PDA

Prikaži potpunu verziju : Svetlost i eksperiment sa svetloscu


Erdeljan Boris
9.5.2006, 17:25
Studiram Graficki Dizajn na Visoj Tehnickoj Skoli u Novom Sadu. Imam jednog profesora koji mi predaje "Graficki Dizajn", a on je poznat po tome sto daje vrlo nejasne i otkacene teme za rad. Sad mi je zadao da uradim neki eksperiment sa svetloscu i da proucim pojave koje se dogadjaju, i na kraju na osnovu toga napisem referat. Dao je i primer kako pristupiti problemu:
"DAO PRIMER DA MOZEMO DA ZALEPIMO PAUS NA PROZOR I DA POSMATRAMO KAKO SE MENJA SVETLOST KOJA PROLAZI KROZ NJEGA U RAZLICITIM FAZAMA DANA. MI TREBA DA NA SLICNOM PRIMERU DAMO SVOJ SUD O TOME. NAVODNO DA TREBA DA CRTAMO TU SVETLOST U RAZLICITIM FAZAMA. KAZU DA NE MOZEMO DA JE FOTOGTRAFISEMO, VEC SAMO DA CRTAMO..."
Dajte mi neku ideju ili predlog. Ako je radio neko nesto slicno molio bih da mi pomogne.

[Imzadi]
9.5.2006, 18:03
Imam jednog profesora koji mi predaje "Graficki Dizajn", a on je poznat po tome sto daje vrlo nejasne i otkacene teme za rad.

Svi su ti oni takvi, ima i otkačenijih - trust me;)
Interesantno...:) Pretpostavljam da si brucoš, to bih rekla po zadatku koji si dobio. Verovatno ste u fazi učenja CMYK-a i RGB-a, pa profesor hoće da vidite na konkretnom primeru šta se dešava sa svetlošću i bojom... Pošto je paus u pitanju, tu je malo i transparencija umešala prste...:) Nadam se da ti nije preveliki problem da stvarno zalepiš paus na prozor i da na konkretnom primeru vidiš o čemu se radi. Kada budeš crtao nešto ta tu temu, koristi malo transparencije, gradient po potrebi i što je najbitnije gledaj da ti slike budu realne... Da ti rad ne bi bio onako sterilan i dosadan, isfazoniraj ga malo... Npr.stavi neku lepu neupadljivu pozadinu iz prirode, poređaj te papire u jednu lepezu, ali tako da boje idu hijerarhijski (od najsvetlije ka najtamnijoj). Ako hoćeš da sve bude jako realno i profesionalno izvedeno:D , ako imaš sredstava fotografiši taj papir u različitim delovima dana i samo posle "ukradi" boju sa njih... I svakako, sve ovo u slučaju da imaš najosnovnije znanje koje ti je potrebno da uradiš ovako nešto...;)
p.s. 'ajde kad uradiš okači rad ovde da te malo iskritikujemo:)

Erdeljan Boris
9.5.2006, 18:11
Apsolvent sam, ostalo mi jos 5 ispita do kraja.
Pokusacu ovo, mada je on to naveo kao primer, a ja bih hteo da uradim nesto originalno.

bobi
9.5.2006, 18:16
Hmmm... Dobar zadatak. Ali nisi rekao, kako treba da ga nacrtate, t.j. sta je sve dozvoljeno. Dopunio bih Imzadi sto se tice transparencije t.j. predlozio bih ti da uzmes u obzir i sam prolazak svetlosnih zraka kroz paus. Mesanje boja je ono sto treba da proucis. Probaj da nadjes RGB vrednosti suncevih zraka, najslicnije vremenu u kojoj se dan odvija. Tako ce ti vrednost po suncanom danu biti bela sa primesama zuckaste, po mesecu potpuno bela, ka zalasku crvenkasta. To iskombinuj sa belim pausom i videcemo sta ces da dobijes.
To je to. Probaj samo malo konkretnije da pojasnis sta smete da koristite od alata.

[Imzadi]
9.5.2006, 21:35
Pokusacu ovo, mada je on to naveo kao primer, a ja bih hteo da uradim nesto originalno.

Pa pošto je papir u pitanju (da ne bi mnogo razmišljao oko toga), a ako hoćeš da tu bude originalno, napravi npr. stare listove papira... Malo iskrzane i možda malo sagorele na krajevima, da liče na neke stare zapise i sl. Čak možeš lagano nekim odgovarajućim fontom da napišeš nešto na njima - sad šta, smisli sam, ali da bude u skladu sa temom... Možeš recimo na svakom da ispišeš vrednosti boja;) Za pozadinu možeš čak da postaviš i prozor, lepo bi izgledalo sa nekim starim okvirom... Po meni je ovo super ideja, jer ti dolazi kreativnost do izražaja samim tim što ćeš,grubo rečeno pomešati nešto starinsko i vredno sa sadašnjom tehnologijom... Što se tiče pozadine, prozor koji sam ti navela je samo jedno od bezbroj rešenja koja ovde možeš da primeniš...

VojaM
10.5.2006, 11:47
"DAO PRIMER DA MOZEMO DA ZALEPIMO PAUS NA PROZOR I DA POSMATRAMO KAKO SE MENJA SVETLOST KOJA PROLAZI KROZ NJEGA U RAZLICITIM FAZAMA DANA. MI TREBA DA NA SLICNOM PRIMERU DAMO SVOJ SUD O TOME. NAVODNO DA TREBA DA CRTAMO TU SVETLOST U RAZLICITIM FAZAMA. KAZU DA NE MOZEMO DA JE FOTOGTRAFISEMO, VEC SAMO DA CRTAMO..."
Dajte mi neku ideju ili predlog. Ako je radio neko nesto slicno molio bih da mi pomogne.Hoće čovek da vidite kako se menja tzv. temperatura svetlosti tokom dana. Svaki fotograf će ti reći da kolor fotografije imaju normalan ton samo ako slikaju sredinom dana. Ujutru i uveče vuku na... (videćeš sam). Ako je zalazak sunca "rumen", sve će da vuče na... ako je oblačno sve će da vuče na... itd, itd.

Paus bi verovatno trebalo da služi da bolje uočiš preovlađujući ton ambijentalnog svetla i da ga posle precrtaš na papir. Tako ćeš na svojim slikama moći da dočaraš određeno doba dana izborom preovlađujućeg tona. Kad to savladaš, lako ćeš to isto napraviti i na kompjuteru.

Erdeljan Boris
12.5.2006, 22:33
Kaze on da nece referat u kome samo prepisujemo cinjenice koje smo pokupili po raznim enciklopedijama.On hoce da uradimo mali eksperiment (bilo kakav) i da potom napisemo neka nasa zapazanja. Rekao je da ce jedan kolega da uksrti tri snopa svetlosti i da ce da posmatra sta se desava u tacki ukrstanja. Potpuno je slobodna tema , samo ne dolazi u obzir da propustimo belu svetlost kroz staklenu prizmu, jer to je vec neko uradio! Hoce da eksperiment bude nasa ideja i mozemo da koristimo i prirodno i vestacko svetlo.
Takodje bi bilo dobro da svojim recima objasnimo svetlost sa jednog ili vise gledista. Npr: mozemo da pisemo o svetlosti sa gledista fizike (ona svetlost proucava preko njenih talasnih duzina, brzine prostiranja svetlosti kroz razne sredine... Takodje u okviru fizike imamo i optiku koja proucava prelamanje, odbijanje). Mozemo o svetlosti pricati kako se pimenjuje u arhitekturi-kako arhitekte pokusavaju da je ''ubace'' u covekov zivotni prostor i da koketiraju sa njom-da ona postane deo enterijera, a ne samo osnovna potreba coveka da bi ziveo.
Spominjao Opticku umetnost (Op-art) gde imamo igru svetlosti, tamno-svetlog... Mogu da pisem o chiaro-scuro efektu u slikarstvu...
Cak je spominjao i socoiloge!?!?! koji proucavaju svetlost tako sto mere koliko zamracujemo prostorije dok koristimo komp i koliko dugo boravimo u tim zamracenim prostorijama i kako to utice na nas...
Znaci, profi nije bitno sa kog stanovista cemo obraditi tu temu, ali hoce nase misljenje o tome i hoce da cuje neke nove zakljucke.
Eksperiment je slobodan i ne mora da bude skup i komplikovan, samo je bitno da nesto zakljucimo iz njega.