PDA

Prikaži potpunu verziju : video montaza


photographer
4.7.2006, 12:30
[I[/I]

Pozdrav ljudi...Nekako se i ja uslampah na ovaj forum bwe :tapsh:
Ovako,ja bih da mi date neki fin prijedlog,u pitanju je video montaza i obrada MINI DV materijala jer radim mini DV kamerom...Kao shto vidite po nadimku,bavim se fotografijom.
Volio bih da mi date prijedlog kako da nabudzim kompjuter ( lova nije problem )
da bih radio shto kvalitetniju video montazu...Moram da stignem pa i PRESTIGNEM konkurenciju jbga...Znate kako je to,tucemo se na sve strane :dedica:
Nisam neki kompjuteras tako da bih vas molio da puno ne komplikujete,ono osnovno shto mi treba,koliko rama,koliko harda,kakva graficka itd...Uzimam novi komp za to, i na kraju,kakav PROGRAM za video obradu,ni za njega lova nije problem,predlazite shta god imate :o).Hvala vam svima unaprijed :o)

bobi
4.7.2006, 13:07
Dobrodosao Fotografere. :)

Da pocnemo:
U principu treba ti sto jaci kompjuter. Dakle nabuzdi sto jaci procesor (64 bitni po mogucstvu, posto su i programi za montazu poceli da ga podrzavaju). Brzina procesora je jako bitna pre svega zbog samog renderovanja finalnog rezultata, kako ne bi cekao vekovima da se nesto izrenda.
Ram memorija. Najmanje 1 GB, a pozeljno je 2GB. U principu uvek ces raditi sa malo kompresovanim slicicama, video i audio fileovima. Cesto ces imati situaciju da drzis nekoliko programa istovremeno otvorenih. (n.p.r. photoshop, sound forge, premiere, winamp, opera :) ).
Mesta na hard diskovima jednostavno nikada nije dosta. Na celih 13GB ti staje svega sat vremena materijala. 2 harda bih ja preporucio od po 250GB, najmanje. DVD rezac takodje, gde ces rezati sve sto si uradio.

Sto se tice graficke, nisam nesto ustanovio da je potrebna neka ultra hi. Uzmi neku dobru, proverenu...

Ono sto je najbitnije, jeste da uzmes dobru video karticu. Ja licno sam imao iskustva sa 3 tipa video kartica (ne racunajuci zastareli Miro DC 30). Radio sam sa pinnacle DV-500, Canopus i Matrox rx 100.

DV 500 je vec zastarela kartica, ali mislim da moze da vrsi jako dobar posao. Na zalost novije verzije Premier programa je ne podrzavaju (zadnji koji je podrzavao ovu karticu jeste Premier 6.5). Noviji premiere pro 1, 1.5 i 2.0 je ne podrzavaju.
Bez obzira na to, ja sam imao jako dobra iskustva sa ovom karticom. Moze da radi u realnom vremenu neke svoje tranzicije (sto i nije toliko bitno) i alphe (da drzis recimo znackicu firme u cosku). Za napredne efekte poput kolor korekcije, blura, levelsa, kajrona (tekst koji ide po ekranu) moraces da radis preview (da renderujes zasebno deo gde se efekat nalazi).
Kartica se ne moze naci nova, a polovna je mislim negde (stvarno nisam siguran) od 150 do 250 evra.

Canopus kartica je dosta bolja (nova je mislim oko 800 evra), ali ni ona ne podrzava verzije premiera pro (ni ovo nisam siguran 100%, ali mi nismo uspeli da je nateramo da radi). To je iz razloga zato sto sam Cannopus sada ima svoj program za nelinearnu montazu Edius. Uglavnom, mnoge effekte ces moci da radis u realtime-u (u premieru 6.5 ili u Ediusu (postavis efekat i odmah vidis rezultat)), poput kolor korekcije, nekih naprednih tranzicija, levelsa i dr.

Matrox rx 100 je kartica koja kosta preko 1000 evra i naravno ima najvece mogucnosti. Gomilu efekata koje dolaze sa njom, gomilu plug-inova za premiere, 3Dmax, Lighvawe, Photoshop i dr.
Uz to dobices i Photoshop i Premier pro 1.0 (i jos neke programe) uz nju.

Montaza:
Preporucio bih ti da negde iskopas knjigu o montazi. Da se upoznas sa pravilima iste, jer montaza ipak nije samo puko redjanje kadrova.

To je to, na kraju bih dodao da je jako pozeljno i da kupis neki tape za DV kasetice kako ne bi arcio mehanizam u kameri prilikom ubacivanja materijala u kompjuter.

Srecno u montazi. :)

photographer
5.7.2006, 0:16
Bobi man :o)
Hvala ti puno na swemu owome,opsirno je poprilicno.
Znash kako je u owome poslu,moram da sredim i izmontiram swadbu maximalno,kako god mogu bolje,inace odoshe mi musterije kod drugoga...
Bobi,ja ipak necu da radim sa puno materijala,kada god radim to je maximalno 3 sata materijala,i to je nekada previse,zamisli swadbu od tri sata...Pa da umresh sjedeci i gledajuci to :o))
To ti je otprilike 2 do 3 sata,a ako cu montiram kompletan snimak,nabacim jedno sat i po materijala izmontiranog,podvucenu muziku,uradim neku love story itd...:o)
Da li mi je potrebna jedna od te dvije VIDEO kartice?Ipak mi je ta preskupa :o)
Kontao sam uzeti 250GB hard diska i 1gb rama,dobru video kartu koja mi moze to dobro uraditi u realnom wremenu
Pa imam prijatelja koji je radio film bwe sa kompom,pazi, 512 rama,160gb harda,nema ni neku extra wideo kartu...jeste da je imao problema sa renderovanjem,to je satima radio...Meni je bitno da ja mogu da podwucem zwuk na sliku kada i kako hocu,poneki efekat i to je to :O)
Bitno mi je i koji program je dobar za to,cuo sam za premiere programe...Ja sada imam pinnacle studio 8,prawim neke uwode itd....wideo montazi nemogu ni da primirisem ;o)
Bobi,hvala mnogo na objasnjenju,imash pice za to,ipak je trebalo wremena da se to napishe :o)))

oluja
5.7.2006, 11:12
Nece ti musterije otici kod drugoga samo zato sto nisi stavio milion glupih tranzicija, pre ce ti zameriti cekanje da zavrsis, a i tebe ce to vremenom gusiti sve vise...
Sto se materijala tice to se nikad ne zna. Ima likova koji traze da im se snimi i po 6 sati i da se nista ne izbacuje... a da ne pricam kad takavi posle obaezno dodju da traze da mu izbacis 5 sekundi kad je neki rodjak cackao nos, a ti sve obrisao iz kompa. Mesta na HDD-u nikad dosta.
Zaboravi graficku kartu, moze i najjeftinija. Ona nista ne radi pri kompresiji u mpeg2. Bitan je procesor sa sto vise kes memorije u sebi. Celeroni su bas zbog toga mnogo spori. Premiere dobro radi tek sa 1GB rama, imaj i to na umu.

bobi
5.7.2006, 11:48
Moze da se montira u premieru bez koriscenja video kartice, ali ti je za to neophodno iskustvo (doduse i sa karticom ti je neophodno iskustvo).
Uzmi DV500, bez problema ce da ti zavrsi montiranje svadbe.
Instaliras zatim premiere 6.0 ili 6.5 (neces ni primetiti razliku).
I radis sta ti je volja. :)
Mozes da podvlacis muzikom, da animiras tekst, da animiras staticne slike ili kadrove, koristis sve moguce filtere, koje sam pomenuo gore i td.

Kad izrendas materijal, ubacis ga u cannopus pro coder (bar ja tako radim), izrendas u mpeg 2, pa ponovo ubacis materijal u DVD movie factory, ubacis neki kicerajski meni (mnogo cveca, pozadine tipa "Sve mi boje lepo stoje i td. :) ) rezes na disk, i das zadovoljnom musteriji, koji ovaj materijal moze da gleda, kako na kompjuterima, tako i na kucnim DVD plejerima.

Nece ti musterije otici kod drugoga samo zato sto nisi stavio milion glupih tranzicija...
hehehehe :)
Hoce, zamerice mu ako ne stavi glupe tranzicije.

Ljudska glupost i povodljivost za kicem je uostalom i odlika ovih prostora. Zato ljudi i ne mogu da vide razliku u tehnickom kvalitetu ,recimo, pinka i BK televizije.

photographer
5.7.2006, 22:47
Ew me JopET ;o),
e to mi treba bwe,bash to,nisshta prewise,dovoljno da mogu da zaledim,usporim sliku,ubacim mjuzu,naprawim dobar meni,dobar text ubacim i to je to...Swe ostalo zawisi od kreatiwnosti korisnika,tj mene...Treba da se ima ukusa da se uradi dobra stwar bwe,pa chak i kada radish sa losim materijalom...:alealeee:
Drugo,bobi dobro kaze,dugo sam u owom poslu,pazi pricu:
OTISHAO DA RADIM SWADBU...STIGAO KOD MLADOZENJE I IZWADIO KAMERU...SKONTAO SAM DA ME LJUDI GLEDAJU NEKAKO CUDNO AL OKAY...NAKON 3 SATA SAM MORAO DA SPASAWAM ZIVU GLAVU BWE,NAPALI ME TROJICA TIPOVA SA SPIKOM ### SELJAK,SHTA CESH TI DA URADISH SA TOM MINI KRMACICOM,JE LI TO KAMERA,SHTA SE FOLIRAS...GDJE TI JE KAMERA NA RAMENU BWE...$###
E,ljudska glupost vam je neogranicena,a neobrazovanost josh vise,shto meni moze samo da ide u korist,ne u ovom slucaju ali u vecini...kad im ubacis muziku na par mjesta,zaledis sliku,obradish malo fotku,uradish meni...
shto bobi kaze SHTO KICASTIJE TO BOLJE...e na to se loze ljudi
Mada ruku na srce,ima ljudi koji se groze na to,koji znaju shta hoce...
Ja radim shta se trazi,bitno je da se uzme lova,a na koji nacin...to nije bitno,cilj oprawdava sredstvo...koji ono bijashe to rece...;o)))
znaci da zakljucim za danas,pobjegoh na spawanje :o)
Bitno mi je da znam koliki hard,mislim da ce mi biti dovoljno 250 ali ko zna,koliki ram?Mada kod mene u owaj komp ide neka RAMBUS memorija,neznam kakva je to,ali je uglavnom skuplja 3 do 4 puta od ram memorije.Inace sada imam DELL ow racunar,neki je iz serije kojih je uradjeno samo 37 komada...prije godine sam ga uzeo,platio 4,500 dolara,tft monitor 19 incni...ma swe full black :o)
znaci hard,ram,video karta,program i to je to :o)
Hvala vam u swakom slucaju,vec ste mi dosta pomogli,pozzz od brata iz Republike Srpske :nov_guita

oluja
6.7.2006, 11:33
Moze da se montira u premieru bez koriscenja video kartice, ali ti je za to neophodno iskustvo (doduse i sa karticom ti je neophodno iskustvo).
Mislio sam da mu kazem da se na trosi na neku gejmersku ljutu graficku, ta mu nece pomoci. Ove o kojima ti pricas su nesto sasvim drugo. :ciao:

bobi
6.7.2006, 13:42
Mislio sam da mu kazem da se na trosi na neku gejmersku ljutu graficku, ta mu nece pomoci. Ove o kojima ti pricas su nesto sasvim drugo. :ciao:
Pa da, mislim i da nas je skontao.
Ja mu pomenuh video kartice, posto je rekao da mu lova nije problem.

Meni licno odgovara da radim sa video karticom jos iz tog razloga sto odmah na TV-u (ne tv out-u) vidim sliku i kako joj boje leze, i sve to u realtime-u.

Jel' ti Olujo imas neku video karticu (kuci mislim)?

oluja
6.7.2006, 16:51
Meni licno odgovara da radim sa video karticom jos iz tog razloga sto odmah na TV-u (ne tv out-u) vidim sliku i kako joj boje leze, i sve to u realtime-u.

Jel' ti Olujo imas neku video karticu (kuci mislim)?
Nemam, sve radim na osecaj... ;)

dexy-sexy
6.7.2006, 19:03
hvala puno!:to_care:
probacu ga jos veceras cim dodjem kuci sa faxa:icon_stud

bobi
7.7.2006, 12:30
hvala puno!:to_care:
probacu ga jos veceras cim dodjem kuci sa faxa:icon_stud
Nema na cemu...
...ali cime smo ti mi toliko pomogli? I sta ces to da probas? :)

photographer
8.7.2006, 10:05
E :tapsh:
evo me ljudi :o)
Shto se tice ovih vasih tekstova,ok je,hvala vam mnogo,skontao sam ono nesto osnovno jbga :O),ono sto me je najvise i zanimalo :o)
Skontao sam vas narawno,nije to bilo tesko za ukapirati :o),imacu josh nekih pitanja vjerovatno ali ne sada,u zurbi sam :o)
Pozzz wama :o)

DALIBOR
15.7.2006, 20:41
nabavi roxio 7.5 za svadburine vise nego dovoljan ima efekte stabilan
moze kepcerovati izvozi direkt na dvd moze editovati ima za obradu fotki zvuka sve u sebi avi dv snimak vrlo brzo renderuje i nareze na dvd stim da ides klasicni dvd autoring 1 sat materiala 1 dvd sa najboljim setovanjem obavezno moras instalirati oba diska da bi dobio vecu listi efekata za to sto ti radis 5 puta bolji od pinakla jer pinakl je pun bagova i gubi link sa dvd rezacem a kod ovoga nema sanse da pukne na konfiguraciji 3000 athlon 64 sa 1 gb rama i ati 1300pro
2 puta 80 hdd vezani u raid sat vremena renda i nareze za 10 min

Kum Ruzvelt
26.7.2006, 0:01
nabavi roxio 7.5 za svadburine vise nego dovoljan ima efekte stabilan
moze kepcerovati izvozi direkt na dvd moze editovati ima za obradu fotki zvuka sve u sebi avi dv snimak vrlo brzo renderuje i nareze na dvd stim da ides klasicni dvd autoring 1 sat materiala 1 dvd sa najboljim setovanjem obavezno moras instalirati oba diska da bi dobio vecu listi efekata za to sto ti radis 5 puta bolji od pinakla jer pinakl je pun bagova i gubi link sa dvd rezacem a kod ovoga nema sanse da pukne na konfiguraciji 3000 athlon 64 sa 1 gb rama i ati 1300pro
2 puta 80 hdd vezani u raid sat vremena renda i nareze za 10 min
Sine Dalibore, stavi neki zarez, zivota ti... Zanimljivo mi je ovo sto si napisao, ali sam shvatio tek iz 12. puta.

ivan ivanovic
3.10.2006, 12:46
Zdravo dobri ljudi,ja takodje zelim da radim kod kuce montazu materijala koji imam na mdv kameri.jedini problem je sto sam totalan duduk za to pa ako neko zeli da mi objasni koji su koraci i sta sve treba da nabavim da bih se malo igrao kod kuce.Molim vas za pomoc i objasnjenje kao teskom pocetniku.hvala

FrogY
19.11.2007, 3:52
pa eto,cisto i ja da se nadovezem na celu ovu pricu o video montazi....vidim,pominjali ste u nekim od ovih tekstova konfiguraciju koja je za ovaj posao,jelte,potrebna..e,pa,nedavno sam poceo da montiram i obradjujem porslave za jednu Kragujevacku fotografsku radnju koja je u poslednje vreme u velikom usponu,i jedan od ljudi koji me je za to obucavao mi je predlozio,sto sam ja kasnije i kupio,sledece: procesor CPU Socket AM2,AMD Athlon64x2 5000+ MHz Dual Core
ram memorija DDR2 2 GB Kingson (2x1GB) 800 MHz
hard disk Western Digital SATA2 7200rpm,16 MB buffer
DVD RW PIONEER(ovo je bio moj izbor)
NVIDIA GeForce PX8500 na 512 MB rama/DDR3/DVI/HDTV/128 bit
maticna ploca MB GIGABYTE/GA-M55S-S3/nVidia NF550
eksterna TV kartica,koja ce vam sluziti za uvlacenje VHS na racunar,Leadtek WinFast TV pro II
i naravno FireWire za uvlacenje sa DV kamera


To je samo moj predlog,tj. predlog ljudi koji se bave tim poslom duzi niz godina u Kragujevcu..pozdrav svima

srlle
19.11.2007, 22:07
@ivan ivanovic

Ako si totalni ,,duduk'' mozes za pocetak da koristis i Win-ov Movie Maker
,cisto da se upoznas sa problemom,a kasnije predjes na neki ozbiljniji softvere (Premiere,Avid,Vegas video...).Za pocetak ti je potrebno da imas ''vatrenu zicu'' na svom kompu ili neku video/Tv kartu za analgnim video ulazom za zacapture.