PDA

Prikaži potpunu verziju : Kako sakriti ekstenziju fajla na ikonici?


marcos
27.3.2006, 0:43
Pre neki dan sam nesto cackao i slucajno primetim da mi se od tada na svakoj ikonici u windowsu (osim foldera) nalazi ekstenzija u produzetku naziva ikonice (fajla).Na primer nesto.txt ili nesto.doc i tako na svakoj ikonici.Kako to mogu da iskljucim?

holodoc
27.3.2006, 1:01
Uđeš u Explorer -> meni Tools -> Folder options -> kartica View -> čekiraš "Hide extensions for known file types".

ZoNi
27.3.2006, 11:01
ali je ipak mnogo bolje drzati ukljucene extenzije (meni je to prvo sto uradim kad instaliram Win)... tako se dodatno stitis od virusa*, a i nisu sve ikonice dovoljno informativne da znas sta je sta...

_______________________
* znas ono: neko ti posalje fajl koji se zove GolaKarleusa.jpg.exe (a koji je, naravno, virus!)... e, sad, ti bi iz nekog razloga hteo da vidis golu JK, pa kliknes na ono sto mislis da je slika, jer se kod tebe taj fajl vidi kao GolaKarleusa.jpg... i Jeca ti onda skroz rasturi komp :D

voodoo_
27.3.2006, 11:29
Pre neki dan sam nesto cackao i slucajno primetim da mi se od tada na svakoj ikonici u windowsu (osim foldera) nalazi ekstenzija u produzetku naziva ikonice (fajla).Na primer nesto.txt ili nesto.doc i tako na svakoj ikonici.Kako to mogu da iskljucim?
Nemoj to isključivati, ekstenzija je sastavni deo imena i treba da vidiš kakav je to fajl, a ne po ikonici da ga prepoznaješ. Drugo, neko može neki maliciozni program da nazove pera.txt.exe, onda Windows sakrije to exe, ti misliš da je tekstualni fajl i otvoriš, i šta onda?

holodoc
27.3.2006, 12:10
E ako ga isključivanje ove opcije ne spasi od virusa i ostale bagre neznam šta će:)

Ova opcija je uključena po defaultu u Windowsu a za "obradu" fajlova koji mogu da iskoriste ovo kao potencijana način za rešetanje sistema zaduženi su antivirusni programi koji treba stalno da budu uključeni. Pa ajd da vidim da "ekstenzija" napravi neki haos:rofl:

Chivan
27.3.2006, 12:58
E ako ga isključivanje ove opcije ne spasi od virusa i ostale bagre neznam šta će:) Ova opcija je uključena po defaultu u Windowsu a za "obradu" fajlova koji mogu da iskoriste ovo kao potencijana način za rešetanje sistema zaduženi su antivirusni programi koji treba stalno da budu uključeni. Pa ajd da vidim da "ekstenzija" napravi neki haos:rofl:

Ono što je čovek rekao uopšte nije glupost, naročito onaj deo koji je izdvojio pod zvezdicom. I neće ekstenzija da napravi haos, nego program (čija je ekstenzija sakrivena).

marcos
27.3.2006, 13:46
Pa dobro,to nije lose da po ekstenziji vidim sta je neki fajl u stvari ali ja uglavnom pokrecem samo proverene stvari a i nekako sam navikao bez tih ekstenzija (nervira me sto uvek kada menjam naziv nekog fajla moram u produzetku da napisem i ekstenziju)...

A inace, da mi ponudi golu Maju Marijanu mozda bih i prihvatio ali JK......

ZoNi
27.3.2006, 13:48
E ako ga isključivanje ove opcije ne spasi od virusa i ostale bagre neznam šta će
znas kako... nije strasno ne znati, niko ne zna sve... strasno je ne znati i smejati se nekome ko pokusava da dobronamerno pomogne!

ZoNi
27.3.2006, 13:50
nervira me sto uvek kada menjam naziv nekog fajla moram u produzetku da napisem i ekstenziju
koristis Windows Explorer? :kreza:

marcos
27.3.2006, 23:28
Ne,ne koristim Win Explorer

holodoc
28.3.2006, 3:20
@Chivan
Koristite li vi stilske figure u Redakciji:) (tj. ako ste član Redakcije jer nikako ne mogu da pohvatam ko je ko:) ) "Ekstenzija" u kontekstu prethodnog posta ne znači ekstenzija kao ekstenzija već ekstenzija kao "falš fajl koji se predstavlja pod falš ekstenzijom". Zato idu navodnici :) Znam, znam sad sam sebi zaradio kaznene poene al' šta ću,...:a_whistli

@ZoNi
Post nisi trebao da shvatiš kao uvredu ili pokušaj da te napravim inkompetentnim:n_klanja: već je ispao nekako čudan kad ga ponovo pročitam :icon_scra

Šalim se. Hteo sam samo da pojasnim moj stav a to je da nikada u životu i u svom dosadašnjem iskustvu nisam naišao na problem koji je nastao usled dvostukih ekstenzija niti znam nekoga ko se na isti požalio. Istini za volju mislim da sam jednom dobio mail koji je sadržao nekakv fajl sa duplom ekstenzijom ali je već automatski proglašen od strane antivirusnog programa kao maliciozan.

Po meni danas teoretski ne postoji šansa da se neko ko nije potpuni idiot ili bar i malo vodi računa o higijeni svog računara, navuče sebi "ekstenziju".

Kao prvo, svaki email klijent (bilo da je sastavni deo browsera ili je samostalan) danas uglavnom u sebi ima zaštitu od duplih ekstenzija (jel to neko pomenuo Internet explorer u kombinaciji WinXP ServicePack2 koji ne dozvoljava bez dodatnog čačkanja ni izvršavanje najobičnijeg JavaScript koda!). Čak i da se koristi najgora varijanta po svim kriterijumima (Outlook) svi moderni antivirusni programi imaju u sebi ugrađen modul koji aktivno skenira sadržaj pošte.

Drugo, meni trenutno ne može da padne napamet koja bi kombinacija ekstenzija mogla trenutno (na modernijim OS-ovima) da bude fatalna po korisnika. Windows uvek uzima poslednja tri karaktera posle tačke kao ekstenziju tako da ako je recimo prava ekstenzija (dodata) .jpg a kod je u stvari .exe bilo kakav open ili dupli klik će pokrenuti program čiji "File association" ukazuje na njega. Recimo za sliku se otvara EjSiDiSi ali će sadržaj uglavnom biti crn ili neka glupost:) Ako je kombinacija drugačija, recimo prvo .jpg pa .exe to automatski prolazi kroz najmanje tri-četiri prozora upozorenja pre nego što se kod izvrši. Pa čak i da su u pitanju sakriveni Registry unosi svaki unos u njega, osim ako opet nije u pitanju pravi izvršni kod (a to je opet .exe) se prijavljuje korisniku. Stvarno korisnik treba da bude totalno andulirani idiot pa da sva ova upozorenja ignoriše:aplauz: U tom slučaju i treba da napati "krš" na kompu.

Lično, dok sam koristio Explorer sam mrzeo da za svaku zaboravljenu ekstenziju dobijem "No program association". Iako Total Commander radi na sličnom principu totalne kontrole, ko bi smeo da se usudi da poredi TC i Explorer:rolleyes: