislim...;)

brainZ
20.7.2006, 19:05
Po mom iskustvu, KDE (3.5.3) je trenutno na (K)ubuntu sistemima brzi od Gnoma (2.14.2)...

undisputed
22.7.2006, 15:07
Da budem iskren ti si jedan od retkih koji ima to misljenje(nisi jedni naravno),
ali mene uglavnom svi ubedjuju u suprotno...tako da ne znam :confused:

undisputed
25.7.2006, 21:55
eto stize mi napokon i kubuntu 6.06 DVD...(narucio sam preko linuxo.net) sav srecan odamh se bacim na instalciju
istalcaija protekne relativno brzo za nekih 10-15 min...i ne vidim nikakvu razliku izmedju gore pomenutog CD i ovog
DVD...DVD ima ok 3.5GB sto znaci da ima na sebi te programe i pakete koji su mi nedostajali...ali ja ponovo ne
mogu/ne zanm da ih instaliram...mislio sam da ce sistem sam detektovati te pakete i da
ce klik biti dovoljan da to instal...Synaptica nema ili ja ne mogu da ga nadjem.manuelno sam otvarao neke foldere po DVD ali ne
zanm sta treba da trazim...neki format osnacen sa DEB ? ? i kad ga pronadjem ne mogu da ga otvorim jer nisam admin onda odem u
konzolu pa pokusam odatle...neka instalacija kao pocne zatim izbaci neke greske i to je to...
NE znam sta da radim?

undisputed
26.7.2006, 18:57
Resio sam problem sto se tice kompajliranja... i build-essential paketa...naime ponovo sam instalirao kubuntu ali ovoga
puta u textualnom modu,a ne u grafickom... i sada radi i ovakav sistem lici na nesto idem da probam da sredim modem...ali tesko bez vase pomoci...

undisputed
27.7.2006, 18:26
pratio sam ovo uputstvo i mislim da sam sredio 95 % :) hvali mi samo zavrsnica:
Compiling the driver

First we need to uncompress the downloaded file. Start a terminal window and run the following command:

tar xzf Intel-536EP-4.71.tgz

This assumes you saved the file downloaded from Intel in your home directory; otherwise, type cd <directory-where-the-file-is> before typing the tar command above.

This will create a directory Intel-536 with the source contained in it. Change to this directory by typing

cd Intel-536

Still in the terminal window, type the following:

make clean

This should produce output looking like this:

Try `uname --help' for more information.
cd coredrv; make clean
make[1]: Entering directory `/home/rory/Intel-536/coredrv'
rm -f *.ko *.o *~ core
make[1]: Leaving directory `/home/rory/Intel-536/coredrv'
rm -f *.o *.ko

Now type

make 536

This will result in many lines of output being printed to the terminal window; you can ignore most of them. The final lines should look like this:

CC /home/rory/Intel-536/coredrv/Intel536.mod.o
LD [M] /home/rory/Intel-536/coredrv/Intel536.ko
make[2]: Leaving directory `/usr/src/linux-headers-2.6.12-9-386'
make[1]: Leaving directory `/home/rory/Intel-536/coredrv'

There should be an Intel536.ko file in the directory now; test this by typing ls -l Intel536.ko; the output should look like

-rw-r--r-- 1 rory rory 1070520 2005-10-16 21:02 Intel536.ko

Your dates and times will be different. If you are using Breezy, the file size (1070520) should be the same.
Installing the driver

There are two steps to installing the driver. The first is to copy the Intel536.ko file created above to an appropriate directory, and the second is to cause the driver to be loaded at boot time.

Installing the Intel536.ko file

Copy the file to the modules directory by this command:

sudo cp Intel536.ko /lib/modules/$(uname -r)/kernel/drivers/char

You may be prompted for a password; if so, enter your user password.

