PDA

Prikaži potpunu verziju : Analiziranje snimljenog fajla


Schnak3
19.3.2010, 19:30
Znate tonove na mobilnom telefonu? Tacnije mislim na ton koji ce cuje kada u toku razgovora pretisnete odredjeni broj (za svaki broj je drugaciji ton). Postoji li neki nacin na koji, ukoliko sam snimio te svuke, mogu da provalim koji su brojevi otkucani?

Ideja mi je pala na pamet kada je slucajno u toku razgovora drugar pretisnuo "last dial" i ceo broj se otkucao. Ja sam cuo te tonove, pa me zanima da li postoji neki programcic koji moze da razbije tu melodiju ako zna pocetne tonove (npr. broj jedan daje ton jacine 5, broj 2 ton jacine 5...itd)?

Evo test melodije.
http://www.mediafire.com/?qnngm2kqfze

Schnak3
19.3.2010, 19:49
Nasao sam delimicno resenje: nakon sto sam u WawePad-u kliknu na Frequency Analysis, prikazao mi je ovo:

http://img246.imageshack.us/img246/7123/slikar.jpg

Prilicno je jasno vidi razlika izmedju ova tri tona. E sad, da se ne bi rucno gledao melodiju koja 10 razlicitih tonova (9 i nula), jel postoji program koji ovo automatizuje?

GoranSTX
19.3.2010, 19:54
Tonovi koje želiš analizirati se nazivaju DTMF pa tebi verovatno treba neki dekoder ili slično... mrzi me da guglam, ali verovatno ima nešto tako...

EDIT: ovo je pretraga (http://www.google.com/search?hl=en&client=firefox-a&hs=Iyg&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&q=dtmf+tones+decoder&aq=f&aqi=g10&aql=&oq=&gs_rfai=) koja je dala ovaj sajt (http://www.dialabc.com/sound/detect/) kao jedan od rezultata...

LoneWolf
19.3.2010, 21:01
Sound Forge i Nero WaveEditor imaju DTMF tone synthetizer integrisan tako da preko njih možeš reprodukovati tonove koje proizvode brojevi na tastaturi telefona kad se pritisnu,i sam uporediti i dobiti tačan rezultat koji je broj pritisnut i koji je ton dobijen.

Ako hoćeš da se to automatski radi,pregledaj linkove u prethodnom postu al' opet "lijenost je gora od bolesti" :ciao:

Schnak3
20.3.2010, 1:13
Pronasao sam svoje idealno* besplatno resenje u dva programa:
WavePad (za snimanje zvuka i konvertovanje) i
tkDDT DTMF Detector

Uputstvo (ako uopste nekom pritreba):
1. Nakon sto ste u WavePad-u snimili fajl (New File/ 2 puta na veliko crveno dugme), izadjite iz novootvorenog prozora, File/Save file/ turite ime i PCM uncompressed (za sada se pokazalo kao jedino resenje)

2. U tkDDT DTMF Detector kliknite na File/Open i dobijate broj ispod slike :)

@EDIT: *j3b0t3, ni ovaj tkDDT nije savrsen. Nekad uspe sve da pogodi, nekad promasi 50%, nikako da se slozimo :/

VojaM
20.3.2010, 15:20
Problem sa tonskim biranjem je što jedna dirka daje u stvari dva tona - po jedan za vrstu i kolonu u kojoj se nalazi. Zato frekventna analiza malko zakazuje. E sad, ako si sluhista, možeš da dođeš do tačne cifre upoređivanjem. Ako treba da analiziraš mnogo toga, onda sorry, moraš da se snalaziš.

Ima na Internetu da se nađu frekvencije tih tonova, što ti možda može pomoći.

DonCorleone91
20.3.2010, 19:37
Ako imas "cist" snimljen taj signal i hoces da pozoves taj broj, to mozes tako sto ces ga pojacati dovoljno glasno i prisloniti mikrofon telefona zvucniku. Taj broj ce biti pozvan :)