PDA

Prikaži potpunu verziju : Mac OS X Leopard v 10.5. x86 [Intel/AMD CPUs]

markovuc
28.2.2009, 12:43
Ljudi pomagajte:a_whistli. Juce sam nekoliko puta instalirao Mac OS X Leopard v 10.5. x86 [Intel/AMD CPUs] i nikako da pogodinem tacne drajvere koje treba da selektujem.Istaliram ga na dualboot i prilikom prve instalacije sve je radilo sem graficke jer verovatno nisam dobro odabrao i audio zvuka. Eco slikao sam sta imam od konfiguracije pa ako neko moze da mi pomogne sta trebam da selektujem prilikom instalacije bio bi mu jako zahvalan

http://i44.tinypic.com/op1qb5.jpg

Deusdies
28.2.2009, 12:55
Koji si distro instalirao?

Meni, npr., nije lepo radio Kalyway, niti iDeneb, ali je Leo4All sasvim OK (doduše, ne u potpunosti).

E sad, i ja imam nVidia-u 7150M i ne postoje drajveri za nju. Što se zvuka tiče, ni to nisam uspeo da osposobim. Međutim, na netu sam video (ko zna gde) da postoje drajveri AC'97 za Mac OS.

Takođe, na nekim Mac-ovima u mojoj školi se nalazi AC'97 (modifikacija) i radi super. Mada je u pitanju Snow Leopard (10.6).

markovuc
28.2.2009, 13:10
Koji si distro instalirao?

Meni, npr., nije lepo radio Kalyway, niti iDeneb, ali je Leo4All sasvim OK (doduše, ne u potpunosti).

E sad, i ja imam nVidia-u 7150M i ne postoje drajveri za nju. Što se zvuka tiče, ni to nisam uspeo da osposobim. Međutim, na netu sam video (ko zna gde) da postoje drajveri AC'97 za Mac OS.

Takođe, na nekim Mac-ovima u mojoj školi se nalazi AC'97 (modifikacija) i radi super. Mada je u pitanju Snow Leopard (10.6).
Mac OS X Leopard v 10.5. x86 ovaj sam istalirao sad ne znam tacno na sta mislis

DonCorleone91
28.2.2009, 13:23
Imas vise vrsta :) idi na www.osx86project.org i tamo pogledaj koji distro ti treba za tu konfu. Ima ih dosta, pa tako da pazis sta da instaliras. Ima ih npr iDob, iAtox, Leo4All, ToH. :)

Uglavnom na onom saitu imas bukvalno sve sta ti treba za instalaciju Mac OS X 10.5 na PC :)

markovuc
28.2.2009, 13:35
Imas vise vrsta :) idi na www.osx86project.org (http://www.osx86project.org) i tamo pogledaj koji distro ti treba za tu konfu. Ima ih dosta, pa tako da pazis sta da instaliras. Ima ih npr iDob, iAtox, Leo4All, ToH. :)

Uglavnom na onom saitu imas bukvalno sve sta ti treba za instalaciju Mac OS X 10.5 na PC :)
Hvala na sajtu ali koliko sam ja video ne podrzava moj procesor i graficku

bvitnik
28.2.2009, 18:15

Kako je to moguće kad Snow Leopard nije još ni izašao :confused:? Jedino ako je neka "procurela" ne finalna verzija ili lažna verzija.

DonCorleone91
28.2.2009, 18:45
Verovatno je neka modifikovana verzija 10.5 :)

Marti Misterija
28.2.2009, 20:08
Kako je to moguće kad Snow Leopard nije još ni izašao :confused:? Jedino ako je neka "procurela" ne finalna verzija ili lažna verzija.

Izasla je alfa Snow Leoparda (build 10A261) i ista ima da se skine na torrent sajtovima, ali je ista samo za Mac racunare, medjutim hackintosh verzija jos uvek nije izasla.
Sto se tice pitanja, neophodno je da nam kazes da li se radi o Kalyway, iAtkos, iDeneb, ToH, iPC ili nekoj drugoj hackintosh distribuciji, jer se sve one medjusobno razlikuju, tako da ti se bez toga ne moze ni dati odgovor na pitanje.

markovuc
28.2.2009, 20:31
XxX 10.5.6 Leo Install Disc Rev1 | 3.28 GB Year: 2008
Version: 10.5.6
Developer: Apple
Platform: PC
Apple Mac OS X 10.5 "Leopard" - the newest operating system for Macintosh computers, includes more than 300 new features, including a new interface, full 64-bit virtual desktops and much more.
The operating system Mac OS X 10.5 Leopard is the development of popular software platform for Apple, which has been deservedly considered to be the most reliable, secure and convenient to all this diversity. The system offers users more than 300 new features, among them more convenient to work with documents in the Finder, built-in mechanisms contingency backup Time Machine, virtual desktops Spaces, a full 64-bit and more.
This version is designed for conventional PC. If you have a Mac - better than the original version.

Mac OS X Leopard v10.5 x86 [Intel/AMD CPUs]

Proverite da li vaš procesor podržava SSE2 ili SSE3 (to možete uraditi putem bilo kojeg programa koji daje informacije o vašem procesoru. Jedan takav veoma mali program je i CPU-Z.
Molimo Vas da se registrujete na Rapid Serbia Forum kako biste videli celu poruku!

Uputstvo za instalaciju:
OSX86 Leopard 10.5.1 PC Installation Guide For Complete Beginners (http://tgrounds.blogspot.com/2008/03/osx-leopard-1051-on-pc.html)

Mac OS X Leopard 10.5.5 za Intel i AMD.

http://switchtoamac.com/images/software/mac_osx/leopard_stacks.png

Poslednja verzija ovog operativngo sistema, dosta ažuriranja i ispravki da bi radio kako treba na PC-u od toka ažurirano je sledece:

Drajveri:

* Audio:
o Update ADI1988 (Kext from Installer rev4)
o Added ALC662
o Added ALC861
* Chipset:
o Added MCP67 (Based on AppleNForceATA.kext)
o Update VIA-SB with more ID Device in AppleVIAATA.kext
* Fix:
o Added PowerManagement
o Added PowerOff_Fix
* Kernel:
o Kernel Vanilla 9.5.0 is the the default kernel and isn’t included in the Kernel List
o Added Kernel 9.4.0 StageXNU (Intel/AMD, SSE2/SSE3)
* Ethernet:
o Added AttansicL1
o Added RTL8201CL (For ULI Chipset)
* Video:
o Ati:
+ Update package X1600-PCIE and X1950XT, with 10.5.5 Drivers
+ Added AtiHDBase (For the Moment) with 10.5.4 Drivers
o Nvidia:
+ Added More ID for 6/7/8 Series
+ Added NVKush by Diabolik

Aplikacije:

* Update Adium to version 1.3.1
* Update BetterZip to version 1.7.2
* Update OSx86Tools to stable version
* Update Transmission to version 1.34
* Update VLC to version 9.2
* Added EFI_Studio, for those users that can and/or want to use it. If you want to use the EFI_String, DON’T selected the Injector!

markovuc
28.2.2009, 20:32
Evo ovo je sve pisalo za taj operativni sistem

markovuc
28.2.2009, 23:53
i jel zna sad neko da mi pomogne?

Marti Misterija
1.3.2009, 10:56
To je XxX distribucija za hackintosh, sa kojom se do sada nisam susretao, medjuti mislim da je instalacija ista kao i za one koje sam nabrojao par postova iznad.
Ono sto je bitno jeste da prilikom instalacije, ides na customize i tamo odaberes samo onaj driver koji tebi treba, a to ces znati tako sto ces pre instalacije da zapises koji hardware tacno imas.
Napominjem, da instaliras samo po jedan driver kako ne bi dolazilo do konflikta (znaci ne stavljaj kvacicu na sve sto vidis).
Takodje moraces da probas i instaliras Leopard vise puta, dok ne nadjes drivere koji ti odgovaraju. Ja sam reinstalirao jedno 6-7 puta, sve dok metodom probe nisam nasao sve odgovarajuce drivere da rade bas kako treba.

markovuc
1.3.2009, 11:00
To je XxX distribucija za hackintosh, sa kojom se do sada nisam susretao, medjuti mislim da je instalacija ista kao i za one koje sam nabrojao par postova iznad.
Ono sto je bitno jeste da prilikom instalacije, ides na customize i tamo odaberes samo onaj driver koji tebi treba, a to ces znati tako sto ces pre instalacije da zapises koji hardware tacno imas.
Napominjem, da instaliras samo po jedan driver kako ne bi dolazilo do konflikta (znaci ne stavljaj kvacicu na sve sto vidis).
Takodje moraces da probas i instaliras Leopard vise puta, dok ne nadjes drivere koji ti odgovaraju. Ja sam reinstalirao jedno 6-7 puta, sve dok metodom probe nisam nasao sve odgovarajuce drivere da rade bas kako treba.
Znam to sam i ja probao,vise puta sam istalirao nekad pogodim za graficku, nekad za net ali nikad nisam uspeo da pogodim sve da radi. Da li drajveri mogu da se instaliraju i posle instalacije Maca?

Deusdies
1.3.2009, 11:12
Kako je to moguće kad Snow Leopard nije još ni izašao ? Jedino ako je neka "procurela" ne finalna verzija ili lažna verzija.Ne znam, kad idem na "About this Mac" stoji Mac OS 10.6 Snow :D

Anyway, nažalost, koliko ja znam, jedini način da vidiš koji radi, a koji ne, jeste da instaliraš svaki distro pojedinačno. To će pojesti dosta DVD-a. Ako imaš brendirani računar, onda možeš da Googlaš. Npr. ja imam HP DV6700 i kucao sam "HP DV6700 osx86" .

P.S. Išao sam u Apple shop i pitao sam da li mogu sa mog Mac Book Air da prebacim Mac OS na svoj HP sa AMD-om :D Kako su me pogledali...

Marti Misterija
1.3.2009, 11:18
Da li drajveri mogu da se instaliraju i posle instalacije Maca?

Naravno da mogu, ja za zvucnu Raltek ALC862 nisam imao podrzan driver prilikom instalacije pa sam malo progooglao, nasao odgovarajuci, instalirao ga i radi sasvim OK. Treba samo naci odgovarajuci.

@ Deusdies

Koji si ti distro instalirao kad ti stoji 10.6 Snow? I jel kad govoris o instalaciji 10.6 mislis na instalaciju na AirMac-u ili na HP-u?
U svakom slucaju Snow Leopard je jos u alpha fazi i za Mac-a, tako da cak i da su hackovali tu alphu za PC, pitanje je koliko je to stabilno, cak iako radi.

Deusdies
1.3.2009, 11:35
Marti, nisam instalirao nijedan distro, već je jednostavno u pitanju Mac.

A na Air-u nemam pojma koja je verzija, mrzi me sada da ga palim.

EDIT: OK, na Air-u mi je trenutno 10.5 Leopard.

Marti Misterija
1.3.2009, 11:44
Ajd' mi objasni kako si na HP instalirao OSX koji se instalira na Mac a ne neki distro?!
Mislim, ako sam te dobro razumeo u poslednjem postu, Snow leopard ti je na HP-u, posto ti je na Air 10.5, ili mi je jos nesto promaklo?:confused:

na12
1.3.2009, 11:50
Ajd' mi objasni kako si na HP instalirao OSX koji se instalira na Mac a ne neki distro?!
Mislim, ako sam te dobro razumeo u poslednjem postu, Snow leopard ti je na HP-u, posto ti je na Air 10.5, ili mi je jos nesto promaklo?:confused:
Ja na hp-u nisam uspeo nijednu verziju hackintosh-a da instaliram,nema u bios-u mogucnosti za manevrisanjem sa AHCI

Marti Misterija
1.3.2009, 11:58
Ja na hp-u nisam uspeo nijednu verziju hackintosh-a da instaliram,nema u bios-u mogucnosti za manevrisanjem sa AHCI

Ja na Toshibi uopste nisam ni "konsultovao" BIOS, a sve je proslo uredno.

Deusdies
1.3.2009, 12:39
Promaklo ti :)

Na HP-u: Windows Vista, openSUSE i Leo4All 10.5.4 na thumb drive-u.
Mac Air: Mac OS 10.5
Običan Mac: 10.6 Snow

Tri računara su u pitanju :)

na12
1.3.2009, 12:45
Ja na Toshibi uopste nisam ni "konsultovao" BIOS, a sve je proslo uredno.
Gledao sam na net-u,niko jos nije uspeo da instalira mac na hp compaq 6715 b

Marti Misterija
1.3.2009, 14:23
U cemu je problem pa na tom laptopu ne moze da se instalira?

na12
1.3.2009, 15:49
Pa valjda treba da se iskljuci AHCI,a nema te opcije u bios-u.

Marti Misterija
1.3.2009, 16:00
Koji ti je BIOS i jesi li probao da ga updatujes?

na12
1.3.2009, 16:41
Koji ti je BIOS i jesi li probao da ga updatujes?
Ma ne vredi HP ne dozvoljava ceprkanje po bios-u,koja god da je verzija.

Marti Misterija
1.3.2009, 17:10
Mislio sam na to da ga updatujes pre nego sto probas da ista ceprkas po njemu, mozda ce tad da dozvoli.
Ako ne, onda sta da ti kazem nego bad luck.

markovuc
1.3.2009, 17:36
A recite vi meni sad sta ja da istaliram za pocetak sto mi je neophodno na osnovu one moje konfiguracije.

Marti Misterija
1.3.2009, 17:54
Zasto umesto tog XxX distroa ne probas da instaliras iPC 10.5.6?
Ja sam, posto nisam mogao da nadjem combo update 10.5.6 za Kalyway instalirao njega, i radi mi sasvim OK.
Znam sigurno da ima drivere sa kojima bi NVidia trebalo da ti radi OK, a takodje ima i potrebni driver za Realtek AC 97. Ostalo ne bi trebalo da ti bude problem.

markovuc
1.3.2009, 18:06
Zasto umesto tog XxX distroa ne probas da instaliras iPC 10.5.6?
Ja sam, posto nisam mogao da nadjem combo update 10.5.6 za Kalyway instalirao njega, i radi mi sasvim OK.
Znam sigurno da ima drivere sa kojima bi NVidia trebalo da ti radi OK, a takodje ima i potrebni driver za Realtek AC 97. Ostalo ne bi trebalo da ti bude problem.
ajd daj mi na pwt linkove gde da skinem tu verziju

markovuc
1.3.2009, 18:39
evo nasao sam sad nesto

Miscellaneous
iPC OSx86 10.5.6 Universal FINAL
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

http://pcwizcomputer.com/ipcosx86/

ISO INFO:

ISO Size on Disk: 4.3GB
DVD Base System: Mac OS X 10.5.4 9E25 Retail
Installed OS: Mac OS X 10.5.6 with AppleDecrypt.kext and Disabler.kext (every install)
Languages Included: Japanese, German, French, Spanish, Italian, Dutch, Danish, Finnish, Korean, Norwegian, Russian, Swedish, Brazilian Portuguese, Simplified Chinese, Traditional Chinese, Portuguese, Polish
Items removed from DVD for Single Layer Slimming: Boot Camp (doesn't work on PCs), AdditionalSpeechVoices, Printer Drivers
Updates Included: Mac OS X 10.5.6 Combo Update, Java for Mac OS X 10.5 Update 2, Remote Desktop Client 3.2.2
DVD Bootloader: Chameleon 1.0.11
Default installed bootloader: Chameleon 1.0.12 PC_EFI v9
DVD Boot Kernel: Voodoo Kernel 9.5.0 Final Release
MD5 Hash of iPC OSx86 10.5.6 Universal PPF5 (Final).iso: 9ceb2e8daaa182a1071a337ad9b81e3f
This is the same as iPC Public Beta patched to PPF5!

http://pcwizcomputer.com/ipcosx86/wp-content/uploads/2008/12/ipcppf5packagelist.png
ajd mi samo recite koje opcije da selektujem

markovuc
2.3.2009, 10:43
zna li neko?

DonCorleone91
2.3.2009, 10:48
Ajd napisi lepo konfiguraciju (maticna,procesor,graficka) pa cu ti naci koja tacno distribucija najvise odgovara tvom kompu :)

markovuc
2.3.2009, 17:02
Ajd napisi lepo konfiguraciju (maticna,procesor,graficka) pa cu ti naci koja tacno distribucija najvise odgovara tvom kompu :)
Maticna Asus A8v-e se Via k8t890
Procesor AMD Athlon 64 processor 3700+
Graficka NVIDIA GeForce 8600 GT
Zvucna Realtek AC`97

:)

markovuc
3.3.2009, 17:37
I koja distribucija? :)

DonCorleone91
3.3.2009, 18:00
Eee izvini sto ti pre nisam odgovorio..tek sad sam video da si napisao :D
Tvoje ploce bas nema na spisku, ali ima slicnih tako da moze ista distribucija :)

iPC OSx86 10.5.6 - ppf1+ppf2 (!)

I velika je verovatnoca da ce ti za procesor na Mac-u pisati da je Intel :)

markovuc
3.3.2009, 18:03
Eee izvini sto ti pre nisam odgovorio..tek sad sam video da si napisao :D
Tvoje ploce bas nema na spisku, ali ima slicnih tako da moze ista distribucija :)

iPC OSx86 10.5.6 - ppf1+ppf2 (!)

I velika je verovatnoca da ce ti za procesor na Mac-u pisati da je Intel :)
pa cekaj to je ovo sto sam ja gore u postu postavio sliku sa konfiguracijama? Ako je to samo mi reci ako ti nije problem sta onda da selektujem na osnovu te slike :)

Marti Misterija
3.3.2009, 18:08
Za iPC 10.5.6 stavi 9.5.0 voodoo kernel posto imas AMD, ja sam stavio nVidia inject 0.2.1 default, audio ti je AC 97 audio, za ethernet moras da vidis koji imas, plus sto sam ja na laptopu morao da cekiram PC/2 keyboard i mouse fixeve, jer bez njih nije prepoznavao ono sto nije bilo cekirano. Ostalo manje - vise nisam ni cekirao.

markovuc
3.3.2009, 18:14
Za iPC 10.5.6 stavi 9.5.0 voodoo kernel posto imas AMD, ja sam stavio nVidia inject 0.2.1 default, audio ti je AC 97 audio, za ethernet moras da vidis koji imas, plus sto sam ja na laptopu morao da cekiram PC/2 keyboard i mouse fixeve, jer bez njih nije prepoznavao ono sto nije bilo cekirano. Ostalo manje - vise nisam ni cekirao.
Hvala probacu onda to, evo ovo mi pise za enthernet Marvell yukon 88e8053 pci-e gigabit ethernet contoler

Marti Misterija
3.3.2009, 18:24
Odlicno, imas ponudjen taj driver za ethernet, cekiraj i njega.
Ja sam cekirao gore navedeno i sve mi radi bez problema. Opet komponente nam se ipak razlikuju tako da ne smem da garantujem da ce ti sve proraditi, mada verujem da ne bi trebalo da bude problema.

markovuc
3.3.2009, 19:19
ok hvala puno cim skinem ovu verziju i instaliram, javljam kako je. :) fala

Mickie
4.3.2009, 19:43
Imas vise vrsta :) idi na www.osx86project.org i tamo pogledaj koji distro ti treba za tu konfu. Ima ih dosta, pa tako da pazis sta da instaliras. Ima ih npr iDob, iAtox, Leo4All, ToH. :)

OSx86 baza podrzanog hardvera je uzasno neazurna, a insanely mac forum je mesto gde mozes da pronadjes neke tutoriale za instalaciju ali ne i odgovore na specificne probleme.
Maticna Asus A8v-e se Via k8t890
Procesor AMD Athlon 64 processor 3700+
Graficka NVIDIA GeForce 8600 GT
Zvucna Realtek AC`97

:)
Nisi rekao dali kakav DVD drive imash. PATA ili SATA. A vrlo je bitno.

Moze na skoro svaki kompjuter da se instalira Retail. Samo treba da budes suvi genije. Ja se josh ne usudjujem da pokusam, najvise zbog toga sto nemogu da nedjem torent za retail Leopard. Svaki sto sam probao prijavljuje da treba 2 nedelje da skinem.

markovuc
4.3.2009, 20:05
nije mi sata onda mi je ovaj drugi :)

Marti Misterija
4.3.2009, 21:00
Moze na skoro svaki kompjuter da se instalira Retail. Samo treba da budes suvi genije. Ja se josh ne usudjujem da pokusam, najvise zbog toga sto nemogu da nedjem torent za retail Leopard. Svaki sto sam probao prijavljuje da treba 2 nedelje da skinem.

Mozes li da mi malo poblize objasnis kako moze da se instalira retail, tj. bilo kakva verzija koja nije "hackovana" tj. "modifikovana", tako da se moze instalirati na ne-Mac masinama.
Dosad se nisam susretao sa tim slucajem, niti sam igde procitao da pise nesto o tome, tako da bih ti bio zahvalan kad bi mi dao neku informaciju vise (sta je potrebno, koji su uslovi da se to uradi, kako se radi etc.).
Ovo me vise interesuje informacije radi, cisto kako bih saznao nesto vise o svemu tome, posto nemam bas zarku zelju da experimentisem sa neproverenim, i ne bas sigurnim stvarima.

markovuc
4.3.2009, 21:26
Sad sam probao da sitaliram Mac po onom uputsvu sto ste mi dali koji driver da selektujem ali posle instalacije nije hteo da se pokrene.

Marti Misterija
4.3.2009, 21:31
Ja sam sinoc ponovo tako instalirao sa voodoo 9.5.0 kernelom posto OS nakon instalacije sa defaultnom vanillom 9.6.0 nije hteo da se podigne, vec se restartovao u nizu.
Instalacija sa onim opcijama koje sam ti pomenuo, samo naravno sa hardwareom koji ja imam je protekla OK i sve radi kako treba, samo sam dodatno morao da instaliram AzaliaAudio patch, posto moja zvucna Realtek ALC862 nije podrzana.
Ne znam zasto kod tebe nece da se pokrene - jedino ako nisi odabrao vise opcija za istu stvar, jer kaze birati samo jednu i to onu koja vama treba.

markovuc
4.3.2009, 21:37
Ja sam sinoc ponovo tako instalirao sa voodoo 9.5.0 kernelom posto OS nakon instalacije sa defaultnom vanillom 9.6.0 nije hteo da se podigne, vec se restartovao u nizu.
Instalacija sa onim opcijama koje sam ti pomenuo, samo naravno sa hardwareom koji ja imam je protekla OK i sve radi kako treba, samo sam dodatno morao da instaliram AzaliaAudio patch, posto moja zvucna Realtek ALC862 nije podrzana.
Ne znam zasto kod tebe nece da se pokrene - jedino ako nisi odabrao vise opcija za istu stvar, jer kaze birati samo jednu i to onu koja vama treba.
Ja sam samo stiklirao ono sto su mi napisali a reci mi ja sam tamo imao ponudjeno i za neki chipset jer i tu nesto treba da se odabere?

Marti Misterija
4.3.2009, 21:53
Ako je tamo podrzan tvoj chipset onda treba, ali nemoj da improvizujes da cekiras nesto sto nemas.

markovuc
4.3.2009, 21:57
Ako je tamo podrzan tvoj chipset onda treba, ali nemoj da improvizujes da cekiras nesto sto nemas.
a kako da znam koji je moj chipset:confused:

Marti Misterija
4.3.2009, 22:15
Nadji i instaliraj Everest, Belarc advisor ili neki slicni program koji ce ti dati informacije o tvom racunaru.

markovuc
4.3.2009, 22:35
Pise mi Via k8t890 sta da selektujem pri instalaciji?

Marti Misterija
4.3.2009, 23:00
Imas u Drivers/Chipset drivers opciju VIA/SiS/Marvell/SB chipset drivers pa nju cekiraj.

Mickie
4.3.2009, 23:28
Mozes li da mi malo poblize objasnis kako moze da se instalira retail, tj. bilo kakva verzija koja nije "hackovana" tj. "modifikovana", tako da se moze instalirati na ne-Mac masinama.
Dosad se nisam susretao sa tim slucajem, niti sam igde procitao da pise nesto o tome, tako da bih ti bio zahvalan kad bi mi dao neku informaciju vise (sta je potrebno, koji su uslovi da se to uradi, kako se radi etc.).
Ovo me vise interesuje informacije radi, cisto kako bih saznao nesto vise o svemu tome, posto nemam bas zarku zelju da experimentisem sa neproverenim, i ne bas sigurnim stvarima.

Za instalciju Originalnog OS X-a je potrebno:
1.Intel cipset i915p ili noviji
2.Intel Core 2 Duo ili Quad procesor, nije bitan takt samo da je Core 2
3.SATA DVD Drive
4.Eksterni Hard disk na koji je vec instaliran neki disto, Kalyway naprimer
5.i naravno Retail OS X DVD.

Kako se to radi mozes da vidis ovde
http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=76404&st=0&start=0
http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=86167

Na prvom linku coek instalirao na RAID5 niz od 3 diska.

Napomena: Na nekim P45 plocama i laptopovima (MSI i ASUS najvise) mora da se flesuje crackovani bios da bi bilo koj OS X mogao da radi bilo retail ili hakovan. To je zato sto je apple potplatio proizvodjace da naprave svoje prozvode nekompatibilnim sa OS X. Srecom to je fuserski uradjeno tako da je dovoljno izbrisati jedan red koda BIOS-a i OS X odma proradi. Crackovane i testirane biose mozete naci na Insanely mac forumu.

Marti Misterija
4.3.2009, 23:32
Mislim da cu ipak da se zadrzim na nekom od distroa i da necu da petljam sa retail-om. Da ne bude mnogo muke, mnogo i stete.;)

markovuc
4.3.2009, 23:34
E sad sam uspeo sa instalacijom ali kad krene pokazuje mi da nisam ubacio tastaturu, ona mi je na obicnom onom ps 2 valjda, nije preko usba a mis mi je preko usba i nesto secka, odabrao sam ps2 suport ali ne znam u cemu je problem

Marti Misterija
4.3.2009, 23:50
Jesi li odabrao oba PS/2 fixa?
Treba da odaberes oba, jer meni onaj koji nisam cekirao nije ni radio, proradili su tek kad sam ih oba cekirao, ali kod misa nema nikakvog seckanja.
Inace sad znas sta ti je bilo cekirano kad je proradio i to cekiras i prilikom eventualnih novih instalacija, mozes sad samo da pokusavas da dodas jos ponesto ako zelis ili ako mislis da ti treba.
Metoda pokusaja - jedina koja pali. Naporno i nervira, ali daje rezultate.;)

Mickie
4.3.2009, 23:53
I meni to prijavljvalo, i kad sam izabrao PS/Keyboard patch, sve je krenulo kako treba. Ali ja imam iDnemb v1.4 i njega ti preporucijem da probas ako taj disro neuspes da instaliras. Meni na primer zbog jMicron PATA DVD neradi nijedan distro sem iDeneba.

PS: Ljudi, kad instalirate OS X birajte sto manje drajvera. Nemora sve da radi odma. Stvari mogu da se dodaju naknadno ali se tesko brisu. Znaci ono najosnovnije sto treba za boot. I kad ti nesto ne radi nemora reinstall. Recimo ovaj moj ideneb ima programcic kexthelper koji moze da ubacuje kextove automatski, kao instalcaija drajvera. Pa ima i OSx86 Tools za ustu stvar. Mada ja to ne koristim nego idem rucno na System/Libraries/Extensions. Samo prekopiras odgovarajuci kext tamo i odradis repair permissions preko Disk Utility. A kextove imate na Insanely mac forumu u vidu attachmenta.

Kext - Kernel Extension - Prosto receno drajver

Marti Misterija
5.3.2009, 0:14
Ma ja sam ih bas onako spartanski i odabrao i to ne samo drivere, nego i aplikacije. Samo sto vidis nisam odabrao kext helper iako je bio ponudjen. A cini mi se da je bio ponudjen i OSx86 Tools. Nema veze.
A iPC sam instalirao iako imam i iDeneb 1.4, samo zbog toga sto ima ponudjen driver za Intel pro wireless 3945 karticu (koja mi btw. bez obzira na to i dalje ne radi).
Samo me cudi to sto nece da radi sa vanilla 9.6.0 kernelom iako mi je intelov C2D procesor i SSE3 set instrukcija sto znaci da bi morao da radi. Ovako moram da instaliram voodoo 9.5.0 kernel da bi radio. Bez veze.

Mickie
5.3.2009, 12:36
Nema veze sto iPC ima drajver. Instaliras bilo koji pa onda ubacis iPC disk i prekopiuras doticni kext u System/Liraries/Extensions folder. I posle oradis repair permisions i to radi. Pa tako se radi sa Retail koji nema skoro nikakve kextove u sebi. Imas rezne kextove na insanely mac forumu samo treba da se potrudis. Btw, sto ti u profilu pise da imas K7 masinu? Ako sa C2D procesorom i intel cipsetom nece da radi vanila onda je nesto do podesavanja u Biosu. Moras da isklucis C1, EIST, Idlehalt, a da ukljucis NX bit ili Execute Disable Bit kako se josh zove. Koju plocu imas? Ako je GA moze i retail da ti radi Out of the box.

Marti Misterija
5.3.2009, 19:46
MB Chipset mi je Mobile Intel Calistoga - PM i945PM.
Inace nisam vrsio nikakva podesavanja u BIOS-u, ali bih mogao da probam, pod uslovom da ne zeznem nista za windows koji sad radi perfektno, bez i najmanje problema.
Inace probao sam sinoc da instaliram i iDeneb 1.4 sa vanilla kernelom 9.6.0 ali je situacija ista kao i prilikom instalacije iPC, dok i on sa voodoo kernelom 9.5.0 radi OK. Inace podrzan je SSE3 set instrukcija tako da ne znam sta ga koci u vezi sa vanillom.

Mickie
5.3.2009, 20:56
A kako ti sto je stvari sa AHCI-jem? Koji Win koristis? Evo ovako. Ako oces da koristis vanilu mora da iskljucis C1, Enhaned intel Speed Step technology (EIST) i Idlehalt. Ovo su tehnologije za stednju struje i nece da zeznu nista u Winu. Pa onda moras da uklucis eXecute Disable Bit, jer je OS X 64-bitni os i treba mu to da bi rado. Ovo je tehnologija za zastitu od malicioznog softvera, i isto nemoze da skodi Winu ma koji da je. E sad dolazimo do AHCI-a. On moze da ti zezne Win ali ne nepovratno. Da bi OS X radio kako treba, SATA konfiguracija u biosu mora biti podesena na AHCI. E ako ti to vec stoji na AHCI i win radi bez problema odlicno, ali ako nije ja neznam kako ti onda radi bilo koji kernel OS X-a. Kad promenis na AHCI win vise nece hteti da se botuje. Windows mora biri instaliran na AHCI da bi mogao da se botuje sa njega. Kad promenis nece vise hteti da se botuje, ali samo dok ne vratis kako je bilo.

Znaci ako hoces da ti kazem sta da probas moras prvo da mi kazes dali ti je AHCI ukljucen. Odi u bios i potrazi tu opciju pa mi javi. Isto josh jedna bitna stvar. Koji procesor imas. Pogledaj u CPU-Z i kazi mi code name. Ako imas Core Duo ili Core Solo (Yonah) to je verovatno razlog sto ti neradi Vanila. Mora Core 2 (Merom).

Marti Misterija
5.3.2009, 21:07
Jeste Merom - Mobile C2D T7200 2GHz.

Marti Misterija
5.3.2009, 21:30
Isao sam u BIOS. Prvi put sam usao u BIOS na ovom laptopu, iako ga imam vise od dve godine i mogu ti reci da asketskiji i spartanskiji BIOS dosad nisam video!:eek:
Jednostavno, gotovo da ne postoje opcije koje mozes promeniti - iskljuciti, a i one koje postoje su najosnovnije.
Od svega onog sto si mi pomenuo jednostavno ni traga!

Mickie
5.3.2009, 23:05
Pa jel nema neka kombinacija tastera koja otkriva naprednije opcije.Nesto kao CTRL+F1 na GA plocama. Koji je brend laptop? Mozda imas neki utility na support cd-u koji vrsi podesavanja iz Windowsa. Nemoguce da nemoze da se iskljuci Speed step... mada je za laptope potrebna stednja.

Zaboravio sam bitnu stvar da te pitam: Kako nece vanila? Sta kaze kad pokusas da botujes? Pri startu Darwina pritisni F8 i ukucaj -v za verbose mod da umesto jabuke pokazuje boot poruke.Pa onda javi kad zapne koja je zadnja poruka. Mozes da probas i cpus=1 , ta komanda tera OS X da koristi samo jedno jezgro.

na12
5.3.2009, 23:19
Isao sam u BIOS. Prvi put sam usao u BIOS na ovom laptopu, iako ga imam vise od dve godine i mogu ti reci da asketskiji i spartanskiji BIOS dosad nisam video!:eek:
Jednostavno, gotovo da ne postoje opcije koje mozes promeniti - iskljuciti, a i one koje postoje su najosnovnije.
Od svega onog sto si mi pomenuo jednostavno ni traga!

Ista situacija ja i kod mene na HP-u.

Marti Misterija
6.3.2009, 0:28
Pa jel nema neka kombinacija tastera koja otkriva naprednije opcije.Nesto kao CTRL+F1 na GA plocama. Koji je brend laptop? Mozda imas neki utility na support cd-u koji vrsi podesavanja iz Windowsa. Nemoguce da nemoze da se iskljuci Speed step... mada je za laptope potrebna stednja.

Zaboravio sam bitnu stvar da te pitam: Kako nece vanila? Sta kaze kad pokusas da botujes? Pri startu Darwina pritisni F8 i ukucaj -v za verbose mod da umesto jabuke pokazuje boot poruke.Pa onda javi kad zapne koja je zadnja poruka. Mozes da probas i cpus=1 , ta komanda tera OS X da koristi samo jedno jezgro.

Nema nikakve kombinacije tastera a laptop je Toshiba satellite A100-599, C2D 2 GHz, nVidia GeForce Go 7600 256 MB VRAM, 4 GB RAM... Support CD je recovery disc sa napravljenim imageom instaliranog OS, tako da jedino sto mogu sa njega jeste da u slucaju havarije instaliram Vistu sa preinstaliranim aplikacijama.
Vanilla nece pa nece - ni sa iPC, ni sa iDeneb. Probao sam i sa -f i sa -v pre starta, kad instaliram sa defaultnom vanillom, ali on jednostavno pocne da ucitava tekst i nakon samo 1 s se restartuje i tako u beskonacnost, tako da nema teoretske sanse da vidim nikakvu poruku, ne samo zadnju.
U sustini nema veze, i ovako radi dobro jedino me zeza to sto ne mogu nista da posaljem u trash jer mi kazuje error -61 i kaze mi da nemam permision!?
U cemu je caka i kako da podesim permision da mogu da brisem ono sto mi ne treba. Napominjem da sam u disc utility odradio repair permision ali to nista nije promenilo.

Mickie
6.3.2009, 2:54
Pa tacno je to. EIST te zeza. I meni se restartuje kad ostavim EIST, C1 i Idlehalt ukljuceno. Probaj sa cpus=1 al nisam siguran da ce pomoci. Izgleda da nema pomoci, cim nema mogucnosti da se to iskluci. Mada, mogo bi da procesljas Insanely mac forum, mozda bi ti Chameleon EFI i DSPT override patch pomogli, ali za tako nesto moras da formatiras hard u GPT i da instaliras retail OS X. I moras mnogo da strebas ona uputstva. Ja cu to da probam ako kad budem imao vremena, a tebi neznam dal da preporucim, posto kazes da nebi dirao taj Win sto ti radi lepo...

To sa kantom mi se nikad nije dasavalo, tako da nema pojma sta da ti kazem. Ali ako resis javi kako si resio.

Marti Misterija
6.3.2009, 21:10
Ma necu mnogo da komplikujem i da petljam sa retail - dobro je sto radi i ovako.
Za kantu cu morati da potrazim neko resenje na netu i cim nadjem javljam.

Marti Misterija
12.3.2009, 1:02
@Mickie

Resio sam problem brisanja fajlova u Leopardu.
Za fajlove u Mac-ovoj particiji gde je instaliran leopard sam isai na get info --> Permisions --> otkljucao katancic u donjem levom uglu --> otkucao sifru --> na svaku grupu sam stavio read i write + dodao sam novog korisnika kao administratora.
Sto se tice fajlova na windowsowim particijama instalirao sam Paragon NTFS 7 i pomocu njega podesio da iz Leoparda mogu u potpunosti da manipulisem fajlovima iz windowsa (copy, paste, cut, delete...).

Marti Misterija
13.3.2009, 0:42
Primetio sam veceras da mi dole u docku nema onih ikonica (precica) za muziku (gitara), slike (fotoaparat sa nekom slikom iza) i ona zvezda (ne znam sta predstavlja). Kako te precice da stavim da budu tu, posto ih nigde nisam nasao i zar one ne bi trebale da budu tu nakon instalacije, zajedno sa ostalim ikonama?

DonCorleone91
13.3.2009, 1:02
To ti je iLife 09/08/07/06/05 e sad nzm koji imas :)
Oni ti se pojavi kad ti je neki program ukljucen i ispod njih svetli plavo svetlo.
Da bi program 100% ugasio moras da ides na ikonicu i da kliknes na nju desnim klikom i pritisnes quit :) i onda je skroz uhasen program.A da bi dodao programe na dock idi u aplikacije i nadji sta ti treba i samo prevuci ikonicu dole :)

Marti Misterija
13.3.2009, 15:20
Najveci problem je sto nemam nijedan iLife:to_care:, ali sam, ne znam ni sam zasto, umislio da sam ih prilikom prethodne instalacije Kalyway 10.5.1 imao pa da bih trebao da ih po defaultu imam i sada sa iPC 10.5.6 distroom.
Naknadno sam saznao da su to ikonice za GarageBand, iMovie, iPhoto koje dolaze kao deo iLife paketa, koji se naknadno instalira te da kao takve i ne mogu po defaultu da budu u docku.:boodala:

kuršlus
13.3.2009, 15:39
Pa tacno je to. EIST te zeza. I meni se restartuje kad ostavim EIST, C1 i Idlehalt ukljuceno. Probaj sa cpus=1 al nisam siguran da ce pomoci. Izgleda da nema pomoci, cim nema mogucnosti da se to iskluci. Mada, mogo bi da procesljas Insanely mac forum, mozda bi ti Chameleon EFI i DSPT override patch pomogli, ali za tako nesto moras da formatiras hard u GPT i da instaliras retail OS X. I moras mnogo da strebas ona uputstva. Ja cu to da probam ako kad budem imao vremena, a tebi neznam dal da preporucim, posto kazes da nebi dirao taj Win sto ti radi lepo...

To sa kantom mi se nikad nije dasavalo, tako da nema pojma sta da ti kazem. Ali ako resis javi kako si resio.

