PDA

Prikaži potpunu verziju : C++ i pravljenje enginea


doctor
20.5.2010, 11:35
Eh, ovako, zanima me da li postoji neka knjiga koja se konkretno bavi izradom enginea za igre u C++? Dakle, sa konkretnim primerima ili "tehnikama", objašnjenjima, preporukama, ili pak nešto tipa "step by step" ili slično, itd...
Znam da je pisanje enginea veliki (ogroman) posao, ali ja sam takav čovek, da sve dok god se ne uhvatim u koštac sa nekim krpunim problemom, ne mogu da naučim ništa bitno novo :) Naravno, radio bih na nekom 2D engineu. Ne bih trenutno počeo sa time, jer nemam ni vremena a ni dovoljno znanja da bih se time zabavljao.
Imam još mnogo toga da naučim, ali je prvo što ću raditi kada budem smatrao da posedujem dovoljno znanja - upravo engine :)

Bacite neki link ako imate, biću vam zahvalan :)

holodoc
20.5.2010, 14:33
Na gameDev.net (http://www.gamedev.net/columns/books/)-u ćeš naći zaista odlične preporuke knjiga za početnike i napredne kada je u pitanju game dev.

doctor
20.5.2010, 20:55
Zahvaljujem, ovo deluje kao odličan izvor informacija :)

Ako neko ima da doda nešto izvolite, svaki predlog/informacija je dobrodošla :)

holodoc
20.5.2010, 21:15
Zahvaljujem, ovo deluje kao odličan izvor informacija :)

Ako neko ima da doda nešto izvolite, svaki predlog/informacija je dobrodošla :)Veruj mi u "Beginners" sekciji tog sajta naći ćeš krem knjiga na tu tematiku. Ništa drugo ti nije potrebno.

EDIT: Nemoj ni slučajno da zaobiđeš ovu (http://www.gamedev.net/columns/books/bookdetails.asp?productid=226&CategoryID=21) knjigu :) U njoj ćeš naći sve matematičke modele koji su ti potrebni da recimo razviješ svoj sopstveni grafički engine a primeri su zaista fantastično odrađeni. Jedino ćeš možda imati malo problema da na početku shvatiš matrične transformacije i neku trigonometriju ako nikada nisi dolazio u kontakt sa tom tematikom. Kad završiš sa ovom knjigom bićeš potpuno u stanju da napišeš mali 3D engine ukoliko imaš neku programersku osnovu. Ne sećam se tačno šta je korišćeno u tok knjizi da li pseudo kod ili beše C ali nije ni bitno. Knjiga se i onako koncentriše na matematiku.

doctor
20.5.2010, 21:25
To mi i treba :)
Ali keva mi je inžinjer elektrotehnike, tako da mi matematika nikada nije predstavljala problem (kada nešto treba da se razjasni) :) Inače mi ide od ruke :) Zahvaljujem ponovo :)

holodoc
20.5.2010, 21:30
Ali keva mi je inžinjer elektrotehnike, tako da mi matematika nikada nije predstavljala problem Znači koleginica :) Pa super. Sad ozbiljno. Ta knjiga treba da bude zaista prvo što bi svaki budući game developer trebalo da pročita. Bar oni koji imaju nameru da se bakću sa kodom. I bitno je samo da ti kažem da se ne razočaraš prebrzo zato što u knjizi treba da prođe poprilično vremena pr enego što kreneš da radiš nešto konkretno ali sve ćeš to da nadoknadiš kad prvi put na ekranu budeš video kako matrična transformacija uspešno rotira u 3D prostoru vertise tvoje kocke ;)

doctor
20.5.2010, 21:34
Hehe :)
Znao sam ja unapred da ću morati da čitam, radim i vežbam puno :) Sada ide letnji raspust i imaću vremena na pretek :) Matematiku i tako volim, tako da ni to nije problem, a i planiram da je spremam, jer u medicinskoj imamo samo 2 godine matematike, a sumnjam da ću nastaviti medicinu...

ali sve ćeš to da nadoknadiš kad prvi put na ekranu budeš video kako matrična transformacija uspešno rotira u 3D prostoru vertise tvoje kocke

Znam kako izgleda taj osećaj... :D

Patton
20.5.2010, 21:47
Posti su pomenuo vec 2d engine, ajde ovako. Uzmi cepaj neku 2d igru, tipa Zuma ili mozda neki 2d skrolujuci shooter i pokusaj da stavis na papir sta se sve desava na ekranu, tj. kako se ponasaju svi elementi koji cine celokupni graficki dozivljaj. Mozes to podeliti i ovde sa nama na forumu i predstavljace sjajnu vezbu kako zapoceti pisanje jednog 2d engine-a :D

doctor
20.5.2010, 21:55
Ah, veruj mi to mi predstavlja najmanji problem :D Shvatam šta želiš da kažeš :) Ali pretpostavljam da imaš još neku poentu :) Učiniću to as soon as I can :)

Btw radeći u Game Makeru (odavno, je l' :D) sam shvatio šta sve to treba da se dešava ;) Ali opet, to je RAD za malu decu :D