PDA

Prikaži potpunu verziju : Editovanje pjesme

savomrva
12.6.2010, 19:24
zna li iko kako da editujem pjesmu

Zoranb007
12.6.2010, 20:29
zna li iko kako da editujem pjesmu

Editovanje pesme je sirok pojam, citava knjiga moze da se napise...

Sta te konkretno interesuje?

thebluephoenix
12.6.2010, 21:14
Probaj Audacity (http://audacity.sourceforge.net/download/windows), pa onda Sound Forge (http://www.sonycreativesoftware.com/soundforgesoftware)

savomrva
13.6.2010, 12:17
interesuje me kako da izmjenim tekst pjeme

pedjastudio84
13.6.2010, 13:04
Jedino da nadjes instrumental pa da preko nasnimis tvoj glas i reci hoje hoces.

LoneWolf
13.6.2010, 13:09
interesuje me kako da izmjenim tekst pjeme

Otpjevaš ga na snimljene karaoke ili midi fajl,druge nema,jer da bi vadio originalni glas iz MP3 pjesme i ubacio svoj,treba ti profesionalni softver i mozak studijskog audio tehničara,kao i glas za obradu.

Zoranb007
13.6.2010, 18:53
Otpjevaš ga na snimljene karaoke ili midi fajl,druge nema,jer da bi vadio originalni glas iz MP3 pjesme i ubacio svoj,treba ti profesionalni softver i mozak studijskog audio tehničara,kao i glas za obradu.

Hmm, koliko ja znam ne postoji taj softwer... :opanachke

Savomrva, nema editovanja postojeceg texta-pevanja u vec kompletno gotovoj pesmi, mozes samo preko da dodajes, ili u pauzama gde nema glasa.

Ako imas muziku odvojeno, i odvojeno glas, to editujes u nekom multitrack muzickom programu, uz pomoc plugins i alatki.

Imas multitrack software: Cubace, Nuendo, Acid, LogicAudio, ProTools, i td...

P.S. ako si mislio da eliminises vec postojece pevanje iz smiksane pesme, ne pokusavaj, nece ti uspeti, moze nekako samo da se smanji pevac, ali u tom slucaju si muziku ispod pevaca sigurno unakazio. :nov_guita

LoneWolf
13.6.2010, 21:24
Hmm, koliko ja znam ne postoji taj softwer... :opanachke

Koliko ja znam (a "slučajno" se bavim profesionalnom audio obradom zadnjih 7 godina) postoji DeSequencer u vidu dx plugina,ili UnSampler u vidu vsti plugina,a oni u kombinaciji sa Cubaseom,Nuendom ili Auditionom mogu da odrade posao ako si dovoljno potkovan znanjem.
Postoji još i masa drugih kompletnih softverskih paketa koji nisu u vidu DX ili VSTi plugina,ali problem s njima je što koštaju mnogo novca i ako želiš da radiš studijsku produkciju moraš imati legalne verzije tih programa.

P.S. Može sve da se odradi i u Audacityju ako imaš dovoljno vremena da se zamlaćuješ oko jedne pjesme,pod uslovom da je u nekom prihvatljivom formatu (uncompressed audio ili neki drugi visokokvalitetni format).

Zoranb007
13.6.2010, 22:37
Koliko ja znam (a "slučajno" se bavim profesionalnom audio obradom zadnjih 7 godina) postoji DeSequencer u vidu dx plugina,ili UnSampler u vidu vsti plugina,a oni u kombinaciji sa Cubaseom,Nuendom ili Auditionom mogu da odrade posao ako si dovoljno potkovan znanjem.
Postoji još i masa drugih kompletnih softverskih paketa koji nisu u vidu DX ili VSTi plugina,ali problem s njima je što koštaju mnogo novca i ako želiš da radiš studijsku produkciju moraš imati legalne verzije tih programa.

P.S. Može sve da se odradi i u Audacityju ako imaš dovoljno vremena da se zamlaćuješ oko jedne pjesme,pod uslovom da je u nekom prihvatljivom formatu (uncompressed audio ili neki drugi visokokvalitetni format).

Drago mi je da sam upoznao profesionalca, i nemam nameru da od ove teme napravimo diskusiju... ali npr. kako ces da odvojis telo ljudskog glasa od tela dobosa (par stotina Hz) prezentnost glasa od instrumenata koji su takodje na nekih 5kHz i td...
ako si pazljivo procitao moj predhodni post, lepo sam napisao da je nemoguce izolovati glas iz vec smiksane muzike a da se pri tom ne ostete frekvencije instrumenata koji se poklapaju sa frekvencijama glasa...
Probacu ove pluginove sto si naveo, iako uspem da izolujem glas od muzike bez ostecenja, ja cu da ti se izvinim.
Pozz

LoneWolf
13.6.2010, 23:38
To može da se uradi bez oštećenja izvornog snimka samo ako imaš izvorni snimak u nekom od visokokvalitetnih audio formata a ne u mp3 i sličnim "osakaćenim" varijantama.
U suprotnom,iz neke "osakaćene" mp3-ce sa "cd quality" bitrateom ćeš dobiti osiromašene varijante zvukova čak i u recimo Audacityju,no što ti je bolji kvalitet ulaznog zvuka bolje će izgledati i finalni proizvod (izlazni zvuk).

Ipak,to je najbolje raditi u studiju sa dosta dobre opreme jer samo dobro opremljen studio može da dovrši ovaj posao do kraja i krajnje profesionalno.
Za kućnu varijantu će zaista da se pojavi gubitak u frekvencijama i neslaganje između sekvenci ako su bliskog raspona,kao što si naveo,od 0,5 do 500 KHz ili Hz,zavisno od kvaliteta.

Najteže u svemu je odvojiti bubnjeve i nekonvencionalne instrumente (gajde,ksilofon,sintetizovane i kombinovane zvukove),ali i to se može obaviti uz adekvatnu opremu i profesionalno snimljen original.

U suprotnom,patnja ti ne gine. :ciao:

Zoranb007
14.6.2010, 1:23
Nemoguce bez ikakvog ostecenja cak i sa fajlom na 192kHz, al ajd ako ti kazes, neka ti bude.

Nego, gde nadje ovih 500kHz :kreza: :a_whistli

LoneWolf
14.6.2010, 16:41
Oštećenja može biti,ali i ne mora,i što bolji kvalitet fajla imaš - imaćeš manje oštećenja i lakše ćeš ih popraviti u kasnijoj obradi.
U adobe auditionu imaš par opcija za rekonstrukciju zvuka koji izdvojiš od glasa u pjesmi,te kad takav instrumental provučeš kroz filtere,oštećenje je gotovo neprimjetno,ali ipak je bolje naći "čist" instrumental u nekompresovanom ili nekom visokokvalitetnom audio formatu (u najgoroj opciji karaoke ili midi fajl) pa potom na takav instrumental otpjevati "svoju" verziju pjesme.
Tako je najbezbolnije i najzahvalnije jer ne traži puno vremena oko postprodukcije i masteringa.

P.S. Gdje nađoh 500 KHz? Očigledno nisi radio sa audio osciloskopima,modulatorima i visokofrekventnim sekvencerima,njihov raspon je znatno veći od standardnog i koristi se pri obradi zvukova koji se slabije čuju,s namjerom da bi se istakli ili da bi se pravilno podesio zvučni sistem (ozvučenje više instrumenata odjednom tokom snimanja u realnom vremenu,ozvučenje i odvajanje vokala od svakog instrumenta,povećavanje jačine zvuka i modulacija tonova u većem rasponu uz uklanjanje buke i ostalih neželjenih zvukova).
Taj raspon se rijetko koristi ali se ipak može naći kod ljudi koji drže do kvaliteta,i žele samo najbolje,jer povećanjem radne frekvencije povećava se i prag (nivo) svakog instrumenta ili vokala,a time se dobija bolji kvalitet uz jasnije zvukove,što se primjeti tek na profesionalnom ozvučenju ili opremi za monitoring,ne govoreći o MP3 i sličnim osakaćenim formatima,nego nekompresovanom audio snimku ili nekom drugom formatu visokog kvaliteta koji pruža potpun kvalitet zvuka. :ciao:

Zoranb007
14.6.2010, 18:39
LoneWolf,
ne verujem u rekonstrukciju, otkines deo instrumenta i ponovo ga rekonstruises, hmm... to je kao da koristis selotejp za krpljenje pocepanih delova, i to ce dobro uvo sigurno cuti na dobroj opremi.

To sto pominjes karaoke ili midi fajl pa dosnimavanje, stim si vec zasao u nesto sto nije tema, mislim ove teme... :D

Pa dobro, navedi mi bar jedno ime i prezime nekoga ko se bakce oko 500kHz, ja takvog nisam sreo, kod nas narocito ne...
sem ako nije neko ko se bavi zvukom na naucnom nivou, sto ipak nema veze sa komercijalnom upotrebom muzike...
ili mozda mislis na sampling rate od 500.000 semplova u sec.
ja sam stigao najdalje do 96kHz 24bit. pa sam se brze bolje vratio na 48kHz 24bit. da bi bio kompatibilan sa ostalima...

Za savomrvu,
nisu ti lose ove nase prepiske, sigurno si iz njih dosta toga saznao...

P.S. predpostavljam da nisi trazio nesto jako profesionalno za tvoje potrebe, pa ti preporucujem da krenes od gore navedenog "adobe audition" za home varijantu ce ti odlicno posluziti.
:ciao:

LoneWolf
14.6.2010, 19:26
Bogme smo zakrčili temu ali će dobro doći audiofilima za koje znam da ih ima popriličan broj na forumu :)
"Rekonstrukcija" može kvalitetno da se odradi ako imaš notnu liniju ili aranžman pjesme pa sve to lijepo upakuješ i vratiš na svoje mjesto,a ako nemaš ili radiš sa snimkom slabijeg kvaliteta,obrao si bostan i samo ćeš džabe ulagati trud,jer od nekvalitetnog snimka ne može da se dobije kvalitetan eksport.
Što se tiče tih 500 KHz,s time se "bakću" svi koji žele imati dobar i jak snimak za svaku moguću svrhu,pogotovo kompozitori ozbiljne muzike i ljudi koji rade elektronsku muziku (minimal itd.) gdje je svaki detalj bitan pa se tu rade i spectrum analize da bi se došlo do totalne perfekcije.
S tim je radio recimo Jean Michel Jarre,otac elektronske muzike,i mnogi današnji njegovi sljedbenici koriste taj spektar (od 5 MHz do 500 KHz) za svoju muziku koja je u većini slučajeva nekonvencionalna (ne koriste se standardni instrumenti nego njihovi sintetizovani derivati koji imaju mogućnost da sežu u visine čak po 10-20 oktava,što je ljudskom uhu strahovito teško čuti,te se zato pribjegava ovakvim metodama i spektralnoj analizi).
Ta tehnika se upražnjava i kod stereo binauralnog zvuka za koji njegovi pobornici tvrde da je psihoaktivan i da stimuliše rad moždanih sivih ćelija.
Imao sam priliku slušati binauralnu "muziku" (pod navodnicima je jer to nije muzika u svom klasičnom obliku nego više zvuči nekako neartikulisano),i zaista mogu tvrditi da ima tu neku određenu dozu stimulansa,pozitivne energije i slično.

Bavljenje "muzikom na naučnom nivou" imaš u audio forenzici u svim opremljenim policijama svijeta,gdje se vrši spektralna analiza,resampling i ponovna sinteza telefonskih razgovora,analiza glasa,prepoznavanje trenutnog raspoloženja i psihološkog stanja zvukom itd.
Ne navodim tih 500 KHz kao frekvenciju na kojoj se mora raditi,nego te samo upućujem na ogroman raspon frekvencija sa kojima ljudi rade.
Nadam se da si nešto naučio iz ovog mog "teoretisanja" i vidim da bismo imali o mnogo čemu popričati iz ove oblasti,pozdrav :ciao: