PDA

Prikaži potpunu verziju : GlobespanVirata Viking v1.4 podesavanje na SuSE 10.0


AndrejaKo
4.6.2006, 20:16
Imam GlobespanVirata Viking v1.4 adsl ruter koji sam dobio sa sezampro adslom i imam problem sa instalacijom na linuxu.Na M$ Winu mi radi OK.

Ruter mi je prikacen na eth1(marvel yukon integrisana) mreznu karticu koja je podesena na ip adresu 192.168.1.200 kao sto pise u uputstvi za ruter. ip adresa rutera je 192.168.1.1
U YaSTu(u toku instalacije se ne detektuje) sam namestio ruter kao dsl0 na eth1 preko PPPoE(proverio sam u u podesavanjima za windows jeste PPPoE).

U uputstvu mi pise da treba da upalim ruter sa
[code]ifconfig eth1 192.168.1.200 up[/code
]Ja uradim to i nemogu da se nakaci na internet.
KInternet mi pokaze ovo:

SuSE Meta pppd (smpppd-ifcfg), Version 1.59 on (none).
Status is: disconnected
trying to connect to smpppd
connect to smpppd
Status is: disconnected
Interface is eth1.
Status is: connecting
pppd[0]: Plugin rp-pppoe.so loaded.
pppd[0]: RP-PPPoE plugin version 3.3 compiled against pppd 2.4.3
pppd[0]: Plugin passwordfd.so loaded.
pppd[0]: Timeout waiting for PADO packets
Timeout Waiting for PADO packets. Check your setup and cables and try again.
pppd[0]: Unable to complete PPPoE Discovery
Status is: disconnected
pppd[0] died: Connection terminated at peer's request (exit code 0)


dsl0 je podesen da se pali pri butivanju.

kada idem na ping 192.168.1.1 kaze da je veza uspostavljena,isto i za 192.168.1.200
Ruter moze da se prikaci na komp i preko usb-a i lsusb mi izbaci ovo(nazalost ne moze da stane na forum)


U usb draverima za ruter kaze da je GlobespanVirata Viking v1.4.Ime proizvodjaca se nigde vise ne pominje.
Kada idem na 192.168.1.1 u FireFox-u pise mi daje Conexant-ov.
Molim pomagajte!

AxeZ
4.6.2006, 21:16
Ja nasao ovo:
http://www.chipweb.de/dsl/index.php?menu=1&id2=63

Linux support: No

E sad, jel to samo modem ili modem /ruter?

P.S. Sudeci po nepostojanju web stranice proizvodjaca izgleda da je zezampro kupio otpatke za sitne pare od neke firme koja je propala.....verovatno se neces usreciti kao ni sto se ja nisam usrecio sa onim smecem sto daje neobee.

Ja sam kupio ovo pa ti vidi..;)

http://www.netiks.co.yu/adsl%20ruter.htm

AndrejaKo
4.6.2006, 21:34
Kao sto sam napisao to je ruter verzija sa 4 ethernet porta.
U uputstvu pise da moze da se prikaci perko ethernet porta bez usb-a(tako mi je sad na windowsu)
Sva podesavanja su na ruteru.Moze da na windowsu radi bez ikakvih drajvera.
To bi valjda trebao da podrzava linux?



Po onome sto sam nasao na internetu ta firma se spojila sa conexantom negde oko 2003.Na conexantovom web sajtu se spominje chipset ali nista vise.

Inace na cdu sa drajverima imaju drajver za usb kacenje za linux ali nece da se kompajluju.
Trenutno nisam pri parama tako da nemogu nista da kupim :(

AxeZ
4.6.2006, 21:38
Kao sto sam napisao to je ruter verzija sa 4 ethernet porta.
U uputstvu pise da moze da se prikaci perko ethernet porta bez usb-a(tako mi je sad na windowsu)
Sva podesavanja su na ruteru.Moze da na windowsu radi bez ikakvih drajvera.
To bi valjda trebao da podrzava linux?



Pa trebalo bi.
U principu treba da podesis ruter preko web interfejsa ili telnetom pa onda da Linux uputis da gleda na ruter kao gateway.
Ili jos bolje ako ima dhcp server onda je sve automatski
ZNaci kako podesavas ruter.
Treba preko web interfejsa da se nakacis na 192.168.1.200 i podesi ga, za zatim u yastu podesis obicnu mrezu za njim i linux boxom gde je ruter gateway

AndrejaKo
4.6.2006, 22:26
Eh super onda je pola uradjeno.Ruter mi je podesen.
Meni izgleda da nema dhcp server.
E sad kako da podesim mrezu u linuxu sa ruterom kao gatewayom?

AndrejaKo
4.6.2006, 23:14
Problem resen!!
Namestio sam ip rutera kao dns server i gateway za mreznu karticu i sada sve radi!!!

VojaM
5.6.2006, 19:51
Problem resen!!
Namestio sam ip rutera kao dns server i gateway za mreznu karticu i sada sve radi!!!Ako budeš hteo da ti rade i stvari tipa ICQ i slično, možda ćeš morati da postaviš default rutu na linuxu