Make your system aware of this module with depmod:

sudo depmod -a

Finally, load the driver with the modprobe command:

sudo modprobe Intel536

-----------------------------------------------
itd.to sam zano i bez ovog uputstava ali evo sta ne razumem:

The name of your modem device is /dev/536ep0. You can now use

sudo pppconfig to set up pon & poff. To use Kppp you will need to create a symlink be able to link the /dev/536ep0 to /dev/modem. Udev rewrites the /dev on each reboot and you thus have to create a file /etc/udev/rules.d/10-local.rules and put the following lines in it:

# Intelmodem536ep
KERNEL="536ep0" SYMLINK="modem"


STA TREBA DA URADIM ?

holodoc
27.7.2006, 20:32
STA TREBA DA URADIM ?

Sledeće:

1. otvoriš Terminal
2. kucaš sudo gedit /etc/udev/rules.d/10-local.rules
3. kao tekst u novootvoreni fajl upišeš linije:
#Intelmodem536ep
KERNEL="536ep0" SYMLINK="modem"
4. samo ideš na "Save" i zatvoriš editor
5. restartuješ sistem

I to je to!

Pozdrav:ciao:

undisputed
28.7.2006, 12:11
I napokon modem je proradio....Hvala...
ali sad imam problem da namestim kppp znam da treba da se nesto upise/doda ali ne zanm sta :confused:

undisputed
28.7.2006, 13:38
Prvi problem je sto nemam kreiran resolf.conf ? (kako) ne znam iz konzole a nisam root u graf.okruzenju

2.treba da zamenim "noauth" sa "auth" ili obratno na nekim forumima pise da treba obrnuto ?

3.nasao sam ovo objasnje sve lepo pise :) ali ja nazalost slabo stojim sa engleskim :(

Configuring and Running KPPP
============================

In order to use KPPP, you must first be a member of the "dip" group.
Membership in this group is a prerequisite for any and all use of ppp in
Debian. If you are not a member of this group, you will not be able to run
the ppp daemon (pppd) or make a dialup connection. Since KPPP's backend
runs SUID root, membership in the "dialout" group is not needed to access
device nodes.

KPPP also requires that the ppp daemon be run with the "noauth" option.
However, pppd's default setting, in /etc/ppp/options, is "auth", and for
security reasons it should remain so. To work around this problem, uncomment
"noauth" in /etc/ppp/peers/kppp-options. You should then be able to connect.

Note that if "noauth" is uncommented, a setting of "noauth" in
/etc/ppp/options will conflict with KPPP. Note also that uncommenting
"noauth" opens the possibility that other malicious members of the "dip"
group might potentially abuse the ppp daemon.

Finally, if you are uncertain as to which device node represents your modem,
you can try to find out by running "dmesg | grep tty". The output of this
command will sometimes provide the needed hint.

If the answer seems to be that your modem is on a node, such as ttyS28, that
KPPP does not accept as a configuration option, then you should create a
symlink from that node to /dev/modem (by running, as root,
"ln -s /dev/ttyS28 /dev/modem", where ttyS28 is replaced by whatever node your
modem is on). Then simply configure KPPP to use /dev/modem. Further modems
with non-standard device nodes can likewise be symlinked to /dev/modem[0-3].

If you use udev, then symlinks in /dev will not be preserved
across reboots. In this case, you should edit, as root, /etc/udev/links.conf,
adding a line that resembles "L modem /dev/ttyS28". You must then either
reboot, or run "/etc/init.d/udev restart", for the link to be created.

If you believe that your modem node should be included in KPPP's default list,
and you are using a common type of hardware, you can always file a wishlist
bug against the kppp package, although the package maintainers maintain the
right to judge your device node too esoteric for inclusion.

------------------------------------------------------------------------------
KAKO ? znam da sam dosadan ali....

undisputed
2.8.2006, 13:24
evo sta treba uraditi ako neko bude imao slicnih problema mada gore lepo pise :)
1. U /etc/ppp/options pronaci auth i promeniti ga u noauth
2.kreiratti resolv.conf (sudo touch/etc/resolv.conf)
3.dodati usera u one dve grupe,moze ovako otvoriti /etc/group gde prvi red izgleda ovako :
root:x:0: vi stavite zarez i upiste ime sa kojim se logujete primer root:x:0:,undisputed

i to je to ::alealeee: :ciao: