PDA

Prikaži potpunu verziju : samogradnja antena


ucitelj paracin
8.6.2006, 2:14
ZELEO BIH DA SAM NAPRAVIM ANTENU ZA BEZICNI INTERNET, PA ME INTERESUJE DA LI NEKO IMA ISKUSTVA U PRAVLJENJU ANTENA, NAROCITO SAM SE ZAINTERESOVAO ZA PRAVLJENJE TAKOZVANE 3D KORNER ANTENE
INTERESUJE ME DA LI VREDI UOPSTE ULOZITI TRUDA U OVAKAV PODUHVAT.

Staronsky
8.6.2006, 2:43
Ako si spretan sigurno je da vredi uloziti trud,jer uvek kasnije (ako ti ne podje od ruke kao meni:D) mozes kupiti antenu!
Mozda ce ti ovaj link koristiti http://yu1aw.ba-karlsruhe.de/ANT.htm

ucitelj paracin
9.6.2006, 0:35
havla na savetu , koristio sam isti sajt za upoznavanje sa samogradnjom antene (mislim na 3 d korner antenu). mislim da sam spretan i mislim da bih uspeo da je napravim , jos samo da provalim sta je to N konektor i gde ima da se nabavi , trenutno mi on najvise zadaje problema . pozdrav

dexy-sexy
9.6.2006, 2:16
pokusaj ovde: http://www.radioklub.co.yu/
nekada davno sam se interesovao za radio amaterstvo i tu je moglo da se nadje i dobrih elemenata za gradnju stanice a i dobrih saveta, tako da ti preporucujem da ih konsultujes u vezi projekta koji planiras

Staronsky
10.6.2006, 0:45
Za wireless internet se najcesce koriste N konektori ,ali mogu ti posluziti i F konektori!N konektora ima sa sirim i uzim grlom(mestom gde prolazi kabl), kao i "male" i "female"!Siri sluzi za CFD400 kabl, a uzi za CFD200 i obicno "male" ide na kabl,a "female" na antenu!Takodje da znas da moraju da se krimpuju(trebace ti posebna klesta za krimpovanje),ali imas da nadjes u prodaji i fabricki krimpovane sa duzinom kabla koja ti je potrebna.Cena N konektora je oko 2.5 eura,a 3m kabla CFD200 sa fabricki krimpovanim konektorom negde oko 10e!

ucitelj paracin
10.6.2006, 2:31
UH, HVALA PUNO NA SAVETU OKO UPOTREBE N KONEKTORA, MADA NISAM BAS SIGURAN DA SAM SHVATIO STA ZNACI DA SE KRIMPUJU , KOLIKO SAM JA SKAPIRAO VEROVATNO DA SE MEDJUSOBNO SPOJE ODNOSNO POVEZU. BIO BIH TI VEOMA ZAHVALAN UKOLIKO BI MI OBJASNIO NA KOJI NACIN SE UPOTREBLJAVA F KONEKTOR, ODNOSNO DA LI JE GENERALNO GLEDANO POSTUPAK ISTI KAO I KOD N KONEKTORA. OVO PITAM IZ TOG RAZLOGA STO U PARACINU I BLIZOJ OKOLINI ZAJSTA NE MOGU NIGDE DA NADJEM N KONEKTOR KOJI MI JE POTREBAN ZA PRAVLJENJE ANTENE. MA KOLKIKO TO DANAS GLUPO ZVUCI NEMAM KINTE DA KUPIM ANTENU U RADNJI TAKO DA SAM PRINUDJEN DA SE SANALAZIM NA OVAKAV NACIN. UNAPRED SVIMA HVALA NA SAVETIMA I SUGESTIJAMA. :eek:

VojaM
10.6.2006, 13:09
Malo terminologije:
"Male" - "muški" konektor (utikač)
"Female" - "ženski" konektor (utičnica)
"Crimp" ("krimpovanje") - način spajanja konektora na kabl bez lemljenja ili stezanja šrafovima. Kabl se, urpošćeno rečeno, ubaci u cevčice na konektoru i pritegne specijalnim kleštima tako da ne može da se mrda.
"F-connector" - jednostavan konektor obično namenjen za antenske kablove, kablove satelitskih antena i slično. Sastoji se samo od cevčice koja iznutra ima navoj. Kao "špic" ("bodlja", "pin", "iglica") konektora služi sama unutrašnja žica koaksijalnog kabla s koje se skine izolacija tako da žica viri nekih santimetar. Oklop (mrežica, eventualno sa metalnom folijom) se podvrne preko izolacije, preko svega toga se natakne cevčica konektora i bukvalno se ušrafi u mekanu plastiku (navoj se utisne), tako da je cevčica konektora vezana za oklop kabla, a srednja žica viri (otprilike pola santimetra izvan cevčice) i služi kao iglica. Cevčica konektora na vrhu ima mali zavrtanj ("holender") kojim se konektor pričvršćuje po uticanju u ženski konektor. Treba biti pažljiv i strpljiv da zavrtanj ne krene "ukrivo", jer inače kontakt ne valja. Ovi konektori su zgodni i za nastavljanje antenskih koaksijalnih kablova, jer se prodaju i specijalne spojnice (žensko-ženski konektori).

Uzgred: na forumima, news grupama, pa čak i u elektronskoj pošti izbegava se UPOTREBA VELIKIH SLOVA ZA CEO TEKST - u stvari, prema uobičajenim konvencijama, to znači DA VIČEŠ!!! Dakle, piši malim i velikim slovima onako kako normalno pišeš neko pismo.

ucitelj paracin
10.6.2006, 18:17
Zaista ucestvujuci na ovom forumu nisam ima nameru da bilo koga vredjem a kamoli da se derem . Problem je najime u mojoj tastaturi koja kuca samo velika slova (posle jednog vro gaadnog pada), tako da je u tome bila glavna stvar oko kucanja velikih slova, ovo sada kucam sa komsijinog kompijutera
Hvala administratoru na objasnjenjima koje mi je dao u vezi terminologije i objasnjenja pojmova , mada moram da priznam da sam znao i sta je F konektor ,i sat su muski i zenski prikljucci. Moj problem je knkretno vezan za pitanje da li je u samogradnji 3 d korner antene moguce primeniti F konektor i nacine povezivanja kabla i tog konektora, kao i rezultati koji se tom prilikom dobijaju, posto se u uputstvu za samogradnju ove antene izricito govori o upotrebi N konektora koga nigde ne mogu da nadjem u svome mestu.
Puno pozdrava uz izvinjenje za pisanje velikih sova .

Staronsky
10.6.2006, 23:39
da li je u samogradnji 3 d korner antene moguce primeniti F konektor i nacine povezivanja kabla i tog konektora, kao i rezultati koji se tom prilikom dobijaju
Gubitak signala prilikom upotrebe F konektora umesto N u praksi je vrlo mali tako da slobodno mozes da ih upotrebis!

ucitelj paracin
11.6.2006, 0:28
Hvala Staronsky za savet oko upotrebe F konektor i uopste za sve savete i slike
U ponedeljak krecem sa pravljenjem antene.

Staronsky
11.6.2006, 1:35
Nema na cemu!3D korner se jako dobro pokazao!Srecno pri izgradnji!

coconut
28.6.2006, 1:56
paracinac
moras da koristis konektor koji je na kartici znaci ako je na kartici n konektor ti na anteni moras koristiti konektor n tipa da bi mogao da koristis tu antenu sa karticom:dedica:

Staronsky
30.6.2006, 2:33
paracinac
moras da koristis konektor koji je na kartici znaci ako je na kartici n konektor ti na anteni moras koristiti konektor n tipa da bi mogao da koristis tu antenu sa karticom:dedica:
Obicno je na WLAN kartici koje se kod nas mogu naci RPSMA male konektor,a na kabl se vezuje Pigtail sa female RPSMA(slika).Na drugi kraj kabla koji ide na antenu ide ili F ili N konektor!