Koliko znam Chameleon, DSPT pačer, dsmos.kext i AppleDekriptor nemaju nikakve veze sa instalacijom Retala. Ove tri komponente sistema služe da se izbegne SPOR rad grafike i zvuka preko injektora. Kada se odradi pravilno podešavanje preko ovih komponenti, sam sistem prosto poleti, više nije onako trom kao po samoj instalaciji.
DSDT Pačer i AppleDekriptir sam uspešno primenjivao i na Kalivej 10.5.2, Ideneb 10.5.5. i iAtkos 10.5.5. sistem prosto poleti.
IPC 10.5.6. po instalaciji bar kod mene podigao se sa već primenjenim ApleDekriptorom,DSDT Pačerom i kameleonom, Sistem već u startu LETI.

Mickie
13.3.2009, 16:39
Kako bre nema veze? Retail nemoze bez toga, koliko ja znam. U originalnom disku nema kextova za sve kao u hackovanom.Nece nista da radi ako se to ne odradi, i ako se ne koristi EFI particija. A naravno moze i distoi da koriste EFI i ostalo, nisam rekao da nemoze.

Meni se prvo restartovao komp uvek kad ne ukucam cpus=1 pa sam morao da uflesujem crackovan BIOS da bi mi oba jezgra proradila na. A posle sam video na insanelyMac da to ipak nisam morao da radim, jer bi DSDT ptch resio stvar. A i sad mi se restartuje kad uklucim EIST. iDeneb koristim. A retail nisam josh probao, ali cu da probam kad se docepam jedne kopije.

Mithrandir
30.6.2009, 20:24
Hteo bih da instaliram Mac OS X na sledeću konfiguraciju (da se ne mučite do profila :D) :

Intel E7200
DFI Blood Iron T2L
2 x 2 GB Kingston 800
Gainward 4850 GS 512 MB
WD 640 GB AAKS

Stavio sam da se skida iPC 10.5.6, a u međuvremenu se trudim da se što bolje pripremim. Prvo pitanje : da li bi radio dual boot sa Win7?
Na šta bi trebalo obratiti posebnu pažnju? Pretpostavljam da particija na kojoj se nalazi Mac OS treba da bude formatirana u nekom drugom fajl sistemu, ili ne treba da brinem za to (on sam formatira pre instalacije)?

Posebno me zanima da li postoji mogućnost da se na neki način ozbiljnije pokvari kompjuter (al' sam ga sročio :icon_scra)? Kod čačkanja u BIOSu i sl.

DonCorleone91
30.6.2009, 21:02
Hteo bih da instaliram Mac OS X na sledeću konfiguraciju (da se ne mučite do profila :D) :

Intel E7200
DFI Blood Iron T2L
2 x 2 GB Kingston 800
Gainward 4850 GS 512 MB
WD 640 GB AAKS

Stavio sam da se skida iPC 10.5.6, a u međuvremenu se trudim da se što bolje pripremim. Prvo pitanje : da li bi radio dual boot sa Win7?
Na šta bi trebalo obratiti posebnu pažnju? Pretpostavljam da particija na kojoj se nalazi Mac OS treba da bude formatirana u nekom drugom fajl sistemu, ili ne treba da brinem za to (on sam formatira pre instalacije)?

Posebno me zanima da li postoji mogućnost da se na neki način ozbiljnije pokvari kompjuter (al' sam ga sročio :icon_scra)? Kod čačkanja u BIOSu i sl.

Paa ja bi ti preporucio da mackasti OS instaliras na poseban hard, ili da prvo njega isntaliras pa onda Win. Ovo ti ne govorim bezveze, ja sam to radio dosta puta i ni jednom nisam uspeo da dualbootujem Win i Mac ako sam Mac instalirao prvog. Mozes da ga instaliras na drugi hard a da prethodno diseiblujes ovaj na kome ti je win pa to kasnije da sredis :) Sto se tice konfe trebalo bi da radi ok, obicno ume da bude problem sa lan kartom, ali mislim da su i to sredili :) E sad sto se tice formatiranja imas posebam FS za njega ( ne mogu da se setim napamet kako se zove...nesto na J). Sto se tice ozbiljnijih problema cuo sam (ali nikad video, niti mi se desilo ) da osx ume da zakljuca bios ali ne znam koliko je to tacno (izgooglaj)

p.s.
E da, neobjasni ovo za bootovanje. Mac OS X ne koristi mbr nego nesto drugo za bootovanje svog sistema tako da ako ga instaliras na drugu particiju stari win mozes da vratis tako sto mu odradis jednu reparaciju (sto ne prodje svaki put ok, al moze da se desi).

Ovim nisam hteo da te odgovorim od isprobavanja mackice, nego samo da obratis paznju na dosta stvari i procitaj dosta toga na netu o njemu pre nego sto krenes bilo sta da radis, i da bekapuji sve vazne stvari :)

evo ti i par korisnih linkova:
Link1 (http://www.osx86project.org/)
Link2 (http://www.elitesecurity.org/t157281-Mac-OS-na-ne-Apple-racunarima)

Mickie
30.6.2009, 21:10
E pazi ovako da te razocaram... iPC 10.5.6 nema drajvere za tu tvoju HD4850... mozda se i ne bootuje. Ali probaj u svakom slucaju. Ako nece, onda skini iATKOS V7 koji je taze izasao i koji ima OS X 10.5.7 u sebi a ima i drajvere za HD4830, HD4850, HD4870 i HD4890. Ja sam ga bas juce probao, ali nije hteo da mi se instalira iz nepoznatih razloga i jos mi je zezno MBR, ali sam ga sredio. Dali mozes da napravis Dual Boot sa iPC. Naravno da mozes, ali nisam siguran kako jer neznam koji botloader koristi. Znam za iDeneb jer njega koristim trenutno. Uzmes EasyBCD i sredis stvar. U koji FS da dormatiras? Pa HFS+...

Nasta da obratis paznju... ima mnogo stvari. Prvo nauci: ako nece da se bootuje (jabuka stoji beskonacno) restartuj pa probaj ponovo ali pritisni F8 pa kucaj -v za verboose mode, tj da ti pokaze sta ga muci. Onda sa zadnjom porukom koja izadje dodjes na ovaj ili mozda ovaj http://www.insanelymac.com/forum/ forum.

Dali mozes nesto da zeznes od hardvera? Ne. Jedino sto mozes da zeznes su podaci koje imas na hardu. Ako zeznes MBR, mozes da ga popravis, ili da formatiras hard. Ti biras. Ta ploca ima kompatibilan BIOS, dok recimo moja nema pa sam morao da uflesujem crackovani. Dakle i tu ti je olaksan posao. Pretrazi IM forum (dao sam ti link) ali ne ocekuj odgovore na pitanja koja postavis tamo jer nisu bas mnogo fini i vole da ignorisu one koji su se skoro registrovali. I zapamti, ako nece jedan distro da ti radi, probaj drugi.

Srecno :ciao:

@DonCorleone91
Moze i prvo Windoz. Ja instaliram prvo Windoz pa linux pa OS X. Lek za bootovanje se zove Easy BCD, kao sto rekoh gore. Ali mora 2.0 verzija. Meni to ide OK sa iDeneb, ali mi ovaj novi Chameleon 2.0 botloader koji dolazi uz iAtkos V7 zezno srvar.

DonCorleone91
30.6.2009, 21:54
@DonCorleone91
Moze i prvo Windoz. Ja instaliram prvo Windoz pa linux pa OS X. Lek za bootovanje se zove Easy BCD, kao sto rekoh gore. Ali mora 2.0 verzija. Meni to ide OK sa iDeneb, ali mi ovaj novi Chameleon 2.0 botloader koji dolazi uz iAtkos V7 zezno srvar.

Znam za EasyBCD ali nisam koristio ovu 2.0 verziju :) nisam se dugo igrao sa OSX-om, jednostavno nemam vremena sad za to :) Sa starijim verzijama BCD-a OSX ga samo prebrise i cao zdravo :) e sad, verovatno su sad i to sredili tako da... :) srecno!

Mithrandir
30.6.2009, 22:31
Prvo da vam se zahvalim obojici :)

Mickie, da li to znači da je iAtkos v7 problematičan, ili jednostavno tebi nije radio? Stavio sam oba da se skidaju, ali ako ti je iAtkos napravio takav rusvaj... Pretpostavljam da je do nekompatibilnosti sa tvojom konfiguracijom.
Što se tiče gubitka podataka : kako sam shvatio može dođi do gubljenja podataka samo sa particije na koju instaliraš OS (prilikom formatiranja)? Ako je tako i ako je to jedina loša stvar koja može da se desi - nema problema.
Win7 kuka kako ističe pre-release, pa ionako treba njega da reinstaliram ovih dana. Pa i ako se pokvari boot, neće biti strašno.
Da li iz Mac OSa može da se pristupa fajlovima koji se nalaze na particijama sa drugim fajl-sistemima tipa NTFS? Dakle, onim particijama koje sam koristio do sada.

Ovde piše da čoveku radi 4850. Ali ne znam za koji distro? ATI 4850 - osx86wiki (http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/HCL_10.5.6#ATI_2)

Mickie
30.6.2009, 22:57
4850 radi, ali moras da skidas drajvere posebno jer ih nijedan 10.5.6 distro nema u sebi. A desava se da se uopste ne botuje kad nemas drajver za grafiku, ili se bootuje ali ugasi monitor kad treba da pokaze desktop. Zato treba da juris distro koji ima drajvere za prvu pomoc, a posle mozes da namestis i GFX strings ako je graficka podrzana nativno bez drajvera. Samo 10.5.7 ima nativnu podrsku za HD48xx kartice a trenutno samo je samo iAtkos V7 baziran na 10.5.7

Zasto meni iATKOS nije radio nemam pojma. Sav hardver je podrzan, mislim da iATKOS ima neki propust, ali neki kazu da je najbolji distro do sad. Najbolje prvo probaj iPC pa ako ti zeza grafika onda probaj iATKOS.

Particije koje ne diras ne bi trebale da budu bilo kako ostecene, ali mozes da se zeznes tokom particionisanja pa da izgubis podatke. Moj savet ti je da prvo uradis bakap najbitnijih stvari, zatim napravi NTFS particiju za OS X iz svog omiljenog alata za particije (mora da bude primarna) i zapamti kolika je. Posle tokom instaliacije nadji tu particiju u Disk Utility (videces gore na liniji) pa je preformatiraj u HFS+. To je najsigurniji nacin.

E da, OS X moze da montira NTFS particija i da cita sa njih, ali nemoze da pise po njima. Ali postoji program koji resava i taj problem i zove se NTFS-3G http://macntfs-3g.blogspot.com/

DonCorleone91
30.6.2009, 23:00
Prvo da vam se zahvalim obojici :)

Mickie, da li to znači da je iAtkos v7 problematičan, ili jednostavno tebi nije radio? Stavio sam oba da se skidaju, ali ako ti je iAtkos napravio takav rusvaj... Pretpostavljam da je do nekompatibilnosti sa tvojom konfiguracijom.
Što se tiče gubitka podataka : kako sam shvatio može dođi do gubljenja podataka samo sa particije na koju instaliraš OS (prilikom formatiranja)? Ako je tako i ako je to jedina loša stvar koja može da se desi - nema problema.
Win7 kuka kako ističe pre-release, pa ionako treba njega da reinstaliram ovih dana. Pa i ako se pokvari boot, neće biti strašno.
Da li iz Mac OSa može da se pristupa fajlovima koji se nalaze na particijama sa drugim fajl-sistemima tipa NTFS? Dakle, onim particijama koje sam koristio do sada.

Ovde piše da čoveku radi 4850. Ali ne znam za koji distro? ATI 4850 - osx86wiki (http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/HCL_10.5.6#ATI_2)

Pazi ovako, kod Mac OS X-a na pc-u moze da radi a i ne mora. Moze da bude neka totalna glupost zasto nece a da se cimas zbog nje danima. Znaci samo treba da probas pa da vidis i da se trudis da sredis stvar :)
Sto se tice citanja failova. OS X moze da cita ntfs i fat32 particije, ali zato WinXP (za vistu i za 7 ne znam) ne mogu ali postoji neka mala aplikacija koja ti i to omogucava tako da ni to nije problem.

Mithrandir
30.6.2009, 23:08
Zato treba da juris distro koji ima drajvere za prvu pomoc, a posle mozes da namestis i GFX strings ako je graficka podrzana nativno bez drajvera

E ovde si me već potpuno izgubio :to_care:
Uglavnom, ako uspe da mi bootuje iPC, odnosno pokaže desktop, onda treba da instaliram drivere (kextove?) za svoju grafičku?

E da, OS X moze da montira NTFS particija i da cita sa njih, ali nemoze da pise po njima. Ali postoji program koji resava i taj problem

Ok, to bi znatno olakšalo eventualnu tranziciju na OS X. Hvala obojici! :aplauz:
Može li osx86 zameniti Win potpuno, može li se potpuno osloniti na njega, da bude primarni (i jedini) OS?

Mickie
30.6.2009, 23:30
E ovde si me već potpuno izgubio :to_care:
Uglavnom, ako uspe da mi bootuje iPC, odnosno pokaže desktop, onda treba da instaliram drivere (kextove?) za svoju grafičku?
Da treba da instaliras kextove. Ima laksi nacin (kextovi) i tezi naci (GFX string). Tezi nacin je ujedno i bolji nacin. Mada sad postoji programcic koji se zove i Kext Helper i koji oba ova nacina pretvara u laksi nacin :to_care:

Kext je kernel extenzija i to je ustvari drajver koji se nadovezuje da jezgro sistema. Ali ako je doticna graficka podrzana nativno, tj drajver je vec u kernelu, onda ti treba GFX string, a to je ustvari skripta koja samo aktivira podrsku bez ikakvog drajvera. Naravno ovo drugo je brze i bilje resenje... ali polako, prvo da dodjes dotle.Ok, to bi znatno olakšalo eventualnu tranziciju na OS X. Hvala obojici! :aplauz:
Može li osx86 zameniti Win potpuno, može li se potpuno osloniti na njega, da bude primarni (i jedini) OS?To je vec vrlo diskutabilno. Ako hoces da igras najnovije igre onda zaboravi, malo je Mac igara. Hack OS X je vrlo stabilan, ali ima neke bugove koji ne pogadjaju pravi Mac. Recimo kad odradis Software Update (to je ono Automatic Updates na Winblows) automtski obaras sistem(isto kao inaj Win Genuine Check samo obara odma). Ima i hack da se to osposobi, ali ja nisam imao zivaca. Zatim ja imam problem sto mi OS X ne prepoznaje dobro rezoluciju na CRT monitoru, pa ga zato i ne koristim mnogo. Sa TFT nema tih problema.

DonCorleone91
30.6.2009, 23:40
Mickie ti je sve lepo rekao. :) Ne moj da brises Win, nek bleji na nekom malom delu za prvu pomoc i ako ti zatreba za nesto (a verovatno oce). Moze u potpunosti da se predje na OS X ali onda je vec bolje da krenes na appleove kompove, jest da su skuplji vise nego sto trebaju ali se isplati ako ti treba za posao. Mac OS X ti je dobar za multimediu (muzika, filmovi, dokumenti) na njega mozes da instaliras ms office 2008 za OS X, onda adobe isto radi na njemu, ako si zagrizeni igrac WoW-a isto ces uzivati i na OS X-u. U sustini kad imas pravi apple racunar ne treba ti gomila drajvera kao na Win-u zato sto se sve nalazi u sistemu (zato originalna instalacija zauzima 7.5GB). Za ovaj problem sto je Mickie naveo za update ne znam. Kod mene na pravom Mac-u radi (nije moj mac, skolski je al ga niko sem mene ne koristi :D ) i kad se updatuje, ne updatuje samo sistem vec i sve programe koje imas instalirane. Meni se kod Mac-a svidja to sto nema guzve sa registrijem i ostalim glupostima, aplikacije ubacujes tako sto ih kopiras u odredjeni folder, a sta mislis kako se brisu?Samo ih prebacis u kantu, Onda OS X ima dobru stvar za backup sistema a zove se time machin, e sad ne znam kako to radi na hackintosu ( nisam nikad probao) ali na macmini-u radi prosto savrseno. Znaci da ti dam tacan odgovor na pitanje, ne moj da prelazis u potpunosti na Hackintosh, ali na Macintosh slobodno. :)

Mithrandir
30.6.2009, 23:41
Treba mi za uobičajeni rad - surf, download, multimedia i sl. Ništa, ostaje mi da ga probam (to je iskustvo samo po sebi dovoljno), a za dalje ću da vidim. That is, ako uspem da ga instaliram :to_care:

Ne znam kada i da li ću imati prilike da pređem na pravi Mac. Ipak su to skupe sprave. Maštam ja o MacProu sa 8 jezgara, Logic Studiom, kompletnim Apogee interfejsom itd. Stvarnost i praktična korist su ipak drugačije od mašte :)
U tom smislu sam jako zadovoljan sa Windows 7icom. Ali počeo je raspust, pa što ne probati? :)
Hvala vam još jednom, pa se javljam za dan-dva!

testera
1.7.2009, 15:31
Ne mucite se ljudi. Evo vam resenje. Uzivajte.

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=202840

Mickie
1.7.2009, 16:31
Ne mucite se ljudi. Evo vam resenje. Uzivajte.

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=202840

Znam za to odavno. Nije neko resenje jer kosta oko 150 evra i samo neke DFI i GA (ne sve) ploce su podrzane. Moje ploce nema iako ona tera iDeneb bez problema sa krakovanim BIOS-om. Pa da bacim 150 evra i molim boga da radi... neka hvala.

Marti Misterija
1.7.2009, 20:26
Lek za bootovanje se zove Easy BCD, kao sto rekoh gore. Ali mora 2.0 verzija.

Nema potrebe za novom verzijom, meni iPC 10.5.6 i Vista SP2 rade u dualbootu lepo i sa 1.7.1.
Isto tako mi je instalirao i iDeneb a ranije i Kalyway 10.5.0 tako da slobodno mozes da koristis i njega i nema bojazni da ce ista da zezne jer barem kod mene nikad nije.

Mithrandir
2.7.2009, 17:19
Imam problem sa iAtkos v7. Neće da se bootuje :icon_scra

Da vam opišem ukratko korake (možda nađete grešku u njima) :

-napravio sam primary particiju na novom HDDu
-U Disk Utility-u (sa CDa) sam uradio erase na toj particiji koristeći Mac OS Extended FS.
-Instalacija
-Restart (u BIOSu vratio da primary boot bude sa HDDa)
-Kreće boot i završava se posle 2s, tačnije odmah se restartuje.

Kombinacije koje sam probao pri instaliranju :
1. Default
2. Default + VGA driveri (ATI HD)
3. Default + VGA driveri + JMicron SATA/IDE driveri
4. Default + VGA driveri + JMicron SATA/IDE driveri + Voodoo Kernel 9.7

Šta bih još mogao da probam (ukoliko nema greške u prethodnim koracima)? Možda neko može jednostavno da mi napiše šta da instaliram? :D
Probao sam i ono što mi je rekao Mickie (-v pri bootu sa CDa), ali ne znam šta odatle treba da pročitam?

Mickie
2.7.2009, 17:36
Probao sam i ono što mi je rekao Mickie (-v pri bootu sa CDa), ali ne znam šta odatle treba da pročitam?
Ne treba to pri botu sa CD-a nego kad instaliras. Sad treba da ukucas -v pri bootu i da vidis koja je zadnja poruka. Prvo pritisnes F8. Ali posto se restartuje brzo, verovatno nemozes nista ni da procitas. Ukucaj cpus=1 -v pa javi sta se desava. I nadam se da si procitao gore sta treba da se podesi u BIOSU? Hint: Iskljuci SpeedStep i Idlehalt a ukljuci NX Bit. I nadam se da si instalirao sa ukljucenim AHCI-jem?

Mithrandir
3.7.2009, 18:44
Pišem sa OS X-a 10.5.7 :aplauz:

Pre svega da iskoristim priliku i javno da se zahvalim Mickie-u, bez čije pomoći ne bih uspeo! Hvala na strpljenju i volji! :ciao:

Prvo sam probao iAtkos i nakon nekoliko sati pokušavanja nisam uspeo da ga podignem. Danas sam probao iPC i njega sam instalirao iz prve, mada sam opet naišao na neki problem. Dok smo chatovali, Mickie mi je ukazao kako da rešim taj problem i šta je verovatno problem sa iAtkosom. Problem je bio u SATA driveru koga uporno nisam dobro birao. Ne znam da li iz tog razloga, ali nije mi radio Chameleon v2 bootloader (nisam dolazio do boota uopšte, odmah restart), pa sam instalirao sa Chameleon v1. S obzirom da sam ga tek skoro instalirao nemam preterano puno utisaka, ali mogu da kažem da za sada radi kao sat.

Ono što bih prevashodno voleo jeste da pomognem nekome sa sličnom konfiguracijom, pa ću ukratko napisati šta sam koristio :

-iAtkos v7 (Leopard 10.5.7)
-Pri instalaciji: Default (ono što je već obeleženo za instalaciju)
+ Chameleon v1 bootloader
- Chameleon v2 bootloader
+ ATI HD driver
+ Intel SATA/IDE driver
- VoodooHDA (tako nekako) audio driver (ne radi)

Problemi :

1. Pri bootu se dobija crni ekran (ovaj problem sam imao i sa iPCem, odnosno driverima koje sam našao na IM forumu). Međutim, setili smo se da su ljudi na IM forumu taj problem rešili kada bi priključili DVI to VGA adapter (koji se dobija uz grafičku) na drugi DVI slot. Problem se rešava na ovaj način.
2. Nisam mogao da dobijem zvuk. Probao sam sa instalacijom dva drivera sa diska, ali nije pomoglo. Problem sam rešio prema uputstvima sa IM foruma. Ako nekome treba ovo uputstvo (za ALC885 audio codec, mada mislim da može i za dosta ALC8xx codeca) slobodno neka traži!

Pošto sam ušao u celu priču prilično neiskusan i nepodučen, moram da kažem da zaista nije teško. Potreban je spisak komponenti [CPU, matična (chipset, southbridge, audio codec, eventualno LAN karta, premda su meni obe distribucije prepoznale LAN kartu bez instaliranja drivera), grafička, eventualno AHCI ili SATA driveri], dve komande pri bootu (-x za safe mode, -v za verbose mode gde može pročitati šta je problem pri bootu). iAtkos distribucija ima lep readme neposredno pre instalacije. Treba instalirati sa što manje drivera kako bi se izbegle moguće greške pri bootu, a sami driveri se mogu kasnije dodati. Dakle, samo ono što je potrebno da bi se OS bootovao. I naravno, search insanelymac foruma!

Utiske i pitanja (biće ih :)) ću postaviti kasnije. U međuvremenu, slobodno pitajte ako nešto nije jasno ili ukoliko imate neki problem. (naravno, ukoliko mogu da pomognem)

ivan90BG
4.7.2009, 23:39
Ja sam na konfu iz profila instalirao iDeneb 10.5.6 a posle ga updejtovao specijalnom instalacijom na 10.5.7.
Imam dva sitna problemčića koja me sprečavaju u posedovanju 100% funkcionalne Mac OS X instalacije.

1. Ovo me nervira od kada sam instalirao. To je problem pri gašenju i restartu. Izgleda kao da se OS ugasio ali komp ostaje uključen. Posle se ili ne restartuje ili se restartuje za pola minuta. Stavljao sam neki patch al nšta.
2. Ovo je od kada sam instalirao update 10.5.7. Pojavile su se narandžaste ikone drajvova. Ovo sam privremeno rešio dodavanjem određenih podešavanja u jedan od plist fajlova, ali sada svaki put moram da ga butujem sa -f da ne bi imao orange ikone.

Drugi problem ću verovatno rešiti instaliranjem tog iAtkosa 10.5.7.
Da li bi on odgovarao mojoj konfi (ima li sve drajvere)i da li i on ima shutdown/restart bug. Ako ima postoji li neki način rešavanja koji sto posto radi.

Edit: Inače Mac OS X mi je mnogo bolji od Wina jer nema viruse i što je skoro sav third party software standardizovan. Na njegovom hardu sada imam istu ako ne i veću količinu podataka nego na Win hardu. Sva muzika mi je tu. Sve filmove koje sam skinuo od kad imam iDeneb 10.5.6 sam skinuo na njemu. Čak i Office 2007 za Win radi preko CrossOver-a

Imam još jedno pitanje: Da li bi neko stručan mogo da objasni kako tačno funkcioniše dualboot sistem sa jednog harda. Da li se OS X instalira na MBR particiju i kako emulira EFI, pošto kada se instalira na GPT disk distro sam napravi EFI particiju?
Hvala unapred.

Mickie
4.7.2009, 23:49
Za problem br. 1 probaj OpenHaltRestart.kext Potrazi na IM forumu. Ako ne uspe onda potrazi DSDT patcher. Probem broj 2 imam i ja. I nisam jos nasao resenje. iAtkos bi trebao da radi na toj tvojoj masini, ako si flesovao BIOS (a verujem da jesi, cim ti radi iDeneb).

ivan90BG
4.7.2009, 23:57
Jeste flashovao sam BIOS i dugo sam čekao dok se nije pojavio drajver za Attansic L1E mrežnu koju ima P5Q-PRO.

I dok sam ga fleshovao ubacio sam novu sliku umesto POST-a. To je Applov boot screen siv sa tamnom jabukom

Ako se ne varam probao sam OpenHaltRestart i rešio je problem u prvi mah al mi se čini da se sada ponekad pojavjuje i mislim da sam probao i neki drugi patch al probaću opet na iAtkosu.

Inače čini mi se da InsanelyMac forum nije nešto raspoložen za noobove jer sam video da ljudi nekoliko puta postavljju pitanje pre nego što dobiju odgovor.

Mickie
5.7.2009, 0:06
Ne, nisam mislio da postavis pitanje tamo. Mislio sam da potrazis .kextove u attachmentu nekog posta. Evo recimo DSDT patcher http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=133683%2522

ivan90BG
5.7.2009, 0:09
Ja uopšte nisam tamo postavljo pitanja al sam pokušao odavno i forum mi stalno izbacuje da nemam ovlašćenja takođe mi je to pravilo problem kad sam pokušao da skinem neki attachment.

Nego pogledaj edit u mom postu nekoliko postove iznad.

Mickie
5.7.2009, 0:20
Pa moras da budes ulogovan na forum da bi skidao prilozene fajlove.

OS X moze da se instalira na MBR bez problema, ali samo ako se ne radi o Retail disku vec o nekoj distribucii. I naravno, tada nema EFI emulacije niti EFI particije pa stvari koje su zavisne od EFI-ja ne rade. Ako trenutno imas EFI particiju, najbolje ostavi tako. To je najbolje resenje.

ivan90BG
5.7.2009, 0:22
Pa instalirao sam ga na odvojen GPT hard koji sam i kupio za to.

A na forumu sam bio ulogovan kad sam dobijao te poruke o ovlašćenjima.

WEB-maniac
12.7.2009, 8:23
Instalirao sam iAtkos v7 na Dell A860 nece da radi citac kartica (manje bitno) ali ultra bitno je sto nema wireless i BT! Wireless mi je od velikog znacaja! Pomoc?

Marti Misterija
12.7.2009, 11:44
Wireless je inace veliki problem na svim laptopovima i svim verzijama Hack-Maca. Ja imam Intel 3945 karticu i jos nije reseno da ista moze da profunkcionise. Nesto se kao pominjalo, cak je u iPC distrou mogla da se instalira navedena kartica, kako bi se instalirali driveri i wireless mogao da funkcionise, ali nikom to nije poslo za rukom, tako da ako imas intel mreznu, narocito gore navedenu nista od wirelessa.

WEB-maniac
12.7.2009, 16:50
He jos jedan problem....upalim laptop i krene jabuka i ugasi se ekran, muzika u pozadini svira i radi hard ali nema slike na ekranu...stiskam ja FN i F1 ali nece da pali ekran...sta sad tu raditi?

Mickie
12.7.2009, 16:57
Probaj pre jabuke da stisnes F8 pa da kucas -x za safe mod. Ako dize safe mod, pos'o ce biti lak. Mora da kazes koju graficku imas i koji si kext za nju koristio tokom instalacije. Znas ono, natit, NVkush, NVinject, NetkasHD...

WEB-maniac
12.7.2009, 17:13
Probaj pre jabuke da stisnes F8 pa da kucas -x za safe mod. Ako dize safe mod, pos'o ce biti lak. Mora da kazes koju graficku imas i koji si kext za nju koristio tokom instalacije. Znas ono, natit, NVkush, NVinject, NetkasHD...

Grafia je x3100 i samo sam stavio drajver za tu graficku tokom instalacije...nece ni u safe modu! RADI SE O LAPTOPU!!!

Mickie
12.7.2009, 17:25
Pa jel je radilo malopre? Cudno mi to mnogo. Pogotovu sto se i meni desavalo i jos neznam zbog cega se desava. Meni se samo desava kad ne izaberem nijedan drajver. Kad stavim NViject radi. Dok recimo na nekim radeon karticama treba da se zapuni i drugi DVI necim, recimo DVI to VGA adapterom.

Dakle posto je kod tebe laptop, mozes da potrazis neki VGA kabal ili adapter i da zapusis izlaz. Ako imas HDMI zapusi i njega HDMI kablom. Ili jos bolje, ako imas neki monitor, prikljuci ga. Kad zapusis sve ostale video izlaze, treba da da sliku na glavni display. Zvuci ludo, ali mnogima je pomoglo.

WEB-maniac
12.7.2009, 17:32
Pa jel je radilo malopre? Cudno mi to mnogo. Pogotovu sto se i meni desavalo i jos neznam zbog cega se desava. Meni se samo desava kad ne izaberem nijedan drajver. Kad stavim NViject radi. Dok recimo na nekim radeon karticama treba da se zapuni i drugi DVI necim, recimo DVI to VGA adapterom.

Dakle posto je kod tebe laptop, mozes da potrazis neki VGA kabal ili adapter i da zapusis izlaz. Ako imas HDMI zapusi i njega HDMI kablom. Ili jos bolje, ako imas neki monitor, prikljuci ga. Kad zapusis sve ostale video izlaze, treba da da sliku na glavni display. Zvuci ludo, ali mnogima je pomoglo.

evo sad cu pokusati...hvala...ali sta kasnije?! kako onda resiti necu valda non stop drzati monitor na lapu :D

Mickie
12.7.2009, 18:10
Pa trebalo bi da mozes onda da namestis u Preferences koji ce monitor da bude glavni, i kad namestis klikni katanac. Ako ni onda nece, onda probaj da drzis samo VGA to DVI konvertor u lap topu. Kazem ti, ponekad samo treba da se zapuse rupe:D

Mithrandir
12.7.2009, 20:03
Upravo tako, kao što Mickie kaže i kako sam ja ranije napisao, to je meni rešilo sličan problem. Ako ne uspe, probaj search na insanely-mac forumu (probaj model laptopa, grafičke itd.).

m_fcrs
23.7.2009, 11:02
Koji mi distro preporucujete da instaliram na sledecu konfiguraciju:
intel e2200
xfx 9500gt 256mb
msi P31 ms-7392
optiarc dvd rw 7200s ?

Marti Misterija
23.7.2009, 18:06
U svakom slucaju se iPC svojom podrskom za drivere pokazao najkompletnijim i najboljim distroom, mada slobodno mozes da probas i iAtkos v7 (10.5.7) za koji sam takodje cuo da je OK ali ga nisam probao.

Skols
24.7.2009, 11:30
e drustvo,imam ja jedno pitanje,za pocetak :D
naime,sinoc sam "nabavio" iAtkos v7,narezao na dvd,restartovao komp i za divno cudo krenula instalacija :) (napominjem,nemam blage oko instalacije Mac,cackanja po biosu i sl.) i krene mi instalacija,sve super,do dela gde biram hard disk na koji ce da snimi..e tu mi je prazno..Pitanje je,dakle,sta dalje? :D

Seemke
24.7.2009, 11:57
@Skols

U Disk Utility-ju sa leve strane nemas nista ili postoje particije koje su zasencene? Ako nemas nista onda ti cipset nije prepoznat i jednostavno ne moze "da dodje" do hdd-a. Da li pokusavas da ga instaliras na ATA ili SATA hdd? Koja je ploca u pitanju, odnosno koji je cipset u pitanju? Svi Intelovi cipsetovi posle 945 rade OOB na svim verzijama od 10.5 i na vecini 10.4 ( 10.4.6 pa ovamo ). Problem je sa nVidia cipsetovima ( vecinom ).

Skols
24.7.2009, 12:14
Trenutno sam na poslu pa ne mogu tacno da ti kazem..
ali mislim da ni sa desne ni leve strane nemam nista..
imam K9Neo V2 plocu (znaci Nvidia chipset),2gb rama,4000+ (ako ti nesto znaci)..hardovi su Sata,mada mogu probati i sa jednim ATA sto imam...
ima li mozda neke veze sto su mi particije sve od Win,znaci ntfs,nisam imao nijednu slobodnu,jer sam na brzinu isprobao?

Seemke
24.7.2009, 14:01
Sto se tice particija apsolutno je ne bitno u koji su fajl sistem formatirane, da bi se "pojavile" i Disk Utililty-u, znaci OS X "vidi" i ntfs, fat32, ext2, 3, 4, HFS i slicno, samo neces moci da ga instaliras ni na jednu od navedenih. Za njegovu instalaciju je potreban HFS+ fajl sistem i da ta particija bude aktivna stim sto mora biti i AF, bez toga se nece butovati. Ovo je nesto generalno.

Tvoj problem je druge prirode, cipset, nForce 520 je slabo podrzan i vrlo ces tesko uspeti da ga instaliras :(. Svi tvoji hardovi ili optike se kontrolisu kroz cipset direktno ( nema juzni most, odnosno nije odvojen ) kako ATA tako i SATA i kod njega on stane, jednostavno ne "vidi" nista "iza" njega, da se jednostavno izrazim. Ovako recimo izgleda jedan normalan DU:

http://www.dodaj.rs/t/3o/H7/1YCVvkFT/1/picture-2.jpg (http://www.dodaj.rs/?3o/H7/1YCVvkFT/1/picture-2.jpg)

Kao sto se vidi sa slike, particije su izlistane ( i vecina je montirana ) bez obzira koji je fajl sistem na njima. Takodje se vidi i optika. Ako nema nista sa te leve strane, onda je sasvim logicno da nema nista ni sa desne jer sa na desno strani pojavljuju samo opcije za rad nad onim sto selektujemo na levoj strani :).

Koja ti je opcija? Prvo da probas neku od "distribucija" koja stavlja akcenat na cipsetove, kao sto je recimo Kalyway ( ili Zephiroth ), samo sto je on pomalo mator ( 10.5.2 ) pa i ako uspes da ga instaliras, moras skinuti i instalirati comboupdate za 10.5.7, a on iznosi nesto manje od 770MB ( i u zavisnoti od ploce rizikujes da izgubis podrsku za PS2 ) ili da probas neke druge, a danas popularne verzije, kao sto su iPC, iDaneb mada cisto sumnjam da ce se bilo sta promeniti, jer su one vise napunjene 3th party drajverima i software-om, kao i sam iAtkos koji si vec pokusao.

m_fcrs
30.7.2009, 22:07
drugari, imam problem. Skinuo sam iPC i ne mogu da pocnem instalaciju. Odmah se restartuje. Pokusao sam sa cpus1 -v ali izbaci waiting for boot volume with uuid. Kad u bious iskljucim acpi instalacija izbaci panic kernel. Svaka pomoc je dobrodosla

Mickie
30.7.2009, 22:22
Jel imas SATA ili PATA DVD ? Komanda za koriscenje samo jednog jezgra je cpus=1, ne cpus1. Moras da kazes i koju plocu imas. Ne treba da iskljucujes AHCI, treba da iskljucis EIST, IdleHalt i SpeedSteep a da ukljucis NX bit i AHCi. Koliko li sam puto ovo rekao:p

m_fcrs
30.7.2009, 22:47
sta ces kad niko ne slusa :D
za cpus=1, pogresio sam u kucanju (slao pitanje sa telefona).
i hard i optika su sata
ploca je msi p31 ms-7392
a gde su te opcije u biosu?

edit: snasao se, updateovao bios na v1.5 i ukljucio execute bit support i c1e support u biosu

Mithrandir
15.8.2009, 13:13
Da li postoji program za OS X koji je u stanju da otvori TIFF slike oko 700 MB (22000x15000)?

Preview ne može, iPhoto se zabuguje pri importovanju, Xee mi je zabugovao ceo računar (prvi nasilni restart na OS Xu :rolleyes:).

Takođe, da li bi OS X mogao da dobije svoj podforum?

DonCorleone91
15.8.2009, 13:17
Au bajo sta je to na slici :D Mozes da probas sa Photoshop-om. Nikad nisam imao prilike da se bakcem sa tolikim slikama tako da ne znam.

Mithrandir
15.8.2009, 13:57
Pa NASA-ine slike sa Hubble-a :D

bvitnik
15.8.2009, 15:30
Pa NASA-ine slike sa Hubble-a :D

Znao sam :D.

Isto bi rekao da Photoshop može da svari tolike slike ali ti treba dosta memorije.
Znam da se Photoshop još na PowerPC platformi dičio mogućnošću da bez problema zguta tolike slike i uz to još i da sasvim glatko scroll-uje i obrađuje tolike slike jer koristi IBM-ov Altivec kojem je SSE na Intel procesorima je samo bedna zamena. Probaj pa javi :kreza:.

Mithrandir
15.8.2009, 15:55
Na Windowsu sam otvarao takve slike bez problema sa ACDSee-em. Doduše, nisam mogao 100%. Na OS X-u ne mogu uopšte.
Zar ne postoji neki jednostavniji način, neki manji program? Ne bih da instaliram PS samo zbog toga :D

Mickie
15.8.2009, 16:09
Probaj GIMP:D

ivan90BG
16.8.2009, 16:41
Interesuje me da li se na Mac OS X Leopardu mogu modifikovati kodni raspored tastature. Konkretno mi je problem razlika između rasporeda znakova srpske tastature na Windows-u i na Mac-u (pozicija Z i Y, @, ',/...)
Na Mac rasporedu se za litičaste zagrade, @ i | moraju držati Option i Shift.
Može li se nekako staviti Windows srpski raspored ili bar nešto da se izmeni?

Mickie
16.8.2009, 17:38
Ukelele (http://scripts.sil.org/cms/scripts/page.php?site_id=nrsi&item_id=ukelele) mozda moze da pomogne. Ima jos jedan drugi problem koji sam probao ali ne mogu da mu se setim imena.

PS: Aha, Controller Mate (http://www.orderedbytes.com/controllermate/), nadjoh ga. Ali on je za dzojstik izgleda. Ne secam se kako bese.

ivan90BG
16.8.2009, 23:41
Iskoristio sam Ukelele da bih kreirao dve nove tastature za latinicu i ćirilicu sa rasporedom kakav je na Windows-u. Da bi se došlo do znakova kojima se pristupa pomoću Alt Gr u Mac OS-u treba pritisnuti Option (Win).
Fajlove iz ZIP-a stavite u folder */Library/Keyboard Layouts/ (* je vaš sistemski disk). Ako folder ne postoji napravite ga.
Nisam stavio one stvari koje se dobijaju sa Alt Gr i brojevima, nešto se čudno ponašaju na Windows-u. Ako su to dead tasteri znam kako njih da namestim, ali ne znam kako ovi u Windowsu funkcionišu.

Skols
1.9.2009, 11:53
nadjoh konacno neku verziju Mac da vidi moje diskove (tj disk) sa ovim chipsetom na ploci,krene instalacija,ja sav srecan,kad ono,izbaci gresku da ne valja CD/DVD :) A izbrisao sam ISO fajl...sad sam opet pustio da skida pa veceras javljam rezultate.inace u pitanju je Kalyway Mac OS 10.5.2

Marti Misterija
1.9.2009, 12:01
To ti je jako stara verzija, kad vec skidas bolje nadji iPC 10.5.6 kao najbolju (najveci skup drivera) ili iAtkos i iDeneb v1.5 koji su noviji tj. 10.5.7 su.

Skols
1.9.2009, 12:03
To ti je jako stara verzija, kad vec skidas bolje nadji iPC 10.5.6 kao najbolju (najveci skup drivera) ili iAtkos i iDeneb v1.5 koji su noviji tj. 10.5.7 su.
hmm.ne znam koje verzije od iDeneba i iAtkosa imam,ali sa njima ne vidim hard,zbog chipseta.
valjda je sa tim novim verzijama to ispravljeno :)

Marti Misterija
1.9.2009, 12:22
Jel ti u BIOS-u ukljucen AHCi? Ako nije obavezno ukljuci.

Skols
1.9.2009, 14:25
E,ovako,sad sam isao do kuce da cackam malo :)
Prvo,ahci mi je ukljucen,to nije problem. :)
Drugo,imam iDeneb 10.5.6,pokrenem ga,i ja budala,do sada formatirao disk kao MS-Dos particiju,probam sa Mac-bla-bla..i krene instalacija,instalira normalno,medjutim,posle restarta,samo stoji onaj sivi ekran sa logoom.
Probao i iAtkos 10.5.7,medjutim u toku instalacije,pobrljavi,izbacuje neka slova po ekranu.
ima li leka za iDeneb? :D

EDIT:malo guglam po netu,i sad nesto razmisljam,da nema to veze sto su mi ukljuceni sata uredjaji (2 harda i dvd rezac)..iDeneb sam instalirao preko IDE rezaca na IDE hard disk?

Marti Misterija
1.9.2009, 17:44
Pa ne moze leopard da se instalira na particiji koja je formatirana kao MS-Dos, FAT 16/32 ili NTFS, ista mora da se formatira u Mac-ov HFS+ i to mozes da odradis tokom instalacije ili pre instalacije koriscenjem nekog Partition managera.
Ja sam odradio na ovaj drugi nacin uz pomoc Acronis Disc Director Suite i radi perfektno.

Mickie
1.9.2009, 18:04
Sad ti gledam profil... imas MSI plocu. Ajd uradi ovako. Startuj taj iDeneb sto imas instaliran, ali ukucaj -v na pocetku. Ides F8 pa ukucas -v i lupis enter. Onda vise nece biti jabuke, nego ce da se vidi zasto nece. Znaci treba ovde da postujes zadnju poruku kod koje zaglavi.

Ako je:
Using 4096 Buffer Headers and XXXX I/O buffer headers (ili slicno)
Zanci da treba da flesujes plocu krakovanim BIOS-om.

Ako je:
Still waiting for root device (Ili skraceno SWRD)
onda ti je verovatno problem do harda, mozda ti taj hard na koji si instalirao nije uboden u SATA port koji kontrolise cipset (nikad ne bodi u one dodatne ako hoces OS X da radi na njemu), ili ti cipset nije 100% podrzan.

Mada sam 99% siguran da je ovo prvo. Ako je to, nece nijedan OS X distro da ti radi ako ne flesnes potkrpljen BIOS. Ovde (http://www.osxcores.site50.net/product-1.htm) moze da skines. Samo pazi na tacan model ploce i skini odgovarajuci BIOS.

Disclamer: Raditi ovo na sopstvenu odgovornost. Nisam kriv ako vam kompjuter eskplodira i ubije vam macku.

Skols
1.9.2009, 18:11
@mickie
javljam ovde veceras koja je greska .i hard mi ne ide preko SATA vec, ATA :)

evo i da se javim:i sa ukljucenim/iskljucenim ACPI..isto..
ponovo sam instalirao sa svim drajverima sto su na dvd,i sad pocne kao da "ucitava" na onom mestu gde je blokirao i pokaze kao onaj mali znak "zabrane" (kao saobracajni" i nece dalje.
U verbosu modu,zutim slovima ispisuje sledecu gresku : Failed to load extension com.apple.driver.appleacpiacpi

sa iAtkosom isti problem,izbacuje (kol`ko sam uspeo ovako nestrucan da uklavirim) kernel panic

PS:gledao sam za BIOS-e na onom sajtu,nazalost,nema moje ploce :)

Mickie
1.9.2009, 22:37
Kad ti pokaze znak zabrane, to je obicno SWRD. A iAkos 1.5.7 i kod mene (iz dva pokujsaja na dve masine) izbacio kernel panic negde na pola instalacije...

Cek, cek, pa ti to probavas sa Kalyway? Tesko da moze, neznam sto sam pomislio da ti vec imas instaliran iDeneb? Mozda zbog ovoga:
...do sada formatirao disk kao MS-Dos particiju,probam sa Mac-bla-bla..i krene instalacija,instalira normalno,medjutim,posle restarta,samo stoji onaj sivi ekran sa logoom.
E, na to sam ti gore odgovorio. Dakle iDeneb ima postene sanse da ti radi.

Marti Misterija
1.9.2009, 22:51
Ja bih mu ipak i dalje preporucio iPC mada bi i iDeneb trebao da radi bez problema, samo sto je malo siromasniji izborom drivera i nekih dodatnih stvarcica.

Skols
1.9.2009, 23:00
nemam nis` vec instalirano :)
iDeneb bar prodje instalaciju pa izbaci gorepomenutu gresku pri boot-ovanju,dok drugi distro je iAtkos 10.5.7 koji mi vec 2 puta izbacuje gresku na instalaciji... :)

toology
2.9.2009, 23:26
Koja bi bila najbolja distribucija za laptop sa intel wireless karticom? I da li neko ima iskustva kada su hp laptopi i hibernacija pod OS X u pitanju?

DonCorleone91
2.9.2009, 23:33
Koja bi bila najbolja distribucija za laptop sa intel wireless karticom? I da li neko ima iskustva kada su hp laptopi i hibernacija pod OS X u pitanju?

Sve zavisi od modela do modela i sastava njegovog hardvera :)

Marti Misterija
2.9.2009, 23:51

Intel wirelles kartice npr. Intel PRO Wireles 3945 kao i ostali modeli ne rade nisajednim distroom mada iPC 10.5.6 nudi sve njih, ali kada cekiras istu, nakon instalacije se nista ne desava.
Ja sam i naknadno instalirao iwi3945 ali ni to nije pomoglo, a prevrnuo sam net medjutim resenja koje radi za sada nema.

toology
4.9.2009, 0:18
Ja sam naleteo na neki sajt koji je nudio ultra alfa drivere, ali nisam smatrao da je to vredno maltretiranja. :) Mislim da je to jedina problematična komponenta, ostatak hardvera je intel core2duo, nvidia 8600GO i realtek HD audio.

Mithrandir
6.9.2009, 1:22
Ne znam da li znaju ljudi, ali meni je ovaj (http://www.plexapp.com/) program došao kao veliko otkrovenje.
Da, glomazan je. Da, nepraktičan je - barem za moj način korišćenja kompjutera. Verujem da radi odlično kao shiny media centar (iz nekog razloga sam uvek bežao od takvih programa).

Poslednjih dana čupam kosu - imam velikih problema sa VLC-om (iz nepoznatih razloga, probao sam reinstall i još koješta), počinju da koče HD filmovi, pojedini .avi filmovi ne rade baš kako valja itd. Probao sam Perian za QuickTime (može ponekad da izvadi stvar), MPlayer (jako loše iskustvo), DivX player, itd.

Svaki film sa kojim sam imao problema sam otvorio u Plexu bez ikakvih anomalija!

Dakle, za korišćenje tipa: desni klik na video, open with... Plex sjajno radi posao. Topla preporuka! :aplauz:

Seemke
6.9.2009, 11:38
@Mithrandir

Postoji jos nekolikio player-a koji su izuzetni, a nisu ni tako glomazni ni tako komplikovani kao sto je Plex, recimo Movist (http://www.macupdate.com/info.php/id/27642) , jedan izuzetan mali program ( oko 5MB ), znaci 20x manji od Plex-a. Krajnje jednostavnog inerfejsa, lagan, radi posao vise nego dobro, full HD kod mene pusta bez ikakvih problema, nikada nije ni za trenutak zastao ili secnuo, a jos je i free, svaka preporuka :aplauz:.

Isto tako Chroma, odlican player. Intuitivan, savrsenog izgleda i lakoce reprodukcije, ali se placa, znaci nije free.

Kombinacija Movist za video i Cog za audio je ubitacna, mozda jedna od najboljih za Mac platformu.

P.S. Perian i Flip4Mac ti trebaju u svakom slucaju to su paketi kodeka, sve one aplikacije koje su zasnovane na QT ce ih koristiti. Na sistemu uvek treba da postoje.

Mithrandir
6.9.2009, 12:35
Hm, Movist ima jako dobar interfejs. Izgleda da ponekad hoće da zasecka, ali mislim da je to do toga što užasno sporo loaduje subtitle? Nisam ovo viđao kod drugih playera, ali Movist lepo kaže "Loading" kod svih embeddovanih subtitleova i to ume da potraje ako ih ima više. Takođe, ako pustiš film od pola, npr, neće prikazivati subtitle dok ne loaduje do tog dela. To je za sada jedini problem, ali mi se čini da je jako dobar program. Hvala!

EDIT: Za vreme gledanja 720p mkv fajla, program je crashovao na svakih 20 minuta. Pogledao sam ovo pod issues na Google Code-u i trebalo bi da je ovo rešeno u najnovijoj verziji koju imam. Any ideas?

Pitanje za sve: Da li ste proučavali hack instalaciju Snow Leoparda?
Ne znam da li da se strpim još malo da to zaživi, mada sama procedura ne deluje previše komplikovano uz pomoć nekog guide-a.
Koliko sam ja razumeo, USB drive, odnosno bootloader i ostalo mogu da namestim iz ovog OS X-a, zatim samo format ove particije i install? Ne bi trebalo da bude problema oko komponenti, ja se nadam.
Jel probao neko?

P.S. Ako bi neko od moderatora bio ljubazan da mi odgovori na već postavljeno pitanje: Da li OS X može da dobije svoj podforum? Hvala lepo!

Milan Mitrić
7.9.2009, 3:52
koja bi distro najvise odgovarala mojoj masini...
CPU AMD Athlon X2 4000+
MB GA-M52S-S3P
Gibabyte 8500GT 256MB ???? :confused: :confused: :confused:

nemanjan
26.9.2009, 14:20
Postovani,

Vidim da se super razumete u mac-hack zamolio bi za pomoc. Imam sledecu masinu: MB: Gigabyte K8N51-GMF, CPU: AMD Sempron 3000+, Video: NV GeForce 9600 GSO 768MB, RAM: 2*1GB, SB: Creative 7.1, WiFi: D-Link DWL G-122 DVDRW: Toshiba SATA HDD: 1x250GB SATA Hitachi i 1x40GB IDE Maxtor. Na Sata HDD-u mi je Win7, a IDE sam formatirao u FAT32 i kompletan je prazan. Skinuo sam iATKOS v7 sa TPB-a narezao na min speed, i sta se desava, kada boot-ujem sa DVD-a pokrene mi onu sivu pozadinu sa jabucicom, dole se vrti onaj kruzic i posle min-dva pojavi si onaj stop znak po sred ekrana. Pokusavao sam i da iskljucim SATA disk i stavim samo IDE i ne znam sta sve nisam pokusao ali uvek mi se isto javlja. Probao sam i sa iDENEB 10.5.5 i i DENEB 10.5.6 ali uvek isti problem. Da li neko moze pomoci i spasiti kako moje zivce yako i moj racunar da ga ne bi polupao. Pre godinu dana, bez problema mi je podizao MACOS, doduse nisam uspevao sve drajvere da instaliram ali instalacija je prolazila bez problema. Jedino sto sam menjao je DVDRW sa IDE presao na SATA. Hvala unapred

Mithrandir
26.9.2009, 15:31
Prvo i osnovno, bootuj sa "-v" flagom (bez navodnika), pa pročitaj koju grešku izbacuje. Možeš da probaš i da bootuješ u safe mode sa "-x" flagom.
Jedino što mi pada na pamet u ovom trenutku jeste da baš taj IDE HDD pravi problem... Ja se ne sećam da sam dobijao takve poruke, pa će znati neko bolje od mene.

A komp nemoj da lupaš - za hack je potrebno strpljenja. :)

nemanjan
26.9.2009, 17:31
sa -x isto kao i bez njega :) a sa -v izbacuje still waiting root devices probao sam i bez ide, probao sam i sa ide dvdrw i ide hdd ali i dalje isti problem :(

Mickie
26.9.2009, 17:49
Jel ova (http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Overview.aspx?ProductID=1950) ploca? Kazes da je radilo ranije sa IDE DVD-jem a sad nece ni sa IDE ni sa SATA?

SWRD (Still Waiting for Root Device) poruka koja se tebi pojavljuje znaci da uredjaj sa koga se instalira ili uredjaj na koji se instalira nije uredno prepoznat. Znaci u prevodu ili hard ili DVD Drive a mozda i oba. To moze da bude zbog toga sto u toj distribuciji nema drajvera za cipset ili za cip koji kontrolise SATA/IDE portove, a moze da bude zbog podesavanja u BIOS-u. Jesi li sto posto siguran da radis sve isto kao i ranije kada je radilo i da koristis isti disk?

Nadam se da znas da treba da ukljucis AHCI kad probavas sa SATA uredjajima. Predlazem da probas samo sa SATA uredjajima prikljucenim i da potrazis u BIOS-u AHCI i naravno da ga ukljucis.

Takodje mozes na kraju i da probas neki drugi distro, tipa iPC.

nemanjan
26.9.2009, 18:19
Jel ova (http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Overview.aspx?ProductID=1950) ploca? Kazes da je radilo ranije sa IDE DVD-jem a sad nece ni sa IDE ni sa SATA?

SWRD (Still Waiting for Root Device) poruka koja se tebi pojavljuje znaci da uredjaj sa koga se instalira ili uredjaj na koji se instalira nije uredno prepoznat. Znaci u prevodu ili hard ili DVD Drive a mozda i oba. To moze da bude zbog toga sto u toj distribuciji nema drajvera za cipset ili za cip koji kontrolise SATA/IDE portove, a moze da bude zbog podesavanja u BIOS-u. Jesi li sto posto siguran da radis sve isto kao i ranije kada je radilo i da koristis isti disk?

Nadam se da znas da treba da ukljucis AHCI kad probavas sa SATA uredjajima. Predlazem da probas samo sa SATA uredjajima prikljucenim i da potrazis u BIOS-u AHCI i naravno da ga ukljucis.

Takodje mozes na kraju i da probas neki drugi distro, tipa iPC.

Ta ploca je u pitanju. Ranije sam uspevao sa iDeneb 10.5.4, a sa njim, sa iPC 10.5.6, iDeneb 10.5.6 i 10.5.7 kao iATKOS 10.5.7 isto mi se desava i prijavljuje SWRD. Drugi problem je sto u bios-u nema nigde AHCI, googlao sam kaze da urafdim update biosa, uradio sam ubacio poslednju verziju za moju plocu to je F9 ali i dalje nemam AHCI opciju samo RAID.

Mickie
26.9.2009, 18:36
Jel si probao RAID? Na nekim plocama, to znaci isto sto i AHCI.

nemanjan
26.9.2009, 19:15
Jel si probao RAID? Na nekim plocama, to znaci isto sto i AHCI.

ma nece :(

love2spooge
2.2.2010, 17:36
Pozz,

Hteo bih da probam OS X ali neznam koji distro da instaliram.

Hteo bi da instaliram OS X na laptopu Asus K50AB

CPU Type DualCore AMD Athlon X2 QL-64
Motherboard Chipset AMD 760G/780G/780V/785G/790GX, AMD K11
Video Adapter ATI Mobility Radeon HD 4570 (512 MB)
Audio Adapter VIA VT1708S @ ATI SB700 - High Definition Audio Controller
Network Adapter Atheros AR9285 Wireless Network Adapter

za vise info pogledati u prilozenom fajlu...

Koji istro bi pokrio najvise drajvera? najbitnije mi je da radi graficka i WiFi.

:ciao:

holodoc
4.2.2010, 19:25
Ne znam da li "mekovci" imaju posebnu temu za MacOS X 10.6 ali evo čisto da javim da sam bez ikakvih problema instalirao MacOS X 10.6 u VMWare-u i da je prvi utisak nakon pokretanja deja-vu vezan za izgled korisničkog interfejsa. Neko je očigledno (da ovde upotrebim eufemizam) krao od nekoga samo treba da se vidi da li je MacOS krao od KDE "četvorke" ili suprotno :)

U suštini što se tiče ostalih utisaka realno se ništa nije promenilo od 10.4 kojeg sam poslednjeg testirao. MacOS X je bio i ostao i dalje kralj minimalističkih uštogljenih operativnih sistema koji pretpostavljam da zaljubljenicima u njega odrađuje posao kako treba :) Što se mene tiče nažalost on će se u VMWareu zadržati samo koliko je neophodno da se završi posao zbog koga je i instaliran a to su "bubice" koje Safari u kombinaciji sa Flashom ispoljava tek na pravom MacOSu u nekim od mojih projekata.

http://www4.picturepush.com/photo/a/2876747/640/MacOS-X/VM-OS-X-10.6-2010-02-04-18-05-16.png (http://picturepush.com/public/2876747)
http://www2.picturepush.com/photo/a/2876750/640/MacOS-X/VM-OS-X-10.6-2010-02-04-17-56-22.png (http://picturepush.com/public/2876750)
http://www5.picturepush.com/photo/a/2876748/640/MacOS-X/VM-OS-X-10.6-2010-02-04-17-15-39.png (http://picturepush.com/public/2876748)

ivan90BG
4.2.2010, 20:36
Na koje tačno elemente misliš da su isti u OS X-u i KDE-u 4 jer ja ne mogu ništa da primetim iz screenshotova dobijenih google pretragom?

Nemamo posebnu temu za Snow Leopard, al ima tema "Mac računari" i ona o instalaciji SL-a na Asus P5Q i slične ploče.

Nego kojom metodom si ga instalirao na virtuelnu mašinu?

miša topola
4.2.2010, 20:38
Koji MAC OS može da se instalira na moju konf. (pogledaj profil)?

ivan90BG
4.2.2010, 20:47
Auh, teško da će nešto moći da se uradi sa konfom sa starim AMD procesorom. Ali ako baš hoćeš pokušaj sa distribucijama Leoparda - iPC i iDeneb, iAtkos. Od svake imaš verzije 10.5.5, 10.5.6, 10.5.7 i 10.5.8. Pošto ti je konfa starija možeš da probaš i neke starije distribucije kao što su HCL, Kallyway (ili tako nešto), Leo4All. Ipak ne nadaj se previše sa tim kompom.

I obavezno pregledaj InsanelyMac forum (http://www.insanelymac.com/forum) i OSx86 Wiki (http://wiki.osx86project.org). Tu imaš dosta informacija.

EDIT: @holodoc - pa što ne instaliraš Snow Leopard direktno na tu konfu (na drugi hard disk), imaš Core i5 procesor i Gigabyte ploču, pa to bi samo letelo.

miša topola
4.2.2010, 20:50
A jel može OS X da kada se nareže na CD da se pokrene sa LiveCD kao Ubutnu/Kubuntu OS?

ivan90BG
4.2.2010, 21:07
Pa to je još teže nego instalacija (ako bi ga sam pravio). Postoje određeni već napravljeni Live diskovi OS X-a (stvarno ne znam da li se i kako mogu naći), mada nisam siguran da li se može očekivati da se pokrenu na takvoj mašini, u glavnom pogledaj Insanelymac forum, ima tamo negde soba specijalno za LiveDVD.

holodoc
4.2.2010, 21:19
Na koje tačno elemente misliš da su isti u OS X-u i KDE-u 4 jer ja ne mogu ništa da primetim iz screenshotova dobijenih google pretragom?
Pa pravo da ti kažem mrzi me da sada dodajem KDE u instalaciju Fedore da bih napravio screenshotove konkretnih elemenata ali malo detaljnijom pretragom možeš da nađeš dosta potpuno identičnih elemenata između dva OSa. Evo recimi pogledaj konkretno ovu sliku (http://origin.arstechnica.com/news.media/kde4.0.png). Ili još bolje za one koji koriste KDE4 oni odlično znaju kako izgleda kontrolni centar :) Evo stavio sam sebi napomenu da napravim uporedne screenshotove karakterističnih delova ;)

Nego kojom metodom si ga instalirao na virtuelnu mašinu?Pa ova konkretno instalacija je u svari download gotovog hdd image fajla za VMWare sa instalacijom 10.6 i odgovarajućim "prepariranim" boot diskom. Iskreno rečeno, jedini razlog zašto nisam skinuo samo boot disk i uradio instalaciju MacOSa od nule je što me je mrzelo da skidam kompletnu novu verziju MacOSa a i da gubim vreme na razna podešavanja itd. ;) Doduše i ovde je trebalo malo podešavanja (zamena samo jedne linije u konfiguracionom fajlu VMWare-a) jer ni sam autor instalacije nije znao da ova navodno AMD ekskluzivna instalaija može da radi na Intelu :)

EDIT: @holodoc - pa što ne instaliraš Snow Leopard direktno na tu konfu (na drugi hard disk), imaš Core i5 procesor i Gigabyte ploču, pa to bi samo letelo.Pa iskreno šta će mi? :) Ova instalacija zahvaljujući VT-x instrukcijama i onako leti u VMWareu a za ono što mi je zaista potrebno ta instalacija je odlična jer sam zaista već negde napomenuo da nisam uopšte ljubitelj Mekova ;)

ivan90BG
4.2.2010, 23:05
Pa taj kontrolni centar je prekopiran sa OS X-a, jer se nije promenio bar od verzije Mac OS X 10.2 Jaguar iz 2002 godine. A što se tiče izgleda prozora, kao što znaš potpuno je isti i u Leopard-u (leopard preview se pojavio juna 2007.) a ima ga i u 10.4 Tiger-u u nekim aplikacijama (Mail, System Preferences). OS X aplikacije su imali malo nekonzistentan izgled pre leoparda. Od 10.0 do 10.2 je sve bilo isto (providno na štrafte). Onda je 10.3 Panther dobio Finder sa brushed metal izgledom, pa je onda došao Safari sa istom temom. Taj izgleda se nije totalno primio jer su razne ostale sistemske aplikacije ostale na staroj temi. U 10.4 Tiger-u Finder je ostao na metalu ali su aplikacije sa stare štraftaste teme prešle na novu sivu jednobojnu (recimo System Prefs. i Mail). Tako da ta tema potiče iz Tigera koji je izašao 2005 godine. I onda je Steve zarad konzistentnosti izgleda tu temu (malčice dorađenu) jedinu promovisao u Leopardu.

veseliburek
23.2.2010, 20:08
ja imam problem sa grafičkom...

instalirao sam iAtkos v7 na e2180, 945p-s3, 1gb rama i 7600gt

prvo mi je rezolucija bila zakucana na 1024x768, onda sam skinuo neki fajl i dobio sam native rez ali je akceleracija očajna, baguje kad radim magnification na docku... help?

ivan90BG
26.2.2010, 15:37
Pa jesi li uspeo nešto da smotaš sa EFI Studio-om što ti je predloženo na Benchu:rolleyes:

Nemanja NS
5.4.2010, 0:21
HELP!
'Ajd da probamo, pre nego sto podilkanim!
Elem, konfiguracija je
Asus P5K green
C2D 6550
2*1 GB
8800 GT 512
DVD RW - SATA
HDD (za ovu priliku) -Hitachi 80 GB SATA

U BIOSu namesten AHCI, a distro je 10.6.2_SSE2_SSE3_Intel_AMD_by_Hazard

Posle instalacije sa ubacenim nV i RTL kextovima, sa verbose dobijam poruku : "Still waiting for root device" ?!?
Probavao sam gomilu kombinacija, al' ne merem utrefit' pravu...
Imal' ko ideju, ja sam vec popi***o (evo, predjoh s piva na rakiju!:n-cc2:)
BTW, kad instaliram iPC, dodje do boota, al' kaze "please plug in keyboard" ? A tastatura je USB ... :eek:

User
29.1.2011, 21:27
Pozdrav,

ja sam uspeo da instaliram Leopard 10.5.8 ( iDeneb 1.6 10.5.8 Lite ) i sve je proslo bez problema :)

RADI:

Zvuk: ALC883 ( ALC883 kext )
Graficka: nVidia 8400M G ( nVidia 128mb )
Internet: nForce Network Controller ( nForce LAN )
Opticki uredjaj: SonyNec SATA ( OOB )
Kamera: FSC Bision ( webcam for mac )

NE RADI:
WiFi: FSC Wireless SiS163u ( nema kext )

Inace BIOS nisam dirao, nema uopste opciju za AHCI tako da ne mogu Sneska pa mi i ovaj Big Cat zavrsava posao..

Ako neko nadje resenje za WiFi neka javi :)