Prikaži potpunu verziju : SF književnost
GrofSuboticki
10.11.2008, 13:20
Zdravo.Sa obzirom da je Artur Klark bio najveći pisac naučne fantastike minulog veka,započeo sam ovu temu.Ipak,on je imao dosta dobrih knjiga(uglavnom su neke odiseje).Njegova dela je odlikovao humor i originalnost.Prema vama,koja su njegova najbolja dela?Prema meni to su Odiseja u Svemiru 2001,2010 i 2061(pošto ne nađem odiseju 3001 nigde,čak ni na sajtu izdavača,ne mogu ništa da kažem o njoj),kao i Vremensku Odiseju:Oko vremena.
Nisam znao da je napisao 2061. Valjda se tada predvidja masovno naseljavanje zatvorenika na Mars.
Oko vremena sam čitao, prvi deo, drugi čeka već neko vreme, dobra je knjiga, ne odlična.
Odiseje su takodje ok.
Pesme udaljene Zemlje zadovoljavajuće, posebno ona sjajna mozgalica sa figurama.
Pravo oduševljenje kod mene je izazvao serijal Rama.
Četiri knjige, susret sa ramom je pisao Artur Klark sam, ostale tri sa Lee Gentry-jem iz JPL-a, fantastično štivo. Preporučujem.
Da li je neko čitao Božiji Čekić ?
pedjosav
12.11.2008, 15:06
ja trenutno bas citam (na kompu pa se mucim) 3.deo Rame- ``Vrtovi Rame`` i tek se sad zahuktava radnja za razliku od 1 i 2.dela koji su svojevrsni uvod ... odlicno stvarno a citam fantastiku vec 20 i kusur godina...
Pored odlicnih romana, Arthur Clarke je napisao i odlicne naucne knjige, od kojih bi izdvojio "Profiles of the Future" - pogled na ono sto bi buducnost mogla ponuditi, odnosno iz kojih razloga nesto ne bi mogla ponuditi :) U svakom slucaju, fenomenalan pisac.
Equilibrium
12.11.2008, 22:33
On ne samo da je odlican pisac nego je i veliki vizionar i veoma ga cenim po oba standarda
Ne znam sto su u ocene stavili i 1 ko to da zasluzuje permanent ban sa foruma, interneta itd
filip fffffff
12.11.2008, 22:43
jeli citao neko put u srediste zemlje
zoran845
12.11.2008, 22:44
Jeste.
jeli citao neko put u srediste zemlje
Sjajna knjiga, jedna od mojih omiljenih kad sam bio tvog uzrasta! Ako volis da citas Zila Verna obavezno nadji i ''Put oko sveta za 80 dana'' ili ''Tajanstveno ostrvo''.
Highlander
13.11.2008, 4:01
Eh, da ne bismo pričali samo o Arturu Klarku, a i da ne bismo otvarali nove teme za druge pisce vredne pomena, imaćemo novu temu čiji naziv sve govori. :D
Pošto je sad ovo opšta tema o ovom žanru, nema ankete. ;)
P.S. Slobodno nastavite diskusiju o Arturu Klarku.
:ciao:
Nikako nemoj propustiti i "20.000 milja pod morem", "Od Zemlje do Meseca" i njene nastavke kao i "Putovanje na kometi", jer je Žil Vern ipak otac naučnofantastične literature :)
zoran845
13.11.2008, 13:24
Ako je Žil Vern otac, evo dede naučne fantastike (http://www.amazon.com/Science-Fiction-Penguin-English-Library/dp/0140431063).
GoranSTX
15.11.2008, 10:21
Ako je Žil Vern otac, evo dede naučne fantastike (http://www.amazon.com/Science-Fiction-Penguin-English-Library/dp/0140431063).
I ne samo naučne fantastike već i same nauke (http://en.wikipedia.org/wiki/Eureka:_A_Prose_Poem). Poe se dotakao i teorija o nastanku univerzuma kao i Olbersovog paradoksa (ili zašto je noćno nebo crno?).
Inače, kad je SF u pitanju treba pomenuti i velikana kao što je Isak Asimov.
Sjajna knjiga, jedna od mojih omiljenih kad sam bio tvog uzrasta! Ako volis da citas Zila Verna obavezno nadji i ''Put oko sveta za 80 dana'' ili ''Tajanstveno ostrvo''.
Posto nisam mnogo procitao knjiga, ali tajanstveno ostrvo (dve knjige sa mnogo strana), sam procitao za tri dana. Inace od Z. Verna sam sve procitao. Ih i nije neko komplikovano stivo.
Posto nisam mnogo procitao knjiga, ali tajanstveno ostrvo (dve knjige sa mnogo strana), sam procitao za tri dana. Inace od Z. Verna sam sve procitao. Ih i nije neko komplikovano stivo.
Nije komplikovan, ali je strasno zabavan i veliki je vizionar. Opisao je sa prilicnom tacnoscu stvari poput podmornica, helikoptera, svemirskih letelica...
Što se Artura Klarka tiče, preporučujem njegovu knjigu Ostrvo delfina (http://en.wikipedia.org/wiki/Dolphin_Island), posebno onima koji vole relativno "lako štivo" sa aromom SF-a ;)
A ako volite price sa delfinima i ostalim morskim sisarima procitajte serijal Uzdizanje od Davida Brina, posebno Startide Rising. Zanimljivo i tecno stivo.
Taj serijal nije samo o delfinima.Inace je sjajan.A za one koji vole ''teze'' stivo, preporucujem Stanislava Lema.
GrofSuboticki
1.12.2008, 16:41
Sad sam počeo čitati Ramu.Zaista je dobra knjiga.Takođe je i Susret sa meduzom(istina,na engleskom je čitam)jako dobra.Ta knjiga dodatno objašnjava život na Jupiteru,kao i kakvu su imali kulturu sve dok ih nije uništilo plameno rođenje Lucifera.
Clarckov Childhoods End ili Kraj detinjstva mislim da je njegov masterpiece.
Imam kompletne biblioteke SF Almanah,Andromeda i dijelove opusa Artura Klarka,Isaka Asimova i mnogih drugih autora,ali moram da priznam da sam sve to citao u djetinjstvu,dok me vise interesovalo.
Prva knjiga koju sam citao kao klinac a mogla bi "nekako" (ili tacnije nikako) da udje pod SF zanr su "Bajke iz klasicne starine" Gustava Svaba,mitoloske price u kojima sam uspio da "iskopam" nesto sto me podsjecalo na "naucnu" fantastiku,a zapravo se radilo o mitologiji...i tako ja zavolim SF,nicim izazvan :D
GrofSuboticki
4.12.2008, 14:16
Pa,prva SF knjiga koju sam citao je bila Severna svetlost Filipa Pulmena,tj Zlatni Kompas.Citao sam je pre 4 godine,kao i nastavke.
Od SF štiva, Filip Dik nije loš, a od starih majstora, stilski jednostavan i vliki vizionar, Jules Verne ili Žil Vern, čovek koji je predvideo put na mesec,podmornice i mnoge druge stvari koje je čovek otkrio. ''Put u središte zemlje'' je stvano super knjiga, jednostavna i zanimljiva za čitanje.
E sad, ako se dobro sećam, kapetan Nemo, osim što je lik ''20 000 milja pod morem'', ćini mi se da se javlja i u ''Tajanstvenom ostrvu'':icon_scra
U vezi prethodnog posta
U pravu si, samo stavi to u spojler :)!
I ne samo naučne fantastike već i same nauke (http://en.wikipedia.org/wiki/Eureka:_A_Prose_Poem). Poe se dotakao i teorija o nastanku univerzuma kao i Olbersovog paradoksa (ili zašto je noćno nebo crno?).
Inače, kad je SF u pitanju treba pomenuti i velikana kao što je Isak Asimov.
Vala bash, Po je bio faca faca, i jest prichao tachno o Olbersovom paradoksu, shteta shto ne mozemo da takve genije dovedemo u sadashnjicu makar na mesec dana, da poguraju nauku tamo gde kochi :)
Ima dosta pisaca sf*a koji su [prosto] genijalni.
Ja volim tzv space opere poput Hyperion-Endymion serijala Dena Simonsa, ali tu su i velichine poput Klarka, Asimova, Dika, Bredberija, Benforda, Zelaznija... A u ovakvim nabrajnjima se chesto propusti mnogo vishe ljudi nego shto se navede, ali dobro je shto je tako. :]
Od SF kniga mnogo mi se svidja Isak Asimova "Zaduzbina", i to osnova triologija. Mada i kasniji delvi nisu losi, nije to to (oseti se duga pauza u pisanju o toj temi).
.
Skup pripovetkti "Ja, Robot" je takodje dobar, a ubedljivo najbolja prica o robotima je "Robotovi snovi" (malo slobodniji prevod). Mislim cak da je bila objavljena u Politikinom Zabavniku pre nekih desetak godina.
Equilibrium
8.1.2009, 19:48
Upravo sam procitao "Nocnu strazu", i odusevio sam se knjigom, stvarno je dobra i svidja mi se stil pisanja.
Jel zna neko mozda kad izlazi "Dnevna straza" na srpskom, ne znam ruski a nekako mi je glupo citati rusku knjigu na engleskom?
Trazim nesto na fazon Star Warsa, znaci izmisljeni univerzum, a ne ovaj postojeci :) Samo ne Autostoperski, mrzi me opet da citam! :to_care:
A moze nesto tipa "Ja, robot". Gledao sam film, knjigu nisam procitao, ali bih voleo :)
@GrofSuboticki, što se tiče odiseje 3001, sumnjam da ćeš to naći jer su sve odiseje rasprodate, a naši izdavači suočeni sa našim ne baš zainteresovanim tržištem, imaju običaj da kad rasprodaju tiraž da to više ne štampaju... :(
Ja ću da podsetim na Milutina Milankovića i Kroz Vasionu i vekove, knjiga koja se smatra prvim SF delom na prostoru Balkana, a gle, poteklo iz naše zemlje.
Clarckov Childhoods End ili Kraj detinjstva mislim da je njegov masterpiece.
Pročitao sam skoro sve Klarkove romane. Kraj detinjstva mi se manje svideo od ostalih koje sam čitao....
Meni se najmanje svideo kraj tog romana. Nekako mi je mutan, nelogičan, nedorečen, smandrljan onako i to...
I koliko sam se prvim delom knjige oduševio toliko sam se drugim razočarao. Tako da mu to dodje neki prosek :D
Zanimljiva je i knjiga 'Grad i zvezde' Artuta Klarka ili 'S one strane spustanja noci' Benfordov nastavak origanelne verzije.
Onda 'Tamna Vaseljena' Danijela Galuja.
Najveci utisak na mene su ostavile:
- serija 'Novo sunce' Dzina Volfa
- serija 'Galakticko srediste' Gregorija Benforda
- Roger Zelazny, na primer 'Prolaz u pesku'
- 'Hiperion' i 'Pad Hiperiona' Dena Simonsa (nastavak je za nijansu slabiji)
- Philip k Dick, na primer 'Tecite suze moje, rece policajac'
Milan Maunic
4.7.2009, 12:08
Zanimljiva je i 'S one strane spustanja noci' Benfordov nastavak origanelne verzije.
Onda 'Tamna Vaseljena' Danijela Galuja.
Najveci utisak na mene su ostavile:
- serija 'Novo sunce' Dzina Volfa
- serija 'Galakticko srediste' Gregorija Benforda
- Roger Zelazny, na primer 'Prolaz u pesku'
- 'Hiperion' i 'Pad Hiperiona' Dena Simonsa (nastavak je za nijansu slabiji)
- Philip k Dick, na primer 'Tecite suze moje, rece policajac'
Odlican ukus! Ja licno, sam bio "oduvan" sa "S one strane spustanja noci" i sa serijalom "Novo sunce", a Tecite suze... sam procitao 5 puta. Artur Klark je uvek uspevao, barem kod mene, da me natera da budem u out-u minimum ceo dan nakon citanja njegovih dela i uvek je bio beskrajna inspiracija za mind-blowing/kick in the head rasprave/debate i diskusije sa drugovima.
Interesuje me knjiga :icon_studSF koja se bavi akcionom pricom usko povezano sa drustveno-ekonomskim zivotom na drugim planetama.:icon_scra Sta preporucujete?:eek:
Hiperion - Endimion serijal Dena Simonsa. Obavezno. Ako imaš volje i strpljenja za 4 knjige na oko 2500 strana, nećeš se pokajati.
LoshMeeBre
4.7.2009, 17:48
Od SF kniga mnogo mi se svidja Isak Asimova "Zaduzbina", i to osnova triologija. Mada i kasniji delvi nisu losi, nije to to (oseti se duga pauza u pisanju o toj temi).
Moram i ja da pohvalim Zaduzbinu, zacetnu trilogiju. . Knjige zajedno imaju manje od 400 strana i stvarno VREDI procitati ih.. Moja omiljena naucna fantastika..
Meni su se jako dopali romani Asimova 'Pod celicnim nebom' i drugi deo koji sam zaboravio kako se zove, ima veze sa suncem :kreza: Odlicna knjiga, SF a pride i jako kvalitetna krimi prica. Svakako zanimljivo stivo, ali ipak ne kvalitetno koliko Zaduzbina.
Saga 'Hiperion' je vrlo dobra, ali ne i odlicna.. No, ne zalim pare koje sam dao za te cetiri knjige, planiram uskoro ponovo da procitam.. Preporucujem ljudima da procitaju prvu knjigu. Ona je sastavljena iz vise delova, odvojenih prica koje su povezane centralnom temom. Ako vam se ne svidi posle 2-3 price odustanite, ali mislim da nece :cool:
Mene je licno Klarkova odiseja smorila.. Dunno, citam i spavam, a mene knjige skoro nikad ne smaraju, citao sam pola ruskih klasika od po 5 kila iz zelje a ne moranja :kreza:
I preporucujem 100 puta spomenute klasike tipa 1984, Do Androids Dream of Electric Sheep?, faranhajt 500(i nesto, zaboravih broj, temperatura paljenja papira :D)
Zadužbina je odlična, 1984 ostavlja u dubokom razmišljanju i smatram je za jednu od obaveznih knjiga u životu, Farenhajt je 451 ;) i to je super, a ako nekog mrzi da čita može i filmove da pogleda. Blejdraner je po Do Androids Dream of Electric Sheep? a 451 postoji i kao film, doduše, knjiga je uvek bolji izbor.
Ja danas ponovo odgledao Tron, nisam godinama, jo kako sam se lepo vratio u detinjstvo :D
Kao prvo ko rece da uzme Lema kao teze stivo? On pise bas braindead ali citak SF.
Kao drugo, zar samo ja i sacica ljudi oko mene vidi 1984 kao ono sto jeste. Necu da osporavam da je knjiga dobra iako mnogo naivna. Poenta knjige je anti socijalisticka propaganda i ona je srz knjige. Fantazija je predstavljena ekstremno uverljivo i to je kvalitet knjige ali moram da navedem i da je fantazija veoma naivna.
Na zalost za mene Den Simons ima istu manu kao Stiven King, a to je da ne zna da zavrsi knjigu/serijal cesto. Hiperion posle druge knjige naglo pada u kvalitetu. A da ne pricamo o Strvinarskoj Utesi ciji je kraj tako los da sam odbio da ga citam procitam celog.
Ali niko da ne spomene Vilijema Gibsona? Verovatno najuticajnijeg pisca SF-a posle Klarka? Covek nije stvorio samo cyberpunk. Covek je stvorio ceo kalup prema kome se stvara danasnje informaticko drustvo. I to bez ikakvog znanja o kompljuterima. IKAKVOG!!!! To se zove vizionar. Dakle uvod u kvalitet
Nueromancer
Grof Nula (nemoguce je prevesti naslov inace zbog trosmislenosti, original je Count Zero)
Monalizin Nadpogon (Monalisa Overdrive)
Virtuelna Svetlost (Virtual Light)
Idoru
Sve Zurke Sutrasnjice (All Tomorrows Parties)
tim redom.
Od domacih autora bih preporucio Slobana Curcica cija kolekcija prica Sume, Kise, Grad i Zvezde ima par stvarno dobrih dela.
Naravno da je Gibson tata, ali nije tata cyberpunka, ne mogu se pomenuti svi uticajni pisci a i čovek je pitao za neku preporuku gde se radnja odvija na drugim planetama etc i dobio je dve :)
1984 je daleko od naivne knjige, a meni je lično Hiperion - Endimion top 5 od pročitanih knjiga u dosadašnjem životu, tako da je lični afinitet u pitanju. Ostala dela koja pročitah su mu sva manje-više bleda u odnosu na H-E.
Pa NaraYan, koliko god volio Den Simonsa (a volim njegove knjige iako ne volim mnoge njegove krajeve) on je jos jedan pisac ciste Beletristike bez iole dubljeg znacenja ili kao sto rekoh u slcaju Stanislava Lema pisac braindead SFa. A ako zlis da vidis za sta je on zaista sposoban procitaj Pesma Boginje Kali. Nije SF ali je fantasticna knjiga.
A sto se tice Todos-ovog zahteva koji sam iz nekog razloga preskocio preporucio bih mu bracu Strugacki (Arkadij i Boris) ako moze da sazvaka njihov Midevil SF.
Osim toga iako nije 100% u njegovim okvirima i Nepodebivi od Stanislava Lema bi trebalo da ga zainteresuje iako se bavi evolucijom a ne ekonomsko-socijalnim pogledom na nepoznato drustvo.
I da li bi me neko podsetio ko je pisac onog romana o androidima u Almanah Andromedi SF2 ili SF3??? Knjige su mi nestale pa ne mogu da proverim sam a voleo bih da potrazim jos nesto od doticnog autora jer mi se roman bash svideo. Takodje iz istih knjiga me zanima autor price SLI (Strogo Logicki Intelekkt)
nisam u postovima primetio daje pomunuta, ali je i "Prsten" Larija Nivena odlična knjiga.
toplo preporučujem :)
kao i "robot city" - 4 male knjigice Asimova, "Nepobedivi" Stanislava Lema
i još mnogo toga lepog ima
www.tor.com (http://www.tor.com) - odličan SF sajt sa galerijom punom super ilustracija i preporukama šta čitati
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.