PDA

Prikaži potpunu verziju : Interesantan Defragmenter


Magneto
14.11.2005, 15:02
Program za defragmentaciju HDD-a; samu defragmentaciju pokreće iz dos-a, ima veoma optimizovan i brz engine. Detektuje broj fragmenata i samu veličinu clustera i reorganizuje ih na potrebnu lokaciju. Program je veličine tričavih 412KB i besplatan je:

http://download.softpedia.com/software/hdd/PowerDefragmenterGUI.zip

vladale
14.11.2005, 15:21
Kad smo vec kod ovakvih programa, probajte i Perfect Disk. Solidan je, brz je, a ima i jednu opciju. Naime skenira sve kompjutere koji su umrezeni(izvor: SK)

ACHTUNG
14.11.2005, 16:04
Lepo si ti procitao taj tekst.Jest odlican ali trebate probati i O&O defragmenter,...Mnogo je brzi a ima i vise opcija.Mozda je Perfect za nijansu bolje odradi posao ali je sporiji.

Pollux
16.11.2005, 1:38
Da O&O je odlican, a sta mislite o mnogohvaljenom Diskeeper-u?

Johny Atos
16.11.2005, 4:10
Diskeeperu fali jedna vrlo bitna opcija - da ugasi komp kada zavrshi. Da opcije ima, mogao bih da ga stavim da radi preko noci ili kada nisam kuci, ali poshto nema ...

ACHTUNG
16.11.2005, 12:15
E to nisam ni probao.Koliko je 'tezak' download?

Reloader
27.11.2005, 23:39
Ma bre sve je bolje od budjavog Windowsovog defrag programa ciji se algoritam nije promenio od vremena Windowsa 3.11 kada su diskovi bili po 1 MB...

BTW> Disk Defragmenter

Microsoft Corp, Executive Software Int'l

Version: 1.0

Simke
28.11.2005, 0:50
Kolika su Vam poboljšanja performansi posle defragmentiranja?

Sasa
28.11.2005, 1:41
A cime to mislis da izmeris ?

Simke
28.11.2005, 2:00
A cime to mislis da izmeris ?

Zašto raditi ako neće biti brži pristup podacima na disku?

Štoperica. ( vidji djole kako ih je onaj naš tić poćero ispred sebe )

sirNemanjapro
28.11.2005, 2:20
Kolika su Vam poboljšanja performansi posle defragmentiranja?
U nekoliko slucajeva sam zabelezio da defrag moze da naudi racunaru. Nigde nisam nasao objasnjenje, zvanicno, sta se desilo. Medjutim moja pretpostavka da su neki fajlovi otisli na pogresno mesto, ili bar njihov deo. ;)

Windowsov defrag, je zaista blato. Ja sam koristio System Mechanicov, koji mi se dopao, ali je strasno temeljan. Postoji i opcija za brzu "optimizaciju" hdd-a, ali ja sam je retko koristio...
Ono u cemu sam zakljucio da je Windowsov $hit, je po ovo slici koju cu Vam poslati. Ako vidite na slici se nalazi SysMechov defrag posle zavrsetka. I kako izgleda hdd. Kada sam pokrenuo cisto reda radi Win Defrag da vidim kako to u njemu izgleda (da zatrazim drugo misljnje :D ) Umalo se nisam slogirao! Sve je bilo plavo, sto je dobro, ali je bilo kao resetka! :D Sve po milimetar ili dva su bile linije u njemu. :D Posto je u pitanju koncentricno kruzno snimanje podataka na hdd, SysMech je to lepo kruzno i slozio, kako treba, dok Win natrpa sve na gomilu na pocetak i to je zavrseno sto se njega tice.


Ja bih Vam preporucio SysMech za sada. DiskKeeper nisam probao.

Sasa
28.11.2005, 2:36
Štoperica.

..meri sta ?

ACHTUNG
28.11.2005, 16:48
Pa u PCMarku moze da se vidi poboljsanje brzine rada HDD-a!Ma mozes i stopericom i meri za koliko se 'dize' windows pre i posle defragmentovanja.Ali defragmentovanje nekim pravim programom,a ne SysMechanic.Brdo prosecnih alata na jednom mestu.TuneUp je bolji po pitanju tweakovanja i siscenja sistema.Perfect Disk da probaju sve neverne Tome,pa onda da vide koja je razlika u defragmentovanom i usvinjenom HDD-u.
Defragmenter moze da nacini sran*e ako HDD ima bad blockove.

VojaM
28.11.2005, 18:30
Hajde, nećemo se inatiti.

Takve stvari ne mere se štopericom jer se poboljšavaju uglavnom opšte performanse sistema, a (generalno) ne učitavanje Windowsa koje mnogo više zavisi od gomile drugih faktora: broja instaliranih programa, drajvera, broja fontova i slično.

Poboljšanje je uglavnom subjektivno i ogleda se u smanjenju uzvesne tromosti sistema. Nije baš egzaktno, ali korisnik tog sistema takvo poboljšanje može sasvim dobro da oseti, iako možda ne može da ga izmeri.

Sasa
28.11.2005, 19:33
Nema ovde nikakvog nesporazuma. Mene bas zanimalo kako bi izmerili bolje performanse. Lepo je zamisljeno ovo sa podizanjem windowsa i programa, ali previse neprecizno, nazalost.

Windows se jednom dize 20 sekundi, a jednom ceo minut i tako naizgled nasumice. Zavisi od toga kako se ranije ugasio, velicine swap fajla, stanja mreze itd itd.

Nazalost, ja ne znam dobar nacin da se ovo izmeri.

Simke
29.11.2005, 7:53
Nema ovde nikakvog nesporazuma. Mene bas zanimalo kako bi izmerili bolje performanse. Lepo je zamisljeno ovo sa podizanjem windowsa i programa, ali previse neprecizno, nazalost.

Windows se jednom dize 20 sekundi, a jednom ceo minut i tako naizgled nasumice. Zavisi od toga kako se ranije ugasio, velicine swap fajla, stanja mreze itd itd.

Nazalost, ja ne znam dobar nacin da se ovo izmeri.

Kasnim više od 24h sa odgovorom, obaveze.
Malo sam se ze*ao za štopericu što i nije isključeno da nije moguće i tako izmeriti. Recimo kopiranje nekoliko datoteka velikog kapaciteta ( po par GB) pre i posle defragmentacije na slobodnu particiju. Nekoliko datoteka ili pak sadržaj cele particije. Izmerila bi se razlika a možda i ne bi ... današnji diskovi su veoma brzi.

Napisao sam već:
''Zašto raditi ako neće biti brži pristup podacima na disku?'' što nije tačno. Biće brži ali koliko? Plus koliki je rizik za tako mali dobitak u performansama.

Ranije na starijim računarima sa sporijim diskovima skoro redovno sam radio defragmentaciju, pa mu (programu za defragmentaciju) lepo podesiš koje fajlove (prvo izvršne, normalno) i programe će postaviti na početak da im glave što pre i brže pridju. U zadnjih nekoliko godina mislim da to nema nekog velikog smisla. Diskovi su mnogo brži i na diskovima je višestruko više podataka. Kod mene u ovom momentu na diskovima ima nešto malo ispod 180.000 fajlova (od čega je više od 30% upakovanih datoteka) i oko 12.500 foldera. AV program posle detaljnog skeniranja pokaže da je pregledao preko 1.500.000 fajlova. Ne bih imao petlju da pustim bilo koji program za defragmentiranje.

Bokkie
2.12.2005, 19:29
Diskeeper je odlicna alatka, pogotovo kada se koristi u farmi servera - Set it and forget it opcija je fenomenalna

rylle
21.12.2005, 3:32
http://www.phazeddl.com/search/diskeeper.p1.htm

Paladin
24.12.2005, 0:33
Upravo danas sam pročitao nešto što mi ima smisla, svrha programa za defragmentaciju uopšte nije u dobijanju boljih performansi, bar ne na prvom mjestu, već u obezbjeđivanju dužeg života hard diska koji ne mora da se lomi da hvata jedan fajl na sto mjesta već ga lako pokupi sa jedne lokacije. Zato se i ovaj jedan od poznatijih defragment programa i zove Diskeeper. Tek na drugom mjestu ide (upitno) dobijanje na performansama. Ja bar nisam primjećivao razliku u brzini rada nakon defragmentacije.

Da li je neko radio Boot-Time defragmentaciju sa Diskeeperom, da on defragmentira MFT i valjda swap, ali pri bootanju jer ne može dok Win radi?

ACHTUNG
24.12.2005, 0:37
Nema dobitaka u brzini?Defragmentuj ga posle pola godine koriscenja pa se javi.

ACHTUNG
24.12.2005, 0:39
Nema dobitaka u brzini?Defragmentuj ga posle pola godine koriscenja pa se javi.:icon_eek:
Inace si u pravu sto se tice odrzavanja HDD-a.Ali to svi stavljaju da bi hvalili svoj program,kao on to radi a drugi ne.:mrgreensa