PDA

Prikaži potpunu verziju : Prepoznavanje fonta sa slike


The Finest Serbian Since '82
11.3.2006, 1:40
Da li znate mozda za neki program koji bi mogao da prepozna o kom se font-u radi sa slike (jpg, bmp...).
npr. ovako:
Skeniram neki tekst i ubacim sliku u program koji mi na osnovu unete slike kaze o kom se fontu radi, ili mi bar uporedi taj font sa fontovima koje imam.
Unapred hvala

djolepiv
11.3.2006, 2:16
abbyy fine reader

holodoc
11.3.2006, 2:20
Ako nisi siguran da li font koji želiš da analiziraš imaš na sistemu toplo ti preporučujem site www.myfonts.com na kome imaš opciju WTF:) (nije ono što ste mislili nego WhatTheFont). Samo prati uputstva kako da uploaduješ tvoju sliku i sajt će ti dati spisak mogućih fontova sa tačnim nazivom i gde možeš da ga nađeš.

Veruj mi u pitanju je mnogo dobar sajt sa sposobnošću prepoznavanja od oko 95% što najviše zavisi od toga da li pratiš uputstva na sajtu.

djolepiv
11.3.2006, 2:31
pogresio sam, sorry...
abbyy je za prepoznavanje texta sa slike.
hm... mozda novija verzija skonta i o kom fontu se radi ;)

The Finest Serbian Since '82
11.3.2006, 2:52
@holodoc
Hvala puno! Extra je sajt. Sutra cu probati, pa javljam rezultate. Hvala jos jednom & dobijas jednu pozitivnu ocenu

P.S. Ukoliko ima jos neko predlog neka pise

holodoc
11.3.2006, 3:02
Nema ne čemu.

Par smernica za MyFonts.com.

Kada budeš skenirao sliku podrazumeva se da pošalješ samo jedan deo teksta u određenoj veličini (vidi sajt) koji bi trebalo da sadrži pet-šest slova minimum. Pre negoli pošalješ sliku treba da je malo pripremiš.

To podrazumeva sledeće:
sliku u Photoshopu obavezno provuci kroz Despecle filter (nalazi se u Filter/Noise meniju) ako si skenirao bilo kakav štampani materijal. Slika mora da bude u grayscale ili dvokolornom modu. Slediš korake: Image/Mode/Grayscale pa onda probaš i Bitmap ako ti se tako čini OK. Osnovni cilj je da slova imaju jasne konture i da ne smeju da se preklapaju.
Ako misliš da su slova još uvek nejasno definisana slobodno probaj još nešto ali je ovo + viđenje računa o veličine slike najvažnija stavka.