PDA

Prikaži potpunu verziju : Video obrada mov. formata


stojanovic
23.3.2006, 14:16
Interesuje me da li neko zna softver za obradu "mov." formata?
Ne mislim na konverziju "mov." u npr. "avi.", pa, obrada u nekom video editoru - vec iskljucivo na obradu mov. formata, takvog kakav je.
Prilikom konverzije "mov." formata u bilo koji primetno je veliko gubljenje kvaliteta slike, pa, me, upravo, i zanima postoji li neki video editor za obradu sirovog "mov." formata. :ciao:

holodoc
23.3.2006, 15:46
Koliko ja znam za sada je samo QuickTime sposoban da zapisuje svoj format. Svi drugi programi (ukoliko imaju opcije zapisa u QT) u pozadini koriste QuickTime za taj posao a ne poseduju sopstvenu rutinu za to.

Evo ti predlog. Uzmi u obzir da će za ovo da ti treba malo više mesta na hardu.
Instaliraš QuickTime u full varijanti. Ovo ti omogućava Import i Export funkcije. Izabereš eksport i probaš da eksportuješ film u Uncompressed formatu. Vodi računa da ukoliko je film dugačak (preko 1h) ova opcija ne dolazi u obzir jer je fajl ogroman.

Ako je QT fajl malo duži probaj da skineš Main Concept DV codec (http://www.mainconcept.com/downloads.shtml) i da uradiš direktno prebacivanje u DV. Ovo je kodek koji ne bi trebalo da ti pravi problem sa kvalitetom jer ga koriste profesionalci. Iz ovog formata možeš da koristiš VirtualDubMod (http://virtualdubmod.sourceforge.net) da ga prebaciš u neki drugi. Preporučujem Xvid ili recimo MPEG ako ti je bitan kvalitet. Mada i XVid ne daje loš kvalitet kada mu daš dovoljan protok. Napomena: ako budeš koristio Main Cocept obavezno ga registruj jer neregistrovana verzija ostavlja watermark na slici.

stojanovic
23.3.2006, 22:36
Instaliraš QuickTime u full varijanti. Ovo ti omogućava Import i Export funkcije. Izabereš eksport i probaš da eksportuješ film u Uncompressed formatu.


Imam QuickTime u full varijanti v.6.5. Kada idem na export, izaberem "movie to dv stream" (ako sam dobro razumeo). Nisam shvatio "probaš da eksportuješ film u Uncompressed formatu". Naime, video zapise sa Nikon digitalca zelim da obradjujem u Pinnacle-studio 9, a, on ne prepoznaje "mov.". Kada eksportujem u "dv" Studio 9 ga i dalje ne razaznaje, tj. nece da ga ucita. Isprobacu jos neke pretpostavke.

U svakom slucaju, veliko hvala na savetima, http://imagehost.biz/ims/pictes/209214.gifa, ako jos nekim raspolazes - svaki je dobrodosao.
Pozdrav http://img143.echo.cx/img143/6915/sc0593kt.gif

holodoc
23.3.2006, 23:41
Au batali Pinacle ako boga znaš. Sve je bolje nego Pinacle. Postoji jedna verzija "devetke" koja kruži kod nas koj aradi isključivo sa NTSC formatima i pravi mnogo problema. Dosta ljudi koji se bave videom smatraju Pinaclem jednim od najvećih krševa u svetu nelinearne montaže. Probaj i Adobe i bilo šta drugo ali nemoj Pinacle.

DV codec je skoro "lossles" znači da je kvalitet slike skoro famozan. Imam i ja Nikon FinePix5400 i zapis je isto u QuickTime-u. Ako se dobro sećam kvalitet slike nije baš najbolji ali je svakako bolji od kvaliteta. Ajde sad ću da čačkam malo sa fajlovima koje sam skoro snimao pa ću ti javiti šta ti je najbolja kombinacija (i najbrža svakako).

holodoc
24.3.2006, 1:52
Evo ti rešenja.

Pošto pretpostavljam da se radi o fajlovima maksimalne dužine od 60 sek kao kod mene evo ti najbrži način da ih konvertuješ u avi pa odatle gledaj kako ćeš dalje.

U QickTime-u otvoriš fajl. Ideš na Export i izabereš "Movie to AVI".
Klikneš na "Options" i pod stavkom video izabereš Compression PAL DV ili None svejedno.
Depth - "Millions of Colors" i Quality - "Best" a pod stavkom Motion za Frames per second izabereš "Best".

U audio Compression na "None" a ostalo ti je 48KHz-a Stereo 16 bita.

Izabereš neki fjl pod drugačijim imenom i klikneš OK.

Dobio si fajl koji možeš da edituješ u bilo kom programu a ja bih ti preporučio VirtualDubMod. Skineš ga sa http://virtualdubmod.sourceforge.net.

U njemu možeš da uradiš kompresiju po volji u meniju Video ili audia (Streams).
Takođe možeš da primeniš filtere a možeš čak i da isečeš neke delove.
Jako koristan program a usput je i veoma brz.

Nadam se da sam bio od pomoći.

stojanovic
24.3.2006, 20:12
Nadam se da sam bio od pomoći.
http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_55.gif
Dragi pobratime (Lazarevac-Kostolac) iz rudarskog grada,
Veliko hvala na dobronamenim savetima, jerbo si bio od dragocene pomoci. Isprobacu i Adobe Premier, po tvom savetu.
Imam gomilu kratkih video zapisa (moja dva klinca u glavnim ulogama) sa Nikona (u pitanju je coolpix 3700), koji cekaju na video montazu i prebacivanje na dvd.
U VirtualDubMod sam uradio kompresiju (XviD Mpeg-4 codec) i kvalitet je sasvim zadovoljavajuci. Medjutim, kada takav fajl probam da otvorim u Studio 9 on mi izbaci poruku, otprilike, "da sam projektu pridodao nestandardan video frame rate" - u pitanju je 30fps. Posledica je da ne mogu takav fajl obradjivati (isecanje, ubacivanje titlova, tranzicije...), jer je u projektu prikazan crn ekran
fajla. Postoji opcija da takav fajl u okviru Studio 9 konvertujem ponovo u "avi", cime nanovo uvecavam visestruko velicinu fajla.
Ali, precicu, u svakom slucaju, na neki drugi program za video
editovanje, jer su mi bitne tranzicije zbog sastavljanja veceg broja
video zapisa.
Nadam se da su tvoji saveti pomogli mnogima koji imaju
Nikon digitalce.http://scosoft.com/s/d/62a82059.gif

bobi
24.3.2006, 20:44
Vec sam vise puta napomenuo ovde, ali ajde jos jednom... :)

Sjajna alternativa premieru je canopus Edius. Osim sto radi sa nekompresovanim avi file-ovima, moze sasvim lepo (real time) da radi sa *.mpg ekstenzijom. Dakle gomilu tranzicija i efekata radi u realtimu sa mpg file-ovima. Ne znam kako su programeri napravili algoritam za to, ali definitivno su ga pojeli. :)

holodoc
24.3.2006, 20:45
Ako se budeš uplašio Premiera:) probaj da nabaviš Vegas koji nije toliko loš i ima fantastične tranzicije. Malo je u početku konfuzan ali može da prođe. Ja sam ga batalio zato što uglavnom radim sa PAL rezolucijama i fajlovima od po 2-3 sata.
Ako budeš imao daljih problema znaš gde sam:)

stojanovic
25.3.2006, 0:05
Ako budeš imao daljih problema znaš gde sam:)
OK!

Sjajna alternativa premieru je canopus Edius
Moze li link za download?

stojanovic
25.3.2006, 0:09
Nasao sam! Edius 3, trial 30 dana, size 254 MB! Razmislicu...