Prikaži potpunu verziju : Pitanje u vezi s ventilatorom
da li se sme ventilator prikljuciti na plocu ako je upaljen komp?
testiram neke ventilatore i smoreno je svaki put gasiti komp kad zelim da prikopcam ventilator na plocu,pa me zanima,jel se sme prikopcati na upaljen komp?
isto pitanje vazi i kad prikopcavam ventilator na molex od napajanja?
Nije uopšte preporučljivo.Meni su tako 2 ventilatora riknula.Probaj da prikačiš više ventilatora odjednom, mnogo je bolja solucija.
ako prikacim vise ventilatora odjednom i ako svi proizvode buku,kako cu znati koji je tisi od kojeg :)
samo me zanimalo to oko prikljucivanja,hvala :)
JohnnyNT
28.11.2009, 10:42
Ok.A ja sam mislio da samo hoćeš da vidiš da li rade.
ne,ne,nego ja iskljucim sve ventilatore u kucistu,a obrtaje procesora smanjim na oko 500,600 i kompjuter tad ne proizvodi nikakav zvuk,dakle totalno je necujan,kao kad je ugasen.
zatim prikljucujem jedan po jedan ventilator i slusam kolika je onda buka i na takav nacin testiram ventilatore.
pa zato sam pitao ono pitanje vezano za ukljucivanje venta na vec upaljen komp,jer je smoreno svaki put gasiti i paliti komp,ali bolje i to nego da mi rikne vent.
Thaedass
28.11.2009, 13:42
obrtaje procesora prepravi :icon_stud
Nakacis sve ventove i blombiras ih,recimo,spajalicama.. Skines sa jednog,istestiras,prstom zaustavis vent,montiras spajalicu nazad i ponavljas isti postupak onoliko puta koliko imas ventilatora..
Nego zar nije lakse naci na Netu podatke o datim modelima? Google cini cuda ;)
Ako ne mozes sam da se snadjes postuj njihove oznake pa cu ti ja naci sve sto treba da znas i usmeriti dalje :)
ma hvala na pomoci,ali ja kupujem ventilatore ovde kod mene u gradu,pa je lepse testirati ih nego citati po netu,jer nekome i ono sto je necujno,nekome se i to malo cuje,jer nema svako iste zahteve :)
Thaedass
28.11.2009, 14:41
Hm.. Imam utisak da si jedan od onih koji cuju pacova kako glodje kuruz u komsijinom dvorstu.. :D Ako bi mogao da se isprsis za ovo bio bi miran i po pitanju buke (ili bolje reci tisine) i po pitanju protoka vazduha.. Enermax Magma UCMA12 ili Enermax Apollish UCAP12-S. To sam na brzaka nasao u G firmi pa treba proveriti imaju li na lageru. Takodje razmisli i o Scythe S-FLEX seriji.. Gledaj modele deklarisane ispod 21dBA
Ma Noctua, ako volis tisinu. Imaju ventilatore koji rade na samo 7dB... Oni brzi rade na 10 :D
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=215978
dakle,dobio sam preporuku od garsona za ovaj ventilator:
Scythe SlipStream.
juce sam se dosta dopisivao s njim i ubedio me da nema potrebe uzimati noctue koje su duplo skuplje od scythe,a pritom slabije hlade,jedino sto su tise svega par db.
ovo je njegov citat:
Ajmo ovako
Noctua S12 1200rpm:
airflow 81 m3/h (47.7CFM)
noise 17dbA
Noctua S12 600rpm:
airflow 41 m3/h (24.1CFM)
noise 6dbA
Noctua S12 800rpm:
airflow 59 m3/h (34.7CFM)
noise 8dbA
Noctua S12 500rpm:
airflow 34 m3/h (20 CFM)
noise 5dbA
Scythe Slipstream 1200:
airflow 117 m3/h (68.54 CFM)
noise 24 dbA
Scythe Slipstream 800:
airflow 68 m3/h (40.17 CFM)
noise 10.7 dbA
Scythe Slipstream 500:
airflow 42 m3/h (24.5 CFM)
noise 7.5 dbA
Znaci ovako, poredjenje na 1200, Scythe izuva Noctua sa blizu 50% vise protoka (68 prema 47) doduse tisa je noctua osetno. Ali na 1200 se oba cuju tu nema sumnje.
Poredjenje na 800, opet scythe bolje duva, 6CFM vise, uz 2dB vise, doduse to je vec 10dB i tesko se moze osetiti.
Poredjenje na 500, opet scythe bolji, za 4.5CFM, ali bucniji 7.5 prema 5dba, ali to je necujno u oba slucaja.
Jednostavno, Noctua ima los dizajn peraja, sto uzrokuje i manji protok, ali i manje buke, jer kod Scythe vecina buke potice od samog vazduha a ne motora.
Sto se mene tice Scythe ima bolji odnos cena/tisina/performanse.
dakle,uzecu scythe na 1200 4 komada i 2 komada od 14cm isto scythe,neki veoma tih model na 500 rpm,isto u firmi na G.
preko noci cu im smanjiti obrtaje pomocu zalman mfc1+ na nekih 500,600 obrtaja,taman dok spavam i dok komp skida i eto,resen problem,samo se treba izuti za pare.
A Noiseblocker XL1 (http://www.noiseblocker.de/en/produkt_luefter_nb-blacksilentfan-xl1.php)? Veoma dobre karakteristike uz znatno duzi radni vek od SlipStream-a (80000 vs 30000 radnih sati, ako je verovati karakteristikama). Cena je neznatno veca od SlipStream-a.
vasiljevic
1.12.2009, 13:56
Možeš slobodno verovati karakteristikama za Noiceblocker, samo ima jedan problem, mali ali ... Čak i Nemačkoj ih je skoro nemoguće naći u prodavnici odmah, već mora da se naruče uz rok isporuke od nekih 15 dana. Dakle, ako ima nekoga preko, ko može da narući, ako mu se ne žuri, pa da se naruči i donese onda su OK, ovako, mrka kapa kod nas.
Pa mogu da se poruce u firmi na G. :)
Pa mogu da se poruce u firmi na G. :)
Ja sam ih video i izlozene tamo...
jedina prednost noiseblockera u odnosu na slistream je duzina trajanja,80000 naspram 30000.
evo jedno lepo poredjenje:
noiseblocker xl1
buka:13db
protok:40CFM
obrtaji:1000
scythe slipstream 800:
buka:10db
protok:40CFM
obrtaji:800
scythe slipstream 1200:
buka 24:
protok:68CFM
obrtaji:1200
jeste dobar taj noiseblocker,ali nema sta da trazi pored scythe na 800,koji hladi isto,a tisi je 3db i jos je malo jeftiniji ;)
jedino eto sto ima duzi vek,ali ko zna hoce li poceti da tandrce posle 3,4 godine,pa ga tad moram menjati.
a ovaj scythe ce verovatno i da crkne posle 3,4 godine,tako da mi dodje otprilike na isto.
ovaj jedan ce crci,ovaj drugi ce mozda poceti da se cuje jace,zato mi je bolje u startu kupiti lepo scythe 1200 i promeniti ih nakon 3,4 godine i opet uzeti nove ili ako izadju jos tisi ventovi sa boljim protokom i eto :)
sigurno ih necu zadrzati 80000 casova,previse je to 9 godina :D
Ovaj test govori malo drugacije o protoku i nivou buke SlipStreama:
http://www.silentpcreview.com/article832-page3.html#SS-M (donja polovina strane).
znam,procitao sam taj review,ali nesto mu ne verujem.
kaze pri vrhu u tom review ovo:
Ambient noise at the time of testing was 18 dBA.
u ostalim review testovima kaze drugacije:
http://www.overclock3d.net/news.php?/cases_cooling/scythe_release_slip_stream_120mm_case_fans/1
http://www.dragonsteelmods.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5255&Itemid=38
Primetio si da su u Overclock3D testu samo ubacili fabricke podatke u one grafikone?
da,ali mi je sumnjivo to kako da su oni jedini izmerili drugacije podatke od toliko testova na netu.
to onda znaci da proizvodjac laze,a ne verujem da bi takva firma lagala.
moracu se posavetovati sa nekim u vezi toga,da vidim cije informacije su tacne.
ako je to istina da daju netacne informacije,e onda stvarno dzaba i specifikacije i svi ti silni podaci.
Daj neke linkove ka testovima (ali testovima, a ne "testovima" gde su samo prepisani podaci proizvodjaca).
Aman... Sve ispod 20dBA neces cuti osim ako ti jastuk nije na kucistu.. Gledaj samo koju kolicinu vent moze da "protera".. Nivo buke ispod 20dBA je stvarno necujan nocu dok spavas..
Ovaj test govori malo drugacije o protoku i nivou buke SlipStreama:
http://www.silentpcreview.com/article832-page3.html#SS-M (donja polovina strane).
Ja koliko vidim zakljucak je sledeci:
It also has a very low starting voltage of only 2.4V. What impressed us most was how smooth and consistent the fan sounded, no matter what speed it was running at. At high speeds, a typical sleeve bearing fan drones and whines, and at low speeds it ticks or chatters. We listened very carefully for increasing and decreasing bearing/motor noise as the speed was adjusted, and the difference was minimal.
As for performance, well, it was simply the best. Of all the fans we've tested at approximately 18-19 dBA, none could match the 24 CFM the Slip Stream M pushed, not even our reference Nexus fan.
To sto su dobili drugacije rezultate od fabrickih moze da se pripise i razlicitim uslovima testiranja.;)
Da se razumemo verovatno svaki proizvodjac budzi specifikacije, samo neko manje neko vise. Moje dosadasnje iskustvo govori da je Scythe jedan od realnijih po tom pitanju. :)
I sto se trajnosti tice dobri sleeve bearing ventovi mogu da traju dosta dugo, 3-4 godine je nista.
otvorio sam nekoliko tabova (http://img412.imageshack.us/img412/7919/cooooooee2132c.jpg) i odoh da procitam sve te teme oko ovih ventova i da vidim kakva su iskustva ljudi s njima.
a dosad sto sam procitao na par foruma,vidim da ih svi samo hvale.
jednostavno za te pare,ne znam da li moze bolje :)
^ voleo bih vas bukoholicare da vidim za mojim kompom-7x12Cm Scythe 1900rpm plus modovano hladjenje na grafickoj (13k rpm i 8Cm 4k rpm) plus kuler na procesoru.. :to_care:
Uzmes lepo Scythe na 800 rpm i miran si. Ventovi su stvarno tihi (al' ozbiljno),a pritom su i jeftini.. Imao sam par puta prilike da ih "slusam"
lele,kod tebe u kucistu je uragan :D
a jesi imao prilike da cujes ove verzije na 1200?
lako cu ja napraviti 800 pomocu fan kontrolera :D
(13k rpm i 8Cm 4k rpm)
13000 i 4000 ??
Jesam. Cuje se tek da je primetan (u sred noci). Ako ces ga jos spustiti na 800rpm nema sta da brines ;)
13000 i 4000 ??
13k je fabricki ventilator na kartici koji je blago izmenjen. A 4k je od 8cm ventilatora montiranog na ledja GPUa
Cekaj, na ASUS 4850 fabricki vent se vrti na 13k obrtaja?:confused: To mi prosto tesko da poverujem.:paranoia:
Cekaj, na ASUS 4850 fabricki vent se vrti na 13k obrtaja?:confused: To mi prosto tesko da poverujem.:paranoia:
Sto te to cudi? Necu da spomenem cifru na kojoj sam ga naterao da radi :a_whistli
http://i794.photobucket.com/albums/yy230/Thaedass/th_RPM.jpg (http://s794.photobucket.com/albums/yy230/Thaedass/?action=view¤t=RPM.jpg)
Slika je malo starija,li je tad barem radila na default-u :kreza:
Pre bih rekao da je problem u ocitavanju senzora. 13.5k je nepojmljivo bucno, ne bi moglo da se sedi u sobi pored tako necega.
Pre bih rekao da je problem u ocitavanju senzora. 13.5k je nepojmljivo bucno, ne bi moglo da se sedi u sobi pored tako necega.
Pa niko nije ni rekao da moze lepo da se sedi pored njega.. Provereno je taj broj obrtaja jer je kolega merio sa nekom spravicom.. Mislis da meni nije bilo malo konfuzno? :D ;) Kad je bio modovan i nateran na kudikamo veci broj obrtaja se cuo u susednoj prostoriji uz pojacanu muziku :kreza:
Na 100% (13.5k) je prilicno bucan,ali moze da se iskulira (nekako)
Pa dobro, ako mozes to da istrpis.... Ja nisam mogao da zivim sa starim box-om koji je radio na 6k, ne bih ni da zamisljam kako se to kod tebe cuje.
Pa za potrebe igranja se moze setovati na 70% kada je solidno bucan.Kad je pojacan na 100% je bucan,a kad ga jos vise ubrazamo i sve ventove u kucistu pojacam na 100% za potrebe bencovanja tesko ko da moze da sedi u sobi :to_care: Ma samo nek je ona meni ziva & zdrava s obzirom sta je prosla (i i dalje prolazi) makar bila i bucna.. Trenutno se ne igram na ovom racunaru tako da je vent setovan na auto-u prevodu retko kad radi na 1% zbog promaje u kucustu ;)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.