Prijavljivanje

Prikaži potpunu verziju : Z-2300, pokvaren zvučnik?

drNesh
22.7.2008, 19:18
Pao mi je jedan satelit od z-2300 i sada se cuje da kao "probija" a ja nigde ne vidim ostecenje na membrani... Je li iko imao slican problem i da li sam da ga rasklopim da vidim sta to ne stima? Da li iko zna da li je moguce naruciti samo jedan satelit (gde i koliko novaca)???
Za poludjeti problem...

PeTkO
22.7.2008, 20:03
Pa otvori slobodno (ako nije pod garancijom) i pogledaj malo.Mozda se neka zica otkacila ili se vidi neki drugi kvar.Uzmi i malo prstom mrdaj membranu mozda je nekako spala pa nemoze magnet lepo da je privuce.Ne znam, otvori pa proveri

mr.marvin
22.7.2008, 21:13
Ne mora biti membrana (a možda i jeste, samo se ne vidi). Provjeri sve djelove satelita koji su dovoljno krhki da mogu od vibracija da "zveckaju" o druge djelove i fiksiraj ih.

drNesh
23.7.2008, 20:37
Otvarao i tako je sve nabijeno da nemozes da vidis kako treba donju membranu koja je od neke tkanine.... I dalje "grebe".... Moze li to biti od zvucne kartice koja daje neki losh "signal"??? Inace integrusha je... Mada intenzivnije se cuje samo na tom levom zvucniku koji je spao sa jedno 1,5m...
Ako neko zna gde se moze naruciti samo jedan setelit pls neka javi.......

todorr
24.7.2008, 1:07
99% ti se desilo to da je prilikom pada doslo do poremecaja geometrije korpe zbog cega ti membrana vise nije centrirana u odnosu na korpu i onda prsten cese o zidove a sto zvuci kao da je zvucnik probio. Lek je ili da ispravs korpu sto je malo teze a jos okom ne mozes ni da procenis na koju je stranu pobegla ili da pokusas da ponovo centriras membranu (pazljivo je odlepis od korpe i ponovo takodje pazljivo zalepis tako da bude centrirana i da ne kaci) ako nisi toliko vican tome odnesi u neki servis zvucnika da ti to odrade.

drNesh
24.7.2008, 21:03
Servis za zvucnike??? Gde da odnesem... Ovde je reklama dobrodosla...

starx
24.7.2008, 21:18
Servis za zvucnike??? Gde da odnesem... Ovde je reklama dobrodosla...

Ma pocni lepo od nekog boljeg tv mehanicara kod tebe,pa pitaj za nekog oni se znaju,a pazi u slucaju da zica grebe magnet moguce je da se pokida i onda necujes nista pa ponovo da radis namotavanje,savet ti je iskljuci satelit,resenje je malo pomeranje magneta,naravno na pravu stranu ali neznam kako su fiksirani magneti kod tvog sistema tj. da li je uopste moguce pomeranje,ako mozes slikaj ga pa okaci da vidimo.:ciao:

todorr
25.7.2008, 1:32
U google lepo "servis zvucnika" i videces da ih ima da ih ja sada ne reklamiram ovde ;-)

BDBB
20.11.2008, 23:29
Nije pokvaren,ali da ne otvaram novu temu.:)
Naime,pre izvesnog vremena mi je pao zvucnik(2.0-onaj "glavni") sa stola i od tada su samo zujali kada ih upalim.
Stavim druge(opet 2.0-dok ne ulete "sredstva" za nesto pristojnije),koji se prikljucuju u struju preko adaptera,kao mobilni telefon.
Problem je sto ovi novi reaguju bas na pomenuti mobilni telefon odvratnim krcanjem dok stize poruka ili poziv.:mad: Stari se nisu "bunili" u tim situacijama.Stvarno frustrirajuce.
Zanima me sta je uzrok toj pojavi i ima li leka,osim da mob. drzim u drugoj sobi?
Radi se o zvucnicima iz klase "5 eura" u oba slucaja-cisto da se zna o cemu pricamo.:rolleyes:

Mario Pavićević
21.11.2008, 7:27
Zvucnici nisu izolovani od uticaja spoljne sredine i tu nema leka.

CAPZ
21.11.2008, 10:47
Ако imaš živaca možeš napraviti faradejev kavez (kao kućište kompa) oko zvučnika , to će eliminisati smetnje ....valjda:eek:

BDBB
21.11.2008, 11:15
Zvucnici nisu izolovani od uticaja spoljne sredine i tu nema leka.
Toga sam se i plasio.
Ipak,ocekivao bi covek da zvucnici od pre pet godina ne budu "savremeniji",ali eto.
Ovi su bas tanki(poput rama za sliku sa postoljem),pa nema sumnje da je "izolovanost" nikakva.
Ако imaš živaca možeš napraviti faradejev kavez (kao kućište kompa) oko zvučnika , to će eliminisati smetnje ....valjda:eek:

Nemam zivaca.Ako nesto budem radio,bice u ovom stilu :boxing:
Hvala na predlogu.

Mario Pavićević
21.11.2008, 11:46
Ma kakav faradejev kavez na zvucnike od 5e.

Otherside
22.11.2008, 15:01
Navodno ako magnet ispadne ili se udari ( jače ) može doći do razmagnetisanja. Probaj nekako da vidiš da li je još " namagnetisan " ako nije valjda leka nema :(

BDBB
22.11.2008, 16:17
Ako je "lepljenje" metalnih predmeta znak namagnetisanosti,onda je namagnetisan i dalje,uprkos padu(otvorio ga ja i dzarao srafcigerom po magnetu-'vata :) ).
Nista,svaki dan po 10 dinara u kasicu i,sledece godine u ovo vreme...:a_whistli :)

AstraLogos
23.11.2008, 15:11
Auuuu sta li je ovde "strucnih" odgovora. Ljudi ako vec ne poznajete materiju, nemoj te ni pisati. Pogresna informacija stvara i pogresan zakljucak.
Idemo redom cisto da bi shvatili princip rada zvucne jedinice i sta raditi ukoloko se vec desni nesto.
1. Ako padne zvucnik ( visokotonac ), bolja je varijanta da uopste ne radi. U 99% slucajeva doslo je do kidanja zice od kalote prema kontaktu na zvucniku. Ta zica je debljine vlasi kose pa je potrebno strpljenje da se zakrpi tj. spoji.
Prvo se mora pazljivo ocistiti lak na krajevima zica skalpelom kako bi lem davao kntakt. Zatim uzeti obican lak za nokte i izolirati lemljeni deo.
1a. Ako zvucnik nakon pada krci i ne pokusavaj te odneti u servis, jer za centriranje kalote potrban je specijalni alati koji obicni RTV servisi nemaju. Kod bas zvucnika je vec moguce nesto uraditi jer je zavojnica veca, zica deblja a tolerancija prohodnosti kalote daleko veca i radi na manjim ucestanostima.
2. Odakle vam da ce faradejev kavez ( metalna mreza ) pomoci da eliminisete ucestanosti moba koji radi na preko jedan Ghz??? faradejev kavez moze pomoci samo na odredjenim udaljenostima koji su veci od prosecne sobe a opet u zavisnosti od jacine izvornog signala i njegove ucestanosti. Takva primena koristi se kod radio amatera da ne ometaju komsijske zgrade.
3. Pokusaj da se razmagnetise zvucnik je isto sto i ubiti zvucnik. Sta ce u tom slucaju vracati kalotu u telo zvucne jedinice???
I da otkud vam da padom moze doci do razmagnetisavanja. :boodala:

Nadam se da sam malo pomogao da se shvati da je akustika ipak malo slozenija nego sto to prosecan korisnik misli. ;)

:ciao:

BDBB
24.11.2008, 16:39
Auuuu sta li je ovde "strucnih" odgovora.
...

Nadam se da sam malo pomogao da se shvati da je akustika ipak malo slozenija nego sto to prosecan korisnik misli. ;)

Huh,ostro,ali poucno(samim tim i korisno).:)

Vidim da jedino Mariova teorija o "neizolovanim" zvucnicima nije dovedena u pitanje,kao i njegov zakljucak da "leka nema".
Akustika,elektrika ... mi nisu polje delatnosti i ne znam mnogo o tome,ali volim da saznam i mogu da skontam dosta,kada se dobro objasni.

Ovo je slika doticnih zviucnika,koje strasno ometa mobilni telefon:
http://www.olycomputer.com/components/com_virtuemart/shop_image/product/fbba14041ffa9393e3f3ab248d57f896.jpg

Iako na kutiji pise da su dimentije:86*197*80mm,treca dimenzija se odnosi samo na postolje,dok je uspravni deo debljine oko 30mm i moze mu se menjati ugao u odnosu na postolje.
Stari(pokvareni)zvucnici su bili "valjkastog" oblika,kompaktni.
Dakle,zanima me malo vise o ovim ometanjima zvuka i da li konstrukcija zvucnika definitivno ima veze sa tim?
Frequency response zvucnika sa slike je:120Hz-20KHz,ako ista znaci(mada je tako za sve zvucnike te kategorije).
P.S.Ako moderacija smatra nedozvoljenim reklamiranjem postavljanje one slike,neka se ista izbrise.
Izvinjavam se,ali nemam drugu.

Mario Pavićević
24.11.2008, 18:30
Mene Astra ne dira da ne mi minirao administratorski deo foruma:D Mozda sam malo preterao rekavsi da leka nema, vec bi bilo bolje da sam rekao da je bilo kakva popravka neisplativa na takvim zvucnicma.Malo da produbimo pricu...
Nasi GSM operateri naravno koriste TDMA metodu za deljenje jedne frekvencije(1800MHz) na vise korisnika istovremeno.U metod necu previse zalaziti koga interesuje lako ce naci,ali ono sto je bitno je da se signali salju u odredjenim vremenskim razmacima, a duzina tog vremenskog razmaka je direktno povezana sa frekvencijom(naravno sto je vremenski razmak duzi,frekvencija je niza i obrnuto).8 vremenskih razmaka cine jedan frejm i kada telefon komunicira sa bazom njemu se dodeljuje jedan vremenski razmak od tih 8.Znaci komunikacija ide 1 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0 1....(1-On 2-Off).Koliko traje frejm ne znam,nisam detaljno proucavao stvari,ali taj vremenski razmak je prilicno mali na nivo nekoliko mili sekundi,pa kada se se uzme u obzir da je frekvencija meri u jednoj sekundi,deljenjem jedne sekunde na vremenski razmak na kome se salje On bit,dobija se frekvencija od par stotina Hz,koja ulazi u nas cujni spektar.Smetnje ne "hvataju" sami zvucnici.Kablovi kojima su zvucnici spojeni sa racunarom kao i zice unutar same kutije se ponasaju kao antena(zato se kupuju skupi kablovi jer su oni oklopljeni i izolovani tako da neutralisu cujni spektar frekvenicja koji mogu da pokupe).Taj signal koji pokupe, pojacalo ce naravno pojacati i imacemo problem koji tebi smeta.Takodje deo oko pojacala treba da bude izlovan na neki nacin(najjeftinije je aluminijumska folija koju treba uzemljiti).Nadam se da je sad malo jasnija problematika ako vas nisam potpuno zbunio naklepanom pricom:)

BDBB
24.11.2008, 19:45
Mnogo je jasnije nakon ova dva edukativna posta.
Bilo bi lepo i dalje "produbiti" pricu,ako je moguce.Mislim da nikome ne bi smetalo.
Za sve do sada jedan :aplauz:

Otherside
25.11.2008, 22:43
Auuuu sta li je ovde "strucnih" odgovora. Ljudi ako vec ne poznajete materiju, nemoj te ni pisati. Pogresna informacija stvara i pogresan zakljucak.
Idemo redom cisto da bi shvatili princip rada zvucne jedinice i sta raditi ukoloko se vec desni nesto.
1. Ako padne zvucnik ( visokotonac ), bolja je varijanta da uopste ne radi. U 99% slucajeva doslo je do kidanja zice od kalote prema kontaktu na zvucniku. Ta zica je debljine vlasi kose pa je potrebno strpljenje da se zakrpi tj. spoji.
Prvo se mora pazljivo ocistiti lak na krajevima zica skalpelom kako bi lem davao kntakt. Zatim uzeti obican lak za nokte i izolirati lemljeni deo.
1a. Ako zvucnik nakon pada krci i ne pokusavaj te odneti u servis, jer za centriranje kalote potrban je specijalni alati koji obicni RTV servisi nemaju. Kod bas zvucnika je vec moguce nesto uraditi jer je zavojnica veca, zica deblja a tolerancija prohodnosti kalote daleko veca i radi na manjim ucestanostima.
2. Odakle vam da ce faradejev kavez ( metalna mreza ) pomoci da eliminisete ucestanosti moba koji radi na preko jedan Ghz??? faradejev kavez moze pomoci samo na odredjenim udaljenostima koji su veci od prosecne sobe a opet u zavisnosti od jacine izvornog signala i njegove ucestanosti. Takva primena koristi se kod radio amatera da ne ometaju komsijske zgrade.
3. Pokusaj da se razmagnetise zvucnik je isto sto i ubiti zvucnik. Sta ce u tom slucaju vracati kalotu u telo zvucne jedinice???
I da otkud vam da padom moze doci do razmagnetisavanja. :boodala:

"Kolega" ako imaš magnet "tresni" ga od zemlju ;) Probaj sa zvučnikom još bolje.