Prikaži potpunu verziju : Internet plaćanje
Bio sam u Univerzal banci da izvadim karticu za placanje preko interneta, i tamo su mi rekli da tom karticom mogu samo da vrsim placanje... a da meni ne moze da se uplacuje na tu karticu. Tako npr. u slucaju dobitka na kladionici ne bi mogla da mi se izvrsi isplata.
Zanima me da li postoji neki nacin da se ovaj problem zaobidje?
Tebi se nikad ni ne uplaćuje "na karticu" već na neki račun u banci. Ako je moguće da ti se uplaćuje na račun za koji je vezana kartica (gde stoji gomila para od koje ti se odbijaju pare kad plaćaš nešto karticom), onda OK. Ne mogu baš da razumem kako to na neki račun ne može neko da ti uplaćuje pare, bio on vezan za karticu ili ne. Kako će onda taj račun uopšte da se puni parama, kad nešto potrošiš?
Moguće da ljudima nisi dobro objasnio. Sad kada znaš ovo što sam ti rekao, možda bi bilo dobro da odeš ponovo pa da lepo pitaš. Ili da pođeš s nekim starijim pa neka on/ona pita.
Dakle, poenta je u tome da, recimo, kladionica treba da ti uplati pare NA RAČUN, a kartica služi samo da se tehnički omogući da se pare skidaju "bezgotovinski", tj. da ne moraš da digneš gotov novac u banci ili na bankomatu pa onda njime da platiš (gotovinski, iliti "u kešu"), već se s tvog računa lova skida i pripisuje računu prodajne mreže "elektronski". Pri svemu tome, taj komad plastike sa magnetnom trakom ili čipom služi samo da se nesumnjivo utvrdi da si ti - ti, tj. da si ti onaj koji je vlasnik pomenutog računa u banci i da imaš pravo da manipulišeš novcem sa tog računa. Na kartici stoje samo tvoji lični podaci i broj računa, na nju se ne upisuje koliko imaš para - to stoji u bazi u računskom centru banke, a prilikom plaćanja ili dizanja gotovine iz bankomata upućuje se zahtev računskom centru banke da se, prvo, proveri imaš li dovoljno para na računu, a drugo, da se potrebna svota skine sa tvog računa i 1) prebaci na račun trgovačke mreže, ako plaćaš u radnji 2) isplati ti se u obliku gotovog novca iz bankomata, ako je to u pitanju.
Nadam se da je sada sve jasno.
OK, hvala puno, sada su stvari mnogo jasnije. I stvarno zvuci nelogicno da ne mogu da mi se uplate pare na taj racun. Inace ta kartica je vezana za devizni racun... Ne znam, mozda je fora da se na taj racun novac moze da uplacuje samo u kesu, licno u banci...
Bio sam u Univerzal banci da izvadim karticu za placanje preko interneta, i tamo su mi rekli da tom karticom mogu samo da vrsim placanje...
Nadam se da je sada sve jasno.
Pa i nije baš sve jasno. :)
Ako je zaista u pitanju samo kartica za plaćanje preko Interneta, onda to posmatraj kao "prepaid karticu" koja i nije baš račun. Da bi je koristio, on mora da uplati određeni iznos na nju i može da potroši samo onoliko koliko ima. Znači, slično debitnoj kartici, s tim što za razliku od debitne kartice, ova kartica nije vezana za račun, i zato ne može da se uplaćuje sa strane.
@poletn: kao što je VojaM rekao, treba da se raspitaš u banci. Koliko znam, otvaranjem deviznog računa u bilo kojoj banci dobijaš i IBAN kod koji se vezuje uz taj račun i koji omogućava devizne uplate.
Kartica je UVEK vezana za račun, samo je pitanje za koji račun. Ako je to neki poseban, namenski račun za takve kartice, onda u redu, to može tako da se posmatra. Phe, ko zna zašto su to tako ograničili - verovatno zbog bezbednosti.
Ja sam, inače, sve ovo pisao zbog toga što je izgledalo da čovek misli da se nešto fizički upisuje na tu karticu.
Internet kartice se uvek vezuju za tzv. namenske devizne račune (oznaka tipa računa 310 u slučaju BancaIntesa) na koje nije moguće vršiti uplatu od strane trećih lica već to isključivo može da radi vlasnik računa u ekspozituri ili recimo putem online e-banking sistema. Novac na računu se može koristiti isključivo za potrebe plaćanja preko interneta.
Za "punokrvne" devizne transakcije potreban je odgovarajući tip deviznog računa (tip 302 u BancaIntesa ako nisam pogrešio) uz koju je moguće dobiti Visa Electron debitnu karticu koja se može koristiti za plaćanje na svim mestima koja imaju odgovarajuće POS terminale (uz karticu dolazi PIN kod). Naravo kartica se može koristiti samo za plaćanje pa na nju ne može da "legne" nikakav novac već isključivo na račun koji je vezan za karticu.
Za uplatu novca spolja obično je dovoljno onome ko šalje novac proslediti odgovarajući IBAN(SWIFT) kod koji se dobija u banci gde se nalazi račun i koji jedinstveno u svetu identifikuje devizne račune. Bitno je da u zavisnosti od toga u kojoj valuti se vrši uplata treba proslediti i odgovarajući SWIFT kod pošto nije redak slučaj da se novac uplaćuje posrednički preko većih banki u zemljama gde se nalazi osoba koja uplaćuje novac tako da te velike banke kasnije proslede novac na račun primaoca novca. Drugim rečima ponekad se SWIFT kodovi za jedan te isti račun razlikuju ukoliko se uplata vrši u dolarima ili u evrima.
Jedna bitna napomena za one koji nameravaju da se bave klađenjem i drugim oblicima igre na sreću preko. Svi dobici od igara na sreću u zemljama preko podležu posebnim poreskim stopama pa pre upuštanja u bilo kakav vid ovakvih igara na sreću treba dobro proučiti pravnu regulativu zemlje po tom pitanju.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.