PDA

Prikaži potpunu verziju : VB6 i Baze


zWest
21.5.2006, 0:18
Imam mali problem sa bazom podataka radjenom u Accesu.
Prijavljuje mi gresku sa Jet Engine.

na mom racunaru ne ali na klijentskom da, bilo koji WIN OS.

sta bi mogao biti problem?
nisam konkretno nista napisao doke ne cujem sta bi mogao biti problem u JEt Engine, pa cu onda da napisem sta i kako radim.
Unapred hvala na pomoci

Oliver
21.5.2006, 1:46
Možda ti ili klijent ne koristite istu verziju? ActiveX? ADO? DAO? RDO? ADO.net?
Updejtuj oba raačunara sa najnovijim service packovima i trebalo bi da rešiš problem.

Oliver
21.5.2006, 2:04
U svakom slučaju, sve dll (references) koje pozivaš u programu, moraju da budu instalirani na klijentovom računaru. Uporedi verzije svakog pa ćeš videti.
M$ Jet Service pack 8 je čini mi se aktuelan, ali ne držite me za reč ;) ;)

Najpametnije da ti vidiš jel ima klijent uopšte neki Jet instaliran, i koju verziju.

Marko_L
21.5.2006, 6:36
nisam konkretno nista napisao doke ne cujem sta bi mogao biti problem u JEt Engine, pa cu onda da napisem sta i kako radim.
Pa kako misliš da ti neko pomogne ako nisi ništa konkretno napisao ? Treba da gledamo u paslj da i koristiš ADO ili DAO, Access 97 ili 2000, nisi napisao ni kakvu ti grešku javlja. U svakom slučaju skini najnoviji MDAC sa MS-ovog sajta i instaliraj SP6 za VB6 ako već nisi. Mislim da bi instalacija MDac-a na klijentovoj mašini rešila problem, ali dok konkretno ne napišeš kako i sa čime radiš niko ti ne može dati precizan odgovor, možemo samo da nagađamo.

zWest
22.5.2006, 0:05
dakle sad cu da napisem ovo sto sam trebao pre.
izvinjavam se sto nisam mogao odmah ali klijentski racunar je udaljen 4 km od mene pa nisam bas mogao da idem tamo nocas (pogledajte kad je post napravljen)

dakle, kod mene je instaliran WinXP sa SP1 i VB6 bez SP i mdac 2.6.
na drugom racunaru je instaliran winxp sa SP2 bez VB6.

Problem nastaje kad pokusava da se ucita nesto iz baze podataka.
prijavi neku gresku sa JET ENGINE tj prijavi da to polje u bazi ne postoji!!!
a ono postoji.

kad sam zadnji put formatirao disk, pokusao sam da pokrenem program odmah posle instalacije i program je opet radio..dakle bez instaliranog VB i Accessa 2000 (ciju bazu koristim)

INace koristim Jet Engine 4.0 sa starijim baza nece da bude prepoznata.

Izvinjavam zbog moje terminologije, ali jos uvijek sam pocetnik sa bazama podataka U VB, pa mozda nisam sve naveo.
Ako je jos nesto potrebno recite, uglavnom da pokusamo da resimo problem

HVala

Oliver
22.5.2006, 1:29
Najbolje da instaliraš SP 5 za VB ... http://msdn.microsoft.com/vstudio/downloads/updates/sp/vs6/sp5/sp5_vb_en.aspx

I SP 2 za win :)

Marko_L
22.5.2006, 1:39
Ne pričaj gluposti, šta će mu SP-ovi na klijentovoj mašini, a pogotovo za Win. Samo instaliraj taj Mdac koji imaš, trebalo bi da radi.

zWest
22.5.2006, 9:05
probacu.
ako ne bude radilo javicu vam

hvala u svakom slucaju

Oliver
22.5.2006, 13:40
Ne pričaj gluposti, šta će mu SP-ovi na klijentovoj mašini, a pogotovo za Win. Samo instaliraj taj Mdac koji imaš, trebalo bi da radi.
Ne pričam gluposti!
Ne service packovi na klijentovoj mašini, on već ima SP2!

Ali mašina na kojoj programira zahteva ozbiljnije updejtove.
SP5 za VB treba da se instalira preko VB6! To je program iz '98 :paranoia:
Ali slažem se da je najbrže rešenje instalacija najnovijeg Mdac.
Ako M$ još daje podršku za to :Freddy:

Oliver
22.5.2006, 14:17
I još nešto...
Možda nisi zadao dobru putanju do baze, tj možda tvoj program na klijentovom računaru ima drugačiju putanju do baze.
Navedi nam način na koji pristupaš bazi

A ne bi bilo loše ni da iskopiraš grešku pa da je svi vidimo :alealeee:

Oliver
22.5.2006, 14:28
P a__d a
garant ti ne valja connection string :
Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=C:\Pod???\posao.mdb;Persist Security Info=False

Znači ili da ti bude baza na istoj putanji na klijentu kao kod tebe
ili je sastavljaj dinamično ::: app.path + "posao.mdb" na primer

Marko_L
22.5.2006, 14:39
Ali mašina na kojoj programira zahteva ozbiljnije updejtove.
SP5 za VB treba da se instalira preko VB6! To je program iz '98
Ali slažem se da je najbrže rešenje instalacija najnovijeg Mdac.
Ako M$ još daje podršku za to
Pa zašto SP5, nek instalira odmah SP6, taj je najnoviji. Mada što se tiče rada sa bazom ,to mu nije toliko neophodno, jer s obzirom da kaže da program kod njega radi znači da ima sve potrebne drajvere (Mdac 2.6), tako da samo treba da ih instalira i kod klijenta. Inače, MDac i jeste skup potrebnih drajvera. Dakle, bez mnogo mudrovanja, da bi namestio program da radi kod klijenta, instaliraj mu MDac i to je to. Naravno, svakako bi bilo poželjno instalirati SP6 kod tebe, ali u ovom slučaju nije problem do toga, inače ne bi mogao da pokrene program ni kod sebe.
P a__d a
garant ti ne valja connection string :
Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=C:\Pod???\posao.mdb;Persist Security Info=False
E, pa da, može da bude i to. Nije na odmet proveriti.
U svakom slučaju, najbolje bi bilo
A ne bi bilo loše ni da iskopiraš grešku pa da je svi vidimo

zWest
22.5.2006, 15:56
P a__d a
garant ti ne valja connection string :
Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=C:\Pod???\posao.mdb;Persist Security Info=False

Znači ili da ti bude baza na istoj putanji na klijentu kao kod tebe
ili je sastavljaj dinamično ::: app.path + "posao.mdb" na primer

ja i sastavljam delimicno app.path+"peraperic.mdb" i kao sto sam rekao nije problem u tome nego u neimanju posledenjeg polja u bazi...dakle poslednjeg...sve prolazi ali to poslednje zadaje glavobolju....
sad radi ;)

Marko_L
22.5.2006, 16:07
Pa reci šta si uradio, možda još nekome zatreba ako bude imao sličan problem.

zWest
22.5.2006, 22:58
oprostite nisam stigao da napisem
dakle koristio sam active x data 2.0 a pre 2.7 dakle to je bio veeeeeeeeliki problem ;)

eto resenja ;)