Prikaži potpunu verziju : Tutorijal: Instalacija Windows XP-a
miša topola
21.12.2009, 18:12
Ja bi ti preporučio SP2, ne znam, nekako mi je bolji od SP3.
Sass Drake
21.12.2009, 19:00
mislim da sam postavljao to pitanje ovde ali koje su razlike izmedju sp2 i 3 (osim nekih update-ova) i da li je bitno koji je instaliran?
Velikog broja zakrpa, bez onih koje moraš još da instaliraš na SP3.
flamingos
23.12.2009, 3:57
Ja bi ti preporučio SP2, ne znam, nekako mi je bolji od SP3.
a po cemu ti je bolji? Po tome sto je busna ko sito pa se zanimas odrzavanjem racunara po pitanju bezbednosti podataka? Sp3 je prava stvar em je sve sto je busno bilio pokrpljeno je,em je sistem sa njime zivahniji i sstabilniji..ne vidim ni jedan razlog da se drzi sp2.
stepanov
23.12.2009, 11:43
people don't fight!
nabavio sam sp3... koji je da je...
nego na nekim forumima nalazim kako windows instalation disk ne moze da obrise podatke sa ext3 particija pa kao ostaju tu... nije mi ovo jasno. mislim ako moze da formatira moze i da brise (kad formatiram particiju svi podaci se brisu, jel?) i da, da li bi bilo zgodno usput reformatiram i C (na kom je trenutno s***ani win) ili samo da brisem podatke???
i da, kojim tacno koracima da idem kad budem formatirao brisao i spajao te dve particije?
please help, ovo mi je prva instalacija win-a. ;)
flamingos
23.12.2009, 12:34
people don't fight!
nabavio sam sp3... koji je da je...
nego na nekim forumima nalazim kako windows instalation disk ne moze da obrise podatke sa ext3 particija pa kao ostaju tu... nije mi ovo jasno. mislim ako moze da formatira moze i da brise (kad formatiram particiju svi podaci se brisu, jel?) i da, da li bi bilo zgodno usput reformatiram i C (na kom je trenutno s***ani win) ili samo da brisem podatke???
i da, kojim tacno koracima da idem kad budem formatirao brisao i spajao te dve particije?
please help, ovo mi je prva instalacija win-a. ;)
kad se uradi format brisu se i sektori i podaci i samim tim i fajl struktura tog operativnog sistema,sve ove operacije vezane za spajanje particija mozes obaviti pomocu easeus partition manager programa. Ako imas dve particije na d sklonis sve vazne podatke koje imas tako da formatiras samo c particiju,ali bih ja preporucio da obrises obe particije znaci opcija delete partition pa da naknadno napravis dve nove jednu od recimo 20-25gb za os i programe i ostatak za skladisni prostor. E sad najlaksi nacin za sve to da radis jeste da ubacis disk za zeljenim sistmom ,odes u bios,nadjes stavku boot i namestis da ti first boot device(uredjaj koji dize sistem) bude dvd uredjaj i onda ides na opciju save and exit i restartovace se komp,nakon toga kad prodje post screen dobices crn ekrna na kome pise press any key to boot from cd/dvd pritisni neko dugme i docices do izbora instalacije sistema,pitace te na koju particiju da ga instalira ponudice ti dve vec postojece particije C: i D: odaberes C:,pa kliknes na next i sledece polje ti pokazuje 4 opcije odaberi format this partition using ntfs fil system nikako nemoj quick.
stepanov
23.12.2009, 12:41
ali koliko sam shvatio ovo sve moze preko win cd-a i ako moze necu da komplikujem sa tim easusima koje moj komp ni ne moze da bootuje jer nema dovoljno rama... znam kako to da podesim u biosu, ali drugo je pinje. i na kraju krajeva ja imam tri particije C D i linux part.
C i linux part hocu da spojim i na njoj instaliram win...
e to me zanim kako tacno da uradim
i da li je moguce jer sam svastao citao po drugim forumima i zbunjen sam.
flamingos
23.12.2009, 13:32
bolje ti je da te dve particije obrises i napravis od njih jednu nego da ih spajas pa da zbog mft i strukture linuxa moras da cackas dublje..da mozes sve to iz cd da odradis tso sma ti rekao i napisoa sam ti da je preko cd,nego sam rekao da je za spajanje particija potreban taj program easus partition manager.
stepanov
23.12.2009, 16:16
pa ja i hocu da napravim od njih jednu...
Valjda to ima isto znacenje kao i spojiti?
ili nema???
flamingos
23.12.2009, 16:43
od dve jednu opcijom join(pridruzi ih spajas) ima isto znacenje kao i spojiti.
stepanov
23.12.2009, 20:51
evo instalirao sam windows...
ostala mi ona linuxova particija od 11 gb ali sam je formatirao u ntfs... sada planiram da je zalepim za D...
eto...
:D
e to sam ja sve uradio i nemogu da instaliram drivere..ovo mi se desava prvi put kada ubacim cd od maticne i ukljuci se autorun , trebalo bi da pise 4 in 1 drivers install i on ce sve da instalira ali ne pise to vec nesto u azonu no proprer devicedetected.. nesto tako.. ploca je asus K8U-X 256 RAM-a, grafika je nvidia gforce 6200 , procesor je semrpon na 3 Ghz... moze li mi pomoci
Shvatio sam da ona podesavanja u bios-u nisu bila potrebna ker sam provalio da je boot from cd bio podesen vec na prvom mestu ! a verujem da je tako i kod nekolicine vas
miša topola
16.1.2010, 23:44
Nije. Posle instalacije OS-a vraćaš, first boot da bude HDD a second boot da bude CD-DVD ;)
Nije. Posle instalacije OS-a vraćaš, first boot da bude HDD a second boot da bude CD-DVD ;)
Nikad ne vracam to, a HDD nema ima samo "USB HDD" a to nije to. :Freddy:
Primarijus
3.2.2010, 23:57
Ja se izvinjavam, nov sam na forumu, nisam uspeo da nadjem, treba da instaliram WIN 98 na flesh, a plasim se da ne srusim sistem na mom racunaru. Radi se o ovome, crkao mi je HDD na laptopu, pentium 2, IBM 600E treba mi za auto-dijagnostiku. Pa hocu da instaliram na flesu od 8 GB. Probao sam preko tog racunara ali nece da butuje. Pa bih na moj. (ala sam zbrkao sve ovo :) )
Ja se izvinjavam, nov sam na forumu, nisam uspeo da nadjem, treba da instaliram WIN 98 na flesh, a plasim se da ne srusim sistem na mom racunaru. Radi se o ovome, crkao mi je HDD na laptopu, pentium 2, IBM 600E treba mi za auto-dijagnostiku. Pa hocu da instaliram na flesu od 8 GB. Probao sam preko tog racunara ali nece da butuje. Pa bih na moj. (ala sam zbrkao sve ovo :) )
Nećeš moći Win98 na flash. Win98 nema podršku za USB. Podrška za USB dolazi samo u paketu drajvera za ploču. Ako znaš kako da integrišeš te drajvere u instalaciju Win98, onda možda i uspeš. Takože, ne možeš da instaliraš sistem na jednom računaru i prebaciš na drugi, pogotovo ne Win98. Na kraju ostaje i pitanje da li tako stara mašina podržava boot-ovanje sa USB uređaja. Najverovatnije ne. Znači možeš slobodno da zaboraviš na svoju ideju.
Imam jedan problem c mi je 20 gb a xp zauzima 10 a za sedmicu treba 16 gb :S sta da radim?? e i da nmg da stavim iz d u kom imam 300 jer nemam ono u kompijuteru za flopi pls pomozite..
Hvala unapred
instalirja neki progrma za manipulaciju hardovima i partciijiama tipa paragon partition manager ili acronis dis director i preko njega da ides na partcii od 300gb i odaberes opciju resize i navedes kolik oces prostora da ostavis
DonCorleone91
8.2.2010, 1:39
Na toj particiji od 20gb mozes da instaliras Win7 ali ako ga instaliras brise (formatira) ti se particija sa svime na njoj, tako da mozes ili xp ili 7 da stavis na jednu particiju odnosno samo jedan OS, sto se tice ove druge, odnosno ako oces oba OS-a poslusaj @flamingos
Odlucio sam da ostavim xp a da win 7 instaliram na drugu paprticiju samo jedno pitanje kad instaliram win sedam ima ono new (nisam siguran dali je za pravljenje nove particije) ako jeste mogu li tu samo da napravim i da nemoram da koristim ni particion magic ili bilo sta drugo?? Da bi imao oba?
Moram da ostavim xp navikli svi kad mene na njega i nece da menjaju :(
miša topola
8.2.2010, 16:19
Pa samo instaliraš Windows 7 na drugu particiju, ne na onu na kojoj ti je XP ;)
Pa samo instaliraš Windows 7 na drugu particiju, ne na onu na kojoj ti je XP ;)
Mnogo si mi pomogo!!Procitaj pitanje znam da na drugu particija ali dali kad u toku instalacije idem ono new dali je to pravljenje nove particije ili moram preko particion magica
miša topola
8.2.2010, 16:23
Nema nikakvo pravljenje nove particije prilikom instalacije Windows 7. Ne znam odakle ti to?
Na ovo mislim
http://img149.imageshack.us/img149/9619/84439165.jpg
P.S posto mi ostaje xp a dodajem win 7 dali moram da instaliram drivere ili ne?
Opusteno ako imas D i ako je primarna i ako zelis da na D da instaliras MOZES . Ovo sto vidis na slici je prostor na hardu koji nije dodeljen nijednoj patriciji ako tako imas samo napravi novu patriciju . Ako pogresis win 7 se nece hteti instalirati bez brige. Jedino pazi da neodabers C JER TI JE TU XP Skoro sve drajvere instalira win 7 sam ako nesto nenadje videces u device menager . Drajver za graficku dobices preko update pa proveri to ili mozes sam skinuti . U svakom slucaju net bi trebao imati odmah a zadrzaces xp pa ako bude problema javi se.
Ok hvala a ta nova treba biti NTFS mozes da ispises kako da stavim NTFS i resize cu preko particion magica i kod resiza mogu da se izgube podaci kako da se "osiguram" nemam ono za flopi a samo to moze za particion magic..
Ok hvala a ta nova treba biti NTFS mozes da ispises kako da stavim NTFS i resize cu preko particion magica i kod resiza mogu da se izgube podaci kako da se "osiguram" nemam ono za flopi a samo to moze za particion magic..
Format imas format u INSTALACIONOM DISKU , formatiraj patriciju koju izabers za windows 7 ako nije NTTFS
Mislis kad izaberem new da pravim particiju imam opciju da stavim da bude ntfs??
Mislis kad izaberem new da pravim particiju imam opciju da stavim da bude ntfs??
Napravice uvek u ntfs.
Edit citam poruke ranije poruke.
Ti hoces da pomocu particion magic smanjis patriciju koja je 300gb da bi oslobodio nesto prostora .
Kad to uradis imaces ullaocated space -prazan prostor .Napravi novu patriciju sto ti kazes new od njega zatim odaberi nju za instalaciju i nista vise dalje ide sve samo .
Napravice uvek u ntfs.
Edit citam poruke ranije poruke.
Ti hoces da pomocu particion magic smanjis patriciju koja je 300gb da bi oslobodio nesto prostora .
Kad to uradis imaces ullaocated space -prazan prostor .Napravi novu patriciju sto ti kazes new od njega zatim odaberi nju za instalaciju i nista vise dalje ide sve samo .
Hvala puno evo sad rezem disk pa cu da instaliram.Javicu dali sam uspeo :a_bleh:
e ljudi,treba da instaliram xp drugu koji ima samo jednu particiju,a zeli da mu sacuvam podatke iz my documents...ako dignem win bez formatiranja da li znate sta ce mi obrisati,znam da program files sigurno ostaje al ne znam za dokuments,i ostale foldere koji su u c? hvala :icon_stud
flamingos
18.2.2010, 19:35
a zasto vi lepo to ne bekapujete na dvd medije? Ili na usb flash..pa onda lepo da napravite prilikom instalacije novg os,dve partuicije..bas zbog ovakvih stvari ja volim da imam vise partciija koju obavezno koristim za bekap.
a zasto vi lepo to ne bekapujete na dvd medije? Ili na usb flash..pa onda lepo da napravite prilikom instalacije novg os,dve partuicije..bas zbog ovakvih stvari ja volim da imam vise partciija koju obavezno koristim za bekap.
potpuno se slazem sa tobom,i ja imam naravno sve bekapovano,ali covek ne zna sta je particija ,i sada je kasno,pao mu je win
flamingos
18.2.2010, 19:52
onda jedino preko nekog programa za bekap podataa sa diska da se spasu podaci koji su upisani..mada,sta je tu je morace da se pomiri sa gubitkom i da ubuduce ima vise partciija
ou fuck,znaci definitivno ne mogu da sacuvam podatke ako samo reinstal win ,bez f? *****e,hvala ti
Sass Drake
18.2.2010, 20:18
Uzmi eksterni disk i XP live verziju tipa BartXP ili Hirens i prebaci podatke na sigurno.
Uzmi eksterni disk i XP live verziju tipa BartXP ili Hirens i prebaci podatke na sigurno.
hm,to je live cd kao ubuntu ? mislis da ga instaliram na particiju pord ovog starog windowsa pa da onda pokupim podatke,kako da to izvedem da ne pregazi ovaj win sto je pao?
flamingos
18.2.2010, 20:39
ma hirens boot cd imas xp mini,live varijnatu koja se podize sa cd i preko njega,iskopriaj sve podatke na neki medij,ili externi hard/fleh
imam problem sa reinstalacijom win xp-a... pratim uputstvo ali kada podesim da mi je cd rom first boot device, restartuje se, ja naravno ubacim cd i kada se pali ne pise mi pres any key to boot from cd, nego mi pise pres any key to start xpress recovery 2 !? i kada stisnem nesto on udje u xpres recovery i imam da biram izmedju backup i reboot, kliknem na backup on pocne kao neki instal i onda kaze da nema prostora (imam 400 gb, 300 free). ima li nacina da zaobidjem xpres recovery? da li je to taj disk
Molim za brz odgovor.. na cd mi inace pise da ima windows VISTA/XP/2000
dusandevic
19.2.2010, 0:10
Molim za brz odgovor.. na cd mi inace pise da ima windows VISTA/XP/2000
Moguće da nemaš adekvatan disk... Do sada sam milijardu puta instalirao OS, pogotovo Windows XP (nema druga, brata, komšije, babe, dede, strine, psa, mačke itd. koji me bar jednom nisu zvali), i nisam imao takvih problema. Najbolje je da uzmeš butabilni Windows XP SP2 (davno nisam sreo neki XP CD koji nije butabilan) i radiš po uputstvu.
znam da sam smor, ali mi komp treba do subote..edit:nisam vidio
vjerovatno je do diska, evo instaliram ubuntu 9.10, on je odmah startovao instalaciju. hoce li mi moci internet bilo gdje promonteov (telenorov) da se instalira?
flamingos
19.2.2010, 22:08
ako je telenorov sa usb modemom nema problema ubacis ga,instaliras drivere i trebalo bi sve da radi
ma hirens boot cd imas xp mini,live varijnatu koja se podize sa cd i preko njega,iskopriaj sve podatke na neki medij,ili externi hard/fleh
e evo da vam prijavim da sam uspeo preko nekog live xp sa flesha koji se pokrece na nemackom...hvala vam
flamingos
20.2.2010, 14:43
drago nam je da si uspeo ;)
cao svima
nadjoh ovaj tutorijal koji mi se cini jako laganim za instalaciju ali imam par dodatnih pitanja jer mi je prvi put da instaliram operativni sistem...pa pr nego sto uradim to prvo da se raspitam...
Dobio sam neki disk sa SP3 , generalno bih samo da formatiram particiju C gde mi je operativni sistem i sve je to ok medjutim:
1. pitanje bi bilo gledajuci ovaj tutroijal negde pise da treba da se unese serijski broj ili tako nesto...e sad kako kada ja to nemam???
2. pitanje je sta mi treba od driver-a posle instalacije OS-a jer drug od koga sam uzeo mi kaze da sam prepoznaje drivere?! neki mi kazu da moram da ih instaliram...pa sam u nedoumici...
3. vidim da mi je instairao ovaj lik koji mi je prethodno dizao sistem neki adobe gamma loader i procitahda je to nesto sto vrsi kalibraciju monitora...pa me zanima gde to da skinem... inace monitor mi je Samsung SyncMaster 793 df
zahvaljujem svima koji procitaju moj post i koji ce mi pomoci...nadam se sto pre posto mi je prilicno hitno!!!
1. Серијски број се уноси после првог рестарта, када уђеш у 'графички' део инсталације. Ако немаш ********************************јски, нећеш моћи да завршиш инсталацију. Мада постоје и верзије ИксПеа које имају аутоматски активатор у себи, и нигде ти не затражи ********************************јски, него систем то сам одради кад завршиш реинсталацију.
2.Драјвери ти требају за уређаје које имаш у компу. Дакле, пре него што кренеш са реинсталом погледај која ти је матична плоча, графичка карта, модем/тв картица, лепо запишеш и одеш на сајтове произвођача и поскидаш све шта ти треба.
ИксПе нема толику базу драјвера као седмица и сигурно ће ти нешто од драјвера зафалити кад одрадиш систем.
3.Мислим да нећеш имати потребе за тим програмом. Инсталираш драјвер од графике, и видиш каква је слика. Већину подешавања боје, контраста и осветљења можеш пронаћи унутар самих драјвера, у Catalyst Control Center-u/ nVidia Control Panel-u, зависно од графе коју користиш.
miša topola
4.3.2010, 17:40
Da neotvaram novu temu: Koliko memorije, odprilike, zauzima XP SP2 na CD-u?
Sass Drake
4.3.2010, 21:26
Da neotvaram novu temu: Koliko memorije, odprilike, zauzima XP SP2 na CD-u?
585 MiB.
posto treba kod drugara da ponovo instaliram xp ,sistem nece da mu se podigne interesu je me da li mogu da ga instaliram na particije na kojo je win. vec bio ,mislim preko njega?
mislim da mu je hd ok 40gb pa mi interesuje i ako moze da li to znaci da se nece instalirati pored starih foldera win. posto ce hd onda biti mali za instalaciu?
flamingos
15.3.2010, 13:27
formatiraj ili jos bolje obrisi tu partciju na kojoj je bio sistem,pa je napravi iznova i na nju instaliraj novi sistem
da ,a problem je kako to da uradim kad ne mogu da podignem sistem?
flamingos
15.3.2010, 14:15
sta ce ti sistem,ubaci win xp disk,namesti da se butuje sa diska,i iz njega formatiraj particije
posto sam instalirao nov windows i poksao da instaliram na istu particiu na koj je isto bio neki krs od windowsa ,ali kad sam odradio sve ostao mi je taj stari win.
e sad posto mi je ostao taj stari win. pa pri dizanju sistema treba da biram koji cu ja bih izbrisao taj stari win.
kako to da uradim?
miša topola
2.4.2010, 21:25
Na istoj particiji dva sistema? Nemoguće.
Probaj da formatiraš tu particiju gde su instalirani Windowsi, pa na tu čistu particiju da instaliraš novi XP.
Na istoj particiji dva sistema? Nemoguće.
Probaj da formatiraš tu particiju gde su instalirani Windowsi, pa na tu čistu particiju da instaliraš novi XP.
a kako to majstore da uradim ,kako da izbrisem celu particiu?
miša topola
2.4.2010, 21:42
Nećeš da brišeš, samo ćeš da je formatiraš tj. da je očistiš.
Ubaciš disk od XP-a, izabereš particiju gde su instalirani ta dva OS-a izabereš da se formatira ta particija i kada se završi formatiranje izbaci disk.
Onda, krećeš sve iz početka, instalacija XP-a na praznu particiju.
Ovako sam ja uklonio Linux Ubuntu.
miša topola
2.4.2010, 22:08
Samo da napomenem, da nisam odgovoran za neku eventualnu štetu. ;)
Ja imam jedan problem mali, volio bih kad bi to pnekako uspio da rijesim, u stvari postavicu dva pitanja, neko ce se nac da zna.
Konf je:
ASUS P5Q SE
E7400
2GB RAM-a
nVidia 9800gt
Seagate HD
Prvo pitanje: kako cu napravit jednu konekciju, jer sad imam dvije, jedna koja se sama pojavi posle instalacije XP-a recimo, i jednu koju ja moram kreirat za pristup ADSL-u. Zar se ne moze to objedinit nekako, nego mi uvjek dolje stoje kao da imam dvije LAN kartice? Jedna koja radi, i jedna sa znakom uzvicnika. Shvatate sto ocu da kazem.
E sad, drugo pitanje: od kad sam kupio racunar, i uvjek kad imam XP na njega, komp se pali normalno, pojavi se desktop, sve ok, ali postoji kao neki lag, kao neko kasnjenje od jedno 90-120 sekundi u pokretanju procesa i programa. Recimo cim se pojavi desktop, ocu da se konektujem na net, ja klikam konekciju, ali tek posle ovog vremenskog perioda koji sam naveo, otvara se prozor. Jedino sto u tom vremenu radi je otvaranje foldera i copy/paste funkcija. Nijedan .exe file nece da se pokrene, mogu ih isklikat deset, i svih deset ce se odjendom pojavit, posle minut i po, otprilike, kao da sistem nesto ceka, da bi moga da pokrece programe i procese. Napominjem da ovakvih problema nisam imao sa Win7, kod njega je sve u full-u, samo sa XP. Probao nekoliko verzija, na svaku isto, i sad kad god upalim kkomp, cekam jedno minut posle pojavljivanja desktopa, da bih poceo sa otvaranjem programa.
Eto, nadam se da nisam bio zbunjiv, i da ce neko shvatiti kakav mi je problem.
Pozdrav svima.
Primarijus
9.4.2010, 17:02
Boze, prosvetli me.....
Pogasi procese sto se tice drugog pitanja. Ali opet neces moci odma, moras se bar minut strpiti. Pogotovo ako imas vidgetse.
Moj burazer kad ukljucuje racunar, pise mu da je pao sistem, resetuje ga oko 10 puta i udje u sistem, sve sam video, to nisam.
Imam neki mali problem, ako je to uopšte problem, pa me zanima zbog čega se to dešava i kako da rešim...
A evo u čemu je stvar:
Kada hoću da stavim komp na stand by ponekad čim mi se ugasi komp, odmah istog momenta se opet upali...
A ima i još nešto u vezi toga, isto kada ga stavim na stand by i posle nekog vremena kad ga opet palim sistem mi se podiže ispočetka, windows se učitava, pa čekam, što je kvare_cg spomenuo, da prođe nekoliko sekundi da bih počeo da otvaram programe (kod mene ne duže od 10). Al to mi se desilo sa sada prvi put posle 2-3 meseca inače se nebih ni setio da pitam, dok je ono prvo dosta češće...
Zbog čega se dešavaju ovi bagovi...
Da neotvaram novu temu: Koliko memorije, odprilike, zauzima XP SP2 na CD-u?585 MiB.
Integrisan AutoStreamer 1.0.33-om: 581 MB (609,832,960 bytes) :)
http://img340.imageshack.us/img340/3723/69354403.png
Imam problem:
Kad ubacim bootable disk i setujem opticki uredjaj za ocitavanje pali mi se Caldera DR DOS. Stoji [DR-DOS] A:\> i ceka da unesem komandu.
Sta da radim?
Sass Drake
17.4.2010, 0:40
Imam problem:
Kad ubacim bootable disk i setujem opticki uredjaj za ocitavanje pali mi se Caldera DR DOS. Stoji [DR-DOS] A:\> i ceka da unesem komandu.
Sta da radim?
Kako bi bilo da pokušaš sa drugim instalacionim diskom.
miša topola
17.4.2010, 9:44
Ali da taj disk bude već isproban na nekom drugom računaru i da budeš siguran da OS radi.
Diego Milito 22
12.5.2010, 19:02
Zelim da reinstaliram win xp i sve mi je jasno osim onog oko drivera. skinuo sam program drivermax, i instalirao ga na D particiju. i sad ako sacuvam drivere na D hocu li posle moci da ih instaliram (win cu instalirati na C). i takodje mogu li kako npr. PES 2010 da ostavim na D i posle reinstala da ga igram, mislim da treba nesto u registryu da se uradi ali neznam sta?
miša topola
12.5.2010, 19:11
Ostaće ti sve na D particiji ako instaliraš XP na C.
Mislim da ćeš moći da igraš PES, ali šta ti fali da ga instaliraš ponovo ako ne bude hteo da se startuje, podešavanja su sačuvana i ne mogu da se izbrišu.
Diego Milito 22
12.5.2010, 19:17
Problem mi je sto sam skoro sve igre ''Kupovao'' sa neta pa nemam cd-ove, a mislim da moze nekako preko registrya jer se tako instalirao i GTA EFLC.
miša topola
12.5.2010, 19:56
Samo nareži to što si "kupio" i miran si. Ali nareži i folder gde je instaliran PES, kako bi sačuvao podešavanja.
Ljudi odgovor hitnoo!!! imam hard disk od 160 GB ocu da reinstaliram win, koliko je dowoljno memorije da izdvojim na particiju na kojoj ce biti sistem? Inace 2 particije ce da ima...
miša topola
22.5.2010, 23:08
Ne treba ti više od 10 GB. Ja sam meni uvek ostavljao oko 12-14 GB.
pedjastudio84
22.5.2010, 23:16
Pa sve zavisi za sta ce da koristi komp. 3-4 malo jaca programa + neka igrica i ode 10 giga. Kod mene je 25 Gb.
Uh dobro ne stavih 10 GB :) Imat cu po 4-4 igrice vazda i dosta programa i po 20 filmova u najmanju ruku :) Znaci da stavim 25 nista manje?
miša topola
22.5.2010, 23:27
Filmove nemoj da stavljaš na C particiju gde se nalazi OS.
Filmove nemoj da stavljaš na C particiju gde se nalazi OS.
Pa stani,necu ja nista da stavljam na particiju dje je OS nego na drugu particiju koja ima preko 100 GB. Da nije ovaj ispod sto je rekao da treba 25 GB mislio da cu na particciju dje je sistem da stavljam igrice i programe??
miša topola
22.5.2010, 23:40
Svi programi i igre se instaliraju na C particiju gde je OS. Šta koristiš od većih programa?
Svi programi i igre se instaliraju na C particiju gde je OS. Šta koristiš od većih programa?
CS4- kompletan i ovi standardni programi sto su potrebni za svakodnevni rad(nero,playeri...)
AUu ja sam mislio da je ta particija samo za OS a na ovu drugu particiju se instalira sve ostalo...
Znaci instaliram 3 igrice i ode mi 15 gigabajta :) Onda bi mi mjalo i 50 bilo.
miša topola
22.5.2010, 23:56
Pa ne igraš valjda 3 igre odjednom, valjda se jedna igra pa kada se pređe onda druga a ova se izbriše :)
Uzmi 25 GB biće dovoljno za CS4, Nero i još neke programe i barem za 2 igre odjednom instalirane.
A ima li neka fora da se kasnije preko nekog programa povecaju ili smanje particije?
A sto se tice igara :) :) Igram pes 10, cs i manager to mi je vazda instalirano :)
miša topola
23.5.2010, 0:03
Ima raznih Partition Manager Magic programa, može preko njih.
Ali možeš da instaliraš i ovako:
Na D disku imaš folder sa programom ili igrom, i prilikom instalacije izabereš taj folder na D particiji. Tako ja radim na Windows 7, ali ja imam još i D i E particije.
Ako ovako hoćeš da radiš neće ti trebati više od 10 GB za C particiju :)
darkosimiccog
27.5.2010, 22:49
EEEee ja kad installiram windows xp nepojavljuju mi se ovi delovi instalacije!Evo sad cu da okacim slike!
http://content.techrepublic.com.com/...ontent;leftCol (http://content.techrepublic.com.com/2346-10878_11-5181-13.html?tag=content;leftCol)
http://content.techrepublic.com.com/...ontent;leftCol (http://content.techrepublic.com.com/2346-10878_11-5181-14.html?tag=content;leftCol)
http://content.techrepublic.com.com/...ontent;leftCol (http://content.techrepublic.com.com/2346-10878_11-5181-15.html?tag=content;leftCol)
http://content.techrepublic.com.com/...ontent;leftCol (http://content.techrepublic.com.com/2346-10878_11-5181-16.html?tag=content;leftCol)
http://content.techrepublic.com.com/...ontent;leftCol (http://content.techrepublic.com.com/2346-10878_11-5181-17.html?tag=content;leftCol)
http://content.techrepublic.com.com/...ontent;leftCol (http://content.techrepublic.com.com/2346-10878_11-5181-19.html?tag=content;leftCol)
http://content.techrepublic.com.com/...ontent;leftCol (http://content.techrepublic.com.com/2346-10878_11-5181-20.html?tag=content;leftCol)
http://content.techrepublic.com.com/...ontent;leftCol (http://content.techrepublic.com.com/2346-10878_11-5181-26.html?tag=content;leftCol)
Molim vas ako neko zna zasto!
Kod druga sam install sa istog cd-a i sve je lepo islo!Ali kod mene nece!
I posel installacije u Network Connection nemam onaj folder Local Area Connection!A kod tog druga ima! /?
:) :) :)
ja vecinu igara instaliram i d skoro sve. a i programe
Pozdrav svima,evo trenutno kosristim W7 i mnogi programi prave neke sitne probleme,zbog toga sam odlucio da instaliram ponovo XP.Problem je sledeci ja sam izbrisao folder Windows OLD,pri pokusaju da instaliram XP dobijao sam poruku tipa da "ova verzija windowsa nije bila instalirana na ovom racunaru"".Ja kod sebe imam XP SP3 pa pretpostavljam da mozda zbog toga ne mogu da isntaliram XP ili mozda gresim.Da li neko zna u cemu je problem i kako instalirati XP.Napominjem da sam mnogo puta do sad instalirao XP..
miša topola
16.6.2010, 12:05
Probaj da formatiraš C particiju sa SP2 ili SP1, kada se završi formatiranje brzo izvadi disk i ubaci SP3 posle restarta trebalo bi da krene instalacija.
Jesi restartovao instalacioni cd i otisao da formatiras?
Ako nisi idi i u uradi to.
Ako nisi videcemo za dalje .
Svi programi koji ti prave problem na win 7 stavi u Compatibitity mode to resi vecinu ti sitnih problema :D
Hvala ljudi,ali ja nemam SP1,2.Kad ubacim ovaj sa SP3 ne pokrene ga kao bootabilni CD verovatno moram "nabavljati" SP1..
Hvala ljudi,ali ja nemam SP1,2.Kad ubacim ovaj sa SP3 ne pokrene ga kao bootabilni CD verovatno moram "nabavljati" SP1..
Moras nabaviti bootabilni CD nemoj sp1 bar xp sp2 .
Jesi instalirao sa ovog do sada ?
flamingos
16.6.2010, 18:10
jesi li ti to lepo snimio na cd najmanjom brzinom rezanja? Nabavi iso image i preko recimo imgburn-a narezi na najmnju ponudjenu brzinu.
Ja vec imam CD sa kojeg sam dosta puta do sad instalirao XP.Medjutim kad ubacim taj CD nista se ne desava,citam po netu da je nemoguce vratiti na prethodnu verziju Windowsa bez Windows.old foldera koji je izbrisan :n-cc2:.Sta mi je ciniti?
Uzmi neki linux formatiraj glavnu patriciju i obavezno izbrisi sistemsku malu patriciju koja obicno oko 100mb .
Samo pobrini se pre toga da imas 100% bootabilni CD sa xp.
Bar jednom sam se bez problema vratio na xp a takodje je bio izbrisan old.windows samo formatirao i instalirao
Moj problem je sledeci : na C particiji sam imao Xp, na D win7 a na E Linux. Prilikom svakog dizanja sistema sam mogao da biram koji operativni sistem zelim. Kada sam reinstaliro i obriso particiju c i instaliro novi xp, win7 je nestao sa E particije i prilikom podizanja sistema nepojavljuje mi se opcija za izbor sistema. Kako to da podesim...?
moraces da nabavis program koji se nekada zvao vista boot pro,i da u njemu cackas,pisali smo o tome u vec nekoliko topika.
Moj problem je sledeci : na C particiji sam imao Xp, na D win7 a na E Linux. Prilikom svakog dizanja sistema sam mogao da biram koji operativni sistem zelim. Kada sam reinstaliro i obriso particiju c i instaliro novi xp, win7 je nestao sa E particije i prilikom podizanja sistema nepojavljuje mi se opcija za izbor sistema. Kako to da podesim...?
Da li si predhodno birao koji sistem da digneš pomoću grub-a, ako jesi potraži pomoć na linux temi, potrebna ti je reinstalacija grub-a...
Da li si predhodno birao koji sistem da digneš pomoću grub-a, ako jesi potraži pomoć na linux temi, potrebna ti je reinstalacija grub-a...
ranije da a sada kada sam menjao toga vise nema.....
imam problema prilikom instaliranja XP......javlja mi da nemoze kopirati neke fajlove.....p3.sys, ks.sys, pjlmon.dll, processr.sys.........ukupno 14 fajlova.......jel mozda do bootabilnog cd ili je nesto drugo.......komp je nov, nikada nije koristen.....:confused:
mogu li na kraju te fajlove nekako dodati, i da li cu imati problema s kompom zbog ovih fajlova?
Sass Drake
14.7.2010, 20:11
Najvjerovatnije je instalacioni CD oštećen.
sad nemogu da se snadjem u BIOSU, da izaberem opciju da boota sa CD novi XP......:paranoia:
miša topola
14.7.2010, 22:52
boot -> boot devices i izabereš CD kao prvi boot devices.
sad sam malo izašao iz teme,jel zna neko da vidim koji mi je hard disk?sata ili ata?
snasao sam se vec, nego vec par sati pokusavam instalaciju, pa vise nista ne vidim pred ocima......:ciao:
miša topola
14.7.2010, 23:11
Kada menjaš boot devices na second boot device piše SATA ili ATA.
flamingos
14.7.2010, 23:12
sad sam malo izašao iz teme,jel zna neko da vidim koji mi je hard disk?sata ili ata?
najlakse je da otvoris kuciste,i pogledas kablove koji povezuju hard,ako je mali pljosnati i tanak kabl,sa crnom glavom,to je sata,ako je veliki i deblji beli,sa duzom glavom onda je ata.
Pre reinstalacije xp-a (ubaciti cd:kreza:) otici u bios i prebaciti sa harddiska na cd-rom i na kraju obrnuto,mozete li da mi objasnite gde to tacno da uradim?
miša topola
18.7.2010, 21:52
Boot devices.
Cuo sam da postoji neki program koji posle instalacije OS-a sam inastalira (valjda sa CD-a) sve programe,drajvere... koje si prethodno sam odabrao ?!
Da li neko zna koji je to program?!
Za to ti treba program nlite. Pomocu njega editujes instalaciju win xp, tj. ubacujes programe i drajvere po zelji koji ce se instalirati sa win-om
odnosno pravis vlastitu verziju wina,sa tebi potrebnim driverima.
Wastelander
26.7.2010, 10:19
Jedno pitanje:
Imam vec WinXPSP3. Da li je moguce da u ovu instalaciju ubacim update-ove koji su u izasli posle sp3 pack-a?
Jedno pitanje:
Imam vec WinXPSP3. Da li je moguce da u ovu instalaciju ubacim update-ove koji su u izasli posle sp3 pack-a?
Ako misliš da napraviš instalacioni disk sa svim update-ima koji su izašli poslije SP3 onda ti treba instalacioni disk WinXPSP3, program nLite (http://www.nliteos.com/) i update-i (http://www.ryanvm.net/forum/viewtopic.php?t=7184)
moze li xp da se upgrajtuje na win 7
miša topola
2.8.2010, 15:15
Vidi ovde (http://windows.microsoft.com/en-US/windows7/help/upgrading-from-windows-xp-to-windows-7).
Ne komplikuj, odradi cistu/svezu instalaciju.
Ja sam probao drugu da instaliram XP na notebook (kupljen je bez OS-a), sa originalnog cd-a, boot-ujem ga ali kad treba da startuje instalaciju javi mi grasku u kojoj pise nesto u smislu postoji problem sa HDD-om, provjerite da li ima virusa ili pokrenite CHKDSK...CHKDSK sam odredio ali opet ista stvar.....Probao sam i opciju disk sanitizer koja brise sve sa hdd ali sam za 1 sat cekanja dobio samo 2,2 % kompletirana(na fast modu)....Molim vas za pomoc i hvala unapred...
Ja sam probao drugu da instaliram XP na notebook (kupljen je bez OS-a), sa originalnog cd-a, boot-ujem ga ali kad treba da startuje instalaciju javi mi grasku u kojoj pise nesto u smislu postoji problem sa HDD-om, provjerite da li ima virusa ili pokrenite CHKDSK...CHKDSK sam odredio ali opet ista stvar.....Probao sam i opciju disk sanitizer koja brise sve sa hdd ali sam za 1 sat cekanja dobio samo 2,2 % kompletirana(na fast modu)....Molim vas za pomoc i hvala unapred...
sata drajveri !?
Kakvi sata drajveri, izvini sto te smaram al' mozes li mi to malo pojasniti...??
Kakvi sata drajveri, izvini sto te smaram al' mozes li mi to malo pojasniti...??
U tom slučaju mani se ti ćorava posla, instaliraš drugu windows na novom notebook-u a pitaš kakvi sata drajveri...mogao bi drug izgubiti garanciju...
Bez Ljutnje! ;)
P.S. Taj notebook vjerovatno ima SATA HDD, da bi instalirao Windows XP na njega potrebni su u toku instalacije SATA drajveri...Najbolje integrisani u samu instalaciju...
U tom slučaju mani se ti ćorava posla, instaliraš drugu windows na novom notebook-u a pitaš kakvi sata drajveri...mogao bi drug izgubiti garanciju...
Bez Ljutnje! ;)
P.S. Taj notebook vjerovatno ima SATA HDD, da bi instalirao Windows XP na njega potrebni su u toku instalacije SATA drajveri...Najbolje integrisani u samu instalaciju...
Hvala na pomoci, uspio sam da instaliram, sve radi k'o sat....;)
ps.
nemam razloga da se ljutim...
Diego Milito 22
25.8.2010, 17:31
Moze li neko da mi posalje na PM odakle da nabavim cist xp bez ikakvih dodataka jer sam instalirao blackXP pa imam neke probleme.
e ovako,molila bih da mi neko napise ili posalje kako da oborim windows 7...
ja sam ranije imala xp pa bih da ga opet instaliram a neznam bas nista oko toga...prebacila sam sve sa kompa sto mi je trebalo,imam i cd xp-a i svoj cd sa drajverima koji sam dobila uz lap top,ali neznam sad ni da oborim niti da instaliram nov sistem....a inace to sve radim jer mi windows 7 zauzima puno memorije,a ja je bas i nemam puno...pa ako mozete objasnite mi sve korak po korak i za obaranje i za podizanje novom...hvala unapred
miša topola
28.8.2010, 19:56
Pročitaj orva dva posta u ovoj temi.
sve ja ovo iz tutorijala odradim, ali kad treba da izaberem user account, imam Owner i Guest, za oba treba password!
EDIT: fora je sto sam kliknuo next kad treba da upisem 'imena osoba koja ce koristiti racunar'; ostavio sam sve prazno...
meni su prvo potrebni drajveri za sve posto nemam diskove sa njima! gde mogu da ih nadjem i koj drajver mi treba da bih mogao da idem na internet? postavicu moju konfiguraciju celu ako treba, a samo da imam net posle instaliranja windowsa posto mi je to najvaznije!!!
neko_drugi
17.10.2010, 13:38
meni su prvo potrebni drajveri za sve posto nemam diskove sa njima! gde mogu da ih nadjem i koj drajver mi treba da bih mogao da idem na internet? postavicu moju konfiguraciju celu ako treba, a samo da imam net posle instaliranja windowsa posto mi je to najvaznije!!!
posle instalacije, trebalo bi da razmisljas da obezbedis sistem, a ne da ides na net odmah. za drajvere, pogledaj u device menageru, tamo gde stoji upitnik, taj drajver nemas. a trebalo bi da imas na diskovima koje si dobio uz racunar
ma net mi treba zbog toga da bih mogao da skinem sve te drajvere koji su mi potrebni za rad kompjutera, jer ovako bez neta mogu da se slikam samo! a problem je u tome sto nisam uzeo sve te drajvere kad sam uzeo komp jer mi neki drugar to radio pa mi nije dao!
gde je taj device menager?
naso sam taj device menager i sad imam sve drajvere, a meni je znaci potreban net da bih mogao da skidam sve te drajvere koji mi trebaju posle instalacije windowsa, jer nemam diskove sa njima!
miša topola
17.10.2010, 18:13
Da, ako downloaduješ drajvere preko device managera potrebno je da imaš omogućen pristup Internetu.
pa znam brate, a da bih imao net treba taj neki drajver za njega! znaci kada bi mi dali taj drajver posle bi bilo lako za ostale drajvere!!!
miša topola
17.10.2010, 19:11
Pogledaš informacije u device manageru o drajveru koji ti treba, pronađeš ga na Internetu i downloaduješ ga. Posle kada instaliraš svež sistem samo instaliraš drajvere.
NVIDIA nforce 10/100/1000 mbps ethernet
jel moze neko da mi postavi driver za ovo, posto ja nisam siguran sta da skinem, naso sam nesto ali ne znam dal je to to!
Predrag Stankovic
1.11.2010, 11:48
Budi precizniji pa nam kaži model tvoje matične ploče jer nisu nforce network drajveri univerzalni i kompatiblni sa svim generacijama čipova.
BTW, Da li se nekome ikada desilo da mu instalacija XP-a (sp3) traje čitavih 3 sata i 40 minuta, meni je juče toliko trebalo vremena za reinstall XP-a na ortakovom laptopu (stariji model HP pavilion zv5000) iako sam pokušavao s više diskova i više verzija SP-ova ovek je išlo presporo, to mi se prvi put desilo iako sam do sav više od 300 puta instalirao XP, Šta može da bude uzrok za ovoliki lag, da je do cd/dvd drajva ne bih rekao jer se ne kopiraju fajlovi sa njega u toku cele instalacije, jedino ako se nešto baš tada uspori hard disk, ali ,ali ......
miša topola
1.11.2010, 15:55
Nije mi se nikada desilo tako nešto, a radio sam na mašinama od 512 MB i < 1.6 GHz i uvek je instalacija bila brza. Sve ispod 1 sat.
Stvarno ne znam u čemu bi mogao biti problem, al' što je mnogo, mnogo je ta 4 sata :)
Sass Drake
1.11.2010, 20:01
Da li je ispravan hard disk?
Predrag Stankovic
1.11.2010, 23:27
Čim radi OS i može da pročita sve fajolove sa diska - koliko toliko je ispravan, scan na bad sectore nisam radio, jer je on jedva čekao da mu ga vratim, za ostalo neznam
NjegovaWisost
9.11.2010, 23:21
Čim radi OS i može da pročita sve fajolove sa diska - koliko toliko je ispravan, scan na bad sectore nisam radio, jer je on jedva čekao da mu ga vratim, za ostalo neznam
Možda ne valja čitač diskova...
blast beat
10.11.2010, 0:34
Ja sam pre par godina stavljao XP na neki stari komsijin laptop ciji je citac odsluzio svoje, a uz to i mator i spor laptop i trajalo je par sati. Mozda cak i vise od 4. A s obzirom da ovo nije toliko spor laptop, i ovde je citac odsluzio svoje.
Predrag Stankovic
10.11.2010, 13:55
Možda ne valja čitač diskova...
Ok, i to je moguće ali kao što sam rekao, ne kopiraju se fajlovi sa diska u toku celog procesa instalacije xp-a
Dobio sam neki stari Pentijum II koji radi na 400 Mhz, i ima 500 mb sd rama, zanima me da li može na njega da se instalira win xp profesional?:D
dzonihsv
18.11.2010, 12:31
Minimalac:
PC with 300 megahertz or higher processor clock speed recommended; 233 MHz minimum required (single or dual processor system);* Intel Pentium/Celeron family, or AMD K6/Athlon/Duron family, or compatible processor recommended
128 megabytes (MB) of RAM or higher recommended (64 MB minimum supported; may limit performance and some features)
1.5 gigabytes (GB) of available hard disk space*
Super VGA (800 x 600) or higher-resolution video adapter and monitor
CD-ROM or DVD drive
Keyboard and Microsoft Mouse or compatible pointing device
water wizard
18.11.2010, 13:28
Budi precizniji pa nam kaži model tvoje matične ploče jer nisu nforce network drajveri univerzalni i kompatiblni sa svim generacijama čipova.
BTW, Da li se nekome ikada desilo da mu instalacija XP-a (sp3) traje čitavih 3 sata i 40 minuta, meni je juče toliko trebalo vremena za reinstall XP-a na ortakovom laptopu (stariji model HP pavilion zv5000) iako sam pokušavao s više diskova i više verzija SP-ova ovek je išlo presporo, to mi se prvi put desilo iako sam do sav više od 300 puta instalirao XP, Šta može da bude uzrok za ovoliki lag, da je do cd/dvd drajva ne bih rekao jer se ne kopiraju fajlovi sa njega u toku cele instalacije, jedino ako se nešto baš tada uspori hard disk, ali ,ali ......
Verovatno je hard disk, ako se i sporo diže windwos
Predrag Stankovic
19.11.2010, 19:05
I ja to mislim, mada ni RAM nije isključen
Verovatno se disk prebacio u PIO.
Da li neko ima iskustva sa instalacijom xp-a sa usb-a na netbookove??
http://www.ezbsystems.com/cgi-bin/ikonboard.cgi?act=ST;f=2;t=2440
- Peki -
21.11.2010, 14:46
Cao drustvo ! Prvo zelim da pozdravim sve korisnike sk-a . A sada posto sam nov imam par pitanja :
1) Jel preporucljivo uraditi apdejt windowsa i programa ako se nema original ?
2) Kako se zove opcija preko koje se odredjuje preko kog programa zelimo da otvaramo fajlove ? Slike , muziku Itd ! Znaci kad udjemo u Total komander da samo kliknemo i da se otvari fajl iz prve , a ne da idemo na otvoriti sa , opicijom !
miša topola
21.11.2010, 14:52
1) Zavisi od verzije sistema. Kod mene na Windows 7 rade svi apdejtovi, iako sistem nije original. Programe možeš da apdejtuješ bez problema iako nisu original.
- Peki -
21.11.2010, 15:51
Ok . A jel moze neko da mi kaze zasto je bitno staviti datum pri kreiranju profila ovde na sk-a ? Tek se snalazim pa ako napravim neku gresku molim vas da mi ne zamerite .
miša topola
21.11.2010, 16:00
Pa i nije to toliko bitno. Ali ipak stavi, nisi valjda žena pa da kriješ godine :)
Da ne spamujemo u ovoj temi, sve što te zanima u vezi foruma pogledaj ovde (http://www.sk.rs/forum/forumdisplay.php?f=123).
Luka.zip
21.11.2010, 16:09
2) desni klik -> properties -> opens with -> change i tu izaberes zeljeni program
http://www.ezbsystems.com/cgi-bin/ikonboard.cgi?act=ST;f=2;t=2440
Ma probao sam sve zivo i mrtvo i nece. I napraviti instalaciju sa usb-a i bartpe metodu i td... i opet nece. Konkretno imam neki acer netbook koji nema hdd nego koristi flash. Sve sam zivo probao i nece... Zato sam i pitao ima li neko ko je uspeo da instalira win sa usb-a.
Aleksandar1
28.11.2010, 23:03
Trebaju mi za sutra neke zanimljivosti vezane za XP. Naso sam na internetu da XP potice od Engleske reci ''eXPerience '' sto znaci iskustvo. Znaci neke detaljnije informacije koje vecina korisnika nezna.
miša topola
29.11.2010, 16:03
Nadam se da si gledao na Wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_XP
Ovako, da li da ubacim CD pre nego sto stavim CD-ROM kao prvi butabilni uredjaj ili posle toga, kada ponovo pokrenem sistem?
miša topola
12.1.2011, 23:45
Svejedno. Ja prvo stavim optički disk pa tek onda prebacim na first device.
imam pitanje...imam win 7 ultimate 32bit... i na disku xp sp3...kako da obrisem win 7 i instaliram xp??? ako moze neko da mi objasni u pm...pozz
miša topola
5.2.2011, 19:29
Prilikom instalacije XP samo formatiraš particiju na kojoj je instaliran Windows 7.
Prilikom instalacije XP samo formatiraš particiju na kojoj je instaliran Windows 7.
daj mi neki tutorial ili mi objasni u inbox ako ti nije prob
miša topola
5.2.2011, 22:15
Kada budeš birao particiju za XP izaberi onu na kojoj je Windows 7 instaliran i rešio si problem.
sve je super instalirao sam sinoc...hvala...ali mi se pojavio novi problem...ne radi mi ni jedan usb port...sta treba da uradim?
Sass Drake
6.2.2011, 14:43
Jesi li instalirao drajvere za matičnu?
Jesi li instalirao drajvere za matičnu?
nisam...gde da nadjem sad drajvere za maticnu
Sass Drake
6.2.2011, 14:49
Imaš li onaj CD što si dobio uz komp? Ako ne, instaliraj Aidu (http://www.aida64.com/downloads) pa nam reci naziv matične ploče.
EDIT: Prije toga, potraži u BIOS-u opcije USB Controller ili bilo šta vezano za USB.
Imaš li onaj CD što si dobio uz komp? Ako ne, instaliraj Aidu (http://www.aida64.com/downloads) pa nam reci naziv matične ploče.
EDIT: Prije toga, potraži u BIOS-u opcije USB Controller ili bilo šta vezano za USB.
Nemam taj CD...maticna je ecs elite group 755-a2 ( sinoc mi je sve radilo dok nisam instalirao xp...sad ne radi...ima u biosu svasta nesto vezano za usb ali neznam sta i kako! :S
Sass Drake
6.2.2011, 15:24
Integrated Peripherals / SIS OnChip PCI Device i pogledaj da li je ovako podešeno (kopirano iz upustva za tvoju ploču:D):
SIS USB Controller (Enabled)
USB Ports Number (6 Ports)
USB 2.0 Support (Enabled)
USB Legacy Support (Enabled)
USB Mouse Support (Enabled)
Ako je sve tako podešeno i ako ti ni tad USB ne radi, instaliraj drajvere:
http://eudownload.ecs.com.tw/dlfileecs/driver/mb/usb/sis/sis_105.zip
Integrated Peripherals / SIS OnChip PCI Device i pogledaj da li je ovako podešeno (kopirano iz upustva za tvoju ploču:D):
Ako je sve tako podešeno i ako ti ni tad USB ne radi, instaliraj drajvere:
http://eudownload.ecs.com.tw/dlfileecs/driver/mb/usb/sis/sis_105.zip
nigde mi ne pise 6 ports
EDIT: Sad sam ukljucio mis preko usb-a radi...izvinjavam se...sve je ok...ali problem je sto sam ja ubacio wirelles adapter (to se ukljucije preko usb-a) i ne prepozna je ga.. http://ecx.images-amazon.com/images/I/41hal6pQKSL._SL500_AA300_.jpg
Sass Drake
6.2.2011, 15:46
Onda ćeš morati instalirati drajver za njega. CD što si dobio uz njega valjda još imaš. :kreza:
snaci cu se...sve u svemu hvala :DDD
Drugovi, meni nece windows da krene sa cd-a nikako, tamo mi pise u biosu, "virus protection boot secvence" tako nesto, pise mi pres any key, da bi butovao sa cd-a, ali kad pritisnem uvek mi krene windows stari sto sam imo instaliran ranije, nikako da pocinje instalacija sa cd-a....moze neko da mi pomogne....Hvala.
Aleksandar 91
21.2.2011, 13:33
Bilo bi pozeljno da napises kako si resio problem i sta te zezalo,ako se slucajno nekom pojavi isti ili slican problem da zna kako da ga resi...
Unapred zahvalni korisnici foruma...
igor.duljaj
27.2.2011, 0:19
Da li moze neko da mi objasni zasto kada instaliram windows xp i kada izaberem particiju ne ponudi mi da formatiram particiju, vec mi samo instalira jos jedan windiws.
Nemas "Format" particije, vec je brises i kreiras novu na tom mestu gde je bila stara, na 7-ici imas opciju formatiranja, ovde stisnes "D" > "L" > Enter (cini mi se tako), pa "C" da kreiras.
EDIT : Da ne mrsim jajca, brises, imas dole objasnjenja kojim slovom brises, nakon sto stisnes D on ce da te jos 2 puta pita jel si siguran da hoces da obrises, i zatim stisnes C i ukucas velicinu particije, i to je cela prica.
igor.duljaj
27.2.2011, 7:02
Hvala, sad cu da napisem kako sam ja shvatio pa me ispravite ako gresim. Kada mi se na ekranu pojavi da izaberem particiju gde zelim da instaliram( posto vec imam C i D), izaberem C pa je obrisem, a zatim napravim novu C, (samo ne znam da li ce mi se izbrisati i D), tek tada bi trebalo da mi ponudi da formatiram particiju?
miša topola
27.2.2011, 11:32
Nemoj da brišeš i da kreiraš ponovo ako nisi isprobao sve moguće opcije.
Jel imaš ponuđenu opciju Format?
Probaj da kada označiš C particiju pritisneš F (format), možda će i da krene formatiranje.
Evo ja sam otkad sam naucio da instaliram XP cesto to radim,obicno posle 3,4 meseca a nekad i manje.Meni se par puta desavalo da mi uopste ne ponudi da formatiram partciju,ako je Dudjaj na to mislio.Tako da bih posle zavrsetka instalacije morao ponovo da pokrecem instalaciju i onda bih imao tu opciju.Nikad mi nije bilo jasno,ali se i to desavalo..
Hvala, sad cu da napisem kako sam ja shvatio pa me ispravite ako gresim. Kada mi se na ekranu pojavi da izaberem particiju gde zelim da instaliram( posto vec imam C i D), izaberem C pa je obrisem, a zatim napravim novu C, (samo ne znam da li ce mi se izbrisati i D), tek tada bi trebalo da mi ponudi da formatiram particiju?
Da, nakon sto to izvedes, izgleda kao da brises particiju, ali u sustini samo formatiras, imaces kasnije opcije NTFS quick i normal format, i FAT quick i normal format :)
Nemoj da brišeš i da kreiraš ponovo ako nisi isprobao sve moguće opcije.
Jel imaš ponuđenu opciju Format?
Probaj da kada označiš C particiju pritisneš F (format), možda će i da krene formatiranje.
To ide kasnije ;) Ja vec duze vremena instaliram XP tako da sigurno znam o cemu govorim, neka obrise, kreira, kasnije dobija opcije za formatiranje :)
miša topola
27.2.2011, 13:27
To ide kasnije ;) Ja vec duze vremena instaliram XP tako da sigurno znam o cemu govorim, neka obrise, kreira, kasnije dobija opcije za formatiranje :)
Kod mene ponudi opciju za formatiranje. Nisam nikada brisao i ponovo kreirao particije.
OK, nzm dal ti imas takvu verziju XP-a, kod mene nemas ponudjenu opciju format, vec brises, kreiras (ali isti je djavo, nzm sto tolka frka :)) i onda imas format posle toga. Ne moze da pogresi kako god okrenes ;)
MSMilanMS
27.2.2011, 14:54
Samo nisam siguran koliko je imati automatic update ukljucen sa narodnom verzijom XP-a, posto se moze desiti da se svuce onaj genuine validator i ondak krece smaranje. Bolje je skinuti onaj AutoPatcher sto se dobija uz Digital! cini mi se u kome 100% nema taj validator ;)
Prijatelju,ne boj se od Automatic Update WGA se nikada nece sama instalirati.Ako posetiš Microsoftupdate.com i kreneš da zahtevaš update tek tamo ceš biti uslovljen da odradiš validaciju Windowsa.Uključite Automatic Update i ne brinite se!!!
igor.duljaj
2.3.2011, 21:23
Ako izbrisem C i ponovo ga napravim, da li ce mi se izbrisati podaci sa D? Ili je bolje da trzim drugu instalaciju u kojoj je ponudjeno formatiranje.
miša topola
2.3.2011, 22:26
Neće se obrisati podaci na D particiji.
Potraži ako hoćeš.
miša topola je u pravu. I ja sam laik, za formatiranje, ali isto tako funkcioniše: dakle izbrišeš particiju pa formatiraš. Podaci na D-u ostaju netaknuti.
Nemam CD-sa drajverima..mogu li ja njih skinuti s neta ?
Hvala :).
Ja sam predpostavio da ko prati tutorial već ima cd, ali ako je downloadovao image sa interneta onda će ovaj link stvarno biti koristan :D.
Nemam CD sa drajverima kako bi ih mogao drugacije instalirati ?
Nemam CD sa drajverima kako bi ih mogao drugacije instalirati ?
miša topola
15.3.2011, 17:36
Downloaduješ drajvere sa sajta proizvođača matične ploče, grafičke itd.
I like games
28.7.2011, 11:04
Izvinjavam se ali sam jedva uspeo da narezem win disk :( tako da mi je ovo bas tesko da instaliram pa imam neka pitanja
Sad ja imam C i D particiju
U tutorijalu pise da treba da stvorim novu C ali da li pre toga treba da obrisem ovu ili ce mi biti sve kao u ovom tutorijalu?
I kada ovo resim sa C da li treba da pravim i D particiju ili ce ona tu ostati stvarno ne razumem?
Najbolje da prepustiš instalaciju nekome ko je to radio više od jednog puta, ovako ćeš možda iz najbolje namjere napraviti štetu.
Meni nije jasno kako da izbrisem pa opet da stvorim C particiju zato sto u ovom tut. ne pokazuje to, znam kako se to radi na Win 7 jel njega znam da instaliram i da formatiram particiju, ali na XP-u mi je to jako veliki problem a trebam sutra da instaliram XP pa ako neko moze da pomogne?
miša topola
10.8.2011, 1:22
Zašto bi brisao pa opet kreirao C particiju? Zašto je jednostavno ne formatiraš kao NTFS i instaliraš XP?
Instalirao sam XP i sad nemam ni neta ni zvuka... Probao sam sa raznim drajverima, ali ni jedni nisu pravi za to sto meni treba. Jel zna neko gde se mogu naci ti drajveri, ili jos bolje ako moze link da postavi.
Instalirao sam XP i sad nemam ni neta ni zvuka... Probao sam sa raznim drajverima, ali ni jedni nisu pravi za to sto meni treba. Jel zna neko gde se mogu naci ti drajveri, ili jos bolje ako moze link da postavi.
Na disku gde se nalaze driveri za maticnu,tu su i driveri za zvuk i net,prvo njih instaliraj sa diska.Ako ti to ne uspe ,onda skini prema svojoj maticnoj ploci sa sajta proizvodjaca (ti najbolje znas koju plocu imas).
Problem je sto sam ja skinuo za maticnu, ali... Izgleda nisam skinuo dobro pa cu sad opet uzeti da probam. Hvala.
Evo imam sada net i zvuka, naso sam diskove za maticnu :)
E sad ostala su mi jos tri zuta upitnika pod sekcijom Other, i to sledece:
Multimedia Controller
Multimedia Video Controller
PCI Simple Communications Controller
Sada ovde imam jos jedan disk pa cu pokusati sa njim, ali ako ne uspem mozes li mi reci koje drajvere trebam da instaliram za ovo gore pomenuto?
EDIT: Ostao mi je samo ovaj PCI Simple Communications Controller i to ne znam zasta je i pojavio se unkown ali to ja msm da je tv karta ali za nju ne pronalazim drajvere pa ce mi doci sutra frend da to pogleda.
Evo imam sada net i zvuka, naso sam diskove za maticnu :)
E sad ostala su mi jos tri zuta upitnika pod sekcijom Other, i to sledece:
Multimedia Controller
Multimedia Video Controller
PCI Simple Communications Controller
Sada ovde imam jos jedan disk pa cu pokusati sa njim, ali ako ne uspem mozes li mi reci koje drajvere trebam da instaliram za ovo gore pomenuto?
EDIT: Ostao mi je samo ovaj PCI Simple Communications Controller i to ne znam zasta je i pojavio se unkown ali to ja msm da je tv karta ali za nju ne pronalazim drajvere pa ce mi doci sutra frend da to pogleda.
Obicno je u pitanju modem,mrezna karta,wireless uredjaj,a moze biti i TV karta,sve sto je ubodeno u PCI slot.Zar nemas disk sa driverima za tv kartu???Probaj da pustis neki TV-program,pa vidi da li radi,to ti je najjednostavnije resenje da utvrdis da li je do nje problem.
Do nje je problem, instalirao sam tv kartu i lepo ima drajveri na disku, medjutim kada udjem u Device Manager i kada idem na PCI update driver i obelezim CD gde mi je TV karta ne nadje nista.
Do nje je problem, instalirao sam tv kartu i lepo ima drajveri na disku, medjutim kada udjem u Device Manager i kada idem na PCI update driver i obelezim CD gde mi je TV karta ne nadje nista.
Mozda je i disk sa driverima ostecen.Mozes da probas da otvoris disk iz my computera i da rucno instaliras,meni se to desavalo dok sam imao modem,pa sam rucno instalirao,jer nikad nije hteo automatski da ga updejtuje sa diska.Pa ako to nece nadji na zvanicnom sajtu proizvodjaca karte drivere i skini ih odatle.
Nece ni tako, kaze kao da restartujem komp i pokusam opet ali nece... Ionako sam nesto gadno s**** prilikom instalacije sistema tako da cu opet morati da radim kasnije, jel prilikom instaliranja fife komp uvek zabode, zbog cega ne znam.
Imam big problem.
Ide sve lepo, i kada namestim da u C instalira krene i dodje do 20 % i tu stane i pojavi nesto, ne znam tacno sta.
Jel zna neko sta to moze da bude problem?
Samo da kazem da sam pokusavao i u ostale particije cisto da vidim pa ako neko zna neka napise.
e ovako...skinuo sam XP sp3 Lite(iso je 177 mb kad se mountuje)cudno mi je sto nema setup.exe...pa ne bih da jos rezem.Jel to treba takoda bude?komp mi je low..pa moram da instaliram lagani XP...
Jel instalirao ovo neko?I koja je procedura?Ajd molim vas...ili da ga frljim u djubre,lol
miša topola
19.8.2011, 10:27
Koju konfiguraciju imaš? Možda može normalna verzija XP-a da se instalira.
Kako da mnabavim butabilni cd za reinstalaciju xp?Hoću da ga reinstaliram.
I like games
31.8.2011, 19:03
Kupi ga ili pozajmi od nekog,svi ostali nacini su zabranjeni na formu.
reinsatirao sam windows i sad imam XP Home SP3, prvi put sam sam reinsalirao windows, i sve je bilo dobro dok se nije podigao sistem i nisam mogao da idem na internet. Kako to da namestim? Inace imam K8N Asus plocu i graficku ATI 9600.
Jel sad kad budem namestio net odmah skidam ATI catalyst 10.2 i instaliram drajvere x graficku?
Instaliraj drajvere za maticnu.
Nemanja015
3.9.2011, 16:59
Tačnije za Chipset, ako ih ima više.
E slucajno sam postavio ovo isto samo nis video da je turi za win 7 ali nemojte mi zameriti...
Ovako probao sam sa 2 instalacije i nece ni da krene i sa flesh memorijom da instaliram xp.
Da li ja nesto ne radim dobro ali mislim da radim ok.
Udjem u BIOS idem nzm ni ja gde nadjem 1st moj hard, 2st moj citac,3 removable disk. e sad ja stavim da je na 1st citac i ubacim cd sacuvam ono se restartuje ali niss samo nastavi da ucitava sistem i upali se desktop???
Sta da radim unapred hvala, imam neki american m....... Bios
Instalirao sam SP2, ali ono učitavanje oloadera na početku prođe 60 sekundi dok ne pokaze welcome screen. Kad se pojavi welcome sve ide munjevito brzo, ali ovo prvo traje predugo. Kako da rešim ovaj problem? Ovo mi se dešava od prve instalacije, još dok ništa nisam instalirao
Imam 2 particije jedna 50GB druga 100 GB. Na ovu od 50 GB je instaliran OS ali sad treba da ga reinstaliram. Ucitam XP ali ne znam kako da formatiram i jednu i drugu particiju. Ja stisnem na prvu i tu instaliram XP ali druga onda nije formatirana?
Imam 2 particije jedna 50GB druga 100 GB. Na ovu od 50 GB je instaliran OS ali sad treba da ga reinstaliram. Ucitam XP ali ne znam kako da formatiram i jednu i drugu particiju. Ja stisnem na prvu i tu instaliram XP ali druga onda nije formatirana?
Kada budeš instalirao sistem, moći ćeš da podesiš particije i da ih formatiraš usput, a ako ne možeš da se snađeš onda iz Win-a desni klik i nađi opciju format, sačekaš i to je to.
Kada budeš instalirao sistem, moći ćeš da podesiš particije i da ih formatiraš usput, a ako ne možeš da se snađeš onda iz Win-a desni klik i nađi opciju format, sačekaš i to je to.
Jeste podesim particije ali ako ocu da je formatiram onda mi se pojavi i da na tu particiju moram da instaliram windows :) Tako da valjda ne moze drugacije bez iz Windowsa... Ako neko ima rjesenje neka javi.//...
Pa možeš:
1)Iz XP-a da formatiraš, a ako ne onda
2)Prilikom particionisanja, ostaviš tu prvu particu za XP, onda ovu drugu obrišeš( pritisneš D itd...) i pisaće "Unapartitioned space", onda uzmeš i kreiraš novu particiju od toga( samo stisneš C i pratiš šta dalje piše ne znam napamet) i imaš novu particiju pored one svoje gde će biti sistem i prvi put kada budeš hteo da joj pristupiš iz XP-a pitaće te da je formatiraš.
weedman984
25.9.2011, 14:03
Pozdrav,imam jedan problem na masini Athlon 64 3000+, mb Asus k8n nForce3, 2gb ddr, 500gb WD sata (par meseci star) i 160gb WD ata. E sad posto uzimam nov comp,izbacio bih ovaj 500 gb hdd,kupicu fioku da mi sluzi kao externi,a ostao bi naravno ovaj stari ata 160gb... e sad, problem je sto kad hocu na njega da instaliram LastXP v21,instalacija dodje do "inspecting your hardware...'' i tu ide black screen i to je to! XP disk je ok,isti je instaliran na 500gb sata hdd,koji iskljucim dok pokusavam instalaciju... POMAGAJTE!!!
@weedman984 - Proveri da li ti je taj HDD od 160GB spojen na primary IDE tj. trebao bih da bude onaj koji je bliži procesoru, naravno ako ti je DVD drive prikačen isto na ATA zameni mesta da je HDD spojen na primary(PRI), a DVD drive na secondary(SEC) IDE. I proveri da je jumper na HDD-u namešten na master.
weedman984
25.9.2011, 16:08
Hvala Dile,mora da je to,isti mi je kabal (na primari je) i za hdd i za dvd,tj dvd je u nastavku kabla... Thx once more...
weedman984
25.9.2011, 19:01
Ispravka,nije do kabla,stavio sam dvd rom na sec ide i o5 isto,probao sa svim kombinacijama dzampera i nista,dodje do ''inspecting your hardware'' i crno sve.... A,da ''kupio'' sam i drugu verziju XP,i isto... jednostavno ne mogu da instaliram XP ako je samo ata hdd prikopcan!!!! inace on mi je kao cela particija,layout-simple a type-dynamic... dali treba da ga konvertujem u basic???
Ček, ček... Možda ti je aljkava ta verzija XP-a. A da probaš obični XP SP3 onaj najčistiji.
weedman984
25.9.2011, 22:03
Probah i njega i isto.... sad skidam,pardon,kupujem i poslednju verziju Microsoft.Windows.XP.Professional.SP3.Integrated.S eptember.2011.SATA.... probacu i sa njom ali sam ubedjen da ce biti isto. Nesto tu ne stima,na sata hdd bez problema instaliram svaku verziju,ali na ata jok...
a mogu li da bekapujem winXP na flash memoriju i da podignem flaš direktno iz biosa? Ne znam kako da namestim da flash bude butabilan
a mogu li da bekapujem winXP na flash memoriju i da podignem flaš direktno iz biosa? Ne znam kako da namestim da flash bude butabilan
Možeš da backupuješ, ali taj backup je sačuvana arhiva podataka, a ne butabilni Win zajedno sa tvojim podacima. Dakle backup se obično pravi odvojeno od bootabilnog sistema.
Ja sam raspakovao na flash backupovan windows, i sa folderima je kao na hardu. Kao da sam instalirao na flash, ali i dalje neće u biosu da mi podigne windows sa flasha. Čak sam probao da XP instaliram na flash, krenulo je, prepoznalo ga, krenula instalacija na flash (na moje zaprepađćenje, mislio sam da je nemoguće instalirati win na flash), ali sam prekinuo jer sam se bojao da mi posle neće komp dizati sistem sa harda već da će samo tražiti flash. Gde grešim?
Diego Milito 22
10.10.2011, 23:42
Imam jedan problem, prije nekolko dana sam bio pokrenuo instalaciju windowsa XP ali ne sa diska nego sam mountovao preko daemon toolsa i sad svaki put kad palim komp moram da biram da li zelim da nastavim tu instalaciju ili da normalno startujem windows, a u medjuvremenu sam instalirao Windows 7 i sve radi odlicno ali i dalje mi kad palim comp postavlja pitanje da li zelim da nastavim instalaciju XP-a ili da normalno startujem Windows 7, naravno nije mi ubacen CD od XP-a u drive ( nisam ga nikad ni imao) a i daemon tools i onaj XP koji sam "kupio " na internetu sam takodje obrisao pa nznm sta jos treba da uradim da bi mi se windows normalno digao a ne da svaki put moram da biram na pocetku.
analayzer
18.12.2011, 20:13
Diego treba ti program DualBootPRO.1.1 instaliraj ga u Win 7 i ako treba ponovo instaliraj njegov boot loader i kada ga pokraneš dobićeš meni i kome možeš da obrišeš tu instalaciju da ti se ne diže više videćeš sam.:dedica:
analayzer
18.12.2011, 20:24
Ja sam raspakovao na flash backupovan windows, i sa folderima je kao na hardu. Kao da sam instalirao na flash, ali i dalje neće u biosu da mi podigne windows sa flasha. Čak sam probao da XP instaliram na flash, krenulo je, prepoznalo ga, krenula instalacija na flash (na moje zaprepađćenje, mislio sam da je nemoguće instalirati win na flash), ali sam prekinuo jer sam se bojao da mi posle neće komp dizati sistem sa harda već da će samo tražiti flash. Gde grešim?
Zavisi šta hoćeš da radiš nisi dovoljno jasan. Ako misliš da instaliraš Win sa flaša treba ti Iso Wina koji pomoću programa Windows 7 USB DVD Download Tool instaliraš na flashu i preko njega instaliraš Win ali ja nisam primetio nikakvo poboljšanje tj brzinu u odnosu na dobri stari DVD disk već samo bespotrebno petljanje po BOIS-u. Ne znam zašto si bekapovao windows na flašu kada je bolje napraviti image pomoću Acronisa na drugoj particiji i samo je lako povratiš kada dođe vreme za reinstalaciju.:paranoia::dedica:
Filip_Ruzic
9.1.2012, 14:42
Hvala na ovom tut-u odlican je.. :)
tu ima samo jedna stvar koju s izostavio:u Tutorijal-u pise da izaberemo prvu opciju,to je za format harda.tu biras ntfs ili fat system,zar ne???inace u svemu:aplauz::aplauz::aplauz::aplauz::tapsh::)
E ja imam win 7 pise da je 64 a u program files pise program files x86
i jos jedno pitanje kad ukljucujem komp i startuje windows pise wait for windows to cofigure updates pa mi odcitava procente
tako i treba da pise :)
a to ti se azurira win preko automatic update, ako oces to da iskljucis, otvoris "Services.msc" i iskljuci windows update :)
Koliko je optimalan kapacitet particije za XP? Pošto sam negde pročitao da je optimalno ostaviti 7-8 Gb ako je sam Win na particiji.
I da li se prilikom instalacije XP-a može podeliti C particija (recimo ja imam 40GB i onda podelim na 10GB+30GB) bez da mi nešto ne menja (tj briše) na ostale dve particije koje imam (D i E)?
liverpool
16.2.2012, 17:30
Imam win 7 a hocu da instaliram xp,jel se sve isto radi kao sto je navedeno u ovom uputstvu? :)
I like games
16.2.2012, 17:57
Tako je:)
Drug dale
19.2.2012, 17:07
Već kad krene korak 2 ne reaguje mi tastatura .. o.O:eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::e ek:
Sass Drake
19.2.2012, 18:10
Da li imaš USB ili PS/2 tastaturu?
heee, ne mogu da instaliram xp na klasičnu old-tajmer mašinu.
imam dva optička uređaja,stara brdo godina, ni jedan nece da učita xp kako treba, pište , zuje , drljaju, ali neće(probano više verzija xp-a). a na relativno novijem kompu imam sata optički,ne vredi :)
matična ima kao usb boot, a ja sam pokušao da nabacim na usb instalaciju preko nekoliko programa, ali bios to bas ne registruje.A butuje taj usb kod drugih kompova, ovde je hteo samo da podigne onaj freedos :icon_scra
no, hteo sam da pitam da li mogu da prebacim nekako instalaciju na drugi hdd, pa onda pokrenem instalaciju sa tog hdd-a i instaliram sistem na drugi ?
nije to to... najj da ubacis citac koji radi ili da prebacis hdd na masinu sa ispravnim citacem ;)
ma hteo bih da izbegnem da cimam nekog za optiku, znam da ja ne volim da me cimaju za tako neke stvari :D
A da li će podići sistem na oldtajmeru ako ubacim hdd u jangtajmera i instaliram xp na taj oldtajmerski hdd ? ono, drugačiji hardver, drajveri, ovo, ono... :opanachke
moze i tako da instaliras samo win, posle vratis disk i instaliras drajvere ;)
Ovako, imam jedan malo smesan problem:o. Naime instalirao sam Windows XP SP3 na particiju C na koju sam stavio 4GB, a na drugu particiju sam stavio ostatak memorije (150GB), jer sam planirao da mi particija sa sistemom bude slobodna i da na njoj nemam nista osim windowsa. E tu mi se javlja problem, kad hocu da instaliram neki program, instalacija mi ide u C/Program Files, a meni treba da ide u D, pa me interesuje kako da namestim da mi se svi programi instaliraju na D particiju... Napravio sam gresku bezveze ali stacu sad je kasno bar mislim :(.
Ovako, imam jedan malo smesan problem:o. Naime instalirao sam Windows XP SP3 na particiju C na koju sam stavio 4GB, a na drugu particiju sam stavio ostatak memorije (150GB), jer sam planirao da mi particija sa sistemom bude slobodna i da na njoj nemam nista osim windowsa. E tu mi se javlja problem, kad hocu da instaliram neki program, instalacija mi ide u C/Program Files, a meni treba da ide u D, pa me interesuje kako da namestim da mi se svi programi instaliraju na D particiju... Napravio sam gresku bezveze ali stacu sad je kasno bar mislim :(.
Па у току инсталације инсталациони "чаробњак" те пита где хоћеш да ставиш фајлове, и ти му онда кажеш на "де" :)
Е сад, ако ти хоћеш да свака инсталација подразумевано иде на ту већу партицију без да ти промениш једно слово, претпостављам да то може прчкањем по registry-ју али...
Izgleda da moram opet da reinstaliram :(, nista hvala...
Imam instalaciju Windows XP SP3 i tokom instalacije prijavljuje gresku 'cannot copy sserife._on' i nudi Retry i Cancel. Mislio sam da je optika zaribala pa sam je ocistio ali opet isto. Kada se sistem instalira sve je u redu samo sto medju podesavanjima tastature nema uopste ruskog, srpskog, i jos dosta jezika. Da li nekako mogu ovo da nadomestim i instaliram ih?
imam problem prilikom podizanja sistema XP SP2 ,uvjek me pita da pocnem instalaciju windowsa SP3kojeg sam skinuo preko torentta i kojeg sam otpakovao i kojeg sam izbrisao ubrzo zbog ovoga problema u nadi da ce me poshtedjeti njegovog set upa ,pa me interesuje kako da otklonim ovo ,jer ne mogu svaki put da prilikom podizanja sistema klikcem opciju start windows normal
Imam jednu nedoumicu.
Pre par meseci sam drugaru instalirao xp, s tim da je on izricitio trazio da se na odredjenoj partiji koja vec sadrzi predhodni sitem instalira novi, medjutim prilikom formatiranja particije i zavrsene instalacije uvideo sam da je xp instaliran na drugoj particiji od planirane, dok je stari xp ostao. Tek mi je naknadno rekao da ima dva harda:rolleyes:. U svakom slucaju komp je radio.
Ono sto mene sad muci jeste- sta se desilo? gde sam pogresio? pre toga sam instalirao na iskljucivo nove racunare, medjutim formatiranje na particiju gde se vec nalazio predhodni windows nisam nikad radio...Ni meni nije jasno bas stvar kod formatiranja...
Razumem da nema tu mnogo da se govori, ali bih zeleo nesto detaljnije informacije oko ovog postupka.
pogresnu particiju si formatirao...
Za takve stvari ti treba neki boot disk kao na primer Acronis Disk Direktor. Kada ga butuješ on ti prikaže sve particije i njihova imena. Ako si particuju gde ti je instaliran Xp nazvao na primer windows onda ti to ime i stoji u acronisu disk direktoru. Zatim stisneš format i on ti je formatira. ILI. Moraš znati kako ti se zovu logički diskovi na pr. C,D,F, i ako ti je XP bio na primer F. Kada digneš sistem XP sa instalacijonim diskom pojaviće ti se meni sa logičkim diskovima C,D,F,G,H,... i njihovim imenima. I pošto znaš da ti je XP na F izabereš taj disk formatiraš ga i na njega instaliraš XP vrlo jednostavno.:Freddy:
Za takve stvari ti treba neki boot disk kao na primer Acronis Disk Direktor. Kada ga butuješ on ti prikaže sve particije i njihova imena. Ako si particuju gde ti je instaliran Xp nazvao na primer windows onda ti to ime i stoji u acronisu disk direktoru. Zatim stisneš format i on ti je formatira. ILI. Moraš znati kako ti se zovu logički diskovi na pr. C,D,F, i ako ti je XP bio na primer F. Kada digneš sistem XP sa instalacijonim diskom pojaviće ti se meni sa logičkim diskovima C,D,F,G,H,... i njihovim imenima. I pošto znaš da ti je XP na F izabereš taj disk formatiraš ga i na njega instaliraš XP vrlo jednostavno.:Freddy:
Rasvetljena stvar! Hvala.
nikolapfc89
9.6.2012, 18:23
Imam problem na jednom kompu,npr kada ubacim CD,stavim boot sa cd-a,i krece setup,uopste mi ne izbacuje neke stvari tipa F8 (da se potvrdi licenca uslova koriscenja sta vec),a kada izaberem L da obrisem sa particije C,krece da brise,i odma izbaci da kopira fajlove sa CD- (a tu izbacuje da nekih 3-4 fajla "xtml" ne moze da kopira,a posle toga ne izbacuje mi kako zelim da instaliram windows.
A npr,kad se restartuje posle setup-a,izbacuje da ucitava windows,i izbaci prozorcic da ne moze da kopira zbog nekog fajla na E/neki broj.
Sta je problem?
analayzer
14.6.2012, 14:37
Imam problem na jednom kompu,npr kada ubacim CD,stavim boot sa cd-a,i krece setup,uopste mi ne izbacuje neke stvari tipa F8 (da se potvrdi licenca uslova koriscenja sta vec),a kada izaberem L da obrisem sa particije C,krece da brise,i odma izbaci da kopira fajlove sa CD- (a tu izbacuje da nekih 3-4 fajla "xtml" ne moze da kopira,a posle toga ne izbacuje mi kako zelim da instaliram windows.
A npr,kad se restartuje posle setup-a,izbacuje da ucitava windows,i izbaci prozorcic da ne moze da kopira zbog nekog fajla na E/neki broj.
Sta je problem?
Klasičan problem sa ne ispravnim cdom ili windows image na njemu već sam se sretao sa tome. Inače nema F8 zato što je to rađena instalacija tj image windowsa na disku pomoću npr nLite da instalacija teče automatski bez mnogo stiskanja od strane korisnika takozvana Unattended instalacija. Znači kada ga pustiš sa diska idu driveri pa odma izbor particije i čim si stisnuo C,D,F odma ide instalacija restart itd automatski.....:Freddy:
Nkad do sad nisam reinstalirao sistem pa me interesuje kako to da uradim,skinuo sam windows xp iso fajl,deamon tools mi je na disku C,pa me interesuje dal moram da prebacim na local disk D deamon tools ili kako to da uradim,posto znam da se pri instalaciji brise sve sa diska c?
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.