PDA

Prikaži potpunu verziju : Treba mi pomoć


Man in Black
3.1.2009, 23:41
poz svima vidim da svi znate dosta o 3d max pa sam resio da vas pitam kako da resim jedan problem na koji sam naisao:)

uzeo sam da crtam neku casu iz ormana i imaju na njoj neke fore sa udubljenjima.zanima me kako da napravim ta udubljenja.probao sam boolean ali nevredi jer kad ga upotrebim napravi se taj presek ali samo na povrsini poligona i tamo gde nastaje "pukotina(rupa)" u poligonu bude crno i nema poligona.

dakle sta nije dobro i kako bi to mogao da uradim ispravno na bilo koji nacin:).hvala unapred

DarkNemos
4.1.2009, 0:24
Ukucaj u helpu "bump map" i "displacement" i procitaj sta pise o tome.

Ta udubljenja i ispupcenja se uglavnom ne modeluju. Ako se pak modeluju to je tesko ko djavo (nije tesko nego oduzima puno vremena i bespotrebno je). Tebi treba crno bela slika koju stavis u bump ili displacement slot u material editoru i bla bla bla lepse ce ti objasniti help nego sto cu to ja da uradim.

A bolean ti sigurno nece pomoci :)

Ako ne nadjes u helpu probaj da ukucas te termine na google i nacices tutoriale za to.

Puno pozdrava :)

Man in Black
4.1.2009, 1:00
hvala na odgovoru:).nisi me razumeo sta mi treba.evo vidi ovih par slika:

ovo je samo za primer sto sam uzeo lopticu
http://img216.imageshack.us/my.php?image=66908077dt8.jpg

ovo je kad uradim boolean
http://img90.imageshack.us/my.php?image=58554471jj7.jpg
i skontaj to crno.tu znaci nema nikakvih poligona

i ovo je renderovano posle boolean-a
http://img132.imageshack.us/my.php?image=24714811yt6.jpg
i pogledaj kako on tu nevidi nista u renderu nego kao da je prozirno skroz.

znaci netreba mi bump nego sam hteo da uradim takvu casu jer ima dosta detalja sa tim udubljenjima:).nadam se da ces moci da mi pomognes

ps. slike nisam umeo da postavim kako treba xD

Highlander
4.1.2009, 2:07
Hmm, ne znam šta bi moglo da bude s ovim booleanom... Aj postavi wire scene i ako možeš daj neku referencu te čaše. ;)

DarkNemos
4.1.2009, 9:58
Ko sto rece highlander postavi nam nesto konkretno. Ja ne mogu da ti pomognem ovako jer te ne razumem u cemu je problem. Okaci scenu pre nego sto si uradio bolean pa da probam da uradim ja bolean da vidim u cemu je problem :)

Man in Black
4.1.2009, 11:38
ljudi resio sam problem!!:). sad cu postaviti samo sliku isto sa loptom(kao primer) da vidite kako je ustvari trebalo da bude:)

http://img57.imageshack.us/my.php?image=42358232zu7.jpg

ako budem imao jos problema pitacu vas i kad zavrsim ovo postavicu sliku na forum ako bude dovoljno dobro :P

i da jos ovo da vas pitam.jel ima neki nacin kako se mogu nabaviti pluginovi a da se neplacaju?:kreza:

DarkNemos
4.1.2009, 12:31
A sta ce ti pluginovi? Pluginovi sluze da bi omogucili da uradis nesto sto ne mozes u osnovnom programu.

Man in Black
4.1.2009, 13:01
pa pazi najvise me interesuje rayfire,a inace ima onih extra za pravljenje realisticne vode,vatre...

DarkNemos
4.1.2009, 13:17
pa pazi najvise me interesuje rayfire,a inace ima onih extra za pravljenje realisticne vode,vatre...

Sve to mozes sa difolt PFlow-om u max-u. Voda ti je animirani mesh sa dobrim materijalom. Posto max nema fluide zato ubacis plugin. FumeFX je odlican za realisticnu vatru, dim i slicno mada manje realisticno mozes uraditi i sa pflow-om. Za eksplozije i slicne stvari max-ov PFlow radi odlicno. Samo ga treba nauciti.

Evo ti primer sta sam ja radio sa PFlow-om :)

http://www.youtube.com/watch?v=spt8CPCg6fI

Man in Black
4.1.2009, 13:52
extra brate:D.kad sam rekao realisticna voda mislio sam na glu3d plugin ili realflow koji simulira vodu npr kad se sipa u casu ili bilo gde ona dobija oblik suda ili terena i razliva se...jednom recju kao prava voda.:) samo zanima me gde bi se to moglo naci. i usput, koliko crtas u maxu? jer video sam i onaj slideshow tvojih radova i extra su:aplauz:

Highlander
4.1.2009, 20:20
Kako hoćeš, ali ja bih ti preporučio da prvo naučiš da izmodeluješ čašu...;) Ionako nemaš u šta da sipaš tu vodu sve i da imaš plaginove...:kreza: